Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   701 / 2534
(#) maTaKee válasza Jaksi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Helló!
Én nem vagyok túl jártas ebben a témában, de én kipróbálnám elsőnek, hogy egy LED-et kötök oda, ha nem működik úgy, akkor egy tranzisztorral még megfejelném és csak úgy tenném rá a LED-et.
(#) Jaksi válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Szia, nem gondolom hogy csak odateszek egy ledet és az úgy működik mert ugy emlékszem hogy olvastam valahol, hogy kell neki egy külön áramkör.
(#) WD40 hozzászólása Jan 11, 2011 /

Sziasztok!

Van egy JVC erősítőm, az a gond, hogy el vannak menve a munkapontok, a bal csatorna nagyon melegszik terhelés nélkül is, a jobb az rendben van. A doksijában benne van, hogyan kell a nyugalmi áramokat beállítani, és ezt meg is próbáltam.
Csakhogy amíg a jobb csatornán az dokumentáció szerinti értékeket mértem, ill. pontosítottam, addig a balnál ez nem akar összejönni. 4,4mV-ot kéne beállítani a végtranyók emitterénél, de 65mV alá nem tudom vinni, ott a poti vége. Nem kontaktos, már megtisztítottam mindegyik kis potmétert.
Szóval 4,4mV helyett 65mV a legkevesebb, amit így be tudok állítani neki. Amit említettem, az a rajzon az R335-ös poti. Tudnátok segíteni, esetleg van-e valami tipikus hiba ilyen esetben?
(#) WD40 válasza WD40 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Remek, most látom, hogy összenyomta a képet... Na most lesz jó.

mainamp.jpg

(#) WD40 válasza WD40 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Még valami, amit észrevettem. A bal oldallal van ugye a gond, nna hangra sem az igazi. A magasoknál nagyon kicsit, de hallhatóan sziszegve-torzít. Épp csak annyira, hogy érezhető legyen.
(#) storm hozzászólása Jan 11, 2011 /

Nem tudja véletlen valaki, hogy a skori által tervezett texas erősítőnek mennyi lehet a maximális tápfesze? Vagy ha én +/-50V-ról szeretném járatni akkor mit kell módosítani?
(#) rolitechno válasza WD40 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Nem lehet hogy valamelyik tranzisztor kezdi megadni magát? Milyen tranzisztorok vannak benne? Amúgy nem tudom csak feltételezem.Mert nemrég javítottam egy Yamahát (2sc-kkel) és szinte ugyan ez volt a baj...ja meg az egyik emitter ellenállás nem vezetett semmit...
(#) WD40 válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

De lehet, azon gondolkodtam, hogy többet akar felvenni, a kis trimmerrel meg nem tudom annyira lekorlátozni. 2SD675 és 2SB655-ök (TO-3) vannak párban. Igazából kicserélném őket, de nem tudom mivel helyettesítsem, hogy még a hangja is jó legyen. Sajna ezeket már nem lehet kapni. Ellenállásokat holnap megmérem.
(#) lamalas válasza storm hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Azt az erositot nem skori tervezte, hanem a Texas mernoke(i) valamikor a 70-es evekben.
+/-50V-rol ne probald jaratni, azt nem fogja birni az erosito atlag tranzisztorokkal. A vegtranzisztoroktol fuggoen +/-30-35V-nal semmikepp nem adnek neki nagyobb tapfeszt 8ohmos terheles mellett. Ezesetben csak a muveleti erosito tapfeszultseget beallito zenerek elotetellenallasait kell megnovelni.
(#) WD40 válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Na, megcseréltem a két csatorna végtranyó párját, és a hiba maradt a bal oldalon, tehát a tr-k jók. Már csak ki kéne deríteni, mi lehet rossz, ami előttük van.
(#) midgardcoil hozzászólása Jan 12, 2011 /

hali!
egy 2.1-es rendszer megépítését tervezem,ami 2 7l-es frontsugárzóból és egy 60l-es subból állna.a hangszórókra most konkrétan nem térnék ki,lényeg,hogy 8 ohmon 2x50W+100W-on kéne hajtani őket,és sajnos tanácstalan vagyok,hogy kellene ezt megoldanom.nyilván a mélynyomóba szeretném az erősítőt beépíteni,viszont sajnos nincs elég ismeretem és gyakorlatom ahhoz,hogy erősítőt építsek (pláne,hogy a sub-jelet monosítani kell,80 hz környékén szűrni,stb).ha valakinek van esetleg ötlete,örömmel venném a segítséget előre is köszi
(#) midgardcoil válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

még annyi jutott eszembe,mennyivel növelné meg a hangminőséget,illetve a költségeimet,ha minden hangszórót külön erősítővel hajtanék?(ezesetben gondolom a frekvencia-váltókat is az erősítők elé kellene bekötni) egyszóval megéri-e ilyesmin gondolkodni?
természetesen az egész cucc 230V-ról menne,hangkártyáról kapná a szimmetrikus vonalszintű jelet)

Kérnénk mondatkezdéskor a nagy kezdőbetűk használatát, mint ahogy láthatod itt mindenki használja.

szamóca
(#) Robi85 válasza WD40 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Nézd át az összes félvezetőt benne, és a kimenetnél a nagyteljesitményű ellenállásokat is. Lehet, hogy külsöre semmi baja, de belül meg megvan égve már egy kicsit.
(#) nagytom14 hozzászólása Jan 12, 2011 /

Üdv. Valaki tudna linkelni egy beültetési rajzot a cikkek közt található aluláteresztő szűrőhöz, mert ami ott van az nem jó, nem stimmel az alkatrész listával és a kapcsolási rajzal! előre is kösz.
(#) rolitechno válasza WD40 hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Előbb cseréld vissza a tranyókat mert elvileg bétára vannak válogatva (ha még az eredetiek)...ha jók az emitterek és a végek,akkor viszont a nyugalmi áramért felelős részen lehet a baj. Azt mondtad szól is,csak sziszegve torzít vagy micsoda. Akkor valószínű a meghajtás is működik. Azt ,hogy melyik részén lehet a nyugalmi I-ért felelős rész,sajnos én nem tudom neked megmondani a rajz alapján. De valahol a trimmerek előtt és közvetlen utána (valahol)...szóval ott is cserélgetned kéne egyenként. Csak jelöld be hogy melyik a bal és jobb oldal sajátja.
(#) agressiv válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Előfordulhat, hogy egy egyik tranzisztor, konkrétan ami nem melegeszik az zárlatos és azért nem melegszik.
Ezek a kvázi komplementer kapcsolások szoktak ilyen csattogó hangok kiadni, például a beag aet453 is csattog már 4Ohm terhelés mellett amikor túl alacsonyra esik a tápfesz. Valami nem stimmel az erősítővel át kell méregetni az összes tranzisztort és talán megtalálod a hibát.
(#) djgombi válasza agressiv hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hm.. Én úgy tudom a quad-ban az egyik meghajtó A osztályban üzemel és az azért is melegszik.
(#) djgombi válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Szia! Ha nincs ismereted erősítő építésből akkor nem javaslom, hogy ekkorával kezd. Mindenki csak pár wattos erősítőkkel kezdi és ezután jönnek a nagyobbak ha minden jól működik. Mindenképp ic-s végfokban kell gondolkozni az egyszerűség kedvéért.
(#) feldelaci hozzászólása Jan 13, 2011 /

Sziasztok.

Egy Peavey Bandit 112 gitárkombóm van és elég zavaróan sistereg. Már kis hangerőn is hallom, ha abbahagyom a zenélést, nagyobb hangerőnél pedig kifejezetten zavaró.
Van erre vmi megoldás? Tán kondicsere? nem hiszem, hogy ilyen volt gyárilag....

Még annyit fűznék hozzá, hogy ha effektet használok és hátul a return bemenetre dugom be és le van tekerve a kombó saját előerősítője (post gain), akkor nincs semmi zaj.
Ergo a Bandit előfokozata zajos.

Nem brumm ez, hanem sistergő fehérzaj.

Van ötlet rá?
(#) Massawa válasza feldelaci hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Ha kiveszed a kábelt, akkor is?
(#) feldelaci válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

igen, akkor is.
(#) rolitechno válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Szerintem a földeléssel van a baj.Mert ha rádugsz valami olyat amitől elhallgat az azt jelenti ,hogy az alkatrészek működnek és a test nem az igazi valahol.
(#) feldelaci hozzászólása Jan 13, 2011 /

De nem hallgat el, mindenhogy sistereg.
(#) midgardcoil válasza djgombi hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Köszi a választ,az a helyzet,hogy nem az lenne az elsődleges cél,hogy megtanuljak erősítőt építeni (maximum később), hanem hogy legyen egy erősítőm,ami megfelel az igényeimnek.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250747958136&ssP...wt_905
Ezt találtam,ami jó lehet,elvileg ez készen van,de még azt sem tudom kiszámolni,mekkora tápot kéne adnom neki,hogy a kívánt teljesítményt adja le,mekkora hűtőrácsot szereljek rá,stb. Szerintetek ez jó lenne arra,amire nekem kell?
(#) rolitechno válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Ehhez bizony nagy teljesítményű trafó kell meg a hűtés sem árt neki ,mert nagyon fűt. Nem akarlak lebeszélni róla,de amennyit rá kell költeni annyit abszolút nemér!
Ha minden kép kész modult akarsz,itt találsz sokkal komolyabbakat. De innen is a tranzisztorosakat javaslom csak. Ha már költesz legyen értelme amúgy te dolgod csak mondtam Bővebben: Link
(#) midgardcoil válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Persze,***** semmiképp sem akarok venni,pláne,hogy a hangfal,amit építek hozzá,elég drága lesz.Megnéztem a linket,a probléma az,hogy még mindig nem tudom,hogy csináljak ezekből 2.1-es kofigot.(a GPA-240-M modul még jó is lenne,csak a keresztezési freki 80Hz-re kellene)

Ejnye Te!
(#) vilmosd válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Hali
Ezt az erositot szerintem erdemes megvenni. Ennyi penzert nem fogsz sohasem csinalni ilyen erositot. Annyibol jo, hogy kivulrol csak a trafot, es a hangszorokat kell bekotni. Ehhez egy 550-630 VA 2x24 V trafo illik. Sokkal jobb mint a masik oldal, amit belinkeltek, mert azert 8 ezer forint korul a gaint nem ad egy ilyen kategoriaju erolkodot. A szallitas magyarorszagra ingyenes, csak a trafot es a hutobordat kell beszerezni. Ennek egy 30 cm hosszu hutoborda megfelelo, esetleg megspekelve egy ventillatorral.
(#) Gyozo92 válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

TDA 7294-ből elég jó erősítőket lehet csinálni meglehetősen olcsón. Mindenképpen olcsóbban, mint amennyiért ezeket meg tudod venni. kell kettő 100w egy IC-s vég, és egy darab 200 wattos hídkapcsolású vég és kész is.
Azért akarsz kitet venni, mert nem akarsz panelt maratni?
ha mindenki ajánl valamit, akkor én is
TDA7294 kit

Ez a legegyszerűbb, ami lehet, ez ne csapjon be, a hangja kifogástalan. És ha maratsz panelt, házilag pár ezresből meg lehet építeni.
Egyébként nyugi, ettől még nem fogsz megtanulni erősítőt építeni, de az erősítő építés, és a tanulás szinte elválaszthatatlan
(#) David 3g hozzászólása Jan 13, 2011 /

Na megvan a dobozka is Már csak még 2 -3 végfok hiányzik belőle
(#) boliver hozzászólása Jan 13, 2011 /

Üdv! Ötleteket várok, mert olyan problémám van, hogy van egy toroid trafóm, ami 2 x 56 Voltot ad le egyenenirányítva, de csak 130 W-os. Ebből szeretnék sztereó erősítőt építeni. Ha tud valaki segíteni, megköszönném!
Következő: »»   701 / 2534
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem