Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   13 / 43
(#) Gubán_Gábor válasza marci91 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szia

Gond nélkül megoldható a dolog
De sajna most nem tudom leírni, de estére küldök privátot, amiben részletesen leírom.

Üdv: Gábor
(#) Gubán_Gábor válasza marci91 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Első kérdésem, mekkora jelszintet ad ki a gitár magából?
Mert ehhez kell igazítani az előfokozatot.
Majd írd le, és akkor leírom mit lehet csinálni, ha mindenképp ragaszkodsz az eredeti kapcsoláshoz és alkatrészekhez.

Röviden:

Kell bele egy Lepke hangszínszabályzóval ellátott előfokozat, ECC808-as csővel, kicsi erősítéssel, inkább csak szinttartással, mert ugye a lepke, mivel passzív alkatrészekből áll, elég sokat csillapít, és ezután jöhet a rendes meghajtó fokozat. ami minden további nélkül lehet ECC808-as-ból is, sőt még jobb is, mert jóval alacsonyabb a zaja, és az élettartama is több, mint a sima 83-as csőé. Az ECC808, hasonlóan elődjéhez, amiből kifejlesztették 350V anódfeszről 1V bemenő jelből, ami jön a hangszívszabályzó kimenetéről, 38-40V csúcsértékű meghajtójelet is tud csinálni számottevő torzítás nélkül amit a fázisfordító után lehet a végcsövekre visszakötni.
Az átalakítás tulajdonképpen plusz 1 db cső beépítését plusz egy pár alkatrészt von maga után.

Egyenlőre ennyit, majd folytatom, ha jönnek infók a gitárról.
(#) Ricsi89 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Gitárhoz torzító is kell.
Bár nem tudom mi volt a gond a Cirokl által épített pofon egyszerű gitárelőfok megépítésével. Nem egy bonyolult az sem, és az tutira jó.
(#) CIROKL válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Az APX átépítését én sem respektálnám , azt úgy kellene hagyni ahogyan a tervezője megálmodta , no jó némi restaurálás az még bele fér de de gitár elő fokká alakítani a bemenetét az szerintem badarság.
No de mindegy , az a bizonyos JMC800-as elő fok az már nálam meg számtalan embernél bizonyított sok száz-ezer példányban , sőt nagyon is ott van mind egyszerűség és minőség szempontjából is!
(#) Ricsi89 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Igen szerintem is felesleges vele szórakozni, amikor a benne lévő csövek egyrészt ritkák, másrészt ott van két csőből, ami legalább kapható is azzal egyszerűen építhető komplett előfok és ha kell akkor más erősítőre is ráköthető. Ugyanígy használható majd az apx rendes erősítőként is.
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Hát ezzel az úgy kell hagyni, ahogy tervezője megálmodta dologgal nem feltétlen értek egyet. Igaz, hogy én szálltam síkra a túlzott modolás ellen, de belátható, hogy egy kis ráfordítással jobb erősítő alakítható belőle és itt elsődleges szempontként a végeredmény hangzását tekintem (elvégre nem múzeumnak építünk).
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Igen de akkor a topik címe nem helytálló ?
Most itt az APX erősítőről lenne szó ha minden igaz , de ezt csak halványan vélem felfedezni , annál inkább az erősítőnek a tuningolásával és az eredeti állapot figyelmen kívül helyezésével lehet szembesülni !
Idézet:
„elvégre nem múzeumnak építünk).”

Szerintem kérjetek meg egy moderátort hogy nevezze át a topikot mondjuk APX tuningolás és más egyéb erősítő építése az APX-ből .....

Bővebben: Link

Eredeti állapotról azért nincs értelme ennek az erősítőnek az esetében beszélni, mert úgy nem lehet használni. Mindenképpen át kell alakítani, hacsak nem 100V-os az ember otthoni rendszere.
Bár a topic név változtatásának értelmét nem látom, de át lehet mondjuk "BEAG APX 100 és átalakítása".
(#) Ricsi89 hozzászólása Jan 6, 2011 /

Nekem tökéletesen tetszik az eredeti állapotban is. Pár napja bekapcsoltam, majd 5 perc után vette mészre, hogy a zenét meg nem indítottam el. Annyira csendben volt a gép, hogy észre sem vettem, hogy be van kapcsolva. Nem tudom mennyit lehetne ezen a teljes csendességen még tuningolni. Persze a kimenő már át van tekerve.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Idézet:
„Eredeti állapotról azért nincs értelme ennek az erősítőnek az esetében beszélni, mert úgy nem lehet használni.”

Akkor meg ténylegesen nem jó a topik választott cím !
Trabantból sem lesz mercedes soha az életben !

Már ez első hozzászólás is átalakításról ír.
Na, szerintem ne feszegessük ezt tovább, ha zavar, nyugodtan neveztessétek át, úgy pontosabb lesz.
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Jan 6, 2011 /

Igen, valóban az eredeti helyreállításával indult a topik, hiszen én indítottam, de be kell látnunk, hogy eredeti állapotában nem túl alkalmas otthoni zenehallgatásra.
Egy ideig mindenképp szerettem volna eredeti állapotában hallgatni 2-t duál mono blokkos kivitelben, de nekem ma már az sem tetszik, hogy ilyen óriási a doboza, igaz, hogy a 70-es években a sztereó még nem volt olyan nagy lényeg, meg nem is nagyon volt kultusza az otthoni sztereó zenehallgatásnak, de akkor is sokkal szebb erősítőt lehet belőle építeni, mint az eredeti, és én is (sok kollegával együtt) csak egy közös dobozban tudnám elképzelni a sorsát az egésznek, úgy, ahogy a jelenlegi otthoni rendszeremet is a G807PP-t, vagyis más néven a jó öreg 2 db AV760/C-t, de ez sem lesz így, mert egy végleges és erőteljes megoldást az OS51 PushPullt választottam otthonra (az audiofil taliról már ismert RÁVEL VR102 sikerein felbuzdulva) amelynek építése már folyamatban van.
2 x 150W 1100V tápfeszen. Rácsárammentes üzemben.

Ha elkészül, bemutatom majd.

A 3 db APX-em ből mono 300W-os PPP-t fogok csinálni.
A 2 db AV760/C-vel meg még nem tudom mit kezdek ezekután

Még utoljára, én is javaslom egy kedves moderátor ismerősnek, hogy írja át a topik címét:

APX 100 alapú Push Pull erősítők építésére
(#) Gubán_Gábor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Tudom, hogy torzító is kell a gitár előerősítőbe. Nekem amúgy semmi gondom a Laci gitár előfokával, nem én akarom megcsinálni. Amúgy tényleg nagyon egyszerű. Egyenlőre nem tudom mik a srác tervei, egyenlőre ajánlottam neki egy megoldást, amiben van hangszínszabályzó, és az eredeti nyákon kialakítható, és és még plusz cső se kell,mert a védelem helyén más értékű alkatrészekkel és a z ECC808-cal kialakítható a lepke. Meg ugye, mint olvashattad, nem nagyon szeretne a srác külső egységet, hanem ezt az erősítőt szeretné állandóan használni a gitárjához. Ezért ajánlottam a hangszínszabályzós dolgot, de akár egy kicsi nyákra Laci kapcsolása is gond nélkül beépíthető az erősítőbe, mert hely az van benne bőven, és a kívánt tápfeszültség is rendelkezésre áll benne. De a kollega minél kevesebb ráfordítással szeretné megcsinálni, ahogy olvastam, de ez nem mindig kivitelezhető sajnos.
(#) Ricsi89 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Ő írta, hogy torzító is kell. Ez egyébként a gitárelőfok általános tartozéka. Tehát akkor már ha úgyis kell cső, akkor inkább használjunk beszerezhető csövet.
(#) Gubán_Gábor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Nem véletlen ragaszkodok annyira a 808-hoz. Előzőekben leírtam, hogy a 83-asból fejlesztették ki, direkt kisjelű alkalmazásokra. Adatai nagyjából megegyeznek az ECC83-mal, de sokkal kisebb a zaja, és abszolúte nem szerezhető be nehezen, nagy az erősítése, árnyékolólemez van a 2 oldal között, és mikrofóniára is alig hajlamos. Potom pénzért adják sok helyen, meg ha már úgyis ragaszkodik az eredeti alkatrészekhez a srác, akkor miért ne Meg amúgyis én még nem találkoztam halott ECC808-cal Nagyon hosszú életűek. Szerintem egyedüli hátránya a nem szokványos lábkiosztás, de ez aligha jelenthet gondot. Persze az már más kérdés, hogy nagy teljesítményű rendszerekbe a fázisfordító fokozatban, ahol a katodin hajtja a végcsöveket, nem illik nagy belső ellenállású csövet használni, mert nagy terheléskor az anódoldali (kisebb terhelhetőségű kimenet) már eléggé asszimmetrikus a katódoldalhoz képest.
És ez nagy torzítást eredményez az erősítő kimenetén.
(#) marci91 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Találtam itthon egy ECC85-ös Tungsram csövet. Elég jó állapotban van. Egy pár helyen láttam, hogy használták ECC83 helyett. Ezt feltudom használni? Illetve ez az egy cső elég lenne plusszba? Elvégre már az APX-ben benne van a két 808-as cső, mint meghajtás.
A másik kérdésem. Ha én tehát egy plussz csővel hajtom meg az erősítőt, illetve ebbe építem bele a torzított csatornát is, akkor fog úgy szólni az APX, mint egy igazi csöves jó kis gitárerősítő?
Illetve mégegy kérdés A gitárerősítőkön szokott olyan kapcsoló lenni, hogy trióda/pentóda kapcsoló, ami gyakorlatilag a csövek teljesítményét korlátozza igény esetén, és így a hangja is más. Az egyik kisebb erősítőrajzon láttam olyan megoldást erre, ahol a végcső középső rácsát rákapcsolták az anódra, és így kb feleakkorára csökkent a teljesítménye. Ilyesmi megoldás kivitelezhető lenne az APX esetén, vagy ez már nagyon bonyolult lenne?
(#) bakos13gab válasza marci91 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Az adatlapja szerint a segédrács (középső) maximum 160V-ot visel el. Nem véletlenül van stabilizált tápja az erősítőben 150V-nál. Valahogy biztosan meg lehetne oldani, de direktbe az anódra kötve szerintem nem lenne hosszú életű.

Hirtelen az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a kimenőt áttekertetéskor UL csapolással kérnéd? Akkor oda lehetne kötni a segédrácsot esetleg. Triódává meg ha jól tudom, úgy tudod alakítani, ha a fékező és segédrácsot a katódra kötöd.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Utánaolvastam a dolognak. A fékezőrács és a segédrács is az anódra kapcsolva lesz trióda, te nyertél.
(#) Ricsi89 válasza marci91 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Teljesítményszabályzásra találták ki a hangerőszabályzó potmétert. Jó pár év óta tökéletesen betölti a funkcióját.
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

UL megcsapolás nem jó megoldás, mert a kimenő anód felőli végén ott az 500V, tehát a trafóra hiába teszel megcsapolást az is kb ugyanazon a feszen lesz, még kicsit magasabbon is, mert a cső anódja, és a tápfesz közé esik a trafó primerén. Énnekem egyszer így halt meg az egyik APX-em, hogy a stabcső előtét ellenállása megszakadt, a stabcső kialudt, és rászaladt az 500V a segédrácsra, kilyukadt a cső, annyira megolvadt a búra pár pill alatt

UL beállítást, csak olyan erősítőkben lehet használni, ahol az anódfesz közel egyenlő a segédrácsfesszel, vagy az anódfeszt csökkenteni a segédrács szintjére, de ott a kimenőteljesítmény is nagyon leesne.
(#) bakos13gab válasza marci91 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Az ECC85-öt több embertől hallottam, hogy szívesen használják gitár előerősítőbe. Van itthon jó pár darabom, de zenehallgatásra használt erősítőkbe valamiért nem szeretik rakni (HF trióda, de persze ez nem jelent semmit). Én is csináltam egy GU50SE-t ezzel és nem jött be, de ott a kapcsolás is gázos volt.
A trióda/pentóda kapcsoló szerintem inkább a "más hangzás" kapcsolója. Hasonlóan szokták a csöves/szilícium diódás tápot is kapcsolhatóra készíteni, állítólag más a hangja. A csöves egyenirányítás itt azért macerás lenne. Én kb. ennyit tudok a gitárerősítőkről. Azért ha megnyugtat, van róla értesülésem, hogy az APX 100-at használ(j)ták zenekarok is.
(#) bakos13gab válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Akkor ez is kilőve. Volt egy olyan amatőr érzésem, hogy hátha autotrafóként működik a kimenő, de ezek szerint nem.
(#) Gubán_Gábor válasza marci91 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Trióda Pentóda átkapcsolóval az a baj, hogy triódába kötve azonnal megváltozik a cső Ra-ja is, és így az illesztés leromlik. Triódába kötve más illesztés kell hozzá. Ha a trafó primerén és szekunderén is megcsapolást csinálunk (aminek szerintem nincs értelme), és azokat kapcsoljuk egyszerre át egy sok áramkörös kapcsolóval akkor talán menne. Gyárilag valami más módon oldják ezt meg. De annyira nem nézegettem még csöves gitárerősítőket. Menjen csak szerintem Pentódába a kicsike 150V-os segédrács, és közel 500V-os anódfesszel, lesz ereje is, és a hangerő gombbal úgy csökkented, vagy növeled a teljesítményt, ahogy akarod

ECC85-öst is gond nélkül lehet használni a JCM800-ba.
Az APX-ben már nincs meg neked a 3. ECC808, hogy azt írtad, hogy csak 2 van benne?
Ha mind3 megvan, szerintem használd a védelem 808-asát. a JCM800-ba.
(#) marci91 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Amit én veszek abban már nincs benne a V3-as cső, de állítólag ezt leszámítva minden eredeti rajta.
A trióda kapcsolóról így leteszek akkor. Pusztán azért gondoltam rá, ugyanis sok helyről hallottam, hogy a csöveseknek "kihajtva" van jó hangjuk, és azért szerintem 100W csövesben már durva teljesítmény de végülis inkább legyen, mint ne legyen
Olvastam valahol, hogy a jó torzítást akkor lehet elérni, ha az előfok és a végfok is túlvan vezérelve. Annyit kérdeznék, hogy az APX eredeti előfokán mindenféle nagyobb változtatás mellőzésével hogyan tudnék bemeneti és kimeneti jelszintemelést elérni? Mert így akkor mindenképp kiprbálok egy kiegészítő csövet beépíteni, viszont szeretném az eredeti előfokot is kicsit "megnyomni".
Amúgy a JCM800-as előfokon van torz csatorna? És ha igen, akkor az milyen?
(#) csabau hozzászólása Jan 16, 2011 / 1

Kedves Gubán Gabi barátom (Bakos Gabi és szerény személyem) legutolsó mod-ja szerint épített, egy fokozatú, sztereo apx, közös táptrafóval és 8 Ohm-ra tekert kimenőkkel.

Kettő darab JBL L100t3 -at (titán dómok, 12"-os mélyek, 8 Ohm, 400W) hajt meg.

Kitűnő hangja van, teljes csendben üzemel - remekül együtt lehet élni vele,...

(#) csabau hozzászólása Jan 16, 2011 / 1

elég vacakok a képek, de nagyjából érzékeltetik a koncepciót...
(#) Gubán_Gábor válasza csabau hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Hello

Gratulálok, nagyon szép lett az erősítő, és örülök, hogy az általam ajánlott MOD jól sikerült. Kívánok rajta sok kellemes zenehallgatást.

Üdv: Gábor
(#) Ricsi89 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Gábor!
Nincs erről a sztereósításról valami rajzod? Erősítő rész az eredeti, vagy van valami módosítás? Táp az hasonló felépítésű, mint a monónál? Ha jól látom két 150V-os stabcső van bent.
(#) csabau válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Az egybeépítés az én művem, ha lesz időm, csinálok doksit róla - szimpla táp, az előfesz rész duplázva és két vr150 stab.
(#) Ricsi89 válasza csabau hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Akkor jól gondoltam, hogy szimpla táp van és csak a segédrácsfesz és az előfesz lehet külön. A doksit megköszönném, mert én is épp egy hasonló átépítést tervezek.
Következő: »»   13 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem