Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   208 / 607
(#) feccus válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Elsőnek ott keresgettem,de nem igazán tudtam hogy melyik lenne a legmegfelelőbb .Aztán gondoltam itt a fórumban tudtok egy-két tanácsot adni.
(#) Bassmester válasza feccus hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Itt a topikja. Az adatlapján is van kapcsolás, úgy mint a 7294-nél.
(#) ECL82 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
A vita döntetlen, hiszen gyártóspecikfikus:

A: logaritmikus;
B: lineáris;
Alpha adatlap szerint.
(#) feccus válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
igen már megtaláltam,köszi.
(#) Mayan hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Üdv. A tda7294 használható invertáló kapcsolásban ? Pl. így:
(#) feccus válasza feccus hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Úgy döntöttem hogy maradok a szimpla tda7294-nél,jókora hűtéssel,ma néztem egy műszaki boltban és 2300 pénzbe kerül,ennyiért nem érdemes otthon készitgeni(maratás stb)
Találtam egy tápot ami 200VA toroid 2x35V egyenirányítva.Szerinted ez milyen lenne hozzá?
(#) ptesza válasza feccus hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Jó lesz az ,ha úgy találtad.
(#) feccus válasza ptesza hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
ő lenne az.

táp.jpg
    
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Jó lesz , még éppen belefér, ha nem akarod állandóan végre hajtani! A kondikat én azért kicserélném valami fiatalabbra...
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
ha marad az a táp akkor mindenféleképp kondi csere,viszon nem értettem hogy ezt "ha nem akarod állandóan végre hajtani"mire érted.
(#) ptesza válasza feccus hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Teljes kivezérlésre gondolt, mert ez az IC tudna többet is.A feszültsége kissé alacsony.Az optimális AC 2x29.5V 125W teljesítménnyel csatornánként
(#) feccus válasza ptesza hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Eddig ez volt árban a legolcsóbb amit találtam.
Körül néztem egy-két boltban ma és a legolcsóbb ami teljesítményben megközelíti a tűrhetőt az egy 150w/2x24v toroid volt 9500Ft-ért. Elég borsos áruk van.
(#) Robi85 válasza feccus hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1
 
Keresd meg Fleta-t priviben.
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Így van, max kivezérlésre gondoltam! Ennél a végfoknál 4ohm-on 24V AC fölé nem mennék (még a 25 ennél a trafónál mehet mert az üres járati fesz ), itt már nagyon sokat disszipál az ic. 85-90W-ot is lead tisztán, ezen az impedancián, ha ezt osszeadod sztereo oldalnál, plusz hozzá adjuk a tetemes disszipációt is (50W-ot is termelhet/ic), már böven fölötte vagyunk a 200W-nak. Mikor már nem birja szusszal a trafód, sokat esik a szekunder fesz, és nem tudja kiszolgálni a végfokokat. Megasabb hangerőn torzitani fog, de egy nagyobb trafóval még vigan szólna. 300W- ha ragaszkodsz a 4ohm-hoz és bulizgatni szeretnél vele, ha viszont otthonra kell még elegendő a belinkelt táp is.
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Talán annyit tudnék még csinálni hangfal ügyben,hogy jelenleg sorosan vannak kötve a hangszóróim(2db mély,1db magas kondival)és így 4ohm,viszont ha átkötöm párhuzamosra akkor ugyebár megváltozik az ohm számuk elvileg 12ohm környékére.
Ha jól tudom.?
(#) ECL82 válasza feccus hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Hogyha a hangszoróid 8 ohmosak, és sorosan vannak kötve akkor az eredő ellenállásuk 16 ohm, hogyha pedig párhuzamosan kötöd őket akkor lesz az eredőjük 4 ohm.
(#) feccus válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
6ohm-os sony hangszórók.
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Valami nagyon nem jó ezzel gondolatmenettel Ha párhuzamosan kötök hangfalakat - hangszórókat az impedancia felére csökken, ha sorosan, akkor összeadódnak, pl 2db 8ohm-s hangszóró párhuzamosan ( pozitiv a pozitivval - negativ a negativval ) kötva 4ohm-t eredményez. Ugyan ezek sorosan ( egyik hangszóró pozitivjára a pozitiv, ennek a hangszórónak a negativja a másik hangszóró pozitivjával összekötve, és ennek a hangszórónak a negativjára az erősitő negativja ) 16ohm-t eredményez, a magas meg párhuzamusan van a rendszerrel, egy kondival az alsóbb frekvenciák levágása 6dB-el, soros kondi -párhuzamos tekercs a magassal 12dB, de ez nem szól bele mikor a multival méred a komplett hangfal impedanciáját. Neked akkor ,hogy is van?
(#) ECL82 válasza feccus hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
A szabály ugyanúgy vonatkozik rájuk is. Párhuzamos üzemben feleződik az eredő ellenállásuk, soros használat esetén pedig összeadodik az ellenállásuk. Tehát hogyha te párhuzamosan kötöd a hangszoróidat akkor az eredő impedanciájuk 3 ohm lesz, ami borzasztóan kicsi, nehezen illeszthető egy erösítőhöz. Sorosan 12 ohmos lesz, ami inkább elfogadható.
(#) ptesza válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 5, 2011 / 1
 
Elméletben így is van , de ezek nem ellenállások,hanem hangszórók. Sokkal inkább terhelő impedanciaként kell értelmezni. Magyarán a frekvenciától függ ,hogy az erősítő hány ohm-os nak látja a hangsugárzódat.

A képen jól látható , hogy ez a hangszóró pl ha 70 Hz es hangot sugároz akkor 54 ohmos, de ha pl 350 Hz -et nézzük akkor ott lehet akár 4 ohm is. Ez a pont a hangszóró impedancia minimuma , ezt célszerű figyelembe venni az ilyen jellegű számításoknál. Vannak olyan hangszórók amiknek ez a pontja jóval 4 ohm alá megy és ha pl 2 olyan hangszórót kötünk párhuzamosan aminek pl 3.2 a imp minimuma akkor bizony nem 2 ohm-os terheléssel kell megbirkózni az erősítőnek hanem 1.6 ohm-al. Azt is fontos megjegyezni , hogy az impedancia menet bedobozolt hangszórónál teljesen más, ezért a kész hangsugárzó impedancia menetét célszerű vizsgálni.

Bővebben: Link
(#) ECL82 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Igen, igazad van, elöbb helytelenül fogalmaztam, de csak az egyszerűség kedvéért! Személy szerint tudok a hangszorók frekvenciafüggő impedanciaváltozásáról, de azért kösz, hogy kijavítottál, így más okulhat belőle.

Szerk.: S így legközelebb énis megpróbálok célirányosan válaszolni
(#) ptesza válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Multival nemigazán lehet impedanciát mérni, azzal csak egyenáramú ellenállását méred meg. Azaz a 0 Hz-nél méred az impedanciát. De te is a tejes hangsugárzó impedanciájára lennél kíváncsi 20 Hz-20000Hz es tartományban.

Jól gondolod ,hogy minden beépített alkatrész , de még egy kis plusz csillapítóanyag a hangdobozba ,is befolyásolja . Teszek be egy 2 utas reflex rendszerű hangdoboz impedancia menetét. Eléggé beszédes ez, a hozzáértők úgy olvasnak benne mint egy könyvben!

Névtelen.jpg
    
(#) ptesza válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Nem kioktatásként szántam ,csak gondoltam tisztába teszem ,hogy mások is megértsék ,hogy ez hogyan is működik.
(#) feccus hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Megnézem,jelenleg párhuzamosan van kötve és így 3.9 ohm-ot mértem. Átkötve sorosra,11.8-at mértem.
Visszakanyarodva az erősítőhöz,nem tudom mejik lenne neki jobb.?
(#) lobbooo válasza ptesza hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Köszönöm a kiigazitást, jobban én se fogalmaztam volna , de szerintem most nem kell ennyire belemélyednünk ebbe.

feccus

Két 6ohm-os hangszórót párhuzamosan kötve én nem kötnék a 7294-re, ha csak ezek maradnak akkor szerintem kösd sorosan öket, adj neki +/- 40V-ot és hosszú életü lesz a végfok is, igy viszont 8ohm-nál kisebbel nem kéne terhelni késöbb se, ha mondjuk majd hangfalat váltasz.
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Elvileg az ic adatlapján"VS = ą 27V, RL = 4"ohm.(70w)
A mikroshopnál azt mondták hogy 2 x 27 - 29V váltófeszültség kell 4ohm-ra.
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Azt elérheted ekkora fesszel, hogy jó nagy disszipációd lesz amit megérsz majd lehűteni, nézd a grafikontBővebben: Link 4ohm-on 30V-nál följebb nem is mutatja. Nekem van egy aktiv subom tda-al, egy 25cm pioneer-t hajt 24V AC táppal,tortyogásig lehet hajtani a végfokot (bekapcsol az áramkorlát)
Ezt a grafikont nézd meg, itt látszik amiröl beszélek, az ic max 50W-ot tud eldiszipálni...Disszipáció
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Igen,igazad van.
Valamit ki kell találnom hangfal ügyben.
Esetleg ha "megtoldadám" a hangfalat egy 4ohm-os ellenállásal?
(#) Bassmester válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Mérted is a végfokodat? A tortyogást a hővédelem is okozhatja ha nem tud elég gyorsan hűlni. Ha csutkára kivezérled és már rendesen klippel, az még akkor sem ugyanaz a tortyogás amit a hővédelem képes produkálni.
(#) lobbooo válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Igen, a borda maximum 40 fokot ért el 25 fokos lakásban több mint egy óra müködéssel, a tok 55 fokos volt max. Ebből hűtőborda a bordábol van egy 20cm-es darab rajt.
Következő: »»   208 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem