Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1113 / 3960
(#) borvendeg hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Hello!
Egy áramkört építek át furatszereltről SMD-re bc182 helyett használhatok BC817-et? Nekem jónak tűnik!
(#) vilmosd válasza blackdog hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Hali
A Styropor(hungarocell, nikecell) bizony igen hajlamos a sztatikus feltoltodesre, mivel igen jo szigetelo anyag (polistyrol). Ezert szoktak ugy hasznalni, hogy a lapot becsomagoljak alufoliaba, es igy nem tud toltes kialakulni. POrobald ki! Osszetorsz egy kis darabot kis golyokka. Mindenhez odaragadnak.
(#) blackdog válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Azt tudom, hogy szét 'morzsolva' nehéz tőle megszabadulni. Egyben mégis más kellene, hogy legyen. De ezen nem fog múlni. Van itthon alufólia.
Melyik háztartásban nincs?
(#) fulee9999 hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Az a helyzet, hogy van egy Pioneer kazettás deckem, ami nagyon szépen és jól szólt pár nappal ezelőttig. Ugyanis. Találtam itthon egy hangfalat és kalandvágyam felülkerekedvén rákötöttem a hifire, de nagyon halk volt. Gondolván, hogy csak letekertem a hangerőt, elkezdtem felhangosítani a hifit, hangosodott is egy darabig, aztán valami megadta magát. Nos, a kísérlet óta visszaraktam az eredeti hangfalakat és a bal oldali ( ahova az ismeretlen hangfal volt kötve és hajtva ) azóta csak nagyon halkan szól és iszonyatosan recseg. Meglepő mód a jobb oldali része a hifinek tökéletesen működik.

Ötletek, hogy mit süthettem meg? És/vagy, hogy javítható-e az ilyen jellegű hiba?
(#) MaTe193 válasza fulee9999 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Hali!
Ha az ismeretlen hangszóró impedanciája eltér a gyáritól,akkor nem kizárt,hogy az erősítő IC bánta.Természetesen javítható,ki kell cserélni.
Máté.
(#) fulee9999 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Hajjaj. És akkor cirka mennyibe fog nekem fájni vajon a kísérletező kedvem?
(#) borvendeg válasza fulee9999 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Attól függ milyen végfok van benne. Szedd szét és kövesd vissza a hangfalkimenettől visszafelé hova mennek a "tyúkbelek" Majd a panelen hova jutnak. Valószínű egy IC lesz a vége. Olyan aminek van valamilyen hűtése. Az a végfok IC.
(#) Solt85 válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Valaki?
(#) brato válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
A típusában benne van DC12V , AC 125V.
(#) kadarist válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Nem szabad, hisz 125V van ráírva.
(#) zolika60 válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Szerintem mehet. Nem olyan nagy az a 4x15W. Egy relé, meg nem nagyon feszültség érzékeny, teljesítmény határon belül.
(#) Fish hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
sziasztok!

Egy Érdekes kérdésem lenne. Találtam egy Labor-áramgenerátor kapcsolást, viszont ez fix ellenállásokkal oldja meg a "szabályozást" nos én ezt át akarom építeni potis változatra. A probléma viszont az hogy ebben 10Wattos ellenállások vannak, a tartomány nem lenne nagy, mert 10K és 100mA - 1 Aig lehet szabályozni. A problémám a potenciométerrel van. Állítólag egy 10Wattos lineáris 10k-s poti több ezer Huf is lenne. Úgyhogy más módon kell megoldani a szabályozást. Gondoltam még egy tranzisztoros szabájzásra, éseme tranyó vezérlásére lehetne egy kissebb félwattos példányt is alkalmazni. Ebben kérném a segítségeteket. Hogyan készítsem el? Az áramgenerátorról tudok kapccsolást mutatni ha kell.

Lehet hogy hülyeség, de én arra gondoltam hogy egy teljesítménytranzisztor pl BDxxx az emitterébe és a bázisára kötök egy kissebb potit, és ezzel szabályoznám.

De ez ccsak agyalás a részemről Köszi a segítségeteket.
(#) kadarist válasza Fish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Szia!
Mutassad meg azt a rajzot, amiben ezt a szabályzást meg kellene valósítani.
(#) LGS94 hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Üdv! Kezdő vagyok és arról érdeklődnék, hogy egy erősítőnek a minőségét hangzásban mennyire befolyásolja a tápegység? És a tápegységnek melyik tulajdonságaitól függ?
(#) Fish válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Itt van egy kép a kis kapcsolásról

aram-gen.JPG
    
(#) kadarist válasza Fish hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Ha ezt a most stabil 6,2 V-ot változtatnád, akkor is szabályozhatóvá tudnád tenni a határolást.
(#) nikolatesla válasza LGS94 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Teljesítménye feszültsége, "tisztasága", befolyásolja az erősítődet.
A tisztaságnál arra értem,hogy menyire van kisimítva megszűrve.
Ha pl kicsi a fesz és nincs szűrve akkor búg torzít minden...
(#) yohnsee válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Kicsit belekotyogok én is. Személy szerint végfokoknak úgy szoktam tápot csinálni, hogy graetz+a megfelelő mennyiségű pufferkondi, a végére 100nF, ha szimmetrikus a táp akkor értelemszerűen mindkét oldalra, illetve egy 2.2k - 6.8k/5w ellenállás tápáganként gnd-re kötve, hogy kisüsse a pufferkondikat kikapcsolás után. Van aki szimmetrikus táplálásnál arra esküszik, hogy a toroidnak a két szekunder tekercsét külön-külön egyenirányítjuk 2 graetz-el, majd a dc részen alakítjuk ki a közös földpontot. Van aki az egyenirányító diódákkal párhuzamosan rak 10-100nf kondit, bár szerintem botfülem van, mert az utóbbi két változatnál semminemű hangbeli különbséget nem tapasztaltam.
Üdv
(#) proli007 válasza zimpee hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1
 
Hello!
- A Schmitt trigger ma már gyűjtőfogalom, ami általában egy hiszterézises komparátor (a bekapcsolási és kikapcsolási feszültség nem azonos, a kettő közötti rés a hiszterézis) áramkört jelent.
- A zéner dióda nem Schmitt trigger, hanem stabilizátornak, vagy feszültségszint eltolónak használják. (legfeljebb Schmitt triggerben lehet használni) Triggernek, az alagút diódát szokták felhasználni.
- A Schmitt triggeres CMOS áramkör bemenete is rendelkezik hiszterézissel, hogy a logikai szintek zavarvédelmi sávja nagyobb legyen. De ezek nem korrekten definiált kapcsolási pontok, típustól de legfőképpen a tápfeszültségtől függ billenési szintjük.
- Általában régebbi típusú Germánium diódák voltak tűs diódák. Egyszerű demodulátorokban szokták használni. (meg még nem volt más mindenre)
üdv! proli007
(#) idlob válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Viszont ne felejtsd el, hogy az a 15A 125V-os ohmikus terhelésre van kitalálva. Az 230V-on már csak kb. 8A ohmikus, de itt valami egészen csúnya induktív-kapacitív terhelést kell kapcsolgatni! Sokszor úgy adják meg a reléken hogy 230V/16A/2A, azaz csak 8 részét képes megszakítani egy induktív terhelésnek.
Tehát ebből kiindulva jelen esetben éppen hogy csak elbírja a terhelést. Persze különösebb baj még nem lehet belőle, csak hamarabb kopik el: vagy összeégnek a kapcsoló pogácsák, vagy nem fog zárni rendesen.
(#) janikukac hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Sziasztok! Van egy IMG STAGELINE MPX 1 DJ keverőm, és két passzív hangszóróm, amelyek 8 OHM-osak, és a membrán átmérője 7-8 cm, de a W teljesítményét nem tudom, mivel sehol sem írja rajta. Ezt a két hangszórót rászeretném kötni a mixerre, de nincs erősítőm. A hangszóró szólna ha rákötném, illetve nem lenne baja a Mixeremnek? Hallottam olyanról, hogy másféle DJ mixerben is van erősítő, de nem tüntetik fel. ( Nem zenekari keverőre gondolok) Köszi előre is. !
(#) lorylaci válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1
 
A keverődnek vonalszintű kimenete van, ami csak nagy terhelőimpedanciára (esetleg nagyobb impedanciájú fülhallgatókat) tud meghajtani (fülhallgatót néhány mW-al ami arra elég). Egy füllható 32-64 Ohmos, egy tipikus terhelőfokozoat 10kOhmos (vagyis 10V-nál 1 mA folyik).
Mivel a kimeneti opampok általában rövidzárvédettek, valamint sorba szoktak velük kötni egy-egy 100 Ohmos ellenálást, ha valahogyan rá is kötöd a hangszórót, nem fogja tönkretenni (99,99%), szólni fog, de baromi halkan.
A keverőd feszültségerősítést végez, tehát a bemeneti pár mV-okat felerősítő V-okra, de áramok szinte nem folynak. A hangszóród 8 Ohmos tehát a feszültség/áram arány 8, vagyis oda áram kell, amit a teljesítményerősítő (végfok) szolgáltat.
(#) janikukac válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Értem, de csak azért kérdeztem, mert van egy ilyen eset is, ami családon belül van: Van egy hangszóró benne mély, közép, magas, és egy kis rádíóra van kötve, valami 30évesre, és mégis szól szépen, igaz ott csak egy hangszóró doboz van, nem 2.
(#) idlob válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1
 
Nyilván fejhallgató kimenetre van kötve, ami megint egy másik tészta.
(#) janikukac válasza idlob hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Hát arra igen, és úgy ezt is meg tudnám oldani?
(#) janikukac hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Szeretnék egy ilyen lámpát készíteni Bővebben: Link persze nem ilyen burkolattal meg minden, csak a lényeg, hogy USB-re kötöm, és 4 LED világítson. Valakinek valami ötlet? :worship: :wave: :pirul:
(#) lorylaci válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1
 
Íme az USB bekötése: bekötés female
Ezek alapján a tápsínre kötöd az ejtöellánnásos LED-et. (az ellenállás számolásához 5V-ról van segédprogram itt az oldalon).
(#) mefi01 hozzászólása Jan 4, 2011 / 1
 
Elég egyszerű a feladat...
A számítógép USB portjáról leveszed a feszültséget, ami ugye 5V körüli.

PROGRAM

Ezzel a programmal kiszámolod, hogy milyen ellenállás kell a ledek elé és kész.
Üdv
(#) idlob válasza janikukac hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1
 
Meg. De ennek a keverőnek (meg úgy általában a DJ keverőknek csak a cue csatornáját vezetik ki a füles kimenetre, te pedig nyilván a kevert kimenetet szeretnéd hallgatni.
Néhány alternatív megoldás:
Számítógép aktív hangszóróját kötöd rá. Ehhez valószínűleg kell gyártanod rca dugó->jack aljzat átalakító kábelt.
Hifi AUX bemenetére kötöd.
Házimozi AUX bemenetére kötöd.
Számítógép line in bemenetére kötöd, a kártya kimenetére pedig a hangszórókat.
TV hang bemeneteire kötöd (esetleg kellhet rca->scart átalakító).
Valamiből "kitermelsz" egy végfokot.
Építesz egy végfokot.
(#) janikukac hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Azta , köszi, de én azt hittem, hogy kapok egy kapcsolási rajzot, mert nagyon kezdő vagyok, és ez nekem így nehéz lesz ! :pirul: :pirul: :pirul:
Következő: »»   1113 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem