Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   91 / 254
(#) janocsi válasza waterbird hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Szia!
Jó lesz az az óra, csak egy kicsit még foglalkoznod kell vele. Általában a trimmer vége felé van, (vagy a legvégén), amikor már elég lehet a nagyfeszültség értéke. (A korábbi méréseimnél sajnos rosszul írtam le a feszültségek értékeit, azok egy nagyságrendel nagyobbak voltak, én 34-54V között mértem a munkaellenállásokon.) Gondolom, LDR sincs az áramkörbe építve, azzal még lehet javítani a nagyfeszültségen, de ugyanaz lenne a hatása, mint a CIROKL fórumtársunk ajánlása az 1K kisebbre cserélésével.
(#) waterbird válasza janocsi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
1k vissza cseréltem, LDR-t kicseréltem egy 1k ellenállásra, feszültséget beállítottam 170-1750voltra és így működik. Az LDR nagyon nagy tartományban állította a feszültséget. Ha 180 volt fölé állítottam a trimmert, akkor sokszor resetelt és lekapcsolgatta a csöveket ahogy már írtam.
Köszönöm a segítő hozzászólásokat!
(#) janocsi válasza waterbird hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szia!
Gratula a működő overkill órádhoz!
Az LDR-el, ha nagyon sokat szabályoz, sorosan be lehet kötni egy pár száz Ohm-os korlátozó ellenállást, azt már többen is így oldottunk meg. Nem rezetelhet nagyobb feszültségre sem a ”kijelzés”, főleg nem a nagyfeszültség növelésére, ott valami más oka lehet a problémának, pl. zavarszórás kritikus megnövekedése a konverter felől Célszerű leárnyékolni, és a megfelelő szűrőtagok beépítésével, a tápra való visszajutását is megakadályozni.
(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Nem tudja valaki a Conrad-nál a DCF77 modul cikkszámát?
Köszi előre is!
(#) Hp41C válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szia!

Beírtam a lapjuk keresőjébe "dcf" és a 28. tétel a vevő modul.
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok
Elnézést ha olyat kérdezek esetlegesen amiről már szó volt, de szeretném megkérdezni hogy a DCF modulnak melyik jelkimenetét kell felhasználni?
Üdv
(#) vicsys válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
A "simát". Az invertáltat nem kell bekötni.
(#) mazso1988 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Rendben köszönöm.
(#) MrBrown hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok,
Segítséget-véleményt-magyarázatot szeretnék kérni.
Egymilliomodikként sikeresen utánépítettem a vicsys féle dcf-es overkill órát még augusztus elején. Pöccent is elsőre ahogy illik egy jól kiforrott szerkezettől és a nálam töltött majd' egy hetes "tesztidőszak" alatt nem is produkált semmi rendelleneset. Viszont, ahogy elkerült a megrendelőhöz szinte az első napon szokásává vált véletlenszerű időpontokban (kb. napi egyszer kapták rajta) hirtelen oda nem illő idő értékeket mutatni 10-20 percre, majd mintha mi sem történt volna visszaállni a pontos értékre.
Hogyan lehetséges ez? Azt gondoltam hogy a dcf egy olyan bonyolúlt kód-sorozat hogy nincs lehetőség ilyenre, vagy szinkronizál a szerkezet és a pontos időt mutatja vagy nem szikronizál és szép lassan elmászik a pontossága az óra saját generátorának függvényében?.
Előre is köszi.
(#) MrBrown hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Gyerekek, szépek-szépek azok a CD47-es nixie-k, de azért annyira nem hogy így ledermedjen tőle a topic
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Tényleg elég nagy a csend... bár nem állt meg teljesen minden: ha minden igaz, nemsokára kész van a nagy-óra alaplap nyákterve. Aztán feltöltöm ide, és lehet ellenőrizni, több szem többet lát alapon.
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Az overkill (és a mule régi) szoftvere csak extrém esetben képes hibásan dekódolni a dcf jelet.Nagyon kicsi az esélye, mert két egymást követő percben hibás adatnak kell jönne, de úgy, hogy azt a program még értelmezhetőnek ítélje meg. Ha jó a vétel ez nem probléma, mert visszaáll 1-2 percen belül. Én az elmúlt több mint 1 évben egyszer láttam hibás értéket, de nem kizárható, hogy valamilyen táp probléma okozta, mert az én verziómban nincs backup elem. Az alap óra pontossága háztartási célra bőven kielégítő, magától nem mászk el, maximum siet ill. késik valamennyit naponta. Valami más hiba lesz azzal az órával szerintem... dcf vevő nélkül kellene járatni, mert akkor el lehetne dönteni, hogy a dekódolás, vagy az óra más része csinálja a hibát.
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Logikusnak tűnő kizárásos alapon nyugvó hibakeresés :yes: Köszönöm és ki fogom próbál(tat)ni.
(#) janocsi válasza sooty hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Szia!
A Mule2 sokfunkciós órát már elkészítettem négydigites verzióban is, (nagy ledkijelzős formában, /már nem volt több ilyen kijelzőm), igaz, így hiányzik a megjelenítés jobb oldali része. Ez csak annyiban változtat a beállításokon, hogy most a hatdigites Nixie verzióról puskáznom kell, hol is tartok a programozásában. Egyébként, hamar meg lehet szokni a beállításokat így is, ezután már minden rendben működik. Ennél a verziónál az elválasztó led (tizedespont) villogtatását úgy oldottam meg, hogy a PCF8583P, RTC 7. lábán megjelenő egy mp-s impulzusokat használom a vezérlésére. (Egy másik lehetőség még, az overkill órában is alkalmazott DCF vezérlésével is megoldható.)
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Sziasztok!
Elóbb lemaradt egy kép, a lényeg. (Két kisebb digitet még valószínű, be fogok majd építeni.)
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Nagyon szép lett a 4 digites Big. Gratulálok.
(#) MrBrown hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok,
Overkill DCF-es óra (ez már egy másik), pici elkötés majd korrigálás, azóta csövek nélkül kiveri az 500mA-es biztit, ha lekötöm a kapcsolóüzemű részét akkor 20-25mA áramfelvétel. Ha visszakötöm a nagyfesz tápot de 2,2mikros kondi + lábáról felemelem a shotky diódát 350mA-es áramfelvétel (ez még így is sok, olyan 250mA kéne hogy legyen csövekkel együtt) és az IRF730 ami nálam 740 egyből vészesen kezd melegedni. Lehet hogy ez reccsent meg az elkötésnél, vagy számítsak egy marék alkatrész cseréjére? Gondolom még az MPSA42 lehet a gyenge láncszem?
köszi.
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Milyen a tekercs? Mekkora a nagyfesz rész tápjának a puffere és mekkora a tápfesz? A nagyfesz megvan? Az eredeti paneltervet használtad?
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
A Te panelodat ültettem be, a Tőled kapott alkatrészekel (kivéve a shotky-t). Puffer 2,2 mikro, a tekercs gondolom 1A-es, a tápfesz sajna 11V felett van egy picivel még terhelten is, holott 9V-os dugasztápot vettem
(#) MrBrown hozzászólása Dec 15, 2010 /
 
Sziasztok, vajon mit rontottam el?
Kicseréltem a kapcsolóüzeműben az IRF730-at és az MPS A42-t, megmértem a tekercset és mégis üresen (hála istennek nem terhelve a csövekkel) 540V-ot mérek a kimenetén és ami még fura hogy a potival nem is tudom érdemben változtatni!
(#) janocsi válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia!
A konverteren terheletlenül nagyon (veszélyesen) fel tud menni a feszültség, ezért egy 10-15K/1-2W ellenállással terhelten is mérd meg. Lehetséges, hogy a trimmer áramköri részén valahol ”szakadás” van, ha mégsem, akkor az MPSA.. környezetét is nagyon átnézném az 555-el együtt.
(#) MrBrown válasza janocsi hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Köszönöm, közben járt nálam CIROKL és Ő is azt javasolta terheljem be!
Este próba.
(#) kisgeri hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Elészült a 6 csöves multiplex nélküli óra nyákrajza Sprint Layoutban. Ez az első komolyabb tervem, szóval vannak benne furcsaságok, pl. 2 helyen maradt nagyobb terület alkatrészek nélkül. Egyoldalasra terveztem, azért szerepel rajta pár átkötés, kék színnel. A uController alá is került ilyen kettő is, de szerintem nem gond, mivel úgyis foglalatban lesz, így nem zavar semmit.
A terv az alaplapot tartalmazza. Ami NEM szerepel rajta, mivel valószínűleg mindenkinek egyedi lesz:
- A kijelző részt, és a 74141 IC-ket.
- A nagyfesz tápegységet.
- A "sima" tápegységet.
- A perifériákon levő utolsó alkatrészeket, pl. IR szenzor, fényszenzor, hangszóró, gombok, relé... De ezeknek mind ott van a tüskesor kivezetés.
Egy alkatrésznek nincs meg az értéke az R56-nak az RTC részben. Oda csak egy kérdőjelet írtam. Az USB-s csatolórészen levő IC-ket én csak SMD-ben találtam meg, így azok így lettek rátervezve.
Amit légyszíves ellenőrizzetek le mindenképp a többin felül, az a diódák polaritása, mert szerintem a kapcsolási rajzba néhány helyen fordítva vannak berakva. Gondolok itt az alávilágító LEDekre, az USB csatoló LED-jeire pl. De szerintem mindet át kéne nézni.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, ne kíméljetek.
(#) Hp41C válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Szia!

- Nagyon szép terv... Azonban van néhány problémája:
- A 16F886 I/SP 300 mil -es tokban van, nem 600 -asban.
- A dip28 tok lábkiosztásával is gond van - Eleknél a tokoknál a körbejárós számozás megy (mint a PCF8583-nál): azaz az 1. lábbal szemben a 28. láb, a 14. lábbal szemben a 15. láb van.
- A táp és föleg a föld vezetékekeket meg kellene vastagítani.

Azért ne szomorodj el nagyon, a program is készülget...
(#) kisgeri válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Ekkora szarvashibát..... a körbejárós számozás nekem is feltűnt már egyszer, csak akkor még nem azt a részt terveztem, és szépen el is felejtettem kijavítani... Utána nézek ennek a tokozásnak, nem tudom miért találtam DIP28-at mikor rákerestem... De ha minden igaz, akkor "kisebb lesz" az IC, tehát lesz helyem kijavítani.
(#) janocsi válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!
Becsomagoltam egy PIC16F886.LMK-t SPLay-50 Makróhoz. A trimmerkondenzátor környékét is nézd majd át, mert ezek a trimmerek éppen azon a két felhasznált ponton rendszerint össze vannak kötve.

Kisgeri.rar
    
(#) kisgeri válasza janocsi hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!
Köszi a cuccokat, már tegnap létrehoztam egy saját makrót, de összehasonlítottam azzal amit küldtél, és szerencsére ugyanakkora. A trimmert már nézem is, igazad van, javítom azt is. Köszi az észrevételt!
(#) kisgeri válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Újabb verzió készült. A uC tokozása és lábkiosztása javítva. Ahol sikerült, és volt is értelme, megvastagítottam a föld és tápvezetékeket. A trimmerkondi bekötése is javítva, meg találtam még benne pár hibát, azokat is. Pár alegység át lett helyezve, hogy jobban jöjjenek ki a vezetékezések, de az egészet totál áttervezni nem volt kedvem, talán nem olyan borzalmas. Bíztatok mindenkit, ha van ideje, nézze át, a javítanivalókat továbbra is várom!
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Sziasztok.
Nincs valakinek esetleg eladó pár darab Z560M típusú csövecskéje?
Köszönettel.
(#) neogeo2 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
IN sorozatból nem jó valamelyik? Mert akkor itt egy forrás: nixie
Következő: »»   91 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem