Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   295 / 840
(#) ZsoltyFM válasza puli122 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

hello!

én is megnéztem a rajzokat.
gyakorlatilag annyi az eltérés hogy az optocsatolót egyik esetben felfutóéllel indítjuk másik esetben meg pont ellenkezőleg.
jegyezzük meg hogy az első rajz esetében gyorsabb a felfutás mint a lefutás.
másik esetben ez megfordul. mindez az optocsatoló sajátságos tulajdonsága miatt.
(#) puli122 válasza ZsoltyFM hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Értem. Akkor végülis az én rajzom is jó. Ez a lényeg.
(#) Topi válasza puli122 hozzászólására (») Jan 3, 2011 / 1

Két ok miatt célszerű mégis a második esetet használni.
Logikai TTL áramköröknél zajvédelem miatt inkább felhúzó mint lehúzó ellenállásokat célszerű használni.

Ha felhúzót használsz, akkor viszont az optó egy invertálást vinne bele, így ezért fordította meg a LED-et, hogy mivel az AVR port kimenete komplementer FET, így mindegy hogy föld vagy táp felé húz.

Mindkét oldalon elkövetett invertálás végül változatlanságot okoz.

A CMOS áramkörökben használhatunk pull-down-t, mert a működése feszültség vezérelt.
TTL áramköröknél viszont a szabadon lebegve hagyott láb is táp felé húz, így sokkal több energiára van szükség ahhoz, hogy föld felé húzd.

Szóval TTL-ben inkább pull-up, CMOS-ban inkább pull-down a javasolt.

Ezekből következően mivel a TTL maga nyitott állapotban inkább felfelé húz, nem célszerű lehúzó ellenállást használni, mert bizonytalan lesz a működés.
Ugye a TTL áramkör is felfelé és az optotranyó is felfelé húzna az első esetben bemutatott rajzon...
(#) puli122 válasza Topi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Köszönöm a kimerítő indoklást, így már világos hogy miért jobb azt használni. Módosítom is a tervet.
Pwm vezérlés KHz-es frekvenciáját átviszi az opto ?
(#) sikolymester válasza puli122 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Erre a kérdésre csak az optocsatoló adatlapja adja meg a választ. Nézd meg ott mit írnak.
(#) puli122 válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Igen, ez volt az első lépésem, csak az értelmezéssel van a gond. Ez a paraméter lenne? Wide Bandwidth, > 200 kHz
(#) Robi98 válasza Reggie hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Köszi!
A soros programletöltés mit jelent?
(#) Beachway hozzászólása Jan 3, 2011 /

Mindenkinek Boldog Új Évet kívánok! Szeretnék kérdezni néhány dolgot, ami nem tiszta számomra. Elsőként megépítettem a Topi féle AVR programozót. Ő szépen leírta, hogy az STK500-al mit hogyan kell beállítani. Vannak a fuse bitek, meg a külső oszcillátor beállítása, stb. Én a mikrovezérlőmet egy nagyon egyszerű soros porti programozóval írtam meg a Ponyprog2000 programmal. Azzel ezeket én nem kellett, hogy beállítsam. A Hex program nem tartalmazza ezeknek a beállítását? Vagy az én programom nem alkalmas pont ezek a beállítások miatt erre? És arra is kíváncsi lennék ,hogy ha van egy programom c plusz nyelven, akkor azt mivel tudom átkonvertálni HEX filévé? Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) papcsi95 hozzászólása Jan 3, 2011 /

Sziasztok!
Tudom hogy nem nagyon szeretitek az ilyen kéréseket amivel csak nektek csinálok + munkát de most az egyszer valakit nagyon szépen megkérnék arra hogy ezt a c programot lefordítaná hex be és felrakná ide .Én már próbáltam de egy csomó hibát ír ki és nem vagyok még valami profi.Bővebben: Link (Ja amúgy itt az egész projekt)Bővebben: Link
(#) berghammer hozzászólása Jan 3, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérédem, hogy a Topi féle AVR programozót hogyan kell használni az AVR studió újabb verzióival, amelyekben az STK500 és az AVRISP már ketté van választva. Ekkor mit, és hogyan kell beállítani, mivel nekem egyikkel sem működött. (A programozó biztosan jó, mivel az AvrStudio régebbi verzióival működött, csak most olyant nem sikerült beszereznem.)
Esetleg olyan megoldás is érdekelne, hogy melyik az a verzió ami még leölthető az internetről, már támogatja az attiny45-öt és ennek ellenére még az STK500 és az AVRISP egy kategóriába van sorolva.
(#) gtk válasza papcsi95 hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1

Semmi mas nem kellett hozza, csak a Linux. Tessek.

simon.hex.zip

(#) neogeo2 válasza papcsi95 hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1

Szia!

Csak a simon.c-t szedted le? Mert akkor az volt a baj. Az ott található tömörített állományban van egy simon.h is, amire szüksége van a fordítónak. Ugyan abba a könyvtárba kell másolni ahol a .c van és mehet a fordítás. A .sh állomány pedig egy unix/linux shell script. Ha ilyen op.rendszert használsz, akkor ennek elindításával elvileg lefordul a program.

Amúgy ha megnézed a program elején található kódot, láthatod hogy melyik .h-ra van szükség a fordítónak:
  1. // simon.c - A simon says clone
  2. // (c) 2010  me@nikosapi.org  GPLv2
  3.  
  4. #include <avr/eeprom.h>
  5. #include <avr/sleep.h>
  6. #include <avr/io.h>
  7. #include <avr/interrupt.h>
  8. #include <util/delay.h>
  9. #include <util/delay_basic.h>
  10.  
  11. /* See simon.h for configurable paramerters */
  12. #include "simon.h"
  13.  
  14. .
  15. .
  16. .

Remélem ezután sikerülni fog a fordítás, de ha nem akkor írj...
(#) neogeo2 válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Most látom csak, gtk már feltöltötte a .hex-et. Viszont amit én fordítottam az más méretű lett. Igaz én win7 alatt csináltam.
Most mellékelem.
papcsi95 kérlek próbáld ki mindkettőt, már csak a kíváncsiságom kielégítése miatt is...

simon.hex

(#) Ricsi89 válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Gtk tömörítve tette fel, azért lett kisebb méretű. :yes:
(#) gtk válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ket .hex keletkezik.
(#) neogeo2 válasza gtk hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ez az érdekes, hiszen ugyanabból a forrásból 2 különböző .hex lesz. Vajon mind a kettő jó? Mind a kettő jól működik vajon?
(#) gtk válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Az egyik az eeprom tartalom (legalabbis a neve alapjan), a masik a program file.
(#) Reggie hozzászólása Jan 4, 2011 /

Ezert celszeru mamar .elf-et hasznalni. Nomeg ez mar a FUSE biteket is tarolja, nem csak a flash es eeprom tartalmat.
(#) papcsi95 válasza gtk hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ezer köszönet neked is és neogeo2-nek is. x1000
(#) papcsi95 válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Rendben kipróbállom és majd írok hogy melyik hogy megy(gondolom arra vagy kíváncsi)és neked is x1000
(#) Robi98 hozzászólása Jan 4, 2011 /

Sziasztok!
Megkérdezhetném,hogy mi az a soros adatletöltés? (SPIEN fuse)
(#) Ricsi89 válasza Robi98 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Elég annyit tudni, hogy ezzel soros módon tölti bele a programot a kontrollerbe a programozó. Ilyen elven működik az AVRDoper is. maradjon bekapcsolva és ennyi elég is.
(#) Robi98 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Köszi!
Nagyon jó válaszokat szoktál írni,
(#) zolee1209 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Nem tudom, mindegyik AVR studio-nál így van-e, vagy csak az újabbaknál, de ami nekem van, nem is engedi kikapcsolni azt a fuse-t, dopert használva. Igaz, mást nem is használtam még programozásra...
(#) Ricsi89 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Az igazság az, hogy én pedig még sosem próbáltam babrálni azt. Tudom, hogy nem szabad hozzányúlni és annyi elég is.
(#) sikolymester válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Azért nem tudod azt soros programozóval átállítani, mert utána már nem tudnád sorosan programozni. Megkímél téged ettől a hiba lehetőségtől.
(#) zolee1209 válasza sikolymester hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Lehet rosszul fogalmaztam, én ezzel tisztában is vagyok. Csupán érdekességképpen említettem, hogy "nem is engedi a program ezt kikapcsolni, ha azzal történik a programozás" .
(#) Reggie válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ezt jobb helyeken tehetseg potlasnak hivjak
(#) zolee1209 válasza Reggie hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Mit is, egész pontosan?!
(#) kala1982a hozzászólása Jan 6, 2011 /

Nem volt még időm végigolvasni a topic-ot, a LacOS-es íróhoz, vagy programozóhoz nem kell +5 volt?

programozáshoz (feltöltéshez(attiny2313)) külső oszcillátorra szükség van?

3310-es telefon kijelzőjét szólaltatta már meg valaki avr-el?(vizuális megszólaltatás )

olvasok tanulok olvasok tanulok olvasok tanulok olvasok kérdezek tanulok...

THX
Következő: »»   295 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem