Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   279 / 507
(#) westhorses válasza hind hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Akkor ez olyan Xls hogy beírom a lapát adatait pl és kiszámolja a megfelelő teljesítményt adott szélsebességnél... meg minden?
Ez nagyon király
(#) sziriusz hozzászólása Nov 28, 2010 /

Találtam a neten egy lapot. A Chrome böngésző szépen lefordította magyarra, de nem számoltam vele.Bővebben: Link
(#) Szabó F válasza hind hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Szomorú hogy ez csak tárcsagenerátor és hagyományos lapátokra számol , viszont biztos sokan hasznát veszik akik ilyet kívánnak építeni, sok köszönet nevükbe is a munkád eredményének közzétételéért.
(#) rasta.brotha válasza hind hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Hind. A tábládban N42es mágnesre 400 N húzóerő szerepel 0 mm légrésre. Néztem a mágnesek erejét ezen a szájton, de itt az N52-es, 2"x1"x0.5" mágneshez ír a szájt 90 font húzóerőt, és eszerint a konverter szerint az a 400 N. Az N42-es szerintük csak 320 N (72 font). Nem tudnál véletlen magyarázatot az eltérésre? Milyen képlettel számolod ezt a húzóerőt a légrés függvényében?

Valamint: a húzóerő az nem duplázódik amikor két mágnes húzza egymást? (lehet, hogy hülyeséget kérdezek? )
(#) hind válasza rasta.brotha hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

A mágnes erejét én mértem be, de csak 5 mm fölött tudtam mérni, a 0 mm értékék csak becsült. Igazán a 16-22 mm közötti értékek voltak fontosak számomra mivel a próbatekercsek alapján a valóságban ekkora légréssel lehet számolni.
(#) rasta.brotha válasza hind hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

És mennyi a te esetedben a konkrét légrés méret?
(#) hind válasza rasta.brotha hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Az én tekercseim kiöntve 16mm vastagak lettek, ez összerakva minimum 18 mm légrést jelent, de a mágnestárcsám még nincs készen, és még sokáig nem is lesz.
(#) generátor24 hozzászólása Dec 1, 2010 /

Üdv!

Ha pl több autógenerátor tengelyét összekötném akkor a roluk levehetö maximális teljesítmény összeadódik? Ill hogy kellene összekötni öket hogy ez lehetséges legyen?
A másik kérdésem hogy egy 12 volt os aksiból ha full töltött állapotot feltételezünk mindig, akkor mennyi a róla maximálisan levehetö teljesítmény 220V on huzamosabb ideig?
Watt, amper?... ha esetleg több aksit összekötnék hogyan változnának ezek?3000w os inverter müködne róla...az mennyi akkut jelentene?
(#) rasta.brotha válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Hi generátor. Ha összekötöd a tengelyeket, akkor összeadódnak a teljesítmények, de annyival nehezebb is lesz megforgatni.

Ha utánaolvasol, itt is és más netes fórumokon is, azt láthatod, hogy az autógenerátor helyett inkább spec, alacsony fordulatú állandó mágneses generátorokat, vagy saját építésű légmagos tekercses generátorokat javasolnak a hozzáértők. Azért, mert az autógenerátor csak magasabb, akár 2-3 ezres percenkénti fordulaton ad le rendes teljesítményt (alatta szinte semmit), miközben egy szélkerék ha 500-at forog, akkor már közel áll ahhoz a ponthoz, amikor be kell fékezni. Lehet gyorsító áttétellel kísérletezni, de hangos, és nagyok a mechanikai veszteségek. Összességében: aki rendesebb teljesítményt akar, előbb-utóbb épít saját generátort.

Az aksiból kivehető energiára az amperóra értéke (Ah) mutat rá, de fontos az is, hogy autóakkumulátorról vagy szél- és napenergia-termelőkhöz készült spec akkumulátárokról beszélünk. Előbbiek maximum a kapacitásuk feléig süthetőek ki anélkül hogy hamar tönkremennének, utóbbiak akár 75%-áig. Az akkumulátorban tárolt energia az a feszültségéből és az amperóra adatból egy szorzással áll elő, tehát egy 12V-os, 100Ah-s akkuban 1200Wh van, ennek veheted ki a fentiek szerint valamely részét.

3kW-os inverternél már nem szoktak 12V-os akkubankot csinálni, minimum a 48V-os szerintem. 3000W 12V-on 250A áramot jelentene, ami karvastagságú kábelen folyna csak át. Tehát jobban jársz ez esetben, ha 4 akkumulátort kötsz sorba, és ilyen sorokból tetszőleges számút kötsz párhuzamosan, a pénztárcád és az áramfogyasztási szokásaid figyelembe vételével. Így láthatod, hogy az áramerősség ebben az esetben már "csak" 62A...

Fontos, hogy szigetüzemet vagy hálózatos megoldást szeretnél. És érdemes elgondolkodnod az elektromos fogyasztók célnak megfelelő optimalizálásán is!
(#) generátor24 válasza rasta.brotha hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Köszönöm a választ! Most már totál nemtudom mi lenne a legjobb.Fél éve foglalkozom a témával de mindegyik generátornál problémákba ütközöm.Vagyis elvetem mert nemlátom eredményesnek.kezdtem az autógenerátorral az nemtetszett gerjesztés stb miatt, utána aszinkron motor de az csak egy megadott fordulaton termel alatta felette katasztrófa, szinkron generátor természetes mágnes forgórésszel csak kis wattot tudna szerintem.Légmagos generátorról sokat hallottam láttam de nincs kézzel fogható bizonyíték számomra hogy mekkorát kéne építeni mondjuk 2.5 kw hoz.
2 db 1kw os olajradiátort kéne müködtetnem.
de mostmár fogalmam sincs milyen generátor lenne a legjobb.A mechanika nemgond csináltam sablont 2.5 m es lapátokhoz amit gyantából csinálok szóval azsemgond, lehet tömeggyártani.
(#) gulyi88 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Leginkább az anyagiak számítanak. Lehet olcsón használható megoldást csinálni, meg lehet jópnzért kicsit jobbat. Én az autógenerátortokat nem vetném el egyből, kb utánad dobják egy autószervízben, olcsó. Áttételt kell megalkotni (a jópénzé kategória meg az autógenerátoros rendszer különbözete alatt) 10szeres áttétel azért annyira nem vészes. Gerjesztés meg kell neki és kész, elektronikával kell lekezelni, hogy mikor hány generátor kapjon és mennyi gerjesztést (teljesítményerősítése egy generátornak úgy 50-80 közötti, tehát csak akkor ésszerű bekapcsolni, ha minimum 1 (de inkább ~10) feletti erősítést kapsz).
aszinkron motor használhatóvá tétele elég komoly téma, szerintem működni fog.
Voltak itt még szervómotoros megoldások (csak ez megint drága, de működik)
(#) rasta.brotha válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Az alap probléma, amivel szembe kéne nézned, hogy fűtésre egész egyszerűen nem használják a szélgenerátorokat (alacsony szélsebességnél messze nem ad erre eleget). Arra sokkal inkább ajánlják a napkollektort és a jó hőszigetelést a házon.
De erről Lehar jobban tudna mesélni .

A 2.5 méteres lapátokat úgy érted, hogy 5m átmérőjű kereket szeretnél? Mert az irgalmatlan nagy, több 10 kW teljesítményt le tud adni ekkora felületen a szél, ha rendesen fúj. De az általában fújó 2-5 m/s sebességű szél még ekkora felületen sem ad le 2kW-ot (a generátor kapcsain főleg, bármilyen megoldással is próbálod kinyerni, mindegy hogy autógenerátor, légmagos, szervómotor), szóval fűteni meglehetősen nehézkes lehet így.
(#) generátor24 válasza rasta.brotha hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Nem csak szeretnék.
Igen 1 db lapát 2.5 m hosszú.
Mügyanta és üvegszál az anyaga.Nagyon könnyü és nagyon erös! a berögzítés a kúpba hengeres megoldás így egyszerüen egy megfelelö csőbe belekell dugni és forgatható ahol jó ott lekell csavarozni.Bármennyit tudok csinálni mert formát készítettem hozzá.Így 5 méter lesz a kerék átméröje.14m magas tartóoszlop ami még fekszik egyenlöre.Opel elsö futómü felhasználva a rotor biztonságos és kiegyensúlyozott müködéséhez. ez mind megvan részben készen. erre kellene egy generátor amit a legjobban kilehetne használni ezekkel a paraméterekkel. min 2kw ot szeretnék. Nem hinném hogy a szerkezet kevés lenne ehez akár áttételes megoldással sem.
(#) Stewe válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Ekkora perdületű keréknél a giroszkóp-hatás miatt már lehetetlen a szélből való kifordítás viharos erejű szél esetén, itt már nem használható a szilárd bekötés, állítható lapátszögben kellene gondolkodnod.
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Ez a giroszkóp hatás tényleg okoz gondot? A gyakorlat talán nem mutat ilyen lehetetlen helyzetet. (meg az ide vonatkozó fizikai szabályok sem).
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Ne izgasd magad miatta, mert marhaság.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Nem izgatom én magam, csak egy lényeget kifejező szó helyett egy mondatot írtam le.
Na meg a számolgatós emberek fejében rögtön számok és képletek jelennek meg, kb. így:
A szél sebessége mondjuk duplájára nő a szélgépen. Erre az dupla sebességgel forog, a giroszkóp hatást okozó centrifugális erő meg négyzetesen nő. Na de akármilyen lefordulást alkalmazunk, segédlapátost vagy eltolást a forgástengelytől, a lefordító erők is a szélsebesség változás négyzetével nőnek. Az arányok maradnak....
(#) Stewe válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Akkora marhaság, hogy a szélről való lefordítást soha nem használják azokon a nagy gépeken, amiken a nagy tömeg miatt már forgató motor is van...
Megmondod miért?
(#) Stewe válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Centrifugális erő... a lényeget kifejező szó itt is ugyanaz lenne, ha barátunk stílusához süllyednék, a coriolis erőről beszélgetek, ami nem sugárirányú, és kifelé mutató mint a centrifugális, hanem hanem a forgó tengely elfordulási síkjára merőleges nyomatékot ad. Nagy fordulatszámon, és éppen szélről való leforduláskor ad irdatlan plusz terhelést - a fordulás irányától függően alul vagy felül - a lapát bekötéseknek. De ha jól értem legfeljebb csinálsz másikat...
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Jobb ha eldönti a dolgot a Pudding1 gépe. Itt megnézheted, szépen riszálja magát, mint egy fiatal menyecske. Talán azért, mert forog rendesen, és ez sem pici szélkerék.Bővebben: Link

A megfogalmazásom csak slendrián. Ide kívánkozik egy gondolat tőlem:
A fizika nem arról szól, hogy valaki tud egy csomó képletet, hanem arról, hogy tudja miként működik a természet és a körülötte lévő világ, és tudásától függően ezeket a történéseket képletekkel, számolással le is tudja modellezni. Na az biztos, hogy a tudásom nem tökéletes, de azt hiszem, hogy a giroszkóp hatás és a Coriolis-erő nem pontosan azonos fogalom.

Valóban nem azonos, de egymásból következnek, erről felesleges is vitát nyitni.
Ám ha visszaolvasol, nem állítottam hogy lehetetlen, csak számítani kell a plusz terhelésre, ami kiforduláskor az egyik oldalon hozzáadódik a szélnyomáshoz, a másik oldalon kivonódik belőle. A nem pici szélkerékkel kapcsolatban: ha jól saccolom a tervekben kb. dupla akkora szerepel.

Ha pedig magadnak jobban hiszel, akkor forgass meg egy leszerelt biciklikereket kb 120 1/min fordulatszámon kézben tartva, és a tengely síkjában fordíts rajta 45°-ot a "riszálás" szögsebességével. Majd képzeld el ezt egy 20-30×akkora tömegű és 7×akkora átmérőjű forgó tömeg esetén!
(#) gergobmwe30 hozzászólása Dec 2, 2010 /

Hy.
Eljutottam oda, hogy meglett az oszlopom.
14m-es/1200kp terhelhetőségű feszített betonacél villanyoszlop (ingyen!) Egy hiba van, kb. 4T. Targoncakerekes kiskocsival húztuk ide, még a kapuban van(kb.2hete).

Tudom, hogy az éven már esély sincs a felállításra, de kérdezni szeretnék. Mit javasoltok, hogy állítsam fel? Sajna a daru kizárva(udvarra nem tud bejönni, meg messziről kellene hívni és k.a drága)... Van rá lehetőség egyéb módon? Traktor, hévér, láncos csörlő, drótkötél van. Emberi erő is van.
Amire gondolok, hogy gödör kiás, vége belehúz, és.. Innen már nincs sok ötletünk, ami jó lenne.

Valami ötlet?
Nincs kedvem(pénzem) szögvasból építeni oszlopot.
Sajna ez van, ebből kellene megoldani.
Lapátok hamarosan készen, fából, 1.5m, 6db.

Köszi!
(#) Stewe válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Nagyon praktikus. Jól mászható(két ember is elfér a tetején), nem hajlik, de a tömege elgondolkodtató. Az alapozása milyen lesz? Körbeöntöd betonnal, vagy előre csinálsz neki pontalapot, és csak a pányvázókötelek fogják tartani a támaszon? Ha csinálsz egy csuklós alsó támaszt neki, az nagyon leegyszerűsíti a felállítást, mert erőfordító rudakkal föl lehet emelni, de meg fog próbálni oldalra is kitörni. A legbiztonságosabb megoldásnak mindenképpen egy KCR-es teherautó látszik.

Az sem mindegy, hogy a géppel együtt állítod-e fel, vagy azt utólag szereled rá. 12 méter magasan nem kis játék.
(#) gergobmwe30 válasza Stewe hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Az alapozást úgy gondolom, hogy 1.5x1.5 es gödör, kb. 2m mély. Ez tuti.
Aztán hogy most ebbe beleállítsam-e vagy mi legyen, azt nem tudom. Végülis tuti az lenne, ha bebetonoznám 2m mélyen az egészet, de a felálítás miatt a csuklós lenne a legjobb. Csak azt nem tartom elég masszívnak. Meg akkor nagyon erős pányvázás kell.

A betonozás erősebb lenne, de ott a felállítás nagyon nehéz lenne szerintem.
Vázoltam egyet, hogy az első verzióban hogy gondolnám felállítani. Csak félek gyenge lenne a csapnál...

A KCRes IFA sajna nem fér be. Max egy MTZ. Az öreg az első udvart beültette fákkal, meg a garázs is útban van.
A kertben már csak kisfák és bokrok vannak, nem zavarják majd a generátort.

névtelen.jpg

(#) Stewe válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

A pányvázást nem lehet megúszni, a beton kötési ideje alatt nem mozdulhat az oszlop. A mixerkocsi befér? (4m3 beton!) A betonoszlopot nem tudod eladni tavaszig? Nagyon jó, egyenkeresztmetszetű acéloszlopot lehetne az árából építeni, negyed ekkora súllyal. Még a betonozás árát is megfelezhetnéd. (25-30KFt) Itt a topicban többen voltak kénytelenek néhányszor ledönteni és visszaállítani az oszlopot, lehet hogy túl nehézkes a beton jószág. A tetejére állítható csapot tervezel? (nagyon függőlegesnek kell lennie, hogy szabadon megállhasson bárhol, és ne legyen "pihenőhelye")
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Igaz hogy nem voltam túlságosan finomkodó, de meguntam hogy újra és újra előhozod a giroszkóp hatást meg a lapátszög állítást. Ha csak pár percre lesüllyednél az én szerény szellemi szintemre és a bicikli kerék pörgetés helyett építenél egy makettet (nem szélgenerátort) akkor pár perc után világos lenne hogy szélviharban miért tér ki ahelyett hogy szélben állna mint a cövek.(mint ahogy te állítottad.) 6db szélgenerátorom üzemel évek óta, úgy hogy engem nem tudsz meggyőzni, mert tudom hogy nincs igazad!
(#) gaspa hozzászólása Dec 2, 2010 /

Üdvözletem mindeninek.
Egy hete olvasom ezt a fórumot,nagyon tanulságos.
Én három lapátos Savoniust csináltam,ami nem sokaknak
tettszik.Próbáltam képet feltenni róla.Még nem végleges
a formája,alá kerül egy jóval nagyobb szintén függőleges
tengelyű.Erről van saját elképzelésem,de ha nem sikerül
valamilyen ismert H rotor lesz.Nálam átlag 2-5ms szél
fúj,1,5 éve van fönt egy pc-re dolgozó szélmérő.A savonius 1ms-tól indul 8-10ms után már nemigen nő a
fordulata 60-70/p fölé,de komoly nyomatéka van.Most a generátort csinálom,kb 1m átmérővel próbálkoztam,a vas-
magos híve vagyok.erről nem mondok semmit,mert alapo-
san ki van tárgyalva.Számtalan megoldást kipróbáltam,
köztük a hypersil maggal is.Mindegyik végeredménye a
forgórész kis kerületi sebessége,ami 3ms-nál direktbe
nem lesz több.Marad az áttétel,amitől szerintem nem
kell félni 1:10-ig jót és csendeset lehet bordásszíjból
csinálni.Ezért kérem segítségeteket,szükségem lenne
20-30cm forgórészátmérőjű,sokhornyú vill.forgógépre.
Lehet puszta állórésztest is,nemrég valaki tett föl
ilyen képet.Előre is köszönet.
(#) Stewe válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Működik a géped, ez minden. Ez csak tény, nem bizonyíték egy másik esetre. Ha pedig arra bíztatsz bárkit, hogy ne foglalkozzon semmivel, építse úgy a nagy gépet mint ahogy a kisebbeket szokás, a te felelősséged. ÉN nem szólok bele....
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Nem először teszem meg, hogy a tanácsodra visszaolvasok.
A 854177-es hozzászólásodból: ….Ám ha visszaolvasol, nem állítottam hogy lehetetlen,…..
A 853804-es hozzászólásodból: ….a giroszkóp-hatás miatt már lehetetlen a szélből való kifordítás…
Bocs, de csak az emlékezetemet teszteltem.
Következő: »»   279 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem