Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3d LED Globe
Sziasztok! Ezt a topicot a 3d LED Globe gömbnek nyitottam,hogy itt folytassuk a témát és az ötletek fejlesztések ide kerüljenek fel a témával kapcsolatban..Bővebben: Link
Fel is teszek egy képet az elgondolásomról miben az SMD ledek a nyák élén helyezkednek el.. Persze lehet tenni helyette sima 3mm-es ledeket is..Szerintem bőven van hely rajt még és ráférne a komplett áramkör nem kéne "talpat" készíteni csak táp kéne neki mi lehet PWM forgótrafó de szerintem itt alkalmazható csúszógyűrű is ha nem megy napi 24 órát
Szia!
A talp mindenképen kell, hiszen a motorhoz valahogy rögzíteni is kell. A forgó gyűrű területét minél kisebbre kell venni, a légellenállás alacsony értéken tartása érdekében. Megkönnyíti az elkészítést, ha a ledek meghajtói a gyűrűre kerülnek, ekkor 3 - 4 vezérlőjelnek és a tápnak kell átmennie a gyűrűre - az a rengeteg huzalos bekötés lemaradhatna. Ha már van talp, azon kellene elhelyezni az alkatrészek zömét, azok panelfelülete nem okoz nagy légellenállást, hiszen vízszintes. Itt kaphatna helyet a táp, a kontroller, a forgási pozíció érzékelő, infra vevő, stb... Feldobhatja a gömb képességét, ha nem csak egy álló kép jeleníthető meg rajta, hanem mozgó kép, szöveg, stb. A nagyobb képméret miatt egy memória beépítését is célszerűnek látom.
Szia!
Csapágyazott talpnak egy videó fej is alkalmas lehet és abban van motor meg a fej jelátviviő tekercse alkalmas energia átvitelre is.
Na ezért akarok egyet elkészíteni,hogy legyen valami tapasztalat vele kapcsolatban. Ha törekszem a házilagos (laminálós,vasalós) kivitelre akkor azt mondom maradjanak a shift vezérlők a forgó nyákon mert ha keskenyet akarok akkor sok a levezetés az nem kivitelezhető házilag.. Viszont kell az ellensúly ezért gondoltam,hogy a másik felén elférne a többi cucc. Egy befűrészelt tengelybe beletenni a nyákot talp nélkül sokkal egyszerűbb szerintem mint a talpas dolog bár függ milyen motor lesz alatta de megoldható lesz akár a 886 tápjához igazított felfogatás is szóba jöhet így nem kéne külön forgató és PWM a teszteléshez csak rádobni az óra rotorja helyett És gondolni kell a megfelelő merevségre is nem lehet annyira vékony sem a nyák mert elég nagy a légellenállása..
Szia! Igen gondoltam a videófejes megoldásra is de az nagyobb méretekhez lenne ideális.. Egy kicsi modellhez elég a PC venti a lényege legyen egyensúlyban.. Kijelenteni nem merek semmit azonban mert még nem volt tesztelve semmi csak tervezgetem,hogy minél kisebb könnyebb legyen..
Szia!
Egy alapmodell elkészítése valóban szükséges, és nem utolsó sorban sok-sok tapasztalat is szerezhető. Ez a "sarló" alak mindenképpen szükségszerű, a mechanikai méretének összhangban kell lenni a hordozó nyák minőségével, ill. vastagságával a stabilitáshoz, ebben teljesen igazad van. A tervezet szerintem propfi, jó hogy a ledmeghajtók a forgórészen kaptak helyet, (igazából mindent oda lehetne majd tervezni). A meghajtással én sem "vacakolnék" sokat, ide is tökéletesen megfelel egy jól elkészített propeller-meghajtó PC ventiből. /Amint ismét készen lesz a "laborom", én is hozzákezdek egy ilyen gömbhöz./
Egy tipp... A félkör közepén meg lehetne hagyni egy vékony NYÁK csíkot, merevítené a félkört, viszont nem szólna bele jelentősen a légellenállásba. Illetve még annyi, ha engedi a vezetősávok mérete, akkor én csökkenteném a kör sugarát, mert így eléggé hézagosak a LED-ek, ha SMD-ből építkezünk. Normál 3-5mm-es LED-hez jobban passzolna ez a terv. Egyébként gratula!
Szia!
Én még mindig afelé hajlok, egy olyan széles nyákcsíkra tervezném az elektronikát, ahol elférnek a ledek és a vezérlőáramkörök is. Természetesen olyan ívben való meghajlítással, amit még elvisel a nyáklemez, de elegendő a gömb méretéhez. Ezután felforrasztva a felületére az alkatrészek. Megfelelő közép merevítéssel kialakítva, lehetne kidolgozni a stabilitását is. Így viszont alig lenne légellenállása a forgó mechanikának, mert nem "lapjában kavarná" meg a levegőt hanem az élével.
És így?
Bővebben: Link
Szia! Igen ezt én is gondoltam de igen nagy kéne legyen minek olyan az íve,hogy rá lehessen forrasztani a meghajtókat
Közben kicsit kísérleteztem még a te álltalad küldött vékony 0.75 nyákot könnyen meghajtottam.. Ha nem hosszában vannak a soklábúak működhet mégiscsak!!
Szia! Terveztem egy meghajtót a hajlított verzióhoz..18x125mm és kb 80mm lez a gömb átmérője vele..Gondolkodom még,hogy hogyan tovább legyen talán egy teljes kör?? Meghajtásnak itt jól jöhet egy Captan motor! Ez jó lenne egy propellernek is
Szia!
Remek, ezt pontosan így gondoltam el. Azt még jó lenne úgy is kipróbálni, hogy egy teljes kör legyen a nyákból, (akár két külön félkörívből is megoldható, összeszerelve a pólusokon), talán sokkal könnyebben ki lehetne majd centirozni is a végén. A tervezeted a félköríves nyákra tényleg kitünő lett, gratula. A méretek, hogy az SMD ledek jól legyenek elosztva, szerintem is megfelelnek ilyen átmérőben. - Ha Capstan motorral hajtanánk meg, lehet fazékmagos a forgótrafója, azzal nagyon jó hatásfokot lehet elérni áramátvitelben.
Sziasztok!
A 80mm átmérőjű körben meghajtott panelre nehéz lesz belülről pontosan beforrasztani az smd ic-ket, átkötéseket. Ha a hajlítás előtt forrasztjuk, a hajlítás letépheti az smd pad-okat. A tervezésnél kell-e valamiféle méret torzítással számolni, a padok helyét előre torzítani, hogy majd hajlítás után jó helyre kerüljenek? Egy nagyobb tokot (40 láb felett) nem tennék egy ilyen meghajtott panelre...
Szia! Nem olyan vészes mint gondolod (először én is elvetettem az ötlete) de meghajlítottam egy darab nyákot és odapróbáltam egy kis SO14 tokos icét nem gond az ív! A lényege,hogy keresztben kell neki állni nem hosszában így nem változik a pad távolság! Én úgy képzeltem el a beültetést,hogy a kimart előkészített nyákra odacsíptetem a ledeket ellenállásokat egyik oldalt és utána meghajtom egy sablon segítségével a nyákot majd rögzítem és ekkor beforrasztom a ledek másik oldalát majd újra rámelegítek a csíptetésre kis ónnal majd beforrasztom a hátán a négy SO tokos Shift Regisztert majd utána az átkötéseket (arra is van egy ötletem ki is próbálom,hogy ne kelljen bele vezetőszálat dugni..
Sziasztok! Készítettem egy gyűrűt nyákból és arra a következtetésre jutottam,hogy ez csak úgy lenne megoldható ha alul felül lenne csapágyazva mivel a nyákot a centrifugális erő könnyedén eltorzítja és egyre kövéredik ha emelem a fordulatot.. Vagy középen tengely de az meg ronda..Óriási a vibráció egyensúlyozás nélkül.. Először a mechanikai megoldást kell kitalálni mielőtt bármi is készülne.. 1mm-es nyák nem jó mert ilyen kis ívben törik nem hajlítható meg..A 0,7mm-es jó.. A legelső elgondolásnál nem tud kövéredni mert ott élére van a nyák..Esetleg egy merevítőgyűrűt ráforrasztani körbe..
Szia!
Ahogy kezd kialakulni az elképzelés, felmerülnek ezek a torzulási tényezők is a forgási sebességétől függően. (Az "igazi" glóbusz is deformálódik ilyen hatásoktól, de az egész más!) Ha merevítenénk a körgyűrűt, akkor ugyan oda lyukadunk ki, mint az eredeti megoldása. Lehet, hogy csak nagyon masszív anyagokból tudnánk ilyen módon elkészíteni, (acélpánt), ezért mindenképpen át kell gondolni a lehetőségeket. Az semmiképpen nem lenne jó, ha a forgás következtében pattognának le a ledek az ív esetleges, vagy jelentősebb torzulása miatt. Gondolom nagyobb átmérőben és vastagabb nyákból talán működne az elképzelés, természetesen annyival több SMD leddel. Ha jobbnak és biztonságosabbnak látod, ebben az átmérőben legyen az eredeti módon tervezett nyákod az első gömb elkészítése.
Szia! Meglátom majd.. Lehet a kettőt ötvözve lenne jó?? Kipróbálom az milyen lenne mit először terveztem de kicsit kisebbre kell tervezni mert igen nagyra sikeredett
Hello!
Engem inkább az elektronikai része érdeklene, ha van valakinek dokumentuma hozzá megköszönném!
Köszi szépen!
Már csak a ciril betkkel kel megismerkedni!
Kicsit belassult a topik. Pedig szerintem nagyon érdekes! Én is megszeretném építeni de várom mi lesz a legjobb megoldás Sok sikert mindenkinek
Ezt én is megépíteném, ha valaki jól tovább fejlesztené , és publikálná is. Nagyon tetszik!!!
Én vékony nyákból hajlítanám a palástot és végig SMD LED-ekkel szórnám meg. Igaz így át kéne írni a programot, és a meghajtást is módosítani kéne, de megérné, mert így egy kicsit darabos a képe. Ettől függetlenül jól mutat, de tovább lehetne gondolni. Esetleg RGB LED-ekkel, bár az nem olcsó játék, de a látvány nagyon ütős lenne!
Szia! Mi is így gondoltuk el janocsival és ki is próbáltam de a centrifugális erő nagyon erősen hat a nyákra és torzítja rendesen így a előbb utóbb felszakadna a nyákon az alkatrész pad és szépen leröpködne róla..Persze előtte nem működne már rendesen.. Ezért egy nyák gyűrű lesz készítve és azon lesz a ledek meg az élére forrasztva mi 1206 esetén 1,5mm nyák lenne de lehet kisebb led is bár így is kicsi a gömb ha sűrűn rakom.. 64 ledesre gondoltam,hogy átalakítjuk de majd kiderül.. RGB SMD ledből nehézkes sajna
Lehetne egy merevítést tenni a nyák alá, nem kéne önhordónak lennie. A megfelelő számú vezetékhez kell a felület, ami ha nem élével forog igen nagy zajt fog termelni.
Egy gyári kinai nál amiben 32db 1,6*1,6mm rgb led van igy oldották meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |