Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha GND-nek húzok egy vonalat mondjuk a panel körül (nyáktervezőben) és az lesz a földem akkor elég, ha minden alkatrész negatív lábát erre a pontra kötök?
Így sokkal egyszerűbb, mint pozitív és negatív oldallal gondolkozni. Ha jól gondolom
Amennyiben nem kettős tápellátású az adott áramkör, akkor igen: A VCC megfelel a + tápfesznek, a GND pedig a mínusznak.
Helloka.
Volna egy kis problemám, ha tudtok, segítsetek: van egy sor nyomógombom - 9db és minden gomb egyik fele közös, másik fele egyesével kivezetve - azaz 10 kivezetés (felső rajz) Ezt rá szeretném kötni egy szétszedett billentyűzetre, de annak mátrixolt bemenete van (num rész) (szerkezete az alsó képen látható) Létezik-e chip, vagy kapcsolás, mely a "soros" jelből mátrixot készít? (A gombok fóliák, belül hozzányúlni, átalakítani nem tudom - táncszőnyegről van szó)
Milyen a kettős tápellátás?
Ha jóra gondolok akkor már láttam kapcsolási rajzon ilyet. Az a kettős tápellátás amikor a VCC és GND helyet +5V és -5V van jelölve. Mi a szerepe a kettős tápellátásnak?
Úgy hívják, szimmetrikus tápellátás. Van egy GND, és van ehhez képest pozitivabb, és negatívabb tápág. Főként erősítőknél használatos, mivel abban PNP és NPN struktúrájú tranyók vannak. Az egyik pozitiv a másik negativ feszültségel működik. Ezért kell a +- táp. Köss sorba két 1,5v-os elemet. Ha a két végét megméred, akkor az ugye 3v, nade ha a közepéhez képest megméred? Akkor +1,5v és -1,5v lesz, a közepe pedig a GND.
Hello!
A múltkor én is töpiztem ilyen dologgal, de dűlőre nem jutottam vele. Az éppen nem mért. Ha bekapcsoltad, kicsit "kergetőztek a szegmensek" majd kikapcsolt. De a nyomógombokat össze-vissza nyomkodva és az elemet ki-be kapcsolva, rájöttem, hogy van konfigurációs menüje (persze nem lepődtem meg, mert sejtettem hogy van, én is tennék bele). Sokra persze nem mentem vele, mert az mindenféle kódokból állt, minek értelmét nem lehet felfedezni. De a lényeg, hogy a beállításokat kikapcsolás után elfelejtette. Tehát valószínűsíthető, hogy az adattároló Flash RAM hibás, ezért elveszíti a beállításokat. Esetleg valamilyen kóddal kellene lezárni a beállítási parancsokat. De a lényeg, hogy bár működne, még sem jó, mert nem tudni hogyan kell konfigurálni. Úgy hogy kutyát dobálni még jó lehet.. üdv! proli007
Sziasztok!
Először is Boldog karácsonyt mindenkinek! A gondom az hogy először használtam kémiai ónozót, szépen be is fogta a nyákot meg száradt és mikor bele próbáltam pár nagyobb alkatrészt hozzá értem a vezető sávokhoz és lejött az ónozás. Ez mitől van és hogy lehetne kiküszöbölni?
Szia!
Neked is boldog karácsonyt! Én is használok kémiai onozot, de még nem találkoztam ilyennel hogy lejött. Ha zsiros vagy oxidos akkor elöfordulhat. Bár szerintem akkor oda nem tapad ón. A megszáradásnak nincs lényege, mert ha már rátapadt a vezetösávra akkor már nem jöhetne le.
Kifúrtam a panelt lecsiszoltam aztán denszesszel letöröltem és utána bele az ónozóba kicsit sokáig tartott mire befogta de szerintem az a hőmérséklettől is függ mivel garázsban volt és elég hideg volt kicsit próbáltam melegíteni aztán utána befogta. Hát nem tudom hogy mitől van de így elég idegesítő hogy hozzá érek és már le is jön ráadásul tiszta ezüstös lesz a kezem.
Hát nemtudom. Nekem mindig rendesen fenmaradt. Probálj meg egy darab nyákot szobahömérségleten befuttatni. Én azon szoktam, nem melegitem. Más tippem nincs. De biztos hogy valami volt a nyákon, vagy hideg volt és azért nem tapadt rá rendesen.
Hát másra én se igen tudok gondolni.
Köszi a segítségedet! Kellemes ünnepeket! üdv szaky27
Hello.Pc tápoknál a TL494es IC-t és a 2003-as IC-t tartalmazó tápok trafója ugyan az?
Mivel ez egy komparátor IC,ezért nem hiszem.
Esetleg hangfalvédőbe vagy valamilyen feszültségszint-változás detektálására.
4x komparator. Lehet vele kivezerlesjelzot csinalni. LM339 VU Meter
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni, hogy fix 100KHz mellett hogyan lehet a kitöltsi tényezőt 0-tól 100%-ig szabályozni? Előre is köszönöm! Üdv. Izeg
A "0%" kitöltési tényezőt azért megnézném.
Hali
Termeszetesen ezek nem 0-100 % kozottiek, de azert majdnem el lehet erni. Ha 0-100 % kozott akar, akkor esetleg PIC, Viszont azzal nem lehet 100 kHz-es PWM-et csinalni konnyen.
Sziasztok!
Már egy ideje foglalkozom elektronikával (meglehetősen alapszinten) és úgy érzem, most itt lenne az ideje annak, hogy továbblépjek a mikrokontrollerek és a mikroprocesszorok (inkább ezek felé húz a szívem, pl: Z80) világába, csak igazából nem tudom, hogyan kezdjem... Milyen irodalmat/weboldalakat javasoltok böngészésre a témával kapcsolatban? Válaszotokat előre is köszönöm! - mioline -
Hello!
Először is el szeretném mondani, hogy szerintem nagyon jó döntés elkezdeni ezzel a témával foglalkozni mivel rengeteg helyen fel tudod majd használni ezeket a kis cuccokat. Mielőtt elkezdesz jobban foglalkozni velük szerintem van egy pár dolog amit érdemes eldönteni. 1. Melyik mikrokontroller legyen az? Legyen PIC vagy AVR esetleg más? 2. Milyen nyelven akarod őket programozni? C, Assembly, Basic, egyéb? Én javaslom, hogy Assembly-vel kezd mivel az sokkal hardver közelibb. Ne riasszon vissza az, hogy néha el kell olvasni egy pár részt a Datasheet-be vagy ha nem tudsz valami azonnal. Szépen lassan haladva, egy-két nap alatt már elég jól működő, összetettebb progikat is fogsz tudni csinálni. Önbizalom itt nem hátrány! A lényeg, hogy ne add fel az elején! Ha ezzel megvagy akkor szerintem jöhet a C vagy a C++ vagy ami neked jobban tetszik illetve amelyikhez jobban értesz! Persze itt most magamból indultam ki...
Válasz a 2010 dec 24 #871743
Üdv blackdog Ha Árammérőt sorba kötsz , annak sok értelme nincs, mivel a legkisebb értékű a mérvadó a felsorolt esetben 100 mA_t ,ha 3A akarsz mérni akkor a 100 mA elküldöd az örök vadászmezőkre .Ha meg párhuzamosan kötöd akkor értelmetlen lesz a mért érték ,de ha az áramokhoz rendelt mV egyforma pl(60 mV) akkor a mutatók a skálán ugyanolyan arányban térnek ki .Saccolom 6 és 10 A körül esedékes a végkitérés (párhuzamosan kötve) az említett 3 műszer .Talán nem bakiztam nyelvtanilag. Üdv Kellemes karácsonyt és BUÉK.
Erre gondoltam köszi! Keverőből bontottam ha jól emlékszem.
Üdv!
Sziasztok!
Megint szembesültem azzal a problémával, hogy hogyan készítsek egyszerű trafóval szimmetrikus tápot. Találtam egy nagyon érdekes megoldást Bővebben: Link. A szöveg szerint a második graetz-híd teljesen leválasztott egyenáramú szempontból (C3-C4-nek köszönhetően) és így a két táp nem hat ki egymásra. Azt szerentém kérdezni tőletek, hogy az esetleges hátrányok melyek lehetnek ezt a konstrukciót tekintve? Előre is köszönöm, és további kellemes ünnepeket minden kedves fórumtársnak!
A válaszokra én is kiváncsi lennék. De, hogy mondjak is valamit, semmifáleképp sem jó C3 C4-nek elektrolit kondi.
Boldog Karácsonyt mindenkinek.
Szerintem a -15V-os ág nem annyira terhelhető, mint a +15V-os és azt is eltudom képzelni, hogy a -V-os kivezetésen kevesebb a kimenő fesz., mint a +V-os kivezetésen.Valami miatt nem alkalmazzák túl sűrűn ezt a kapcsolást,lehet, hogy nem véletlenül.(legalábbis én még nem találkoztam ilyennel)
Valószínű, én is csak ilyen kuriózumként említettem. Itt még vannak egész jó megoldások. Nem tudom, hogy az audiotechnikában mennyire használhatóak, főleg az egyutas egyeniranyítások miatt...
Üdv mindenkinek! És békés karácsonyi ünnepeket!
olyan kérdésem van, hogy TL071 IC-nek mekkora maximális feszültséget lehet adni, mekkora áram erősség mellett? Köszönöm előre is a választ!
Megtalálod a dokumentációjában. Én TL081-et használtam és az bírt azt hiszem olyan 35-37V-ot. Az egész IC nem tudom pontosan de talán kevesebb mint 5mA-t fogyaszt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |