Fórum témák
» Több friss téma |
Az pont a fedés (pont a kommutációs ponton), magyarul akkor cserél 2 dióda áramot, ilyenkor egyszerre vezetnek, de csak minimális ideig (szögig) kis induktivitású körben elhanyagolható.
3F nél is pont az egyik fázis csúcsánál lesz a másik 2 fázis egyforma értékű, ott cserél 2 dióda áramot, bárhány fázisnál ugyanez lesz.
Szóval akkor ezek a Kínai hálózatra tápláló inverterek úgy működnek hogy teszi fel a hálózatra a cuccot és az áramszámlám kevesebb lesz csak éppenséggel ha többet termelek mind amit fogyasztok éppen abban a pillanatban akkor az kárba vész mert nem kapok érte semmit
![]() Mert ha így van akkor nekem ez járható út lenne egyenlőre mert csak kis szélgépem van még. És ez menyire illegális vagy semennyire? ![]()
Az alap probléma az, hogy 9 fázisnál a kapocsfesz pontosan jön, de terhelve nagyon esik a feszültség. Keresve az okot, és megcsinálva azokat a dolgokat is, amit javasoltál, az egyik fő gondot abban látom, hogy az egyenáramra egyszerre csak a csillagkapcsolás két tekercse dolgozik, szembe a három fázissal., ahol mindegyik. Célszerű módon számolva ez világosan látszik. Ezt én szúrtam el, ez a tudatlanság következménye.
A sok fázisú delta kapcsoláson nem gondolkodtam el, illetve nem számoltam ki.
"ez menyire illegális vagy semennyire?"
Az áramszolgáltatók álláspontja szerint teljes mértékben illegális. ![]() De erről talán a helyi áramszolgáltatót kellene kifaggatni. Arra viszont számítani kell, ha valaki ilyen "intim" kérdéseket tesz fel, hamarabb kerül fel az ellenőrzendők listájára.
Áhh értem
![]()
"ez a tudatlanság következménye."
Ez nem tudatlanság, csak picit "fáziskésésben voltál". ![]()
3 fázisnál még mindig csak 2 tekercs dolgozik egyszerre, de ez a teljes tekercstér 2/3-a, míg 9 fázisnál ugyanúgy 2 tekercs dolgozik, de a tekercstér mindössze 2/9 es része.
Ezt modnom hogy elektronika nélkül a többi tekercstér részt nem lehet munkára fogni egyazon időben. És nem mindegy hogy 1/3 pihen vagy 7/9 ed.
Ez elgondolkodtat, amit mondol. Leragadtam a 3 fázisnál. Azt soha nem hallottam, hogy egy generátorról egyenirányítva kevesebb teljesítmény vehető le, mint váltó fesszel, illetve hogy azonos teljesítmény levételekor a generátor tekercsei túlterhelődnek.
Én így gondolom: (na most bajba vagyok, mert ezeket az áram irányokat nem tudom. Az fordítva van, mint az elektron mozgás az elektromosok szerint…) Tehát rajzolj fel csillagba három fázist. Mutasson a csillagpontból kifele +9 volt, befele meg 7 és 2 volt.. Na most azon a vezetéken, ahova a 9 volt mutat, megjelenik a 9 és 7 voltos tekercs sorba kötött feszültsége, 16 volt. A 7 voltos tekercs végén 0 voltnak kell lenni. Megnézem, mi van a 2 voltos tekercs szabad végén. 16-ból le kell vonni 9 meg 2 –őt, marad +5 volt. Na most az egyenáramú hálózatra kiment töltések két tekercsvéget látnak a generátort közelítve, az egyikhez 16, a másikhoz meg 11 voltos voltos feszültség különbséggel mennek, és szépen szétválnak a feszültség függvényében. Persze mindkettőhöz diódán keresztül. (lassan kezdem megérteni). Na, aludjunk rá egyet.
Hogy gondoltad a sokszögkapcsolást?
Mert az 51fázisú kínai úgy van. A deltát csak analógiaként írja az ember. Épp ezt írtam le a 881463-ban. 1 tekercs viszi a nagy áramot, 50 db sorbakapcsolódva valamit.
Sajnálatos módon Magyar országon ez úgy működik,hogy a táplálónak frekilye meg kell,hogy egyezzen a hálózatéval
![]() Szélnaplót kell vezetni,előre megmondani mennyi a megtermelt áram ![]() ![]()
Tévedsz, mert nekem van hálózatra termelő napelem, és szélgenerátorom. Az EDFDEMASZ az áramszolgáltatóm, a mérőm ki van cserélve ad-vesz tipusúra. Ha 2,5kW alatt van az engedélyeztetés, akkor háztartási kiserőműnek számít, és nem kell semmiféle naplót vezetni. Ez a teljesítmény elegendő egy átlagos családi ház fogyasztására. Egy év alatt kb. nullán vagyok.
![]() ![]()
Hát bizony van minek utánanézned!
"de ez a kisebb probléma." ![]()
Az inverternek nem saját frekvenciája van, hanem illeszti magát az aktuális hálózathoz.... annyira, hogy ha a hálózati feszültség megszűnik, az inverter is megszünteti a feltáplálást. Ezt még a nem tanúsított minőségűek is így teszik. Szóval ez semmiképpen nem lehet probléma. Az összes többi pedig szerződés kérdése, amit vállalsz, azt bizony számon kérhetik.
A szinkronból kiesni pedig elég nehéz ügy, (nagyon barátságtalan körülményeket jelentene az elektronikának) forgógéppel pedig szinte lehetetlen is.
Akkor engem leráztak
![]() ![]()
Ha valóban leráztak, akkor ez nem magánakció volt, az ügyintéző nem merne ilyesmit magától megtenni. Előbb én a törvényi hátteret erőltetném, utánanézni mit kötelesek, és milyen feltételeket köthetnek ki. Vagy a főnökei nem szeretnének áramdíjat nem fizető ügyfelet, vagy tényleg találtak egy kiskaput, hogy nemet mondhassanak.
Kicsit más téma,de van egy 17keri ismerősünk,panellakos panelprogramban szigetelt a ház.A Főtáv nem enged kevesebbet fizetni nekik törvényre hivatkozva
![]() Pedig ha jól tudom az értelme a spórolás.Ez egy kis kitérő példának ![]()
A multkorába meggyőztél arról, hogy nincs értelme a generátor feszültség szabályzásának, mert azt egy inverterrel könnyebb és olcsóbb elintézni. Most meg Te akarsz szabályozni. Az rendbe, hogy a gerjedést is biztosítani akarod, de írtad:
..a kimeneti feszültség éppen ne emelkedjen, azaz egyensúlyban legyen a fogyasztással, …. Főleg fűtés és akku töltés esetén én inkább azt szeretném, ha a szabályzás azt csinálná, hogy a generátor a fogyasztó fele mindig a szélsebességnek megfelelő teljesítményt adja le. Ez szerintem most nem megoldott a mi szintünkön.. Ez csak egy gondolat a szabályzáshoz, én a generátor-fogyasztó kapcsolata miatt akartam a szabályzást, aminek első lépése a szabályozható generátor is lehet. (de az inverter is adhatja a megoldást).
Azért győztelek meg mert gépet akartál átalakítani (vagy a tárcsás generátort gerjeszthetővétenni), ekkor biztosan egyszerűbb az elektronika, de ha nem kellett volna átalakítani (autógenerátor vagy egyéb), akkor már ésszerűbb gerjesztéssel beavatkozni. Mérlegelni kell.
A gépem korláti elörébbvalóak bármi másnál, ami azt jeltni, hogy a melegedés miatt áramot korlátozni kell, és a vas telítés miatt meg a feszültséget kell korlátozni. Az áram a terheléstől is függ (ohm tv), a feszültség pedig az állandó fluxusú modell alapján a fordulatszámtól. Így a kimeneti maximális teljesítmény a fordulatszámtól függ (Pmax=Imax*U | U=f(n), ezért Pmax=f(n)), De ésszerű áttétel méretezéssel elérhető az, hogy a szélsebesség növekedésével a generátor terhelhetősége hasonlóképp nőljön, így a szélből kivehető teljesítmény nem tér el sokkal a generátorból kivehető teljesítménnytől (bizonyos tartományon belül). Másképpmondva a generátor terhelhetősége a szél energiájával együtt nől (bizonyos tartományon belül). A feszültségnek felső korlátot állít a szigetelések élettartama, így ez csak névleges feszültségig emelhető, innentől a kimeneti teljesítmény bekorlázódott (~= a motor névleges teljesítményével)! (A bizonyos tartomány eddig tart)
Persze nekünk mindenképpen az az érdekünk hogy a teljesítménymaximumnál üzemeljen a redszer, de ennek legbonyolultabb eleme a szélkerék, ehhez azt kellene megismerni először ( Pkimax,(n*M)max a szésebesség függvényében). A baj hogy nem egységes, nem gyári kerekeket használunk ezért mind más jellegű...
A szélkerék nem bonyolult. Aki fából megcsinálja az internetről vett méretekkel vagy a Hind programja alapján, annak a keréknek kb. tudható a szélsebességeknél a várható max teljesítménye és a hozzá tartozó fordulat. Mivel egy ívben meghajtott lemez vagy műanyag lap is szárnyprofil, ezért az anyag nem is számít, csak a kívánt gyorsjárási tényezőhöz az átmérőkön beállított állásszög.
Én ott akadtam el, hogy a szélsebességgel egyenes arányba nő a szélkerék fordulata, a levehető teljesítmény meg a szélsebesség köbével változik. Egy fogyasztóval (fűtés vagy akku töltés) generátornak ezt kellene követnie.
Akkor ezen a két fotón mindegyik szárnyprofil? Mert szerintem csak az egyik.
Üdv minden szélgenerátor barátnak.
Én egy DC oldali termelt teljesítmény mérő és regisztrálót szeretnék készíteni. Volt már ez téma a fórumon? Itt sokan használnak PIC-et... én enélkül szeretném megoldani ezt a gondot. Van valakinek jó ötlete? A P=UI és hogy szorzom össze??
Írsz egy programot PC-re és az majd összeszorozza.
Erről talán inkább a madarakat, a denevéreket meg a repülőmókusokat kellene megkérdezni.
Ja, a repülőhalakat ki ne hagyjuk. ![]() Látod a végére csak kifelejtettem a bogarakat, rovarokat... ![]()
Rólam már mondtak olyat, hogy a netről meg a lexikonból okoskodok. No akkor a netről:Bővebben: Link
Lexikont sajnos nem olvasok, de Dr. Gruber Ventilátorok című könyvében az ívelt lapra vonatkozó aerodinamikai adatok megtalálhatók (220.oldal). Azt nem vitatom, hogy melyiknek jobb a hatásfoka működés közben.
Én ezt úgy fogom megoldani hogy a ténylegesen hasznosan elhasznált energiát fogom mérni egy fogyasztásmérővel 3-4 ezerért kapsz is. 15 ért pedig olyat kapsz hogy memóriára menti és megtudod nézni számítógépen. Én ezt fogom használni szerintem ez járható út.
Ez a módszer nem a megtermeltet nézi hanem a tényleges hasznost. |
Bejelentkezés
Hirdetés |