Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Az úgy nem jó.A visszacsatoló tekercsnek kissebb menetszámúnak kell lennie,mondjuk úgy 50% arányban.
Igen, azt nem is említettem hogy én a gyári tekercseket használtam primer, és v.cs. Split típusú sorkimenőd van?
Mivel a rajta lévő sorszám alapján láb kiosztási ábrát.
régi malomköves sorkimenőm van, 5-5 menet van rajta.
Gondolom akkor ez a sorkimenő őrléshez is jó.
Bocsi de véletlenül nem malomkereket akartál írni? Mert nem mindegy, ha hogy 20-30 gramm vagy 20-30 kilogramm.
Nincs semmi probléma.
Nos akkor három választásod van. 1, Ha netán meg van a gyári tekercs keres rajta egy 0.7mm-s és 0.4mm-s vastagságú tekercset alapesetben ezeket tudod használni. 2. próbáld növelni a tekercsek menetszámát, ügyelj a 2:1, de inkább 3:1 arányra PL.12 menet a primer, és 4 menet a v.cs. Fontos: v.cs. tekercs menetszáma nagy tönkre teheti a tranyót. Tehát tanulmányozd az adatlapját. 3. 555 kacsolás 3-s láb a bázisra, kész (amúgy ez a egyszerűbb) Az a baj a malomkerekekkel hogy olyanok mit a zsákbamacska. Tehát pont egy rosszat kaptál ki.
sztem nem rossz mert a 2n3055-ös megoldás működött vele. Az 555-ös-ről küldesz kapcs rajzot?
Az ionizátor topicban van már régóta működő nf.trafó meghajtó kapcsolás, szintén 555-ic-vel, valamint olcsó But18A kapcsoló tranzisztorral.
Ez biztosan működik. Persze bármilyen NPN teljesítmény tranzisztorral működni-e kell.
Kössz, holnap meg is csinálom remélem működni fog. Akkor itt csak egy tekercsre van szükség? Gyújtótrafón menne? Amúgy megépítettem a BU208A kapcsolást (előzőleg linkeltem) 3-5 volt a tekercsek száma a sorkimenőn.És szinte izzot a tranya de mást nemigen csinált.17voltról ment pufferelve 0,01F 35Voltos kondival.
Idézet: „Gyújtótrafón menne?” Hát nem igazán szereti a nagy frekis meghajtást. Inkább készítsd el az 555 kapcsolást, és a bu208a-t. Itt egy primer tekercs van, ami 5 menet. Nincs véletlenül egy PC tápod? Mert meg igaszán fogja szeretni az 555, a 17V-ot.
bocs nem írtam,de a tápom nemcsak 17 voltot tud.(0-35 voltig tud) 555 tuti hogy működik bu208A-val?
Igen, tutira biztos, hogy menni fog, ha helyesen csinálod meg a kapcsolást és jók az alkatrészek.
Kössz, Működik
Először aszt hittem, hogy nem is megy, mert semmi hangja nem volt,viszont amikor hozzáérintettem a kivezetések egészen 3 cm-ig szét lehetett húzni. Kössz a segítséget. Amúgy ív hosszát hogy lehetne még növelni?
Ha működik, az jó.
Az ívet úgy tudod növelni, hogy a feszt és az áramot növeled. Igen, de az 555 max. 18V-t bír. Két lehetőség van. 1. az 555 fesz bemenete elé egy 7812 regulátor kacsolást. 2. készítesz egy tápot az 555-nek Fontos, amit linkeltem kapcsolást, azon egy fontos módosítást kell elvégezni. Az 555 pozitív bemenetei, és primer tekercs közti vezetéket el kell vágni.
a BU208a-val nagyon kicsi az ív. ez miért lehet?
Idézet: „a BU208a-val nagyon kicsi az ív. ez miért lehet? ” Talán csak azért,mert ennek a tranzisztornak a diszipációs teljesítménye kicsi,az átmeneti ellenállása meg írtó nagy.Bármit is csinálsz vele,ezzel a tranyóval nagyobb íved nem lesz.A fesz növelést meg nem ajánlom,mert a feszültséggel arányosan nő a C-E csatornán diszipálódó áramerősség értéke is,amelyel rövid időn belül tönkre teszed a tranyót.
Na most megfogtál, de ha megszünteted az összeköttetést a primer és az 555 között, akkor akár 35V-t adhatsz is neki.
Amúgy a malomkerékből nem igazán lehet 10-12kV-ál többet. Kb. 15kV körül meg az esélye, hogy valahol a szekunderben át üt, és elszabadul a pokol. De ha növeled a primer vastagságát, valamint növeled a menetszámát(pl.10 menet). Valószínű hogy még 1-2 cm-t fogysz kapni.
Hali! Ha van otthon más TV vagy monitor meghajtó tranyód a BU208-on kívül akkor az is jó. Esetleg számítógép tápból a meghajtótranyók is jók. Nekem BU508-al ment a malomkerekem és kb. max. 4cm-ig tudtam az ívet széthúzni. Utána megépítettem rá a ZVS-t és a malomkerék fellángolt .
Milyen kapcsolást használtál? Mert nekem van BU508-asom is (plusz még 10 fajta teljesítménytranya)
ezt már megcsináltam de az istennek nem akart elindulni. Na mindegy unatkozom, megyek a pincébe összerakom, majd írok ha felrobbant.
Köszi, működik!!!
Először 2N3055-el próbáltam az visított mint a kismalac aztán leégett.Aztán még kipróbáltam egy J13009-es tranyát azzal 4-5 cm-es ívet húzott. Köszi
Hali!
Én építettem a Big Blaster által január elején felvetett nagyfeszültségű tekercset. Karácsonykor próbáltuk életre kelteni de néhány kicsi szikrán kívül semmi eredmény nem volt. Annyit kell róla tudni hogy ezt kb. 15 évvel ezelőtt készítettem direkt ilyen célra. Az alapelv a szikrainduktor volt, azért is a nyitott vasmag. A tekercs olaj/papír szigetelésű, lépcsős rendszerű rétegszigeteléssel (két réteg között mindig a legnagyobb potenciálkülönbségű részek között a legvastgagabb). A menetszám nem ismert, de olyan 20-30000 körüli. Az elenállása a múltkor tévesen lett megmérve, a pontos adat 1,5 Kohm. A vasmag 500 mm2, a primer tekercs amivel jól működött régen nem ismert. Most mivel nem hagyott nyugodni a dolog miért nem megy elkezdtem kisérletezni vele. Végülis siker lett a vége. Most úgy néz ki a dolog hogy 485V egyenfeszültségre feltöltött 16 mikroFarad kondenzátort sütök ki párhuzamosan kapcsolva a primer primer tekerccsel. Így most két csúcs között 90mm levegőt tud átütni. Csináltam egy több megcsdapolással rendelkező primert, a leghosszabb szikrákat a legkissebb menetszám (30), és legkissebb ohm-os és induktív ellenállású kapcsolás adja. Ami érdekelne az az hogy lehet e még fokozni a szekunder feszültségét? És kisérletezés helyett lehet e számítással dolgozni (az ellenállások, induktivitások, kapacitás adatai már ismertek)?
Hali!
Hát igen,csak még az nem ismert mivel szeretnéd meghajtani,viszont nagy a gyanúm,hogy már sikerült menetzárassá tennetek azt a tekercset.De ha már egyszer impulzus üzemmód,akkor szerintem építs meg hozzá egy villanypásztor kapcsolást (mint például ez is).Még gyújtótrafóval is (igaz némi módosítással a rajzon) akár 3cm levegőben való átütést is el lehet érni.Ha ezzel sem ad le semmit,akkor bizony rossz a tekercs.
Nem, a tekercsnek semmi baja. Mint írtam most 90mm tud átütni levegőben. A meghajtó áramkört meg majd a bátty megcsinálja . Ami érdekelne az az hogy milyen paraméterekkel kéne játszani hogy lehessen fokozni a szekunder feszültséget.
Erről a 9 centiről lökhetnél fel egy képet. Fokozni ne akard, mert így is át fog ütni hamarosan.
Lesz kép később, de most a vizsgáimmal nyűglődök, utána az olajtartályt meg kell hegeszteni mert szivárog, meg kell csinálni a kivezetéseket, átvezetőszigetelőt, fedelet. Egy kisérleti összeállítást éppen fogok csinálni de csak ha vége a vizsgaidőszaknak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |