Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Elolvastam de nem találom vagy csak elkerülte a figyelémemet, ezért kértem a segítségeteket.
Még1x átolvastam a fórumot és olyanról nincs szó, amiben a segítségeteket kértem
Sziasztok! Én is építetten egy LM3915- ös IC vel egy kivezérlésjelzöt, mint már azt fent említettem! most azzal az 5lettel fordulok hozzátok, hogy meglehet -e oldani azt, hogy pl csak mély hangokra világítsanak a LED ek? Ezt egy egyszerü "freki vágóval" meglehet oldani?
Köszönöm a segítségeteket elöre is! Üdv Gab_Bee
Hangerő szintjét jelzi,ha fél hangerőn szól a zene csak 5led ég,és ha bekapcsolod a bar funkciót,akkor nagyon szépen változik a ledek fényereje a ledsor elején is.egyébként ez a kapcsolás alapból halványítással dolgozik.(meg nem veszed észre,olyan gyors.)Ennyi.ez logaritmikus, és a lejátszók 90%-a is az,tehát fél hangerőn 5led fog világítani!sok sikert a megépítéséhez!
Itt egy kép a kapcsolásról: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/14c25890e67ecd51848b4c37...dc.gif
Persze.Ha van egy kallódó hangváltód,nyugodtan kösd rá a mély részére a hangot,a hangváltó kimenetét pedig az áramkörre.biztosan működni fog. estleg próbálkozhatsz azzal,hogy a hangkártya sub kimenetére kötöd,de akkor állítani kell az érzékenységen,mert ez a kimenet alacsonyabb jelet ad le.
A Hangkártya kimeneti érzékenységét állítsam? vagy a kapcsoláson kell v.hogy.. ! mert ha a kapcsoláson, akkor azt elmagyaráznád hogy hogyan is kell??Ezt építettem meg!
Ui: az elsö led még mindíg folyamatosan világít benne..
az első led világítása vmi hiba miatt van.raktál a hangkimenet két vezetéke közé(jel és föld) egy ellenállást vagy trimmert(itt lehet állítani az érzékenységet)?én asszem 10k-sat használok.ezt tudod csavargatni.10khom-on pont akkora jelet kap az áramkör,hogy a ledek megfelelően világítanak.Akkor is világít az első led,ha nem kap jelet?
Hát, ha nem baj akkor inkább belinkelem amit már eddig írtam! innentöl lefele...
ezeket olvastam,csak nem tudtam,hogy te írtad bocsi.sztem rakd újra össze az áramkört...az hátha megoldja az első led gondodat.de én egyébként a mélyre villogásra válaszoltam.
Bocsi! A mélyre való villogást azzal megoldottam, hogy a Sub láda jelét "nyúltam" le neki, és tökéletesen müködik! Köszi a válaszodat! Igen, minden led világít ha nem kap jelet.. az elsö leddel meg nem tok mit csinálni, mert már 2x összeraktam és ugyan az a "baja"! (sz.tem gyári hiba lehet...) De azonkívül minden remekül müködik!
minden led világít,ha nem kap jelet???mert ez az áramkör pont fordítva működik.
Hááát.... nah szóval! Ha az 5. lábról leveszem a hangkariból jövö jel + felét, akkor minden led, teljes fényerövel világít! Ha visszadugom a + jelet az 5. lábra, akkor elalszik az 1-es kivételével az összes LED!
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni töletek. Egy kivezérlés jelzőt épitek, a kapcsolás müködik, de a bemenetnél van egy kis gondom, ha a kivezérlés jelzőt fülhalgató kimenetre dugom, és vele párhuzamosan egy fülhalgatot, akkor a kivezérlés gyengébb jelet mutat. Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy a 2 áramkör a fülhalgató vagy hangszoró, és a kivezérlés jelző ne zavarja egymást? (a hangjelet adó áramkör nem változtatható) A csatolt képeknél egyik a kivezérlés jelző, amit épitek komparátoros elvű. A másik képnél az első kékkel elválsztó rendszert használom bemeneti fokozatnak, ezt kéne valahogy modositani szerintem, hogy elválsztódjon egymástól a kettő rész. Nem baj ha IC megy helyére, vagy ha eggyel több IC-t kell beépítenem és az sem fog zavarni, ha egyszerü a kapcsolás.
helóka! nekem nagyon tetszik ez az új cikk a Kivezérlésjelző skip módra! valaki megépitette már!? vagyis úgy gondolom h. tudna-e valaki képeket küldeni a kész remekműről? kiváncsi lennék a nyákra,és hogyan is néz ki!Ebbe akapcsolásba nem is kell sokminden,vagyis kjell bele egy nehny alkatrész,de azok olcsók,és könnyen beszerezhetők! Szal nagyon tetszik,és kellene egy nyákterv,és egy nehány kép is! köszi!
Üdv
nyákterv az hibádzik sajnos... ezért nekem is ilyen csúnyán lyukraszteres dolgon van megoldva.
olcsóságnak pedig tényleg olcsó kivéve a ledek de azok meg minden félénél azok szal az tárgytalan. ToZo: a ledek halványak vagy kevesebb led villan fel?! ha jól értem akkor kevesebb led villan fel... viszont ha ez a jelenség akkor a jel gyenge. jobban kéne erősíteni sztem... de nem tuti...
üdv!
ez a kiv.jelző kék LED -el is működne, vagy meg kéne változtatni néhány értéket??
a led színe teljesen mindegy! az csak a félvezető anyagától függ...
Ez mindig is így lesz. A fülhallgató a max 1k de lehet hogy 100 Ohm ellenállásával beterhel és leeseik a kimenet feszültsége. Ezért ne onnan hakójtsd meg a kivezérlésjelzőt. Másrészt így a kivezérlés a hangerőtől is függővé vált. Ha lehalkítod nem mutat semmit, ugye? Az erősítő bemenetére, vagy valamely belső fokozatára, a végfok elé kell tenni. Persze ehhez a komparátor feszültség limitjét is hozzá kell hangolni.
Ha leválasztod a bemenetet, akkor az egy bizonytalan állapotba kerül és feltöltődik max feszültségre, ezért világít az összes LED. Mindig legyen rajta 0 és 1.2 V közötti jelszint. Az első LED vsz azért ég mert a kapcsolásod 0-1.2 között van beskálázva és az erősítő zaja eléri a 0.1 V-ot. Ez az IC alkalmas limit feszültségek beállítására, tehát az alsó küszöböt feltolhatod 0.2 V-ra. Így már 0.2-1.2 között lesz beskálázva a LEDsor. Ehhez a referencia feszültségre épített feszültséosztót használhatod fel. A 4-es lábon emeld meg a feszt 0.2-re. Ugyan így a felső határértéket is leszállíthatod, mert 1.2 V ritkán jön ki egy erősítőfokozatból. a legcélszerűbb 0.1-0.8 V közé belőni a sávot. a felső határérték beállítására a 6-os láb szolgál. A LEDek fényereje pedig nem változhat mert egy áramgenerátor táplálja őket, ezért ezek vagy világítanak vagy nem.
NEm rossz! és nem tudnál egy videót küldeni arról,amikor megyen? megnézném! és ha tecceni fog akkor emgpróbálokoz az elkészitésével! egy kezdő ( én ) meg tudná csinálni nem? vagyis nem is annyira kezdő!
Hello mindenkinek!
Építettem kb egy éve hangfalat,és szeretném feldobni. Azt szeretném megvalósítani,hogy egy ledes kivezérlésjelzőt építenék a hangfal elejébe kb 10 led-ből. Abszolúte kezdő vagyok elektronika téren ezért is kérném a segítségeteket. Kellene egy nagyon részletes leírás. Gondoltam rá ,hogy mikrofonról venné a a jelet ,vagy magárol a hangfal kábelről, ellemel üzemelne ,és jó lenne ha lenne rajta egy ki/be kapcsoló. Köszönöm a segítséget előre is! Bocs ha már volt erről szó más topicban.
igen és ezúton is szeretném megköszönni! videot én nem tudok feltenni mer csak nagy méretű van. de megetette helyettem más! (az ötletgazda) igaz az IC-s de ugyanígy működik a tranyós is.
jdani: megtudnád építeni... ha meg nem menne vmi szívesen segítünk! Dj Gróf: ha elég a 10 led és a könyebb verziót szeretnéd szerintem vmelyik ICvel kéne próbálkozni! drágább vmivel de könnyebb talán... (azzal kapcsolatban olyat kérdezz aki azt építette már meg én is tudok segíteni lm3915 höz)
Hali!
Olvasd végig a topikot és megoldást találsz a problémádra!van kapcsolás nyákrajz minden(IC-shez) Skip féléhez pedig találsz a kapcsolások között leírást(tranyós) Itt az én hangfalam:--->ITT<---
Nem sikerült megnéznem a videót.
Átolvastam a topicot ,találtam is sok kapcsolási rajot csak nem tudom melyik lenne jo nekem. Tehát valahogy úgy képzelem el,hogy elemről, vagy traforól menne. Az végfok kimenetéről venne a jelet,mivel máshonnan nem is tudná. Melyik kapcsolás jó erre? köszi
Szia!
Idézet: „ez csak nállam nem megy,vagy mindenkinél?” Nálam megy mind a két video, csak szerintem le kell töltened a gépre, és úgy elinditani. A kivezérlés jelzömmel meg elörébb jutottam, a bemeneti fokozatot lecseréltem egy TL072-es IC-re. ahol az egyik részével az érzékenységet állítom, mig a másikkal a 1* erösítéssel a bemeneti jelet kiküldöm, ezáltal már rádughatom a fülhalgató kimenetre a kivezérlés jelzőt, amibe aztán beledughatom a fülhallgatót. (még csak ez egyik csatorna van meg probapanelon.)
bármelyiket választhatod.
tranzisztoros olcsóbb de nehezebb IC-s drágább de egyszerűbb.
hát én letöltöttem,és azt irta ki h. kész,de csak kb 500Kb volt az egész! és azért nem ment! én akarom látni azt a videót!! :lama: ezt a szmájlit csak azérk küldtem,mert ez olyan szép!
Idézet: nézőpont kérdése aki ért hozzá ugyis megcsinálja „tranzisztoros olcsóbb de nehezebb” |
Bejelentkezés
Hirdetés |