Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplapi kondenzátorok

Témaindító: Sammy, idő: Jan 8, 2007
Lapozás: OK   7 / 12
(#) abcdabcd válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Hát ha nagyobbat raksz akkor a tranziens jelenség tovább tart a töltődésnél (RC állandó nagyobb), dehogy ez számít -e, amit nyáron csináltam meg egy alaplapot ott szerintem az 1000esek(vagy lehet pont 1200esek?) helyett is 1500at raktam panasz nincs rá,... De amúgy nem tudom, hogy hol nézted, de én most rákerestem a Lomexben a HQvid-ban meg az FDH-nál is, mindenhol írnak, persze azt én nem tudom, neked milyen lábtávolságú kell, lehet olyan pont nincs nekik, nekem is az az 1500 többek között a lábtáv/feszültség miatt volt, hogy olyat vettem, mert tán a Lomexben csak kisebb feszültségű volt megfelelő lábtávval... Viszont az FDHnál érdemes körülnézni, ott 9000h élettartamú Panasonic elkót is láttam akkor nyáron és nemsokkal többért mint, a ~3000 órásat vettem...
(#) belfi2 válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Hali!
Én is a HQ-nál és a SINI-nél néztem de nekem nem adott 1200-asra találatot.Én is attól félek hogy a nagyobb töltődési idő esetleg gondot okozhat a rendszer felállásban. Valami oka biztos hogy van ha két szabványom kívüli értékkel operálnak.
(#) Kovidivi válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Viszont az 1200µF-os kondinak szépen lassan csökken a kapacitása, ezért gondolom, hogy talán kisebbel is működnie kell az alaplapnak... Nekem van 7 éves gépem, kondik még nem voltak benne cserélve, és semmi baja sincs. Ebből indulok ki!
(#) Norberto válasza belfi2 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Én is az 1500 µF-osok beépítését javasolnám.
(#) belfi2 válasza Norberto hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Hali!
Már nem tudok változtatni mert elvitték a gépet. Stabilan működött.
(#) zombee hozzászólása Nov 21, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Kb. fél éve kezeim közé került egy ECS AMD690VM-FMH alaplap
Hibája az (volt) hogy a memóriát csomószor kellett pakolgatni mire elindult, de ha kivették és vissza akkor megint pakolni kell mert nem találta.
Ráadásul csak egyetlen memóriával volt hajlandó elindulni, azaz a dual-channel ki volt zárva.

Idő híján hevert a polcon mire újra elővettem és szemrevételeztem a kondikat.
A tápcsati mellett a középső, 1000µF/6.3V kondin egy apró lyuk volt, ezért csere.
Típus alapján a cserekondi is LOW-ESR, 105°C-os.

A csere után tökéletesen ment, 4 memóriamodullal, dual-channel alatt is. Telepítettem a win7-et, végigment fagyás és újraindulás nélkül, de:

A kondit megérintve forró volt, kb. 75-80°C.
Megnéztem a mellette lévő két FET-et amik jóval hidegebbek voltak, tehát nem azok fűtik.
Ez vajon noormális?
Gyanítom, hogy akkora terhelés esik arra az egy kondira hogy legközelebb is az fog eldurranni.
Mivel lehetne ezt a lehetőséget kiküszöbölni?
Egy 1500µF/10V kondi megoldaná vagy az is melegedne? Esetleg mást is kéne cserélni?

http://testwebapi.pl/item1186163203_plyta_glowna_ecs_amd690vm_fmh.html
(#) Dudus válasza zombee hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Nem normális! Vagy nem LOW-ESR a kondi, vagy hibás!

A kapacitást ne növeld! Keress bele megbízható gyártótól egy másikat!

( Hogyan érintettél meg egy 80 Celsius fokos kondenzátort? És hogyan tippelted meg a hőmérsékletét? )
(#) zombee válasza Dudus hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Nem sercegett rajta a nyálam(guszta ), és nem is illant el túl gyorsan, tehát 90 fok alatt. 70 fok fölött lehetett mert a 70-et még valahogy meg bírom fogni, de ez égetett...

A cserekondit egy másik alaplapból szedtem ki amit újra elővettem és lám: majdnem az összes kondi púpos, az ugyanolyanok is. Lehet hogy nem volt púp de már érlelődött...

Fogtam egy másik alaplapot amiben a kondik épek voltak. Csak hétvégén van időm lapot hegeszteni amikor nincs bolt, és amúgy is faluban lakom. Éljenek a használt kondik!
1500µF-os csak vastagabb volt, az nem fért volna be. Bányásztam egy 1000µF/10V-osat a proci mellől(az eredeti 6.3V).
Erre rá is írták hogy "L.E.S.R", meg Capex Vent típusú volt.
Beépítettem, újra win7, stress test, a kondi csak langyos volt, mégsem forró
Ezt már valószínűleg a mellette lévő FET-ek fűtik...

Akkor ez kipipálva

A hőbecslésed érdekes, legközelebb esküszöm méréssel ellenőrzöm

Kipipálva, de csak egy időre...
Ugyanis valószínű hogy most arra a kondira jut a legnagyobb terhelés, mert a többi már meggyengült.
Most, hogy erős kondi került oda, lehet hogy a többi fog kilyukadni.
Alattomos ez az ECS, az alaplaphibák nagy része kondi eredetű.
Végülis szeretjük, mert ezt lehet javítani, egy P4P800-ast meg nem...

"Kondizni" úgy szokás, hogy az összeset cseréljük, nem véletlenül. Ez a "terhelésmegosztás" elmélet amit a kondikról írtál még finomításra szorul

Arra tippelsz hogy a új fog legelőször elfüstölni?
Hát az van hogy van összesen 5 darab memóriakondi, egyik se púpos, és nem is melegszenek, max langyos. Lehet, a proci jobban fogja fűteni őket.

Egyszer csináltam egy közel sem komplett kondicserét egy másik ECS lapon(S478-as volt). A 20 processzorkondiból 13 volt púpos, meg egykét csipszetes. A lap ingyé volt, és csak a púposakat cseréltem. Ez közel egy éve volt, anyámék azóta nyúzzák...

A mostani ECS AM2-esben van 7 darab hosszú és rohadt vékony, és 3 megintcsak hosszú de kicsit vastagabb processzorkondi, a csipszetről nem is beszélve, van kb. 6-8 féle is.

Ezek az értékek/méretek speckók, nehezen beszerezheőek, ráadásul ha kicserélem mind annak nyoma is van a lapon, ha egyáltalán beindul, az 5-6 rétegű lapon nem illik ennyit egy 8-as hőértékű benga Weller pákaheggyel forrasztani...

A furatok is ki vannak centizve, azaz nem lehet lyukat csinálni. A kondit úgy teszem vissza hogy gondosan beillesztem a helyére a lábait, majd a másik oldalát alját melegítem. Ahogy megolvad az ón, a láb elkezd besüllyedni, és akkor jöhet a másik láb, majd felváltva 6-8 ciklus míg "földet nem ér" a kondi. Ez minimum 10-15 perc kivétellel együtt(újabb történet a bika pákaheggyel), közben remeg a kezem. A sok vesződésnek az az eredménye hogy nem kell aggódnom egy 5000Ft-os lapért hogy 2 év alatt tönkremegy(legalábbis kondihiba miatt nem). Kérdés hogy megéri-e, főleg ha ECS...
(#) Mzolee válasza zombee hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Itt egy múltkori hozzászólásom, ajánlom olyan kondikat vegyél bele amit linkeltem : Bővebben: Link

üdv
(#) satuka válasza (») Nov 22, 2010 /

Örülök, hogy sikerült!
Én is egy mezei pillanatpákát használok, de már jópár lapot átkondiztam vele.
(#) Dudus válasza zombee hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Nem! Arra tippelek, hogy a régiek fognak, de előre nem lehet megmondani, mikor és melyik! Ezért, hogy ne 2 hetente egyesével kelljen cserélni, én mindet cserélem egyszerre.

A gazdaságosság másik kérdés, nehéz rá egyértelmű választ adni.

A forrasztása, tényleg macerás, kell hozzá normális cucc és gyakorlat, de azért nem negyed óra egy kondi.

A kapacitás legyen azonos, vagy ha az nem beszerezhető, akkor a következő nagyobb szabványos érték. A feszültség megegyező, vagy ha befér, szintén a következő szabványos érték. Én többnyire nem rakok bele nagyobb feszültségűt.
(#) zombee válasza Dudus hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A nagyobb fesz szerintem nem probléma, legfeljebb az lehet kellemetlen ha más a lábtávolság és/vagy az átmérő.
Én még a kondi kapacitásába is belekötnék, mert egyrészt, valljuk be, sok gyártó kicentizi/alulméretezi ezeket.
A másik, hogy ezek nem egy rádió hangolókör részei, hanem tápszűrőkondik, a kapcsolóüzemű tápszabályozásnál a kimenő feszültség hullámosságát csökkentik.

Egy nagyobb kondi jobban simít, de hatással van a többi alkatrészre is. Pl. soros bekötésnél a párjára nagyobb fesz juthat ha azt nem cserélik. Párhuzamos bekötésnél(ami általában tipikus) ez nem probléma.
Másik veszély hogy így a kapcsolóelemre és a simítótekercsre is nagyobb áram jut, de összességében ezek ritkábban hibásodnak meg.

Nálad kb. mennyi idő egy kondicsere?
Az előkészületekkel(pákahegy csere, tisztítás, melegedés) és az utómunkálatokkal(acetonos mosás) együtt nekem egyetlen kondi fél óra, ha nem kell keresgélni vagy hosszasan kiforrasztani másik lapból a megfelelő kondit akkor kb. 5-10 perc további kondinként.

Ha most valakinek egy 4000Ft-os alaplapba kicserélek 30 darab 60Ft-os kondit akkor valószínű hogy csak saját vagy nagyon jó barát részére éri meg, esetleg ha ingyen volt a lap és teszt után tovább is passzolom...
(#) Dudus válasza zombee hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

- Sehol nem írtam, hogy a nagyobb feszültség probléma, csupán leírtam én mi alapján választok bele kapacitást! ( De ne feledd, szinte sohasem azért megy tönkre, mert átüt, így nem a feszültségtűréssel van a gond! )

- Miért kötnél bele? Ha az eddigi évek alatt a kapacitás, még amikor el is vesztette egy részét, megfelelt, akkor ha ezt újként beépíted, vagy ha ilyet nem találsz a következő szabvány értéket, milyen bajt okozol? ( Nem minden alaplapra igaz, hogy határra van méretezve! )

- Hol láttál PC alaplap tápkörében sorba kapcsolt elektrolitkondenzátorokat???

- Én egy óra alatt, többnyire, egy komplett alaplapot elkészítek.

- Soha nem építek be bontott elektrolitkondenzátort!

- 4000Ft-os alaplapban nem cserélek kondenzátort. Még barátnak sem!
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Nov 27, 2010 / 1

A kondicseréhez ajánlom neked a megfelelő átmérőjű injekciós tűt! Ezzel ki lehet tisztítani a lyukat rendesen és nem kell több "cikluson" át melegíteni, az alkatrészoldalról nyomod a tűt a forrasztási oldalon melegíted lassan körbe körbe forgatva tolod át, az kitolja az ónt, és amikor elveszed a pákát akkor legyen épp forgásban a tű mert így nem ragad be a lyukba ezután már kihúzod vissza, lecsíped a hátulra kitolt ónt vagy kézzel letöröd, vagy le is esik magától... és teheted is be az új kondit ami így simán be kell hogy menjen, ha jól csináltad...próbáld ki...
(#) zombee válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Régen játszottam így, aztán meguntam.
Benntörött a tű, kevés volt a lyukátmérő, satöbbi...
Jóval kevesebb kínszenvedés ha új kondinál méretre csípem a lábat és beleimádkozom a helyére.
Persze a PCI-AGP közötti résbe már nem fér az ujjam, ott talán elmegy...
(#) covek hozzászólása Dec 10, 2010 /

Van nekem egy alaplapom. Mini ITX-es VIA dual ethernet, tűzfalként használtam. Folyamatosan ment hónapokig, majd egy átalakítás után már többet nem indult el. A kondikat vizsgálva nem látok púposodást. Elképzelhető ennek ellenére, hogy segít a kondicsere? A bekapcsoláskori jelenség az, hogy a táp ill. a proci ventillátor megmozdul picit majd megáll. Reset esetén ez nem játszódik újra.
Kikapcsolás és kis várakozás után viszont ismételhető.
Ezt a jelenséget okozhatja kondi kiszáradás? Vagy van esetleg egyéb ötlet? Köszönöm.
(#) kadarist válasza covek hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia!
A tápegység-hibát kizártad?
(#) válasza covek hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Kadarist szerintem rátapintott a lényegre.. A jelenséget, amiről írtál, egyértelműen a táp túlterhelés-védelmének aktiválódása okozza. Ott egy-egy kiszáradt pufferkondi simán okozhat ilyesmi galibát.
Tehát még mielőtt nekiesel a lapnak, célszerű lenne belekukkantani a tápba is, hátha tényleg ott a baj.
(#) zombee hozzászólása Jan 11, 2011 /

Sziasztok!

Pár napja kaptam két alaplapot, mindkettő Socket462-es AMD, Barton és Sempron kompatíbilisek(333 és 400 FSB).
A bajuk, hogy a Windows XP telepítőnél az első kék képernyő és a cuccosok betöltése után("a telepítő elindítja a windows kernelt" szöveg után) elsötétül, kurzor bal fent villog a végtelenségig, azaz nem folytatja. Ilyenkor pár másodpercen belül újra kék telepítőképernyő kéne, de nem adja.
Windows 7 telepítővel sem boldogul, ott vagy kékhalál vagy már el se indul.

Kérdésem, hogy ezt a hibajelenséget okozhatja-e hibás alaplapkondi? Egyik sem púpos, nem ferde. Több memóriával, DVD-vel, procival és videókártyával is próbáltam őket de semmi. Ha nem a kondik baja akkor nem kezdenék bele kicserélni őket...
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Tápegység baja is lehet, ott is körülnéztél púpos kondi ügyben? Vagy legegyszerűbb másik táppal is megpróbálni... A koruk alapján gondolom IDE-s winchesterek vannak bennük ugye? Nem sata-sak, bár a sata talán a win7-nél már nem gond, mert az xp-vel sata-s winyót csak külön mizériával lehet használni telepítéshez, és ott találkoztam már olyannal, hogy a sata-driver nem-meglétét nem hibaüzenettel hanem kékhalállal honorálta...

Amúgy még olyen kondit nézz meg esetleg ami ugyan se nem púpos se nem ferde, hanem a fólia ami körbe van rajta olyan mintha kezdene zsugorodni azaz a kondi tetejét mondjuk a normál 2-2,5mm helyett körbe csak 0,5-1mm szélesen takarja, én már cseréltem ki ilyen kondit a lapomon, bár ugyanakkor egy púposat is, és az akkori kékhalálos fagyásos hibák úgy tűnik megszűntek, és ESR mérővel mérve az adott kondi tényleg rosszabb volt, mint az ugyanolyan tipusú próbaképp mellőle kivett cserélt nem zsugorodott fóliájú!
(#) zombee válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Tápot is cseréltem, arra is gyanakodtam már. ermészetesen IDE kábelt is, és vinyó nélkül is próbáltam indítani a telepítőt. ESR mérőm nincs...
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ja igen, ezeken csak IDE van. Asrock K7S8X és ECS K7VTA3 rev 5.0

Emlékezetem szerint kondi ügyben ezek a leginkább rossz hírben álló gyártók...
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Akkor keress olyan kondit amint mondtam hogy a színes "papír" a kondin ami körben, az a tetején már csak körbe van fent mintha lejjebb csúszott volna, azaz összébb van zsugorodva.
Nem tudom, hogy konkrétan ez kinyílás felé közeledő kondit jelent-e, azaz hogy először a papírt nyomja-e le körbe magáról, de mondom nekem bejött... pl nekem is pont a déli híd környékén volt ilyen kondi meg az AGP mellett, és kb azon a ponton ahol neked leáll a telepítő ott nézné a vinyókat, az meg a déli híd..., az enyémben amiket cseréltem azok is talán pont tápkondik voltak...

Viszont érdekes egy másik lap a proci körülieken kívül mindegyik kondi kinyílva és vígan ment csak jóízlésből lett rajta cserélve a kondi... a proci körüliek viszont teljesen jók voltak ezek meg már egyszer mind lettek cserélve azon a lapon...

De talán hátha kondi hiba a tied is azt legalább nem olyan nehéz javítani

Fentebb leírtam amúgy, hogy én hogy cseréltem kondit , más lehurrogta, de az injekciós tűre nekem nem fut fel az ón és jól lehet vele dolgozni szerintem... kell valaki aki ott van és fogja a lapot miközben te forrasztassz...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ja most látom te írtad hogy nem jó szerinted a módszer

Pedig jó, a tűk elvileg színkódosak, nekem zöld van az 0,7mm-es az pont bevállt alaplapi kondicseréhez, meg van egy barna az olyan 0,5-ös körüli lehet az meg a kis lyukakhoz jól jön, ha véletlenül "beforrasztódnának"...
(#) zombee válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Én nem használok tűt. A kondi lábait méretre vágom, ráillesztem a mélyedésbe ami a kiforrasztáskor keletkezik, majd melegítem az egyik lába alatt. Az besüllyed, és meg is áll. Utána a másik lábnál melegítem, és közben a kondit inkább arrafelé nyomom. Ha az is besüllyed akkor vissza az elsőhöz, abba az irányba nyomom és forrasztok alatta. Egészen addig míg a kondi a helyére nem kerül.

Kérdés: a kondi alja felfeküdhet-e a lapra, vagy kell hagyni egykét millimétert hogy tudjon tágulni meg vissza?
Ami lapokat eddig nézegettem, egyiken sem fekszik fel a kondi, mindnél meg van emelve picit. Vagy ez már az elhasználódás jele?
(#) abcdabcd válasza zombee hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

A kondi alja feküdjön fel a lapra szerintem, legyen leültetve teljesen, ha pl beszerzel egy esr mérőt és méricskélsz vele, akkor pl egy jobb alaplapi kondi pl Nippon KME kondim van itt ami ráadásul bontott 0,01ohm os ESR-rel rendelkezik, ha hagysz 1-1 mm-t mert ugye két lába van, akkor annak legalább ennyi az ellenállása, szóval a kondi veszteségét meg is duplázod...
Az a lap amit írtam hogy nyáron csináltam az korábban egy tv szerelő által volt "javítva" az összes kondi trehányan beültetve nem volt leültetve a lapig egyik se szinte és 1-2 év alatt mind ki is nyílt, pedig low-esr kondik voltak...
Még olyantól nem hallottam hogy a kondit nem kéne leültetni aki bármilyen érvet tudott volna mellette mondani, legalábbis elkót... mert mondjuk valami olyan áramkörben ahol mechanikai rezgést felszedhet és az számíthat ott lehet van benne valami ha nem ülteti le valaki de ott nem is elkót használnak...

Ja meg még ahogy írok neked eszembe jutott hogy vannak ún "snap-in" kondik ha nézegetsz katalógusokat, ezeknek a lába pl pont úgy van meghajlítva hogy kb 2mmvel az aljuk alatt, hogy pont egy nyák vastagságnyit "beugorjon" és ott megmaradjon a kondi...

Ja még eszembe jutott valami ezzel kapcsolatban technics hangfalamban elkók vannak a hangváltóban totál leültetve, és valami gyantás szerű anyaggal a nyákhoz "rögzítve" gondolom ez a rezgésfelvétel ellen lehet...
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem