Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Válasz a linken.
Bővebben: Link
De, ha oda forrasztom, akkor a számítógépbe hogy dugom be?
Ezt most komolyan mondod? Gondolom nem oda forrasztod, hanem a csati másik oldalába, amit szét lehet szedni. Ott vannak forrfülek, amikre lehet a kábelt forrasztani. kép
Hát nem vagyok ekkora butuska, de hogy lehetne szétszedni? Nekem gumiból van !
Amit belinkeltél az műanyag házas, és menetes, vagyis kicsavarható!!!
Szerinted mi lenne, ha a világ összes alkatrésznek nyitnánk egy topikot? Használd a keresőt, és a fantáziád.
Tartalmas, problémamegoldó, világmegváltó hozzászólás! "Köszönjük Emese!"
Kösd össze Scart kábellel a két egységet. A legjobb minőséget úgyis RGB-Scart-al lehet megcsinálni a te összeállításodban. Gondolom a beltérin nincs DVI kimenet.
Sziasztok,érdeklődnék hogy e helyett az lcd helyett:
EW162G0YMY használhatnám e ezt?: pmc16021e8-sblw Köszönöm előre is!
Hello!
A DS2712 NiMh akkutöltő ajánlott kapcsolásában van egy tranzisztor, FCX71B. Milyen tranzisztor ez (google sem talál)? Mivel lehet helyettesíteni?
Már beszéltem veled erről a tv-ről, úgy látszik elfelejtetted
A tv-nek hibás az egyik panelje, amiatt kicsit csíkos a kép, akár scart, rca, s-video. De ha hdmi-n van akkor tökéletes, és gondoltam ha a vga portot használom talán jobb képet kapok mint a csíkos RGB scarttal. Nálam ezért nem jön szóba a scart. A beltérin nincs dvi, csak scart meg rca.
Először próbáld ki számytógéppel a VGA-port működőképességét és csak utána kísérletezz az átalakítóval.
Sziasztok!
Van 3db analóg árammérőm. 100 mA, 1A, 3A. Ezekből szeretnék összerakni egy árammérő panelt. Sorba köthetem a három műszert? Kell-e pl. a 100mA műszernek valami védelem, ha a mért áramkör mondjuk 300 mA vesz fel?
Heló! Én azt javaslom, hogy inkább párhuzamosan kösd.
Nem tudom, hogy kell-e védelem a 100mA-es műszerhez. Amelyiknek az ellenállása kisebb ott fog több "amper" folyni.
A válaszhoz jó lenne tudni, hogy melyik milyen (kapcs.rajz). Ált. egy árammérő kapcsoláshoz elég egy alapműszer a megfelelő-átkapcsolható söntökkel, hacsak nem egyszerre több objektum áramát kell mérni.
Sorba kötve semmiképp sem működhet. Szerintem egy kapcsoló kell amivel kiválasztod a neked szükséges műszert.
Én is arra gondoltam, hogy egy 3 állású kapcsolóval oldom meg, de szeretném kihagyni. Pl. mérek egy 800 mA áramkört akkor ugye a 100 mA műszer 'kiakad' az 1 A műszer a végéhez közeledik a 3 A műszer pedig 1/3 úton mozog.
És itt a gondom, hogy nem-e teszem tönkre a 100 mA műszert? (De, ha 1A felett mérek akkor ugye 2db műszer is veszélybe van) Egyik sem volt olcsó.
Mindig a legnagyobb méréshatárúval kell kezdeni a mérést. Így haladni lefelé.
Hello!
Milyen értékű R kell (az ellenállás D és G között), ha logikai kimenettel (open drain) szeretném a FET (IRLR120N) gatejét 0-ba húzni, hogy ne vezessen? R=(Ut-Ugs)/Ig alapján próbáltam számolni, de 30Mohm jött ki. Nem jó adatot néztem az adatlapon?
Hello!
- A Fet nem áramvezérelt, mint a sima tranzisztor, hogy az ellenállást így kellene számolni. - A Fet Gate feszültség vezérelt, ahol a FET nyitásához magasabb feszültséget kel biztosítani, mint a GS küszöbértéke. - Az ellenállás nem a DG közé, hanem a táp és a Gate közé kell. Ezt fogja majd lehúzni az Open Drain. - De a vezérlésnél a sebesség is számít, mert ha az magas, akkor ez a megoldás nem jó, hiszen a Fet-nek tetemes bemeneti kapacitása van, amit az ellenállás csak lassan fog feltölteni. Ezért kis-impedanciás meghajtásra van ekkor szükség (meghajtó kapcsolásra vagy IC-re). - De ha valami relét - lámpát kapcsol csak és nincs PWM jel, akkor megfelelő ez a megoldás. üdv! proli007
Hali.
A labortápegységemhez szeretnék építeni egy panelmérőt melyen egy 2x20 karakteres LCD kijelző kap majd helyet. A gond a táplálással van mivel az LCD háttérvilágítása 400mA-t eszik a ventilátor 150mA-t az egész kapcsolás az AVR procival olyan 50-60mA-t. Egy 7805-ös stabkockával próbáltam de kegyetlenül melegedett. Esetleg ha 78S05-ös típust tennék bele az jobban bírná? Vagy hogyan lehetne megoldani azt hogy nagy melegedés nélkül kibírja azt a 700mA-t? A dobozban más nincsen nagy helyem ezért kellene valami praktikus de jó és stabil megoldás tehát az áramkör minimálisan bírjon 20-30 percig állandóan menni legnagyobb terhelés alatt. A segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok!
Az olyan kapcsolási rajzokon amiken nem + és - pólus van jelölve hanem VCC és GND azokat hogyan kell bekötni? A VCC a pozitív és a GND a negatív? (Ne haragudjatok, ha a kérdés már egyszer szerepel de nem tudtam végigolvasni mind az 1170 oldalt, a google pedig nem segített.) Előre is köszi
Szia!
A jelentése: Bővebben: Link. Igen, a VCC a pozitív pólust szokta jelölni, a GND (ground, föld) a negatívat egy aszimmetrikus táplálás esetén.
Mivel lehet a FCX718 (switch üzemű NiMh töltő IC (DS2712) gyári ajánlásában van) tranzisztort helyettesíteni?
Mi alapján derül ki, hogy egy tranzisztort mivel lehet helyettesíteni?
Üdv!
Első lépésként a 7805-re menő feszültséget válaszd a lehető legalacsonyabbra, hogy ne keljen neki sokat elfűteni. Tegyél rá valamilyen hűtőbordát és mivel van ventilátorod is, tedd a közelébe. Így el kell bírjon 700mA-t.
Sziasztok!
Van egy digitális konyhai mérlegem. Az a probléma, hogy a bekapcsoló gombra nem reagál, ezért csak úgy tudom bekapcsolni, ha kiveszem az elemet és visszateszem (mivel ilyenkor bekapcsol). Maga a gomb egyébként működik, mert ugyanezzel a gombbal lehet lenullázni és kikapcsolni is, és ez a két funkciója működik. Van valami ötletetek, hogy hol kéne keresni a hibát, és hogy meg lehet-e javítani? Idézet: Biztosan jó ez az adat? Nekem a 2x16-os LCD, 100ohm előtéttel nincs 20mA. A 128x64-es GLCD, 68ohm előtéttel, +5V-ra is csak 22mA. Szerintem valami ott nem kerek. „mivel az LCD háttérvilágítása 400mA”
Ez szerintem nincsen elnézve mivel mértem és az adatlap is ezt állítja. Igaz hogy az adatlap 380mA-t ír de jobb nagyobbra tervezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |