Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő erősítés beállítása
Lapozás: OK   1 / 3
(#) mumin hozzászólása Máj 26, 2007 /

Sziasztok!

Nem találtam a témákban választ a kérdésemre, így bátorkodtam uj témát nyitni.
A mellékelt kapcsolásban... lehet állítani az erősítést valahogy?Valamelyik ellenállás csere vagy ilyenek?Mikrofonbemenetre fog csatlakozni és csak a keverés alatt elvesztett jelszintet kellene pótolnia.Ez az erősítés így nagyon sok.
Előre is köszi.
(#) elektro válasza mumin hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

tápfesz emeléssel próbálkoztál persze nem nagy mértékben.?
(#) mumin válasza elektro hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Köszi a gyors választ.
A helyzet az hogy tápfesz emeléssel csak nő az erősítés és nekem meg csökkenteni kellene.
(#) tatabike válasza mumin hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Szia mumin,

nekem is volt már hasonló problémám egy előfokkal, én tettem a két bemenetre egy-egy fesz-osztót, ami két potméter volt (bal és jobb oldal), és azzal állítottam be az erősítést. Nálam nem az erősítés nagysága volt a probléma, hanem túl nagy volt a bejövő jel, és torzított az előfok. Szerintem a Te problémádra is jó ez a megoldás.

TaTa
(#) vega55 válasza mumin hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

A 2.2k es 220k ellenallasokat aranyosan csokkensd, ezzel csokken az erosites is...Ez a legegyszerubb modja!
(#) ferci válasza mumin hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

+ még betehetsz az emitterbe egy 470 ohmos trimmerpotit, átblokkolatlanul... ez a 2. negvcs. és csökkenti az erősítést. Mélykiemeléshez ide 10-20 µF párhuzamosan, ha kell.

A kollektort meg a 220 k változtatásával cca. 60 % tápfeszre (torzításminimum), ha még nem tetted volna meg.
(#) elektro válasza mumin hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

hy
jaj bocs elnéztem. tatabike-nek igaza van az előfok elé egy 100k poti és kész tökéletes lesz.
(#) vega55 válasza ferci hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Idézet:
„+ még betehetsz az emitterbe egy 470 ohmos trimmerpotit, átblokkolatlanul... ez a 2. negvcs. és csökkenti az erősítést”

En ezt inkabb nem javasolnam, mert ettol csunyan elmaszik a kollektorfesz, ami a torzitas jelentos novekedesehez vezethet...

Idézet:
„Mélykiemeléshez ide 10-20 ľF párhuzamosan, ha kell”

Akarod mondani melyvagashoz...
(#) vega55 válasza elektro hozzászólására (») Máj 26, 2007 / 4

Akkor mar inkabb az elofok utan, mert igy az altala bevitt zajokat, zavarokat is csokkented a hasznos jellel egyutt...!

Hu...h
Ez elég komoly kis infohalmaz.. mindenkinek köszi.
Próbálok ki minden megoldást.
Jelenlegi stádium mellékelve.. halkan röhögni...

elofok.jpg

(#) ferci válasza vega55 hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Hááát...
1., pont írtam, hogy mit kell tenni a torzítás beállításához, de nem a trimmer miatt.
2., bocsika... ezt rosszul tudod.
Az emitterben vagy csőnél a katódelkó mélyfrekvencián növeli az erősítést , mivel csökken miatta a váltóáramú ellenállás, ezért csökken a negvcs, stb... előbb tanulunk, aztán nyilatkozunk.
(#) elektro válasza vega55 hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

hy
bocs hogy én is "leugatlak" (ne vedd komolyan). De ha túlvezérled az előfokot akkor betorzítmint álat aztán ba...hatod az egészet a kukába. Mert előrébb nem jutottál. Viszont ha előfok bemenetére belököd a potit és nem trafó mellet viszed el az árnyékolatlan vezetéket akkor nem lesz gond. Szerinted mire valók a keverők lefölső potijaamire az van irva hogy gain vagy hasonló. Ezek mindjárt a bemenő jelet vezérlik. Mert ha túl nagy cucc megy be akkor betorzíthat a keverő is de ha leveszed az elején akkor nincs ami túlvezérelje. Hidd el így van pont elég keverőpultot javítottam nem a levegőbe beszélek.

Bepakoltam a végére 1db 10K-s potmétert.A kimenetre.
Az elején nem tudom a jelet túlvezérelni mert a potméterekkel szabályzom.Szóval végűl is 3 komoly segítségem volt, mindet megpróbáltam és mindenkinek 1 kicsit igaza lett.Na persze ez nem tudáspróba volt hanem segítséget kértem a haladáshoz.Nagyon köszi Mindenkinek.
(#) vega55 válasza ferci hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Idézet:
„1., pont írtam, hogy mit kell tenni a torzítás beállításához, de nem a trimmer miatt”

Ok, ok de ahhoz merni kell, es vagy a kollektor, vagy a visszacsatolo ellenallast meg kell hozza valtoztatni. Amiktol viszont ujra kell korrigalni az egeszet... -> probalj ki egyszer valami hasonlot beallitani!

Idézet:
„bocsika... ezt rosszul tudod. Az emitterben vagy csőnél a katódelkó mélyfrekvencián növeli az erősítést , mivel csökken miatta a váltóáramú ellenállás, ezért csökken a negvcs, stb...”

Ugy latszik nem jott le...
Nem melyfrekvencian noveli az erositest, hanem frekvenciatol fuggoen sontoli az emiterrellenallast. De semmi esetre sem melyfrekvencian!!! Az az minel alacsonyabb a freki annal kisebb a hatasa, mig vegul lesz olyan, amitol kezdve mar mintha ott sem lenne.
Nyilvan te is igy ertetted, csak rosszul fogalmaztal...

Idézet:
„előbb tanulunk, aztán nyilatkozunk.”

Ez vicces volt...
(#) vega55 válasza elektro hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Idézet:
„hy bocs hogy én is "leugatlak" (ne vedd komolyan).”

Az nehez lesz! De csak nyugodtan..., az ervek elott mindig meghajlok. :yes:

Idézet:
„De ha túlvezérled az előfokot akkor betorzítmint álat aztán ba...hatod az egészet a kukába”

Ez fennall, de az elejen nem volt arrol szo, hogy tulvezerlodne! Ha ez nem all fenn(most mar latom, hogy nem), akkor viszont jobb a kimenet minden szempontbol!!!

Egyebkent a potit inkabb reosztatkent egy kondival sorbakapcsolva a kollektor es a bazis kozze tennem. Igy az egyenaramu munkapontelcsuszas nelkul lehet akar 1-re is csokkenteni a fokozat erositeset, raadasul ugy hogy 100%-os negativ visszacsatolas van, az az minimalis torzitast produkal csak a kapcsolas...
Aprosagok...

full extrás minden de nagyon brummos

Mirol taplalod ? Okozhatja rosszul szurt tapegyseg is, vagy folghurok...

Már 1 kondenzátorcsoporttal szűrök egy dugasztápot és még mindig elviselhetetlenűl brummos
Szerintetek mit lehet még tenni a kondikon kívűl?Sima dugasztáp.

9v os elem tökéletesen viszi.Nincs brumm.Mi a lekvár van ezzel a táppal? Összesen 5000 mikró körűl szűröm.Lehet még ez is kevés?
(#) Peti_85 válasza mumin hozzászólására (») Máj 26, 2007 /

Az ilyen kis apróbb tranzisztoros ketyerék, valamiért nem szeretik a hálózati feszt. illetve ami onnan jön le! Benne marad az a bizonyos 50 Hz-es zaj!
Ilyen pl a gitártorzító is! Adapterrel hangos, 9 V -os elemmel tökéletes

folghurok=foldhurok

A kondikat ne a tapvezetekre ragd, hanem a 120 Ohmos ellenallas utan a 100µF-al parhuzamosan. Ha ott sem lesz elegendo a hatasuk(szerintem nem lesz), akkor biztos lehetsz, hogy foldhurok alakult ki, az visz be brummot.
(#) ferci válasza vega55 hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Figyusz, vega55!
Gondolom, tudod, hogy mérni, beállítani kell. Innen kiindulva felesleges ez a vita.
A másik - szerintem muminnek nem volt szükséges egy komplett magyarázat, csak a lényeg. Felesleges lett volna elkezdeni az alapoktól levezetni a kondi alkalmazásának a teljes fizikáját, stb.
Harmadszor - mindig az alapkérdéshez szólj hozzá, ne a mások véleményét fikázd feleslegesen.
Téma zár.
(#) elektro válasza vega55 hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

nah jó akkor ha annyira okos vagy akor mond meg nekem hogy az erősítők 99%mért a vonaljelere tesznek potit. Mikor tehetnék máshova is. Valahogy a High-End erősítőknél is valamiért csak a legelején van az a fránya poti. Ha már ott is az elején van akkor lehet hinni hogy az ott jó helyen is van. Szerintem én nem kísérleteznék egy mikrofon erősítővel mert lehet egyiknél zenénél betorzít másiknál nem.

ezt a gondot kivétel nélkül minden hagosításon egyszerűen azzal oldjuk meg hogy az erősítővel soha de soha nem egy konektorról megy a keverőpult és a végfokpark. Ha megnézed azokat a basszus gitárosokat akit megrázot mindenütt ez volt a hiba volt egy kínai elosztó abba bele minden oszt jóccakát búgott de nem érdekel senkit mikor akart eyet pengetni akkor vége a történetnek.

lemaradt ez előzőről. Nekem se az MC korrektoromba se az előfokban se a végfokban nincs a kondin ellenállás semmi és még sincs földhurok. Na erre varjál gombot. Amúgy milyen műszered van???
(#) vega55 válasza ferci hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Figyusz, ferci!
Idézet:
„Felesleges lett volna elkezdeni az alapoktól levezetni a kondi alkalmazásának a teljes fizikáját”

Ez akar igy is lehet, de te belementel egy allitasba(te hoztad ezt elo), es fogalmazzunk enyhen - rosszul magyaraztad a dolgot. En csak helyere tettem a fogalmakat! Mi ezzel a problemad ??

Idézet:
„Harmadszor - mindig az alapkérdéshez szólj hozzá, ne a mások véleményét fikázd feleslegesen”

A tenyek, azok tenyek. Ha hulyeseget irkalsz, akkor viseld a kovetkezmenyeit, es nem kelj ki magadbol, ha kijavitanak. Ennyi...
(#) Moderátor hozzászólása Máj 27, 2007

HÉ emberek! normálisan nem lehet???
(#) vega55 válasza elektro hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Idézet:
„nah jó akkor ha annyira okos vagy akor mond meg nekem ...”

Figyelj..., le lehet szallni rolam! En minden allitasomat megindokoltam, abba kossetek bele eszervekkel, ne pedig a stilusom, vagy a regisztraciom ideje miatt kotozkodjetek, ha masra nem tellik!

Idézet:
„Mikor tehetnék máshova is.”

Persze hogy tehetnek, teszik is nem ritkan, de az teny, hogy ez a legkezenfelkvobb, es a legegyszerubb megoldas. Sok elonye van, de hatranya is. Azonban az egyszerusege es "parasztlogikaja" miatt altalaban ennel maradnak(de nem mindig, es mindenhol!)

Idézet:
„Szerintem én nem kísérleteznék egy mikrofon erősítővel mert lehet egyiknél zenénél betorzít másiknál nem.”

Teny, hogy vegtelenul egyszeru az a kapcsolas, en sem ilyet hasznalnek az teny. De, ha a kerdezonek ez szimpatikus....
(#) mumin hozzászólása Máj 27, 2007 /

De klassz lett ez a topic, nem ezt akartam
De ha már ennyire rettenetesen okosak vagytok ezekben a vitákban 1mással ami feltehetően a 3. világban dícséretes lenne.Nem tudnátok valamit írni a tápról is?Sajna 1ik megoldás se jött be.Kedden zenélni kellene ezzel a cuccal
A világért se sűrgetnék senkit és tényleg köszi mindent és meghajlok szakismereteitek előtt csak.. fontosabb lenne mint vitatkozást olvasni.
Köszi
(#) vega55 válasza elektro hozzászólására (») Máj 27, 2007 /

Idézet:
„Nekem se az MC korrektoromba se az előfokban se a végfokban nincs a kondin ellenállás semmi és még sincs földhurok. Na erre varjál gombot”

Hanyat ??
Nem az ellenallason van a kondi, hanem a tap-soros ellenallas utan a kozos fele van a kondi. Igy egy alulatereszto szurot alkot, amely akkor van jol meretezve, ha az 50 Hz-et legalabb 40-60dB mertekben csillapitja.
Persze, jobb helyeken ezt aktiv szuro teszu meg(stabilizator), es maga az aramkor is nagy kozosjel elnyomassal rendelkezik.
Na, a fenti kapcsolas ezt(sem) nem tudja...

Foldhurok nem a kondi, vagy annak hianya miatt alakul ki, hanem a keszulekek eltero foldpotencialja miatt!!! Ugyanis ettol elkezd folyni nemi aram a foldvezetekekben is, ami raul a hasznos jelre is, es kiszurni lehetetlen, csak a foldhurok megszuntetesevel.

Idézet:
„Amúgy milyen műszered van???”

Van egy par. Mire vagy kivancsi ??
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem