Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Hát Zolikám nem is tudom......... Miért ne szállhatnál be. Te melyik átalakítással próbálkozol? Ami itt a cikkeknél van? Nekem az működött, egész használható dolog. Másrészről én is kiváncsi vagyok mit rejt egy ilyen csodatáp belseje, reméljük nem kétoldalas, és nem SMD-vel teli, bár félek , hogy az lesz. Ahogy attól is, hogy le van védve a PIC olvasás ellen.
Igen, azt a cikket, használhatónak tűnik, puding próbája azonban az evés.
Én a fesz szabályzásig eljutottam vele, nem rossz, sőt ennyi pénzért nagyon is jó.
Hello
Építettem lm338-al egy 0-30V 3A-es tápot. Ehhez szeretnék készíteni egy áramkorlátot, hogy ha valami zárlatos akkor ne küldje rá a 3 ampert. Van pár darabb 0,22 ohmos ellenállásom, amin 3A-nál pont 0,66V esik, ami már nyithat egy tranzisztort. Ide kéne valahogy egy potit berakni amivel lehet állítani a feszt. Csak ha nem 3A megy át rajta akkor már túl kicsi a feszültség. Eddig két dolgon gondolkoztam: 1. a figyelő ellenállással párhuzamosan kötni egy potit, csak a poti nem biztos hogy bírja a 2-3A-t. 2. egy erősítőt berakni a tranzisztor bázisa elé és ennek az erősítését állítom a potival. Szerintetek valamelyik megvalósítható? De ha valakinek van más ötlete azt is szívesen várom.
Esetleg megpróbálhatnád betenni egy áramkör szimulátorba a rajzot, ott egész jól lehet kisérletezni rajta. Egyébként, régebben én is próbálkoztam ilyesmivel, egy régi tápomnál, de annak az lett a vége, hogy inkább építettem egy normális tápot, mivel az a kapcsolás / nyáklap teljes áttervezését kívánta volna, akkor meg inkább csináltam egy teljesen mást, ami áramkorlátos, bevállt kapcsolás.
A "normális" táp már kész van. Csak ha egyszer már van egy ilyen is, akkor legyen ez is rendesen megcsinálva. Az egésznek amúgy az lenne a lényege hogy ne kelljen mindig biztosítékot cserélni benne ha esetleg rövidre zárom a kimenetet. Én is Tinában álltam neki, csak még hiányzik az egyik fele a kapcsolásnak
Meg itt még egyszerű egy új nyákot tervezni, hisz nincs 10 alkatrész se benne.
Hello mindenki!
Arra lennék kiváncsi, ha lenne egy ATX tápból készitett labortápom, akkor be tudnám-e állitani, hogy ellásson 42V-nyi Power LED-et 1400mA árammal úgy, hogy párhuzamosan tudjon még világitani ugyan arról a tápról egy 30W izzó és 2 db (gondolom előtét ellenállással) 250-300mA es lézer dióda? Lehetséges igy egyszerre, vagy csak külön külön tudná? Köszi!
Akkor meg tegyél elé egy megfelelően méretezett izzót, áramkorlát gyanánt, ez a legegyszerűbb szerintem.
Vagy van itt egy ilyen megoldás, ha jól látom, a beállított áram felett "lelövi" a fő tápot, és reset gombig nem engedi. Érted a működését, és hogy mi kell belőle neked?Bővebben: Link
Én nagyon amatőr vagyok, nem nagyon értem a kapsolási rajzokat, valsz. mással csináltatnám meg. Az egésznek az a lényege, hogy külön lehessen kapcsolni az izzót, a ledet és a lézert is, de menjenek egyszerre is és lehetőleg egy táplálással és ezért gondoltam erre a megoldásra. Csak azért kérdezem, ha találok valakit aki legyártja, tudjak neki mit mondani, hogyan képzelem.
Szia, én tudom mit akarsz, és meg is lehet csinálni, de nem akartam segíteni, nem rossz szándékból, mindössze azért, mert látom, hogy kezdő vagy, az ATX-es táp meg nem játék, ott keményeg 300-320v-os egyen feszültségek futkorásznak, isten ments, hogy valami bajod legyen. kis feszültségű dolgoknál állok rendelkezésedre. ha pedig valakivel építetni szeretnél egy tápot, akkor adj fel egy hirdetést az apróban, írd le mit szeretnél, és ,hogy ajánlatokat vársz.
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a savmentes vazelin az ugyan az mint a szilikon zsír? (Mert itthon van valamilyen zsír de nincs ráírva hogy melyik a kettő közül hővezető pasztának használnám.)
HMMM! Ez jól hangzik! Köszi, megpróbálom ezt a hirdetést, nekem is ez a legegyszerűbb!
Ha jól tudom nem ugyanaz, de nyugodtan használhatod.
De kívülről ugyan úgy néz ki? (Sajnos én nem tudom külsőre milyen különbség van a kettő között, de elviekben egynek veszik szinte, de a szilikon zsír jobb nem?)
[OFF]Lenne még egy kérdésem, hogy a kapcsolásoknál attila86-nak van egy cikke a hővedelem hűtőbordához. Az első oldalon van egy táblázat az MBR10100-on mért feszültség a hőmérséklet függvényében. Azokat a fesz adatokat hogy lehet lemérni a Tinában mert ha jól látom ő is ott szimulálta. Elvileg azok a nyitófeszek nem? Nem bírok rájönni hogy azt milyen szimulációba kell nézni.)
Hello! Talán így.. üdv! proli007
Használj MX-2 -t, abban nem fogsz csalódni! Én még jobbal nem találkoztam.
Helló.
Igen azt értem, de a kapcsolásba mi kell, mert így simán próbáltam, de áramgenerátor kell v mi?
Az SMD nem gáz. A PIC írásvédettségének az el múlasztásával már foglalkoztak itt a HE-n a komoly PIC-es szakik. Gondolom csak jönne onnan is egy kis segítség.
Én a TL494-el vezérelt PC táp hekkeléssel kapcsolatban vegyes megoldással kísérleteztem. Az itt megjelent cikkben használt fesz szabályozást használom, az áramkorlát viszont nem jött be. Attól jobb módszer a 494-esben lévő másik műveleti erősítő használata erre. Így nem kell + egy ic bele, és tök jól működik. Viszont eddig egy őskövület AT tápból építettem a cuccot, amiben nem volt STBY táp. Ez eddig nem is gáz. A gond akkor van, ha a kimenő feszt nagyon lecsökkentem, azaz nagyon kicsi lesz a kitöltés. Azért, mert a 494 a trafó szekunder tekercséről csinálja a külön kis tápot, de az kevés tud lenni, és össze izgulja a jelet. Ezért is mondtam, hogy úgy tervezem az akksi töltőmet, hogy 5V-tól induljon, mert akkor már stabil a 494 feszültsége is a segédtápján keresztül. A trafó két 5V-os kimenetét kötöttem sorba, aminek így lett a legnagyobb használható keresztmetszete, és teljes kitöltés mellett tudja a 17V-ot. Na de van egy másik 494-re épülő tápom. Abból akarok majd igazi labortápot csinálni. Abban erősebb a trafó magja, ezt fogom áttekerni nagyobb kimenő feszre, van már benne standby táp, amiről simán és függetlenül tudok a 494-nek tápot csinálni, és még az lcd-s fesz, és árammérő tápja is tudna róla üzemelni, és már eleve benne van a terhelés függő ventilátor szabályzás is. Na ez lesz a következő, csak hát jó hobbista lévén ez is Lucaszéke stílusban fog elkészülni, mint mostanában sok minden.
Építettem már egy ilyen tápot a cimbimnek.
Itt egy link: Bővebben: Link Egyszerű Labortáp Ebben megtalálod amit keresel. Fesz szabályzás is van, és áramkorlát is potival. Én is az LM338-al építettem meg ezt. A trafót ilyenkor erősebbre cserélheted, mert a 338 bírja simán.
Van itt olyasvalaki, aki foglalkozik pc táp labortáppá alakitással? Szeretnék egyet készittetni valakivel, ha lehetséges.
3-4-5 különböző fogyasztású eszközt szeretnék egyszerre illetve külön-külön müködtetni, és mindenképpen pc tápról. Ha akad valaki irjon ráp privátba. Köszi! :yes:
Úgy értettem, hogy visszarajzolni, meg kibogarászni gáz az SMD-t, godolj bele, brrr, pláne ha kétoldalas nyák. Az AT táp jól hangzik.
Ok, akkor ott próbálom köszi!
Jaj, bocsi , NEM!
06smici-nek írtam! nem is értem hogy ment így félre!
Ez egész jól néz ki. Még azért Tinába kimérem amit én gondoltam (ha lehet akkor az itthoni alkatrészek használnám el).
De amit Doncso küldött az se rossz. Csak abba van egy két homályos pont. Addig még értem hogy T5 nyit, de tovább nem nagyon látom. Gondolom T6 nyitja a T5-öt mindaddaig míg a reset-et meg nem nyomjuk. Most hogy így nézem nem is olyan homályos Csak nekem az áteresztő tranzisztor nem kéne( elég ha az lm338 fűt) hanem helyette egy relét raknék be. Azt simán rárakhatom a T5 collektorára ha bírja a tranzisztor? Illetve milyen tranzisztorokat rakjak bele? Az A823 akar lenni?
Hello!
Használhatsz áramgenerátort is, de szimulálhatod úgy is, mint ahogy a kapcsolásban van.. üdv! proli0007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |