Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Amit én mértem anno kb.10éve, az kis színes tv.ben volt, működőképes állapotban, a sokszorozó +képcső is be volt kötve.
Az előtét hitelesített 1Gohmos, régi Phillips tv- fókusz előtét ellenállás söntből,és 1db.20Mohm/2W.párhuzamos tagból állt, amire multiméter volt rádugva, sorkapcson keresztül. Idézet: „A végein tényleg látszik a réz.Akkor használhatom ezt?” Erre a célra igazából mindegy milyen huzalt használsz.Jó lesz az ónozott is,a lényeg,hogy réz legyen.Én például inkább igyekszem egyszálas tekercselő dróttal dolgozni,mivel ez mereven felveszi,és megtartja formáját,míg a sokszálast agyon kell rögzíteni,hogy ne tekeredjen le,de természetesen jó ez is.
Köszönöm a kapcsolást,illetve a válaszokat! Nekiállok,aztán majd meglátjuk.
Máté.
OK. De csak óvatosan. A kivezetéseket csak jó szigetelt kúpos fogóval szabad megfogni.
Valamelyik nap kipróbálok egy nyáktervet a zvs-hez. A nyákon a gyors diódák nincsenek rajta, azt közvetlen a FET-ek lábára kell ráforrasztani. Ha érdekel valakit, majd felrakom a végső nyáktervet. A primer tekercshez a kivezetés a 3 rézsáv a nyákon lent.
Azért én is megmutatom a nyákomat, amit kézzel terveztem, persze van nyáktervező programom, csak jelenleg nincs hely a gépemen.
Igen, egy kicsit primitív, de az a lényeg hogy működik. Most IRF740-s fetek vannak rajta, amik nem is rossz hatásfokkal mennek, mert 180-190W-t simán kilehet hozni belőlük. A képek megtekintése csak erős idegzetűek nézzék meg! Ám bontott dolgokból is lehet csodát alkotni. >>>Újrahasznosítás.<<<
Az IRF740 Rds-e 0,55ohm, miért használod ezt, le van írva, hogy 150m ohm-nál kisebb kell hogy legyen?
Így aztán izzad a fet, mint a veszedelem, a rezgőköröd jósága meg a föld alatt van.
Durván néz ki!
Hasonlít pár évvel ezelőtti "nyák"okra amiket csináltam (karton papír) De ha működik akkor meg jó van!
A fetek melegszenek, de nem működtetem pár percnél tovább. De amint lesz Processzor hűtőventilátorom akkor akár 10 percet is játszhatok vele. Azt elfelejtettem leírni hogy prototípus, az-az a használt alkatrészek hogy viselkednek, hol a max. határ, stb.
A tapasztalataimat itt szoktam megosztani, hogy mi jó, és mi a rossz megoldás.
A jó megoldás le van írva a meghajtó képénél. Használj 0,15ohmnál kisebb Rds-ű FET-et. Ez az egyik. Ha ezt betartod, nem kell hűteni a feteket szinte egyáltalán.
Hát igen, nem szépség versenyre való. Lényeg hogy működik.
Ok. Lesz 0,15 ohm ál kisebb fetem, akkor amúgy is lefogom írni.
Idézet: „A nyákon a gyors diódák nincsenek rajta, azt közvetlen a FET-ek lábára kell ráforrasztani.” Miért forrasztod a diódákat közvetlen a fetekre? Esetleg van ennek valami logikus magyarázata is,vagy pusztán csak a helyigény szempontjából döntöttél így?
Üdv a díszes társaságnak!
Nem túl régóta kezdtem építgetni sorkimenő meghajtó áramköröket. Kipróbáltam több kapcsolást, jelenleg a ZVS-el kísérletezek. Egyelőre 24V/10A kapcsolóüzemű táppal járatom és jobb híján IRF640 FET-eket használok. Többfajta sorkimenőt is próbáltam meghajtani vele. Az egyik egy régi Videoton? sorkimenő volt, de ez sajnos eléggé elmelegedett, kifújt magából némi olvadt műgyantát meg füstöt. Ennek ellenére működik, mert gyorsan kikapcsoltam, de most már nem használom inkább, mert nem akarom teljesen tönkretenni. Utána áttértem a monitor sorkimenőkre, amik jobban bírják. Viszont a ferrit ezekben is melegszik rendesen. Ez a melegedés teljesen normális és nem lehet vele mit kezdeni vagy a frekvencia hangolásával el lehet érni, hogy csak minimálisan melegedjen a ferrit mag?
Nehéz lett volna normálisan elhelyezni a nyákon, hogy közel szimmetrikus maradjon a rajz.
Nem tudsz mit kezdeni vele. Olaj alá kell tenni a sorkimenőt, úgy már menni fog rendesen.
És egyébként a frekvencia mennyire befolyásolja a ZVS meghajtás jóságát? Azt tudom, hogy a kondi illetve a primer menetszám változtatásával a frekvenciát lehet változtatni, de mennyire érdemes ezzel tökölni? Érdemes változtatni a kapcs rajzon szereplő értékeket, hogy az áramkör vagy a trafó működése szempontjából kedvezőbb frekvenciát állítsak be?
Nem a porvasmag melegszik elsődlegesen, hanem a primer tekercs, amire az impulzusokat kapcsolgatod.
A frekvencia itt is lényeges, nem érdemes 20KHz felé vinni tartósan, csakúgy mint az impulzusszélességet, kitöltési tényezőt 50% érték felé. Ha túlvezérled a sorkimenőt, telítésbe viszed a vasmagot, azért melegszik nagyon, és le is ég előbb utóbb. De ehhez műszer is kell ám, nem csak kísérletezgetni, a sötétben tapogatozni.
Egyébként a régi színes tv.kben, Orion Vt. Orosz behozatal, mindben 5diódás kaszkád sokszorozó volt.
Így 5-6KV-nál többet nem kaphatott a sortrafóról, mert még a nagy képernyős Tv-nek is 28-29KV, anód feszültségre volt szüksége max. Illetve a szabvány ennyit engedélyezett, a hátlapon fel volt tüntetve. Tehát a 9KV a tbc110 sorkimenőnél is nagyon sok, 9x5=45KV, nf. ez indokolatlanul sok lenne, egy katódsugárcsőnek, csattogáshoz vezetne
Hali!
A sorkimenőhöz való sokszorozónak mi a bekötése? Unitra TPN-31D
Biztos, hogy nem a tekercs melegszik ennyire, mert ha megfogom kézzel, akkor sokkal hidegebb mint maga a ferrit mag.
Mivel a ZVS meghajtót használom, itt nem tudom egyszerűen változtatni a frekvenciát meg a kitöltési tényezőt. A beépített alkatrészek meg a menetszám határozza meg, hogy milyen frekin fog működni. Viszont, ha a túltelítéstől melegszik a mag ahogy írod, azon nem hiszem, hogy tudok változtatni.
A mag melegszik, nem a primer, kivéve ha valaki hajszálvékony huzalból tekeri.
Idézet: „5-6KV-nál többet nem kaphatott a sortrafóról” Ok feladom,akkor legyen neked igazad.Tőlem akár 6V-ról is mehet.Mivel ezt nem én találtam ki,pont ezért most itt nem fogom neked bizonygatni,mindenesetre annyi szent,hogy a régebbi csöves színes tévéknél 25kV sercegett a nagyfesztappancs végén,amit általában az УН8,5/25 típusu sokszorozókkal állítottak elő.Az újabb tranzisztoros kiadásoknál pedig 27kV volt az anódfesz,és УН9/27–es sokszorozókkal.Na most nem a vita kedvéért,de még a sokszorozók típusszámaikban is benne van (CCCP alatt ugyanis ez nagy divat volt,hogy az elektronikai illetve elektrotechnikai készülékeket a paramétereikkel,vagy a fungcióik rövidítéseivel neveztek el),például: УН9/18,УН8,5/25 azaz „Умножитель напряжения” (feszültség sokszorozó) 9kV-ról 18-ra, vagy 8,5kV-ról 25-re stb... Idézet: „Ha túlvezérled a sorkimenőt, telítésbe viszed a vasmagot, azért melegszik nagyon” Egy vasmag esetében nem csak a telítődés veszélye áll fenn.Az örvényáramok okozta jelenségekről még nem hallottál?
ZVS-nél egyébként a leg „primitívebben” a tápfesz változtatásával is korrigálhatod a frekit,de természetesen van ennek más módja is.
Talán ez jó lesz.
Ezzel nem vagyok képben.
Magyaráz már el,hogy U~ az az egyik be menet és melyik lenne a másik? Az Uh v Uf? Valamint a D/A mire jó?
Azt tervezem, hogy nagyobb tápfesszel is megpróbálom megtáplálni. Ebben az esetben mire számíthatok? Emelkedni fog a frekvencia?
Egyébként szerinted mennyinek kellene lenni a frekvenciának optimális esetben, ha monitor sorkimenőt használok?
„U~”- bemenet.„A” - föld."UH"- kimenet.A többivel meg ne törődj.
A tápfesz növelésével a freki is nő.Szkóppal épp nem mértem,de monitor sorkimenő esetében 30kHz-ig szerintem még nincs vész,bár a primer kondi,meg a vas valamennyire így is fűteni fog arra számíts.
Tényleg megy is vele.
A többi meg mire jó? D/P/Uf? |
Bejelentkezés
Hirdetés |