Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   95 / 177
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Vicceltem , de ha megelégszel egy ,mondjuk heti 1perces
pontossággal, akkor nem is kell külső időalap , Vagy mondjuk egy 4060 as ic 32768 khz-s kvarccal
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

4060asra én is gondoltam, és a heti 1perc, az nem sok. Úgyis lehet ctrimerrel állítani nem?

Ha a heti 1 perc nem rettent el akkor ne is használj külső időalapot ! Az én kísérleti órám saját időalappal 4Mhz-s kaviccsal kb ennyit tudott .

Jó lesz szerintem a 4060. az a kérdés, hogy hogyan kel megoldani, az áramtalanítás után, tehát elfordítom a kulcsot, nem kap áramot a ,,műszerfal,, de az óra számolását folytassa?

beépítesz egy "memória akksit " 3,6v csak a brovn out detect legyen kikapcsolva

Ilyenkor a PIC-nek is kell aza feszültség, meg a 4060nak is? Kondenzátor nem teszi meg? Félfarad körüli

szerk:

elnéztem, nem is annyi az értéke. 0,047F

Mindkettőnek kell a csökkentett tápfesz , de azt is megoldhatod hogy az egész kütyü folyamatosan
megkapja a tápot ,de ha az egyik szabad lábra feszt adsz
csak akkor indul be minden funkció addíg csak az óra "él"
A kondi nem túl jó megoldás , egy akksi tuti hogy kibírja ha mondjuk egy hétig nem indítod el a mocit , viszont a kondi valszeg lemerül .

Az hülyeség, hogy csak az LCD háttérvilágítását kapcsolom ki a kulcs elfordításakor? az LCD magába, és a PIC-k nem esznek sokat, nem?

Miért lenne hülyeség ? Teljesen korrekt ,működőképes az ötlet . Az egész cucc talán ha 20-30mA _t fog kajálni , az meg nincs még annyi sem mint az akksi önkisülése .

viszont ha nonstop megy az LCD és a PIC, nem rövidíti meg az életét?

Na és ? Ha 10 év után meghal a cuccos , vagy kicseréled
benne a picet és a kijelzőt , vagy építesz másikat .
Egyébként ,szerintem ha beindul ez a műszerfal a mocidon ,úgyis folyamatos fejlesztés lesz a sorsa , nem lesz ideje magától meghalni .

Am. tuti Egyébként ha nyáron kint hagyom a napon, és perzsel a nap a kijelzőre, az nem túl egészséges dolog mi? Nade ez már OFF...
(#) kkrisz75 hozzászólása Jan 3, 2011 /

Nem írom válasznak mert nem egy embernek szól.

Mivel egy régebbi autó típusról van szó, így abban még nem volt ECU. Karbi és a gyújtás elosztó bőven ellátta a motor működéséhez szükséges feladatot.

A mostani óracsoport tervek erre épülnek. Vagyis a gyújtó trafó szaggatott(testelt) lábáról veszi a jelet. Ugyan arról ahonnan a régi fordulatszám mérő is. (Idővel jeladóssá válik a dolog. egy 60 lyukosztású tárcsával a lendkeréken, mint pár mai autóba is így van, de egyenlőre bontás nélkül akarom megoldani.)

A bemenő jelet optocsatolóval leválasztottam, egyik fórumtársunk javaslatára, mert így bármilyen feszültségű jeladót használhatok, a PIC galvanikusan leválasztva a rendszerről így módon. Zavarok nem kerülnek be.

Az óracsoport mivel teljesen egyedi gyártású 2 rétegű nyák házba lesz betéve. Lényegében egy dobozt csinálok nyákból. Bár nem zavarszűrésre tervezve, de ezt a feladatot is el fogja látni, így a kommunikáció nem fog jelet felvenni az éterből olyan mértékben, hogy az bezavarjon.

(Ezt a programot használva)
A több PIC használata azért szükséges legalábbis számomra, mert azon túl, hogy lesz bent egy LCD ledsorok is jelezni fogják a fordulat(81db) sebesség(21db), benzinszint(10db), víz hőmérséklet(10db) értékeket. Amiknek a mennyiségük miatt is egy 877-es csak a fordulatot fogja kijelezni és a vízhőfokot, szintén 1 a sebességet és a benzin szintet.
Ezáltal a feladat mennyiség a PICben annyira sok, hogy a lefutó program ideje a bemenő jelek feldolgozásának idejét meg nyújtja, még ha 20MHz es quartzot is használok.

Bár számolgattam, hogy mennyi a csúszás, de nem lineáris. Így logaritmikus eltérést szintén elég nehéz lenne leprogramozni parsicban, ami megint csak növelné a program mennyiségét. Ugyanakkor mindez elkerülhető 2x 500Huf-os 628A-val és egy UART kommunikációval.

Jelen állás szerint
628A (20MHz) méri a jeleket 250ms alatt. Amit UARTon átküld egy 877A (20MHz) -nek, ami...
- megszorozza 60al a jelek számát
- elosztja 100al majd vissza szorozza 100-al így csak 100-as értékű lépték lesz a 60 helyett(lopva jdanitól).
- nyomógombbal beáálítható egy váltás jelző 100-as léptékben nyomógomb 2mp lenyomásra tárolja csak a EEprom
- ezt mind kijelzi 4x20as LCD-n
- A sebességet is írja de jelen állás szerint a teszt úgy megy PIC hiányában, hogy a 100-al elosztott fordulatszám értékét vissza küldöm a mérő 628A-ba és ott szorozza fel és küldi vissza 877A-nak.

Így oda vissza kommunikáció is tesztelve van.

A próba panelon a kocsiba betéve működik és 6000 fordulatig pontosan mér. zavarmenetesen, 100ms-os LCD frissítéssel, a -6 fokba a LCD le se tudja követni a fordulatszám változást, de tartósan egy fordulaton tartva pontosan leolvasható és a gyári mérővel egyezik, sőt kiderült, hogy pontosabb mint a gyári. Mert arról tudom rég óta hogy 3000től felfelé igazából 100al többet forog a motor, ezt padon mértük be, de a most készült kis kütyü már úgy is mutatja.

Igaz "C" nyelven vagy egyből gépi kódban lenne programozva, 1 PIC is ellátná a feladatot, mert ott órajelből lehet venni az időmintát, DE ez a projekt májusra működőképesen kocsiba debütál, ugyan akkor még 1 év mire megbízhatóan fogok tudni programot írni "C" ben. Hogy villogjon 2 led felváltva.

Ez pedig nem mindegy.

Bocs hogy hosszú lett.
(#) kkrisz75 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Igazad van, részben....

Segítség lenne, de amint problémába ütköznék, hívogatni kellene valakit, hogy mit hogyan írjak át, vagy mit tehetek, vagy mit nem, a parsicban. Mihez nyúlhatok stb...

Amúgy meg az nem cél, hogy más csinálja meg.
Attól nem fogom megtanulni.
Inkább kérdezek próbálgatok, és problémákba ütközök, amit megoldok máshogyan, ahogy tudom.

Aztán ha oda jutok majd, mondhatom, és nevethetek a mostani magamon, mennyivel egyszerűbb módja is van.

Lásd a mostani eset.
Eddig 1 pic csinált volna mindent, aztán kiderült, hogy nem lehet, mert lassul 4MHz en. Erre átdolgoztam 20MHz-ra, ez mellet a jel bevitelt is, de azt hittem nem megy a kommunikáció 20Mhz-en így lett 2db pic 4Mhz, mire belemászok nyakig az adatátvitelbe, aztán kiderült véletlen nagyítózáskor, hogy megy a uart 20Mhz-en csak a 628 04/P-s picem amit 628A-nak vettem nem kommunikált.
De közben sok adat miatt 20MHz se bírja, így több párhuzamosan kötött pic-el, lesz UART, nem beszélve a hozzá tartozó elektronika kialakítását.
Ezt mind meg kell / kellett ismerni, tanulni.

Ha adtak volna egy ASM-et, akkor ez a tudás mind kimarad.

Nem beszélve a tudást, máshol is tudom hasznosítani, majd amikor "C"-ben is tudok majd írni, vagy ASM-be.
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Tettem fel régebben egy megoldást RS5C372A óra ic-vel.(I2C)
Estleg a beforrasztása egy kicsit macerás, ára tűrhető
Ez tuti pontos időt tud adni...
(#) jdani hozzászólása Jan 4, 2011 /

Helló. 3 ADc mérés egy PICben. A feszültséget egy feszültségosztóval mérem, a két hőt LM35DZ-vel. A motort bemelegítettem, és megmértem ezzel, hány fokos. Azt írta hogy 58....Aztán az érték 20, félmásodperc után újra 58. Van egy kis ideig (pár másodperc) Aztán megint leugrik 20-ra félmásodpercig, aztán újra 58. A másik hőmérő is ilyen. Mutat 10 fokot, aztán egy kis ideig leugrik az érték 0-ra, aztán újra 10... Miért van ez a jelenség? elég zavaró így az érték leolvasása.

ADC.PIC

(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Csak bezavart a Voltmérő. Itthon már jól működik votlmérő nélkül, kipróbálom majd a mocin. (csak 3 ADC beolvasás van, és már ez is gondod jelent a parsicnak?...)

dcsabi:

Jó ha van erre példa, viszont felesleges, ha én nem tudom beszerezni. Jó lesz nekem a 4060 is.

Nézd meg a TR1 egy kimenetét, nem byte-nak kell ott lennie, hanem bit-nek...(S4 helyett pl: S4.3...-nevezd át)
Az ADC hibás alkalmazásáról tettek említést néhány oldallal ezelőtt, esetleg ezt sem árt megfogadni.
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

A timert, azt tudom, azt véletlen így mentettem. Nemértem mire gondolsz. Hogy az ADC nem lóghat a levegőben?..

Igen.
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nem lógott a levegőben amit használtam. Vagy mondjuk ha használom az ADC0 ADC1 ADC3, de az ADC2 nem, akkor azt be kell kötni valahova, mert bezavar a többbinek? (lehuzóellenállás?)
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

A járműben való alkalmazás esetén, a tápfeszültség szűrésére kell még kiemelt figyelmet fordítani.
Nem elég egy mákszem méretű 100nF-os kondi.
Több lehetőség van, próbálgatni kell...
Pl. záró irányű dióda, varisztor, fojtótekercs, impulzus szűrő kondi...stb
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Itt utánaérdeklődtem. Ez így szerinted elég lesz? Most csak egy pufferkondi, 100nF, 7805, 10uF, 100nF a táp. A hőmérés bedöglesztett állapotban stabil, mihint megy a motor, instabil. Ez a tápzavar okozza? Én sima (nem árnyékolt) vezetéken vittem a hengerfejből a kormányig a jelet.
(#) Peti.Janka válasza jdani hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Üdv! szerintem mindenképp árnyékolt kábelt használj, én Km órát csináltam, és ahogy járt a moci fordulat függően számolta a Km-eket, meg mutatta a sebességet! Árnyékolt kábellel ez a gond megszűnt!
(#) jdani válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nekem a fordulatmérő megy árnyékolt kábelen, mivel az megy keresztül a motor felett, ahol összeszedhetne egy kis zavart. De a sebességmérő, csak az első kerekről jön, fel a fékcsöven, a kormányig, ahol kevésbé tudna összeszedni zavart, azzal nincs is gond, csak most a hőmérő instabil.
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 5, 2011 /

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni LM75 ös szenzorral kapcsolatban! 16f873a PIC-el szeretném életre bírni, de szinte mindig 0-t mutat, amikor meg nem akkor meg lehetetlen értékeket! Mi lehet a gond? Progi? Mellékletben csatolom a fájlokat!
(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ez még lemaradt! Meg egy kis megjegyzés! A PICbe írtam egy másik progit, ami a kijelzőn egy szöveget villogtat, és az RC.0 lábon lévő ledet villogtatja, és az tökéletesen megy! Az lm75 ics progiban nem villog rendesen az ugyan azon a lábon levő led! Úgy néz ki mint ha resetelne a pic, össze vissza villog!

RIC_LM.PIC

(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nézd meg illetve keresd meg kb fél éve tettem fel egy hasonló progit, az nekem működött, (16f876A-ra)
Az, hogy a led nem pislog azt jelenti, hogy nem olvassa rendesen az I2C buszt, először áramkörileg kell helyre tenni a dolgot, aztán a progi, azért javaslom mert a PIC addig próbálkozik, amig nem létesül kapcsolat a chip-el...
Nem mélyedtem bele teljesen, de valahogy úgy kéne kinéznie, hogy az összes inc...file a Parsic főprogramban modul hivatkozással van illesztve, én 3db-nál látom ezt, a negyedik az nem ide tartozik?
Továbbá a Parsicon belül az adott projekt könyvtárába kell menteni az összes ide tartozó Inc file-t.
A Parsic-ból indítva az Mplab-nak le kell fordítania együtt az összeset.
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Üdv! Csináltam egy lm75 nevü könyvtárat a program fájl/ Parsic mappába, abba le mentettem az általad feltett progit, majd a PIC fájlban átírtam a proci típust. Fordításnál ezt a hiba üzenetet adta: Error[105] C:\PROGRA~2\PARSIC\LM75\RIC_LM.ASM 699 : Cannot open file (Include File "LM75_AV.INC" not found)
Majd 1 oldallal később fent volt littlejoe projektje onnan szedtem a 4 INC fájlt, és a te PIC fájlodat, amin módosítottam a pic típust, és abban az INC fájlban átírtam a pic lábakat az enyémhez megfelelően. Így le is fordult rendesen hibaüzenet nélkül. De nem jó! Megpróbálnád nekem le fordítani 873A procihoz? Így ki derülne, hogy a kapcsolás a rossz, vagy a progi. Az IC 2 adatlábát 8,8K ohmal húztam pozitívra.
(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nem értem az RC.0 led rendszertelen villogást, hiszen azt csak egy TIMER modul villogtatja, vagy rosszul értelmeztem valamit a progiban?
Következő: »»   95 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem