Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Én kiszáltam, mert meguntam, hogy egynap értesités nélkül a lomtárba tesznek. Ma éppen 4 levelem, illetve hsz-em
Nem elöször Ha mailban irsz az ideszántat elküldöm, vagy mivel unom ezt a diszjrimináciot napokon belül csinálok weblapot, ott megtalálsz.
Nem kifejezetten értem, mit és miért csináltál. Én BP-t nem említettem. Főleg nem 100+20 liter megoszlásban. Honnan jött az ötlet?
Szobába szeretném, egy 5*100-as (Sony) erőlködő + keverőpult, 20-25 m2 a szoba
max. terhelhetőség hangszoro vége elött egy kicsivel ))
Próbálkozok. BP-ben szeretném megoldani a dolgot. Nem akarom hogy nagyon fölé menjen a 150hz-nek a cucc. Egy breflex doboz alá kellene szub, ezért akarok BP-t. A 100 + 20 litert a gép adta.
40Hz-es alsó határtól sokkal kevesebbet BP-vel sem érdemes hajszolni szerintem, ha a terhelhetőség/érzékenység is fontos, és az is probléma, hogy a hangolás eléggé mérésigényes feladat lesz majd. Itt közel sem elég annyi, hogy megépíted, amit a programban látsz.
Persze, de fogalmam sincs mit tudnának ilyen szórók szub üzemben. Progin kívül sok infóm nincs a dologhoz.
Mit jelent az a szub üzem?
Ha csak a mélytartományra vagy kíváncsi, sok más információ nem is kell.
Igen 150hz alá kell a cucc. A felette lévő rendszer már meg van. Csak egyszerű és olcsó az egész. Nem akarok drága szubot hozzá mert akkor nincs értelme az egésznek.
A SAL féle spa hangszórók iszonyatosan dübörögnek BP ládában. Ami még érdekes, hogy nagyon lehet őket terhelni ilyen ládákban én az SPA4050-et buli körülmények között 250W-al gyilkoltam és semmi baja nem volt.
Szia. Érdekelne engem is ez a SAL SPA dolog. Elég jó árban vannak. Igaz hogy eddig még mindenkitől csak rosszat halottam róla mint minden SAL-ról. Beszélnél kicsit a BP ládádról, vagy esetleg teszel fel néhány képet róla, vagy videót?
Előre is köszönöm. Üdv Feri.
Valóban csak rosszat lehet hallani róla és nem is alaptalanul, de BP dobozban iszonyatosan szól.
Találtam egy régi képet a harmadik prototípusról Ez nem egy szépség, mára már szét is lett szedve mert kellett a hangszóró és végeztem a diszkózással. De van egy megépítve ami a mai napig üzemel egy kocsmában, bár mostanában nem nagyon volt ott sem buli. Döglik ki a falu. BeatBox Ez lett belőle Annyit érdemes tudni, hogy ilyen dobozt mérés nélkül lehetetlen behangolni normálisan, én szabadtéren méregettem és úgy hangoltam be, szóval, ha erre nincs lehetőségetek akkor neki se áljatok, mert csak konzervdoboz lessz belőle.
Akkor nem is foglalkozok vele, mert nem tudok TS-t mérni, nem túl jó a hangkártyám.
Mi a véleményed az a SAL SBX szériájáról, erről megoszlanak a vélemények, hallottam már jót is és rosszat is. Találkoztál már ilyennel?
Nem TS-t kell mérni hanem frekvenciamenetet, Persze segít, ha tudod a pontos TS adatait a hangszórónak, de a hangoláshoz mindenképen kell mérni frekvenciamenetet és ahoz nem kell semmi extra csak egy pár 100 forintos kapszula ami lemegy 20Hz-ig és egy creative Live 5.1 már olyan mikrofon bemenettel rendelkezik amivel lehet rendesen frekit mérni.
Azért kell mérni, mert ha a nyílás 1cm!-el rovidebb például, akkor már iszonyatosan el tud mászni a karakterisztika és felhúzhatod a hátadra az egészet. Én mindenképpen a szabadteret ajánlom, mert körbemértem már itthon mindent és a szabadtér volt az egyetlen ami használható eredményeket mutatott legalábbis mélyláda esetében. Aki például panelban lakik az elég körülményesen tudná megoldani a mérést, max a panel tetejét.
Ez nekem túl nagy . 150l-nél nem akartam nagyobbat csinálni. A mérésről adhatnál némi infót én most gondolkodom a méricskélésben csak nem tudom mit hogyan és mit vegyek hozzá. Neked azért már van gyakorlati tapasztalatod. Megoszthatnád velem. Szerintem mást is érdekelne a dolog.
Azt le tudnád irni hogy pontosan mi, milyen ''kapszulák'' kellenek a frekvencia menet méréshez? mindent ami kell hozzá. És milyen programot használsz ilyen mérésre?
Még soha nem csináltam ilyet.
Én innen tanultam sokmindent, de már ARTA-val mérek inkább.
Igaz, hogy a két HA31 már 5dB-vel érzékenyebb, mint egy 40-es SPA, de azért biztos érdekes. Valakinek.
És azért az ilyen kijelentésekkel is vigyázni illene, mielőtt még valaki komolyan veszi őket. Ezekben a kérdésekben 'spexcel' sem feltétlen osztaná a véleményed...
Idézet: „Nem TS-t kell mérni hanem frekvenciamenetet,” Idézet: Míg nem torz a jel, addig talán elviseli mechanikailag, de a névleges terhelhetőség valós értéke ennek nagyjából a fele.„én az SPA4050-et buli körülmények között 250W-al gyilkoltam és semmi baja nem volt.” Idézet: Hát ekkora dobozban, így elhangolva, már bármi iszonyatosan tud szólni, a szó szoros értelmében. „Valóban csak rosszat lehet hallani róla és nem is alaptalanul, de BP dobozban iszonyatosan szól.”
Idézet: „És azért az ilyen kijelentésekkel is vigyázni illene, mielőtt még valaki komolyan veszi őket. Ezekben a kérdésekben 'spexcel' sem feltétlen osztaná a véleményed...” Megmértem a hangszórók adatait és igaz, hogy volt eltérés elég rendesen a gyári adatoktól, de láda attól még hasonlóan viselkedett és a lényegen igazából nem változtatott. Idézet: „Hát ekkora dobozban, így elhangolva, már bármi iszonyatosan tud szólni, a szó szoros értelmében.” Ez nem igaz, sokféle hangszóróval megnéztem és egyik sem emelt ilyen mértékben, azt meg egy szóval sem mondtam, hogy házi hifi láda lesz belőle, de szabadtéren például rendesen megszubosítja a hangot. 10000Ft-ért semmivel semmi mással nem csinálsz ilyen hangnyomást.
Ahogy az 1cm-es eltérés a refelxcsőben problémákat okoz, ugyanúgy okoz problémát a T-S arány bármilyen változása.
Idézet: Nos, rosszul tudod. Ez pont úgy igaz, ahogy leírtam. Ekkora dobozban, így elhangolva, bármivel. Abban az érzéketlen SPA nevű kínai hulladékban semmi varázslatos nincs, amitől csodaszerűen nőne meg a hangnyomás mélytartományban. „Ez nem igaz,” Idézet: Épp most írtam, pl. két HA31 csak 5dB-vel érzékenyebb. Ennek fényében elég nehezen értelmezhető amit írsz. „10000Ft-ért semmivel semmi mással nem csinálsz ilyen hangnyomást.”
Nincs igazad, sok hangszóróval próbáltam és nem volt képes ilyen alacsony frekvencia mellett ilyen hangnyomásra.
Ez igazából nem kijelentések/kinyilatkoztatások kérdése (főleg nem részedről), elég csak a valóságra koncentrálni, az pedig mindenképp azt támasztja alá, amit írtam.
A mélytartománybeli viselkedést alapvetően határozza meg a doboz és a T-S arány, aminek része az érzékenység is. Csodák nincsenek, maximum az fordulhat elő, hogy rosszul mértél.
Mi lenne ha a probléma megoldására koncentrálnánk? Ha két 30as h2000 jobb megoldás akkor azt alkalmaznám. De milyen formációban és hogyan? Ez még mindig nem derült ki. Gondoltam olyanra , hogy szembefordítom a 2 mélyet de ez sem lehet megoldás. Ilyen esetben nem segítene rajtam a dolog.
Egymással szemben isobaric módon működnének, kétszeres együttmozgó tömeggel, és feleakkora érzékenységgel, az inkább akkor jó megoldás, ha kis dobozban akarod a mélyátvitelt javítani, terhelhetőséget növelni.
Egyszerű, hallgathatatlan lesz.
Eddig ez tűnik a leghasználhatóbb megoldásnak. Ha csak fele igaz annak amit számolt is jó lehet végeredményben.
Mit gondoltok?
És isobaric megoldásnál ellentétes vagy azonos fázisban vannak bekötve a szórók?
Ezek a negyedrendűk szerintem nem jók PA célokra, a hangolási frekvencia alatt elszálló membránkitérés miatt.
Mindenképp ellenkező fázisban.
Rendben . De milyen megoldás lenne jó PA célra? Csak a b-reflex?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |