Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
X41 E7B van a FET-re írva.
Amúgy kínomban levettem az a réz csodát és most egész stabil a vonal. Csak 2 mV/cm állában ugrik le egy picit.
De a hűtő spray kivisz az ernyőről a vonalat akár a FET-eket akár a tranzisztorokat hűtőm meg egy picit.
Ha egy alapvetően jól működő szimmetrikus erősítőnél fújkálsz a tranzisztorokra, akkor persze, hogy elmászkál az idővonal. A félvezetők paraméterei erősen hőmérsékletfüggők. Megbomlik az egyensúly és minden elmászik.
De azt akkor sem tartom normálisnap, hogy közel 1 óra kelljen, hogy stabil legyen a kép és, ha egy picit is megmozdítom a FET-et akkor borul minden. Gyakorlatilag potméter helyett csak hajtogatom és így is be áll.
Cseréld ki azt a két FET-et is, mondjuk BF245-re. Lassan már mindent kicserélsz és mégsem jutsz előbbre. Bosszantó
Ezt a bosszantó dolgot nem értem!?
Engem valóban bosszant, hogy még mindig nem az igazi és nem tudom, hogy miért. Eddig 2 elégett és 1 szakadt ellenállás, 1 trimmer kondit és a CH1-CH2 elkóit cseréltem. Más cserénél vissza került a régi, ha nem tapasztaltam javulást. Nem értem, hogy most téged miért bosszantalak ezzel.
Engem nem bosszantasz. De gondolom Téged azért frusztrál egy kicsit, legalább is ha magamból indulok ki, akkor bosszantana ha ilyen problémás szkóppal hozna össze a sors (saját tapasztalat).
Srácok vettem a minap használtan egy Telequipment S51B- márkájú oszcilloszkópot. Sajnos akármilyen jelet kötök rá, csak középen egy zöld pöttyöt mutat. A fókuszt tudom állítgatni, de semmilyen jelre nem reagál.
találtam egy angol fórumot a témában(link). Ott cső-cserét javasoltak a srácnak, de nemtudom megoldódott e a baja, nemtudom ez eredményhez vezethet-e. Az eladó visszaveszi aztmondta ha nem jó, de elég olcsó volt és első szkópom. Nem szívesen viszem vissza ha egyszerűen megoldható a probléma mint pl egy cső-csere. Várom a válaszotok. Dávid.
Szia!
Olyankor mi történik, ha a jobb oldali nagy tekerőgomb alatt lévő kapcsolót átváltod INT pozícióba?
Mindent végigpróbálgattam, de mindíg csak egy pötty látszott. Esetleg a feszültség finomhangolóját ha tekergettem néhány mm-t elmozdult felfelé vagy lefelé a pötty. Ha jól tudom egy csíkot kéne látnom akkoris, ha nincs beledugva semmi.
A leírtak alapján esély van arra, hogy nem megfelelő valamelyik belső tápfeszültség. A nagyfesz. rész feltehetőleg jó, mert fény van a képernyőn, amely fókuszálható is.
Viszont, ha INT üzemmódban sem változik vonallá a pötty, az azt jelenti, valamiért nem működik az eltérítés, azaz feltehetőleg nincs trigger-jel előállítva. Valamint, ha tekergetve volt a fesz. finomhangolója is, és arra válaszul is csak keveset mozgott a fénypont, akkor valami "közös" jellegű problémára lehet gyanakodni első körben. Tehát a tápegység részre. A régi készülékeken célszerű művelet a majdnem teljes ELKO-készlet cseréje. Mindenesetre előbb óvatosan mérj feszültségeket a szervizkönyv alapján a tápegység törpefeszültségű kimenetein (azaz kb. 60 V egyenfeszültségig bezárólag).
Találtam egy leírást, Azthiszem ez alapján lehet javítani. Golndolom mivel van pötty, a hiba valahol az eltérítésnél keresendő. Nem szedtem még szét. Lehet, hogy csak egy cső ment ki? Ha igen, azt honnan láthatom? Gondolom azoknak a lábát is le kéne mérnem. Hogyha más a baj és forrasztgatni kell inkább visszaviszem a boltba és nem szenvedek vele.
Aha, szóval ez csöves szkóp. Abban sajnos nem nagyon fogok tudni én segíteni, nem hoztak még sosem lázba a csövek annyira, hogy korrekten megértsem a működésüket. Mindenesetre a tápfeszültségek kimérésével kéne kezdeni, ez szerintem alapvető művelet lenne a helyrehozatalnál.
Kapcsold érzékenyre a függőleges bemenetet, és érintsd meg a bemenetet kézzel. Ha a pötty függőleges vonallá alakul, akkor a függőleges erősítő lehet jó. Ezután kapcsold ki az eltérítőgenerátort- ha lehet és a horizontális bemenetre adj kézzel brummot. Ha ekkor a pötty vizszintes csíkká alakul ( érzéketlenebb a vizszintes bemenet) -akkor a vizszintes erősitő is jó lehet. Ezután lehet gyanakodni az eltérítő generátorra.
Ha az első két vizsgálaton elakadsz, akkor kell a tápot vizsgálni.
Srácok nem mozdul ez semmire. Csak bámulom a pöttyöt. Tényleg nem akarom szétszedni. Jóljött volna azért egy szkóp. Na holnap visszaviszem a használtkereskedésbe aztmondták próbáljam ki. Hát ez van. Azért köszi a segítséget.
[off]
Csak nem a VII. kerületben vetted? Hadd ne kelljen mondanom, hogy mit érzek amiatt, hogy még mindig nem jutottam dűlőre vele. Most nem fujkálom hideggel. Átforrasztottam a FET-eket. Nyugaton a helyzet változatlan. Érdekesség: Újra bekalibráltam, hogy stabil legyen... Felnyitottam a garázsajtót, kivettem a cuccom a kocsiból garázsajtót lecsuktam. (ez kb. 45 sec.) Újra elmászkál a vonal Ha újra beállítom megint addig jó míg ki nem szellőztetek vagy ki nem kapcsolom. Tökéletesen tanácstalan vagyok.
Esetleg a D101-102-t kösd le ideiglenesen, hátha az kavar be. Valamelyik alkatrész hőfokfüggése szivat, félvezetők eleve gyanúsak ilyenkor.
Mellékeltem a dióda adatlapját.
Elég bátor gondolatnak tartom a dióda kiiktatását még ideiglenesen is.
Ha a bemeneted a földön van vagy nem kötsz rá éppen pár száz voltot, akkor mintha ott sem lenne, és változhat a visszárama a hőmérséklet változás miatt....
Lehet kapott már 1-2 pofont és igy hálálja meg.
Semmit sem kötök rá. Max a saját kalibráló jelét.
Egyébként ez sima egyenirányító dióda vagy van valami extrája?
Sziasztok.
Sikerült jó áron hozzájutnom egy Philips PM2315 oszcilloszkóphoz. Az A csatorna V/div kapcsolója kontakt hibás, és az illuminátor izzói kiégtek. Most fix 29V ot mérek rajtuk, de míg világított akár 1 is szépen szabályozta a fényerőt (talán áramgenerátoros?) , 28V 80ma izzók vannak bent ezeket lehet valahol kapni? Egyenlőre a kisebb hibát javítanám. Kis odafigyeléssel azért használható az A csatorna is. Szóval beszerezhető ilyen izzó? vagy alakítsam át ledesre?
A fetet védi, ha esetleg 50mV-os állásban 50V.ot kötnél a bemenetre... azaz ne üssön át a gate a túl nagy fesz miatt.
Egyébként a másik csatorna is ilyen? Vagy ez egycsatornás szkóp?
A másik csatorna is ilyen.
Az nem ennyire drasztikus. A FET utáni 0,36V egyik csatornánál sem bírom beállítani. CH1-nél 0,18V CH2-nél 0,41V
Várom, hogy megjöjjenek. Hétfőn rendeltem.
Szerintem nem kell szentirásnak venni ezeket az értékeket, max irányérték...
Egy egyszerű cserét nem akarsz csinálni? Ha megy a hiba is, akkor a FET-ek a hibásak vagy nem eléggé egyformák. Nekem fura ez a bemeneti fokozat, mert a FET-ek után nem szokás ilyen kompenzáló hálózatot beépíteni, ennek vagy azaz oka, hogy akkoriban ilyen FET-eket tudtak csak beszerezni vagy passz
Én már nem is tudom, hogy mire gondoljak.
Életem értékes perceit szórom el erre a vacakra. Még jó, hogy pénzt nem adtam értem. Ott tartok, hogy kitermelem a használható alkatrészeket aztán kuka. Elvileg holnap megjönnek a FET-ek. Van egy olyan belső érzésem, hogy semmi sem fog javulni. A környékén az össze ellenállást ellenőriztem, mind jó. Ennyire sz@r lenne 2x2 FET Mert ugye mind a két csatorna rossz csak a CH1 az ami igen kriminális.
Gyakorlatilag ez a szkóp lelke, nem tudom mennyire akarod megjavítani, de esetleg ha nem jönne be a két különálló FET akkor érdemes lenne megpróbálni egy dual FET-el, U404 pl, jó lehet, ára sem olyan vészes a Lomexben.
Nagyon megakarom javítani.
Korához képest jó a tudása és gyönyörű a képe. LCD TV-nek nincs ilyen éles képe :yes: Sajnos a tudásom kezdetleges és leszóltak azért mert küzdöm vele, de nem adom fel. Sok oldalon olvasgattam ezzel a szkóppal kapcsolatban, igaz magyar semmi, angol alig, lengyel annál több. Van egy ember aki küldött nekem képeket az ő szkópjáról. Pontosabban a trimmerek állásáról. Teljesen más mint az enyém. |
Bejelentkezés
Hirdetés |