Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   136 / 782
(#) storm hozzászólása Dec 25, 2010 / 1

Sziasztok!
Szükségem lenne egy +/-40 - 45V ot adó kapcsitápra. Mit ajánlotok, hogy alakítsak át egy pc tápot vagy inkább építsek egy sajátot? Szkópom nincs a trafó tekerést esetleg meg tudom oldani. Tehát amire szükségem lenne +/-40-45V és legalább 200W. Erősítő meghajtására kéne.
Segítségeteket előre is köszönöm
(#) Góré88 hozzászólása Dec 27, 2010 /

Jó napot mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e UC3843 alapú tápot, zárt (torroid) vasmagra építeni?
(#) staci123 válasza Góré88 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Szia,
szerintem nem jó ötlet,vagy másik ICt (pl. SG3525) vagy vasmagot másikat...
(#) Góré88 válasza staci123 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Helló!
Azt szeretném még kérdezni, hogy a légrésnek mi a szerepe? Köszi!
(#) cimopata válasza Góré88 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Forward üzemben simán használhatsz légrés nélküli magot, ha mindenképpen ragaszkodsz ehhez az IC-hez és az ilyesfajta topológiákhoz.
(#) Góré88 válasza cimopata hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

??? Mi is az a Forward üzem?

Gyorsítja a mágnesestér leépítését... Ennek köszönve nem telítődik a vasmag... A vasmag mágneses telítése induktivitáscsökkenést von maga után,ami káros áramemelkedéshez vezet...gyakran elpusztulnak a félvezetők...
(#) Góré88 válasza cimopata hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Hát ez valami nagyon komoly. Ilyet még nem is láttam, és teljesítményre ezek milyenek (nem kell az ilyenekhez batár nagy trafó)?
(#) Góré88 válasza staci123 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

És mit mondtok? Tranzisztort milyen feszültségűt ajánlotok? 500voltos elég lenne?

Én azt mondom hogy NEM mindenfajta toroid vasmag alkalmas erre az üzemmódra jó hatásfokkal... csak amelyekbe gyárilag "beépítették" a "mágneses ellenálást"...

A lemágnesezéstől függetlenül a fet drainjére a betáp duplája kerülhet!

Tehát legalább 650-700V-os fet kellene.
(#) pimi9 válasza Góré88 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Jobban járnál, ha vázolnád mik az elvárások, és akkor majd mi megmondjuk mi a frankó, meg adunk tippeket.
Abból általában nem sül ki semmi jó, ha hátulról indulsz el, főleg úgy, hogy közbe tanulgatod a dolgokat.

epyn: Kipróbáltam egy halogántápot, graetzal egyenirányítva, meg egy 1000u pufferal nekem működik jól (kitudja mennyire hasonlóak a tápjaink), mondjuk jókis 100Hz-es dc van a pufferen, de dc
Szóval graetz!
(#) epyn válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

köszönöm!
Amúgy a forrpákám is egy 50VA-es halogéntrafóról megy,abba is greatz-et raktam,csak már régen láttam belülről és nem emlékeztem rá.
Már ki is forrasztottam pár darab nagyfrekis diódát,megterhelem pár órára az egészet 5-6A-vel,és meglátjuk mi lesz.Ha beválik,nem kell majd a PC táppal bajlódnom,amugysem értek az ilyenekhez
A szálkák a kimeneten nem hiszem hogy gondodt okoznak a peltier cellának,legfeljebb a vezérlésnek.De akkor az majd külön tápot kap.
(#) emmzolee hozzászólása Dec 27, 2010 /

Hello

Találtam itthon egy TEA1523P ic-t (Phillips). Azaz, hogy ezzel az ic-vel egy komplett tápot.
Az lenne a kérdésem, hogy ezzel az ic-vel mekkora teljesítményt lehetne kihozni egy tápból?
El szórakoznék vele, hogy építsek belőle valamit. Az adatlapja nem tiszta előttem.
Találtam hozzá egy rajzot is. Alulra bedobom, hátha valakinek ismerős lesz így.
(#) Góré88 válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Minimális helyfoglalás, 200W-300W (max) zárlatvédelem, imádom a toroidot, minimális hűtés, 230ACV/2X50DCV.
Remélem leírtam minden elvárást. Köszönöm a gyors válaszokat mindenkinek!
(#) melcher hozzászólása Dec 27, 2010 /

Üdv!
Az ebben a cikkben leírt tápot szeretném megépíteni, de nagyobb teljesítményűre. 15V, 30A-t kellene szolgáltatnia az amatőr rádiókhoz, szóval legalább 450W-osnak kell lennie. A kérdés, hogy milyen módosításokat kell hozzá végeznem. A cikk említi a végén a módosítandó alkatrészeket, de nem írja le pontosan, így nem tudom milyen FET, ferritmag, stb. kéne. Ebben várnék eligazítást!
Előre is köszönnöm.
(#) cimopata válasza melcher hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Néhány oldallal visszább feltettem egy újabb változatát a tápnak. pdf-ben megtalálod abban látszik, hogy miket kell változtatni hogy erősebb legyen.
(#) melcher válasza cimopata hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Köszönöm a választ!
Ugye a 15. oldalon a " ZCS ZVS SMPS.pdf " -re gondoltál. Jól néz ki, de 800W kicsit túl sok. Ez lesz az első kapcsolóüzemű tápom, és ezért alapoznék a cikkre, mert abban minden részletesen le van írva. Az eredeti kapcsolásnál csak 100W-tal kéne több. Nem lehetne inkább az eredetinél maradni, és a FET-ek nagyobbra cserélésével, és a trafó átméretezésével, jobb szűréssel megvalósítani? Igazából nekem ez lenne a legjobb. Így biztos nem fuserálnám el.
Mégegyszer kösz a segítséget.
(#) cimopata válasza melcher hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Természetesen meglehet!

A pdf-ből láthatod, hogy mégis kb min kell változtatni.
Fetekkel kapcsolatban egyébként csak annyi, hogy nagyobb árambírásúra van szükség. Valamint a primer oldalra több kondi. De ilyesmiket talán leírtam a cikkben.
(#) melcher válasza cimopata hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Igen, nagyából már átlátom a szükséges módosításokat, nagyobb ferritmag, vastagabb primer, és szekunder drótokkal, primer oldalra több kondi, erősebb FET-ek, erősebb egyenirányítás, esetleg lágyindító. Még egy utolsó kérdés: a nagyobb FET-eket tudja majd vezérelni az IC, van benne elég kakaó?
Előre is kösz!
(#) cimopata válasza melcher hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Ki lehet egészíteni egy komplementer végfokozattal a kiementet..
BC807-817 földelt kollektorosként bekötve.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 29, 2010 /

Üdv!

Szeptemberbe ha emlékeztek még rám sokat bajlódtam egy push-pull kapcsolással. Most volt csak időm újra nekifutni a dolgoknak. A trafó volt a hibás. Nagyon szépen dorombol a ketyere. A hatásfok is nagyon jó és lehetne jobb is de annak már tudom mi gyógymódja. Csak azért írtam, hogy köszönetet mondjak cimopata, mex, katt és azoknak az embereknek akik még segítkeztek nekem

Egyetlen apróka kérdést még azért feltennék. Ha a frekvenciát és terhelést megnövelem és a trafó elkezd "hangokat kiadni" ami amúgy síri csendben 60kHz-el rezeg akkor ez azt jelenti, hogy a mag telítődött?
(#) JackONeil hozzászólása Jan 1, 2011 /

Nem közvetlenül 230V, de
arra gondoltam, hogy a 300W-os PC tápom 12 Voltját kapcsolgatnám IRFZ44-ekkel egy szintén ATX trafóra, amivel ezt a feszültséget némileg feltranszformálnám (valahogy +-48/50VDC egyenirányított végeredménynek megfelelően). Tenném ezt azért, mert ehhez idehaza minden alaktrész rendelkezésre áll, és mert elsőre nem szeretnék a hálózati egyenirányítással kísérletezni. Így talán a félvezetők nyugodtabbak lesznek, és a FET-driver (IR2153) is rögtön kaphat tápot. A PC táp meg rövidzárvédett, legalábbis remélem
150-180W-ot szeretnék kihúzni a szerkezetből. Mit gondoltok , életképes az ötlet?
(#) Ge Lee válasza JackONeil hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Nem nagyon. Tekerd inkább át azt a trafót ha +/- 50V kell.
(#) JackONeil válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Az ATX trafót természetesen áttekerném, ha erre gondoltál. Más trafó nincs, ugye? Így már...?
(#) banyaiakos válasza JackONeil hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Ezzel az a baj, hogy sok a veszteség. Először a 230at 12re majd onnan +-50
(#) JackONeil válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Köszi a válaszokat!
Aláírom, hogy elég kripli megoldás.......
A hatásfok számomra kevéssé érdekes, annyi a lényeg csupán, hogy alkalmanként menjen róla egy 100W-os mosFET végfokozat.
Azért 60 - 70% alá csak nem esne le az egész ""rendszer"" (: nettó étá-ja..... Ha mégis, és valamiért kevés egy PC táp.... hát akkor lesz kettő!
Első trafó-tekerésem lenne amúgy.... Gondolom a cimopata-féle cikk szabályaival elboldogulok valahogy... Csak azt nem tudom, hogy primernek való huzalt honnan kerítsek???
(#) nolex hozzászólása Jan 2, 2011 /

Litze huzalt ti hogyan bányásztok?
Bontsak trafót?
(#) Ge Lee válasza JackONeil hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Pl. régi TV képcsövéről lebontod a lemágnesező tekercset. 0,4-0,6-os huzal van benne és hibátlan. Ha kettőt-hármat összefogsz az elég primernek.
Ha egyszerű, olcsó kapcsolóüzemű tápot akarsz kell egy rossz PC táp, 2db IRF740 vagy 840 és egy rossz kompakt fénycső amiből kiveszed a ferritgyűrűt. 2-300W-ig jó, nagyobb trafóval és fettel akár 7-800W-ig is.
Következő: »»   136 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem