Fórum témák
» Több friss téma |
Esetleg SMD led beforrasztása érdekelne ilyen módszerrel ha van valakinek bent tapasztalata! Én nem merek nekimenni hőlégpákával inkább alul melegíteném a nyákot és szépen beleolvadna a helyére a led (26 sima,másik project 32 RGB 0805-ös) a többi cucc mehetne utána.. A kiselejtezett vasalóval talán meg is próbálom ezt (szondával beállítom előtte a hőegyensúlyt) azt a talpa lesz a melegítőasztal..Valakinek ha van ilyen tapasztalata azt szívesen fogadnám mivel és sok ilyen ledes cuccot építgetek mostanság
Jó cucc lehet. Bár kicsit fura, hogy nem lehet vele előmelegítéssel dolgozni. Amit én használok, az jól felvihető a nyákra hidegen is. Csak nagyon nehéz kinyomni. Én is vastag orvosi tűt használok, csak lefűrészeltem a végét egyenesre.
Szia! Fel lehet vinni de ha langyos a nyák akkor tapad és terül kicsit.. lehet,hogy nem a leg otimálisabb a hőmérséklet a műhelyemben de majd ha rendesen megy a fűtés és jó idő lesz akkor lehet jó lesz ez is szobahőmérsékleten.. Nem értem rá még komolyabban tesztelni..
Sziasztok! Készítettem egy BGA sablonszerűséget de nem ez lesz amivel csinálni fogom hanem ezt használva sablonnak egy alumínium lemezre fogom még egyszer ráfúrni.. Amúgy ezzel is lehetséges csak a hőt nem szereti Ezzel szerettem volna magamnak bebizonyítani,hogy ki lehet fúrni ezt CNC és egyéb eszközök nélkül is.. Ha pasztával felgolyózom és leveszem róla még egyszer megmelegítve a kis golyók teljesen a helyükre igazodnak bár nem kell sokat mivel pontos a furatok távolsága..
Gondoltál már arra hogy esetleg fotózásos marató eljárással készítenéd lemezből a sablont. Szerintem célszerűbb lenne.
Sziasztok!
Szeretném kérdezni azoktól, akiknek olyan SMD forrasztó állomásuk van (hőlég és/vagy sima páka) amin digitális kijelző is van, hogy a kijelzőn a mért hőmérsékletet is lehet látni vagy csak azt az értéket amit beállítottam? ( Van-e tényleges haszna a kijelzőnek?)
Szia! Nekem egy Aoyue 968 -am van, a hőlégnél lehet látni a beállított és a mért értéket is, a pákánál analóg a szabályzás, ott nincs kijelző. A másik pákaállomásomnál (saját építés) átkapcsolható a kijelzés.
Üdv
Belefogtam egy smd-s panel készítésébe, mondván mi az nekem? A 1206-os smd-ket nagy nehezen beforrasztottam na de most jönne a neheze egy TQFP32-es személyében és elgondolkodtam hogyan kéne nekiállni?
Nézz meg a YouTube-on pár ehhez kapcsolódó felvételt, azok sokkal többet elmondanak, mint bármilyen szöveges leírás.
YouTube - TQFP Soldering
Nálam egy Pace ST50 szolgál, beállítás után a mért hőmérsékletet jelzi.
Szia
Nem kell aggódni. Én is így voltam az elején, amikor az első sima TQFP-t kellett forrasztani. Nem is a páka profizmusa dönti el a sikeres forrasztást. Hanem a technika. Azaz: 1 jó nyák legyen (pad/szigetelő) 2 folyasztószer kötelező. 3 ne félj, ha összefolynak a lábak (folyasztószer, esetleg ónszívó harisnya majd segít), sőt az még jó is, mert biztos elég ón lesz a láb alatt is. 4 biztos kéz. Na és önbizalom. Raktam fel egy képet, ezt a napokban forrasztottam. Egy LQFP128, azaz nagyon kicsi lábtávolságú (0,4 mm) ez közel 15 mill. ez azt jelenti, hogy kisebb lesz a vezető vagy szigetelő mint 8 mill... És a 128 láb se kevés. A páka hegye is látszik a képen, szinte lehetettlen 1 lábat forrasztani vel. 2 technika van. Vagy bumszli pákád van és vastag ónod. Ilyenkor folyasztószer a lábakhoz, majd "telenyomod" ónnal és nem baj, ha összefolyik, ha kész vagy vele, akkor ónszívó harisnyával lehuzogatod a felesleget. Másik megoldás, korrekt páka és nagyon vékony ón. Most is kell folyasztószer. Majd a vékony ónt a lábak elé fekteted és szépen sorjában melengeted a lábak végén a lábakat és a padet egyszerre. Az ónt nem mozgatod, így pont ugyanannyi ón kerül a lábakra és nem folynak össze. Ha mégis, akkor ónharisnya... Ezzel jól, gyorsan és szépen lehet haladni. Persze gyakorlat teszi a mestert és tudom, hogy nem olcsó egyegy ilyen proci, de kell szerezni gyakorló anyagot... esetleg bontani
Én is be voltam tottyanva mikor először próbáltam, nehogy tönkre tegyem az IC-t.
De a lényeg hogy akármekkora hibának látszik először, elég egyszerűen helyre lehet hozni. "pici" mindent leírt, de a lényeg hogy ne vastag pákával, és ón folyasztóval+ónszívó harisnya legyen a közeledben... akkor nem lesz semmi gond. Amúgy én lehet ezt az IC-t forrasztottam volna be először...
Hello
De jó, hogy valakinek van Aoyue 968 forrasztó állomása. Szeretnék kérdezni ha nem gond. Kinéztem magamnak az INT 738 -as állomást, ami tulajdonképpen ugyanaz mint a 768-as csak nincs benne plussz egy tápegység. Ezt szeretném megvenni. Viszont a hozzá tartozék pákát valószínű nem fogom használni, mert attól sokkal jobb pákám van. Viszont ami jól jönne, az egy kiforrasztó páka. létezik az Aoyue kínálatában egy pár fajta. Bővebben: Link Így néz ki. Az lenne a teóriám, hogy a pákának a csatlakozója ugyanolyan, mint a kiforrasztónak, tehát a felfűtés megoldva. A vákum cső lenne a kérdés. Azt rá lehet kötni? Esetleg ismered ezt a kiforrasztót? Jó lenne egy kis infó róla. Az is érdekelne, hogy amikor meg nyomom a kiforrasztón a gombot, hogy szívjon, akkor mechanikusan nyitja meg a levegő útját, vagy elektromosan indítja a vákum motorját? Ha valahogy ezt össze lehet hekkelni, akkor nem kéne 2 forrasztóállomást vennem. (Az egyik egy 908-as állomás, a másik meg egy 474-es állomás.)
Csak sikerült beforrasztani a
kicsikét. A technika: folyatószerrel bekentem a forr-felületet és a lábakat, egy pötty ón tettem a páka hegyére odaérintettem és úgy végigfutott az ón, hogy öröm volt nézni. Mindennek a titka a folyatószer volt, ja és azt írják rajta hogy kis mértékben vezet!? ezt mire véljem?
Ez azt jelenti, hogy nem árt a végén picit alkohollal lemosni. (mármint nem engem )
A "kis mértékben vezet" az azt jelenti, hogy kis mértékben vezet
Nem szívesen pazarolnám el erre a drága alkoholt
Meg most kenjem össze a panelt? Ja másrészről meg kismértékben a kerámia és az epoxi is vezet, szóval nem tudok igazán mit kezdeni ezzel a kismértékben vetettel?
Szia
2 évet egy olyan cégnél húztam le ahól 1 műszakban 150 cd lejátszónak kellett lejönnie. Az ilyen dolgokat nem muszály locsolgatni, közönséges fültisztító pálcika, alkohólba mártva és letörőlgeted vele s csokolom. Vagy a körömlak lemosó is megteszi. Igaz a cégnél ipari alkoholt használtunk ... napjara kb 100L de mondom fültisztító alkohólba mártva s azzal törölgesd meg, ha meg le esik a forrasztott alkatrész akkor meg kell tanulni forrasztani, a jó forrasztásná tuti nem jön le . TAPASZTALAT!!!
Hát nem tudom de tapasztalatból lehet jó forrasztás hacsak nem egy automata gép végzi a forrasztást esetleg adagolást.. Pont most próbálkozok pasztás BGA golyózással egyre több sikerrel és ha eltalálom a kívánt sablonvastagságot és futatátmérőt lazán fogok golyózni pasztával egy sablonnal ( raszterre értve) és a nem kívánt golyókat a végén egyszerűen lesöpröm. Készítettem egy sablont mivel egy fajta BGA tökéletesen golyózható és készítettem egy sablont mi csak golyóval használható ez 40x40 tehát 1600 furat 0,8mmx1,27 ebben nem marad bent a golyó ha lepasztázom mert kiugrik a kis térfogat miatt! Pár videó és saját TAPASZTALT segítségével jutottam el ezekre a szintekre a házilagos BGA golyózással és nagyon sok mindent nem írok le mi a videókon nem látszik nem tűnik ki.. Ha eljutok a kívánt szintre ezzel szeretnék némi pénzt is keresni de ígérem megosztom minden tapasztalatom itt a fórumon! Gyári eszközökkel nevetségesen egyszerű egy 1,27 raszteres BGA felgolyózása . A kivétel és a beültetés már nem olyan egyszerű mert azt túl kell élni a félvezetőnek épségben és ehhez bizony kell tapasztalat! Kell persze a hőszonda meg egyéb de tapasztalat nélkül nehéz.. Az ember ránézésre meg tudja ítélni a BGA várható melegítési idejét hőmérsékletét ha már reparált pár alaplapot ezt nem lehet elméleti leírások adatlapok alapján kivitelezni az biztos mert rengeteg a buktató mi a gyakorlatban jön elő!
Smd forrasztás első alapszabály, hőmérős forrasztópáka, hogy se a panel, se az alkatrész ne menjen tönkre. Valamint hőálló szivacs megvízezve hogy a páka hegyét tisztítani tudjuk!!!
Lehet folyasztó szerrel is, de a cégnél nem használtak , nem szerettük, van amelyik maró hatasu. Ha ügyes vagy a közönséges bolti forasztó on aminek a belébe gyanta van azzal is lehet forrasztani , eleget csináltam, s csinálom. Ha forrazhidad olyankor jon a gyanta és megoldja, szépen felfut mindenki oda ahova kell ez 100%. Gépek után javítottunk eleget, hibás forrasztás, vagy kukás alkatrész miatt kellett leszedni valamit.
sziasztok!
Keresek forrasztásban gyakorlott bp-i jómunkást, aki (fizettség ellenében, garanciával) vállalkozik a routeremben ram cserére. A Linken van némi infó, hogy mire kell készülni (sajna van pár apró alkatrész a közelben, ami fokozza a nehézséget). köszi
Mondjuk dupla vagy semmi alapon, ha kér érte 5e Ft-ot, akkor ha elrontja a routert, akkor Ő jön ennyivel.
Hali!
Én még nagyon kezdő vagyok ebben a témában, ezért azt szeretném kérni aki tud, az küldhetne néhány tippet e-mailen. az e-mail címem:turcsikandras@freemail.hu kösz!!
Ezt a forrasztást 10 perc alatt egy hőlégfuvóval , és egy cinezőpisztollyal megenném... csak hát nem pesti vagyok.
Aki a ramot veszi le, az kőrbe ragasszon alufóliát ha hőlégezi, hogy ne fujja le körbe a többi cuccot, s akkor könnyen lejön. Idézet: „egy cinezőpisztollyal megenném...” Az mi valami saját fejlesztésű hájtek?
Ha az 5000 ft ajánlat(a posta költség kb. 1000 ft,de ezt is beleértve), akkor mikroszkóp alatt egy ilyen "cinezőpisztollyal" megoldom, amennyiben a router most működő képes!
A routeredet nyilván nem tudja elrontani, mert te írtad, hogy ramot kell benne cserélni. Tehát most sem jó
A RAM-cserét szoftveres tuningolásnál szokták használni.
A routerben 32MB ram van és működik, én 64MB-ra való bővítést szeretném. Azért is kell bp.-i, mert helyben megvárnám, hiszen használom a routert és nem akarok napokra router nélkül maradni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |