Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 97
(#) Hodinka válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

A hálózatban semilyen módon nem jöhet létre 25Hz-es félhullám,mivel az 50Hz a legkissebb frekvencia komponens,fogadd el végre és fejeződjön be ez az alaptalan vita.
(#) Big Blaster hozzászólása Dec 25, 2010 /

Na úgy látom kicsit elszabadultak az indulatok a hertzek világában.

Kedves gaben, először én is kétkedéssel fogadtam a hírt, hogy az 50 Hz-es váltakozó feszültségre kapcsolt fogyasztón, bizony másodperceként 100 feszültségcsúcs mérhető. Pedig nem nehéz belátni. Nekem pl. sikerült.
Collector jól írja. Egy izzó szempontjából tök mindegy, hogy 50 Hz-es váltakozó áram vagy két utasan egyenirányított 100 Hz-es lüktető egyenáram folyik rajta keresztül. Pontosan ugyan annyiszor fog felvillanni másodpercenként: 100-szor.

Egyébként keress rá. Világítás technikával foglalkozó anyagokban számtalan helyen írják, hogy a pl. a normál fénycső 100 Hz-en villog. Akkor pedig az izzó is.

Pl. keress rá ebben: http://mek.oszk.hu/00500/00572/html/viltech2.htm
(#) Big Blaster hozzászólása Dec 25, 2010 /

Lenne egy ON probléma felvetésem a ZVS világából.
Kísérleteztünk az öcsém által már jó régen készített nagyfeszültségű transzformátorral, de sajnos a ZVS meghajtóval a bekapcsoláskor felvillanó rövid szikrán kívül nem sikerült belőle kicsiholni semmit.

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy vajon mi lehet a probléma? Miért nem működik ezzel a trafóval a ZVS? Megpróbálom leírni, hogy épül fel a trafó: a szekunder több rétegű, sok ezer menetes, lépcsősen tekercselt, kb. 25 cm hosszú, kb. 15 cm átmérőjű hengeres tekercs. Az ohmos ellenállása kb. 3 Mega Ohm. Egy kb. 30 mm átmérőjű PVC csőre van tekerve.
A primer tekercs és a vasmag a PVC csőbe van betolva. A primer tekercs egy hagyományos transzformátor lemezekből összerakott kb. 2x2 cm keresztmetszetű, kb. 20 cm hosszú vasmagra van tekerve. A próbához 2x10 menetes, középmegcsapolásos primer tekercset készítettünk a vasmagra. A primer négyszög keresztmetszetű (kb. 3 mm2) rézhuzalból volt tekerve.

Mint írtam, nem sikerült működésre bírni a trafót a ZVS-el. A ZVS tápegysége egy 400VA-es 230/24V-os trafó egyenirányítva, puffer kondikkal, tehát elég komoly áramot tud szolgáltatni.

Ami bennem felmerült, mint lehetséges probléma, hogy a primer tekercs nem ferrit magon van, így csak kis frekvencián működik jól. A tekercs induktivitása is valószínűleg sokkal kisebb, mint pl. egy monitor sorkimenőre tekercselt primer tekercsé. Szóval én arra gondoltam első körben, hogy a kis induktivitás miatt a ZVS rezgőköre sokkal nagyobb frekin szeretne rezegni viszont a lemezelt vasmag erre egyáltalán nem alkalmas ezért nem indult el az oszcilláció.

Szerintetek jól gondolom, vagy lehet más probléma is? Mit javasoltak, hogy lehetne feléleszteni ezt a nagyfesz trafót a ZVS-el?
(#) Collector válasza Big Blaster hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

3 Mohm? Hát az azért nem egészséges, ott valami gáz van.
Ide nem jó a lemezelt vasmag. Ferrit mag kell, hogy működjön.
(#) Big Blaster válasza Collector hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Én is sokalltam az ellenállását, de nagyon nagy a menetszám. Vagy lehet, hogy meg van szakadva a tekercs?

Egyébként annak, hogy a hagyományos vassal nem működik, mi az oka? Öcsém azt mondta, hogy annak idején valami kondenzátor rásütögetéses technikával 5 cm hosszú íveket produkált a szerkezet.

Az ellenállása nem stimmel, az túl sok.
A magokat a vasveszteségük különbözteti meg. Erre a szóra, hogy vasveszteség, ha rákeresel, mindent meg fogsz tudni róla.
(#) velkey válasza kadarist hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Kössz, működik !!!
A szikra kb1-1.5 cm h lehet ezt megnövelni? építsek zvs-t? (nincs hozzá fetem)
(#) Big Blaster válasza Collector hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Kicsit okosodtam a vasveszteséggel kapcsolatban. Azt kb. tudtam, hogy a frekvencia növelésével a vasveszteség is nő. Viszont engem az érdekelne, hogy a ZVS driver működési frekvenciáját le lehet-e olyan értékre vinni, ahol a hagyományos lemezelt vasmag vasvesztesége is elfogadható értéken marad?

Elméletben igen, gyakorlatban nem. Inkább használj hálózati trafót, ami megfelelő feszültséget ad. A zvs-ben épp az a jó, hogy ferrithez lett kitalálva. 50Hz-et meg eléggé érdekes dolog lenne kihozni belőle.
(#) Big Blaster válasza Collector hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

OK, értem. Akkor ez a cucc csak akkor működőképes, ha sikerülne megfelelő ferrit magot találni hozzá, ami nem egyszerű.
(#) pimi9 válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Mire ezt kibogozza valaki:

Idézet:
„Az 50Hz hálózati frekvencia, azt jelenti,hogy másodpercenként 50szer változik meg az áram iránya”

Nem, 100x vált irányt, 100x áll meg, miért is? Szinusz jelről beszélünk, 50Hz-es frekivel, akkor periódusonként 2x metszi az x-tengelyt (itt vált irányt), és 50 ilyen periódus van, vagyis 100x vált irányt 1mp alatt.
Ugye, ezen idézet szerint, ha 50x vált írány, akkor 50x áll is meg, és akkor egy izzó 50x villan.
Erre jött ez válaszul:
Idézet:
„Ajjaj. Azért csinálj a kedvemért egy tesztet, tegyél be egy soros diódát egy izzó elé, és nézd meg milyen ha valóban 50x villan fel.”

Igen, ha egyutasan egyenírányítjuk, akkor valóban 50x fog villani csupán.
Aztán jött a válasz:
Idézet:
„Te csak ne írj nekem hülyeségeket”

Idézet:
„25ször villan az izzó, mert a dióda, minden periódusnál csak egyszer nyit ki”

(Érezhető az írónia?)
Node hány periódus van kend? Nem 50? Akkor ha mindenhol 1x kinyit, akkor 50x villan nem?
Aztán stb, stb...
(#) gaben62 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Belátom már tévedtem, hiszen az egyutas diódás izzós kapcsolásnál is 50Hz lesz a frekvencia, és valójában 50szer villan fel, mivel a dióda a szinuszhullám- nak csak az egyik pupját/félhullámot vágja le, nem engedi át.
És azt is belátom az áramirány 50Hz, frekvencia esetén sec.ként 100szor változik meg, mivel 1jel periódus, 2félhullámból áll, +a felső -az alsó, ez esetben a periódus idő 1/f=0,02sec.
Az is való igaz hogy a fénycső, de az izzó is 100szor villan fel mp-ként, pl. a szobai világításnál,hiszen az 50Hz,itt is 100rezgést jelent, 100váltakozást ad,
Míg a 60Hz-es hálózatnál Usa, Kanada, Japán 120szor villan fel az izzó.
Úgy érzem, nagyon ki akasztottak pár napja, mert az előre megrendelt ESp,s inverteres cuccot, amit hetekig terveztem gyártottam, pénzhiányra hivatkozva nem vették át.
Nem idetartozik, / az idegesség miatt nem tudtam átgondolni, ezt az alapvető dolgot/.
(#) gaben62 válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Természetesen 50Hz-ről beszélünk, addig 50periódus játszódik le a hálózatban 1sec.alatt, trafó után trafó előtt, ugyanaz.
(#) Hodinka válasza Big Blaster hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Azt esetleg tudod,hogy milyen átmérőjű huzalból,és hány sorral lett megtekercselve?Mert a 3Mohm az nagyon sok,ott tényleg valami gond lesz.Én is tekertem sajátkezüleg anno egy nagyfesz szekundert,igaz a tiédtől eltérő értékekkel,a tekercs belkeresztmetszete-150x95mm, a teljes cséve hossz-160mm (ebből csak 100mm a megtekercselt rész),0,25mm átmérőjű huzalból 30 sorral kb12000 menet ,és mindössze csak 2kohm az ellenállása.A zvs-nek pedig működnie kell lemezelt magos tekercsel is alacsony frekvencián,de ez sem 50Hz lesz,hanem jóval több.Viszont így a primerköri kondi kapacitásán feltétlen változtatnod kell,különben előfordulhat,hogy a rezgés létre sem jön.A fetek irányítása egyébként történhet négyszögjellel is,amit akár egy astabil multivibrátorral is megoldhatsz.Amúgy hálózati frekvencián próbáltátok mit ad le?
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Egyébként meg ez az a tekercs amiről beszéltem,gondoltam csatolok képeket is róla,hátha valakit érdekel is...
(#) a6futand válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Sziasztok!

Bocsi hogy beleszólok ide a nagy OFF-olásba, de sanda gyanúm szerint egy izzóban a szál nem nagyon tud másodpercenként 100x felmelegedni és lehűlni, így hálózati táplálás esetén villogni sem tud!

Miután kikapcsolod a lámpát jó néhány tized másodperc eltelik mire teljesen kialszik; magasabb hőmérsékletű halogén izzóknál ez akár egy egész másodperc is lehet, ami szabad szemmel is jól látható.

A fénycső az tényleg villog, bár jobb fénycsövekben a fénypor utánvilágítási ideje elég hosszú, így a villogás nem zavaró mértékű.

Futi
(#) a6futand válasza Big Blaster hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

A vasmagod zárt? Légrés mekkora? Ha nagyon nagy a légrés, az induktivitás kicsi lesz.
(#) kadarist válasza a6futand hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Szia!
De villog az izzólámpa is. Köss egy fényellenállást vagy fotodiódát egy erősítő bemenetére és fordítsd egy izzólámpa felé. Szépen hallod majd a zúgást.
(#) Collector válasza a6futand hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

(#) staci123 válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Szia,
ne csüggedj, tegyél hirdetést a Vaterára...
(#) Hodinka válasza a6futand hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

A szinuszgörbe „0” átmeneténél az izzó igaz nem alszik ki teljesen,de a lüktetés így is érzékelhető.Ellenben abban igazad van,hogy a nagyobb teljesítményű izzóknál már ez a bizonyos lüktetés egyre kevésbé lesz észrevehető.Például az én 2kW-os halogén lámpámnak is kb 5mp kell mire teljesen kialszik.
(#) Big Blaster válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

A huzal átmérő 0,2 mm körül van és kb. 20000 menet. Azt nem tudom, hogy hány sor.

Gondolom a ZVS-be sokkal nagyobb kondik kellenének, hogy a freki alacsonyabb legyen.

Hálózatról nem igazán próbáltuk, mert elég kicsi volt a kismegszakítónk (2A-es) amit mindig levert. Úgy próbáltuk, hogy kondit feltöltöttük aztán rásütöttük a primer tekercsre, de nem volt meggyőző az eredmény.
(#) Big Blaster válasza a6futand hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Nem zárt a vasmag. Gyakorlatilag egy rúd.
(#) alfa007 hozzászólása Dec 26, 2010 /

Én inkább hozzá se szólok ehhez az "50Hz-s" témához. De nagyon jó olvasgatni, mivel ez érdekesebb, mint egy regény.
(#) Hodinka válasza Big Blaster hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Hát ha 30mm átmérőjű csévén van az a tekercs,akkor túl sok mindent ne várj tőle,mivel így a maximum vasmag keresztmetszet csak 700mm2 körüli lehet.A kis keresztmetszetű vas miatt meg hiába van 20000 meneted a tekercsben,ha jól számolom 3-4Kv-nál úgy sem fog többet leadni,ha csak hálózatról járatod (normál esetben).De kérdés,hogy pontosabban mit is akarsz ebből a tekercsből kihozni.Mondjuk ahhoz,hogy nagyobb feszt érni el vele,nagyobb átmérőjű csévére kelett volna elkészítenetek,hogy nagyobb keresztmetszetű vas is elférjen benne,igaz így egyben több huzalra is lett volna szügség,a belefektetett munka viszont ugyanannyi lett volna,de ez már úgyis késő bánat.Tehát ha csak a minél nagyobb fesz elérése vele a cél,akkor ezt csak egyetlen módon teheted meg,mégpedig ha növeled a frekvenciát.Ha mondjuk ferritmagot használnál és zvs-el hajtanád meg,akkor 20000 menetből meg akkora feszültség is lejöhetne,ami akár átütést is eredményezne a tekercsben.Tehát ezzel is vigyázni kell,mert a túl nagy freki sem jó.A rúd vasmagot meg eleve felejtsd el,az ide nem jó.Zártra van szügség.
(#) gaben62 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Ami igaz az igaz, én legutóbb M2,es szabvány sorkimenő magra tekertem szekundert 4300menetet, 0,16mm. dupla szig.huzalból.
Kényelmesen ráfért kb.3cm.hosszan, soronként a járomtávolság 4cm. volt.
A kész tekercset kipróbálva, 5-6KV-ot mértem, az 555,vezérlő IC. frekvenciájától függően.
Ami 16KHz, 18,5KHz,20,6KHz,volt, a maximumot persze 16KHz,en adta le, 40/60%os kitöltési tényezőjű 4szögjellel.
A soronkénti szigetelés, valamint a tekercs peremszigetelése igen jó lett, nem húz át a magra, pedig csak 3-4mm.re vannak az egymás feletti sorok szélei.
Hiába a vékony szig.papír, +műgyanta alapú ragasztó csodákra képes.
Akár megfoghatom, se serceg, nem ráz meg.
(#) Big Blaster válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Igazából a vas keresztmetszet csak 400 mm2 körül lehet. Viszont elmondás szerint annak idején elég nagy szikrákat lehetett vele előállítani. Olyan 5 cm körülieket.

Annak örülnék, ha ZVS meghajtóval üzemeltetve 50-60 kV körüli kimenő feszültség mellett viszonylag nagy áramot is tudna, mondjuk 10 mA-t.

Ez a rúd vasmag miért nem jó? Mint mondtam, ezzel korábban már egész jól működött.
(#) velkey hozzászólása Dec 31, 2010 /

Szerintetek mért nem megy 24V-ról a 2N3055-ös megoldás (még védelemmel se)?
(#) alfa007 válasza velkey hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

BUxxx típusút használj, mivel nagyobb feszt képes kapcsolni, egyes típusok akár 1500V-t collektor-emiter irányban. Valamint alig melegszenek.
(#) velkey válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Próbáltam BU508-al is de meg se nyikkant
Következő: »»   52 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem