Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   52 / 248
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

X41 E7B van a FET-re írva.
Amúgy kínomban levettem az a réz csodát és most egész stabil a vonal. Csak 2 mV/cm állában ugrik le egy picit.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

De a hűtő spray kivisz az ernyőről a vonalat akár a FET-eket akár a tranzisztorokat hűtőm meg egy picit.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Ha egy alapvetően jól működő szimmetrikus erősítőnél fújkálsz a tranzisztorokra, akkor persze, hogy elmászkál az idővonal. A félvezetők paraméterei erősen hőmérsékletfüggők. Megbomlik az egyensúly és minden elmászik.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

De azt akkor sem tartom normálisnap, hogy közel 1 óra kelljen, hogy stabil legyen a kép és, ha egy picit is megmozdítom a FET-et akkor borul minden. Gyakorlatilag potméter helyett csak hajtogatom és így is be áll.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Cseréld ki azt a két FET-et is, mondjuk BF245-re. Lassan már mindent kicserélsz és mégsem jutsz előbbre. Bosszantó
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Ezt a bosszantó dolgot nem értem!?
Engem valóban bosszant, hogy még mindig nem az igazi és nem tudom, hogy miért.
Eddig 2 elégett és 1 szakadt ellenállás, 1 trimmer kondit és a CH1-CH2 elkóit cseréltem.
Más cserénél vissza került a régi, ha nem tapasztaltam javulást.
Nem értem, hogy most téged miért bosszantalak ezzel.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Engem nem bosszantasz. De gondolom Téged azért frusztrál egy kicsit, legalább is ha magamból indulok ki, akkor bosszantana ha ilyen problémás szkóppal hozna össze a sors (saját tapasztalat).
(#) Mallar hozzászólása Dec 27, 2010 /

Srácok vettem a minap használtan egy Telequipment S51B- márkájú oszcilloszkópot. Sajnos akármilyen jelet kötök rá, csak középen egy zöld pöttyöt mutat. A fókuszt tudom állítgatni, de semmilyen jelre nem reagál.
találtam egy angol fórumot a témában(link). Ott cső-cserét javasoltak a srácnak, de nemtudom megoldódott e a baja, nemtudom ez eredményhez vezethet-e. Az eladó visszaveszi aztmondta ha nem jó, de elég olcsó volt és első szkópom. Nem szívesen viszem vissza ha egyszerűen megoldható a probléma mint pl egy cső-csere. Várom a válaszotok.
Dávid.
(#) Norberto válasza Mallar hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Szia!

Olyankor mi történik, ha a jobb oldali nagy tekerőgomb alatt lévő kapcsolót átváltod INT pozícióba?
(#) Mallar válasza Norberto hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Mindent végigpróbálgattam, de mindíg csak egy pötty látszott. Esetleg a feszültség finomhangolóját ha tekergettem néhány mm-t elmozdult felfelé vagy lefelé a pötty. Ha jól tudom egy csíkot kéne látnom akkoris, ha nincs beledugva semmi.
(#) Norberto válasza Mallar hozzászólására (») Dec 27, 2010 / 1

A leírtak alapján esély van arra, hogy nem megfelelő valamelyik belső tápfeszültség. A nagyfesz. rész feltehetőleg jó, mert fény van a képernyőn, amely fókuszálható is.

Viszont, ha INT üzemmódban sem változik vonallá a pötty, az azt jelenti, valamiért nem működik az eltérítés, azaz feltehetőleg nincs trigger-jel előállítva. Valamint, ha tekergetve volt a fesz. finomhangolója is, és arra válaszul is csak keveset mozgott a fénypont, akkor valami "közös" jellegű problémára lehet gyanakodni első körben. Tehát a tápegység részre. A régi készülékeken célszerű művelet a majdnem teljes ELKO-készlet cseréje.

Mindenesetre előbb óvatosan mérj feszültségeket a szervizkönyv alapján a tápegység törpefeszültségű kimenetein (azaz kb. 60 V egyenfeszültségig bezárólag).

Találtam egy leírást, Azthiszem ez alapján lehet javítani. Golndolom mivel van pötty, a hiba valahol az eltérítésnél keresendő. Nem szedtem még szét. Lehet, hogy csak egy cső ment ki? Ha igen, azt honnan láthatom? Gondolom azoknak a lábát is le kéne mérnem. Hogyha más a baj és forrasztgatni kell inkább visszaviszem a boltba és nem szenvedek vele.
(#) Norberto válasza Mallar hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Aha, szóval ez csöves szkóp. Abban sajnos nem nagyon fogok tudni én segíteni, nem hoztak még sosem lázba a csövek annyira, hogy korrekten megértsem a működésüket. Mindenesetre a tápfeszültségek kimérésével kéne kezdeni, ez szerintem alapvető művelet lenne a helyrehozatalnál.
(#) ha5kj válasza Mallar hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Kapcsold érzékenyre a függőleges bemenetet, és érintsd meg a bemenetet kézzel. Ha a pötty függőleges vonallá alakul, akkor a függőleges erősítő lehet jó. Ezután kapcsold ki az eltérítőgenerátort- ha lehet és a horizontális bemenetre adj kézzel brummot. Ha ekkor a pötty vizszintes csíkká alakul ( érzéketlenebb a vizszintes bemenet) -akkor a vizszintes erősitő is jó lehet. Ezután lehet gyanakodni az eltérítő generátorra.
Ha az első két vizsgálaton elakadsz, akkor kell a tápot vizsgálni.

Srácok nem mozdul ez semmire. Csak bámulom a pöttyöt. Tényleg nem akarom szétszedni. Jóljött volna azért egy szkóp. Na holnap visszaviszem a használtkereskedésbe aztmondták próbáljam ki. Hát ez van. Azért köszi a segítséget.
(#) blackdog válasza Mallar hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

[off]
Csak nem a VII. kerületben vetted?
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Hadd ne kelljen mondanom, hogy mit érzek amiatt, hogy még mindig nem jutottam dűlőre vele.

Most nem fujkálom hideggel. Átforrasztottam a FET-eket.
Nyugaton a helyzet változatlan.

Érdekesség:
Újra bekalibráltam, hogy stabil legyen... Felnyitottam a garázsajtót, kivettem a cuccom a kocsiból garázsajtót lecsuktam. (ez kb. 45 sec.)

Újra elmászkál a vonal
Ha újra beállítom megint addig jó míg ki nem szellőztetek vagy ki nem kapcsolom.
Tökéletesen tanácstalan vagyok.
(#) Libus válasza blackdog hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Esetleg a D101-102-t kösd le ideiglenesen, hátha az kavar be. Valamelyik alkatrész hőfokfüggése szivat, félvezetők eleve gyanúsak ilyenkor.
(#) blackdog válasza Libus hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Mellékeltem a dióda adatlapját.
Elég bátor gondolatnak tartom a dióda kiiktatását még ideiglenesen is.

BA182.pdf

Ha a bemeneted a földön van vagy nem kötsz rá éppen pár száz voltot, akkor mintha ott sem lenne, és változhat a visszárama a hőmérséklet változás miatt....
Lehet kapott már 1-2 pofont és igy hálálja meg.

Semmit sem kötök rá. Max a saját kalibráló jelét.
Egyébként ez sima egyenirányító dióda vagy van valami extrája?
(#) Kocska hozzászólása Dec 29, 2010 /

Sziasztok.

Sikerült jó áron hozzájutnom egy Philips PM2315 oszcilloszkóphoz. Az A csatorna V/div kapcsolója kontakt hibás, és az illuminátor izzói kiégtek. Most fix 29V ot mérek rajtuk, de míg világított akár 1 is szépen szabályozta a fényerőt (talán áramgenerátoros?) , 28V 80ma izzók vannak bent ezeket lehet valahol kapni? Egyenlőre a kisebb hibát javítanám. Kis odafigyeléssel azért használható az A csatorna is. Szóval beszerezhető ilyen izzó? vagy alakítsam át ledesre?

PC290018.JPG

A fetet védi, ha esetleg 50mV-os állásban 50V.ot kötnél a bemenetre... azaz ne üssön át a gate a túl nagy fesz miatt.

Egyébként a másik csatorna is ilyen? Vagy ez egycsatornás szkóp?

A másik csatorna is ilyen.
Az nem ennyire drasztikus. A FET utáni 0,36V egyik csatornánál sem bírom beállítani. CH1-nél 0,18V CH2-nél 0,41V
(#) Libus hozzászólása Dec 29, 2010 /

Hmmm.... a FET-eket nem cserélték már?

Várom, hogy megjöjjenek. Hétfőn rendeltem.

Szerintem nem kell szentirásnak venni ezeket az értékeket, max irányérték...

Egy egyszerű cserét nem akarsz csinálni? Ha megy a hiba is, akkor a FET-ek a hibásak vagy nem eléggé egyformák.

Nekem fura ez a bemeneti fokozat, mert a FET-ek után nem szokás ilyen kompenzáló hálózatot beépíteni, ennek vagy azaz oka, hogy akkoriban ilyen FET-eket tudtak csak beszerezni vagy passz

Én már nem is tudom, hogy mire gondoljak.

Életem értékes perceit szórom el erre a vacakra. Még jó, hogy pénzt nem adtam értem. Ott tartok, hogy kitermelem a használható alkatrészeket aztán kuka.

Elvileg holnap megjönnek a FET-ek. Van egy olyan belső érzésem, hogy semmi sem fog javulni.
A környékén az össze ellenállást ellenőriztem, mind jó.
Ennyire sz@r lenne 2x2 FET
Mert ugye mind a két csatorna rossz csak a CH1 az ami igen kriminális.

Gyakorlatilag ez a szkóp lelke, nem tudom mennyire akarod megjavítani, de esetleg ha nem jönne be a két különálló FET akkor érdemes lenne megpróbálni egy dual FET-el, U404 pl, jó lehet, ára sem olyan vészes a Lomexben.

Nagyon megakarom javítani.
Korához képest jó a tudása és gyönyörű a képe.

LCD TV-nek nincs ilyen éles képe :yes:

Sajnos a tudásom kezdetleges és leszóltak azért mert küzdöm vele, de nem adom fel.
Sok oldalon olvasgattam ezzel a szkóppal kapcsolatban, igaz magyar semmi, angol alig, lengyel annál több. Van egy ember aki küldött nekem képeket az ő szkópjáról. Pontosabban a trimmerek állásáról. Teljesen más mint az enyém.
Következő: »»   52 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem