Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   135 / 579
(#) MaTe193 válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Köszönöm!
Használat előtt azért jobb ellenőrizni az ilyen dolgokat.
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

A vastagabb vonal a sasszit jelzi és ehhez kapcsolódik az antennacsatoló tekercs alsó pontja. Ha a sasszira a nulla(0) kapcsolódik akkor nem ráz és az antennára még zárlatos 2 nF-os kondenzátor esetén sem jut ki a fázisa a 230V-os hálózatnak. A kapcsolós poti valóban hibás ha nem kattan a balra tekert állásában
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Köszönöm,ezt például nem tudtam.A potiról meg annyit:Vezet ahogy kell,legfeljebb majd ki-be kell húzgálni a dugóját. (Behúzni hogyan lehet a dugót? )
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Idézet:
„Behúzni hogyan lehet a dugót?”

Ezt nem igazán értem, kihúzni-bedugni azt inkább.....
Amikor ilyen készüléket javítunk akkor jó ha szigetelő(gumi) szőnyegen állunk és a bal kezünket zsebre dugjuk! Hihihi! A potit meglehet javítani néha ha lefúrod a csőszegecses összeerősítést és szétszedve megnézed mi baja.
(#) ticseboy válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Az biztos. Épp az imént javitottam eg a bekapcsoló-hangerőpotit. Nehezebb volt szétszedni mint javitani. Bár csak rámértem, mert még nem üzemképes a kicsike, de a dobozpótlás egész jó lett.
(#) Lázár Péter hozzászólása Jan 12, 2011 /

Ma reggel munkába menet egy magnó figyelt rám egy zöldhasú mellett. Először csak a hátulját láttam meg, szegény ott ázott a hideg esőben (én is a bringámon), még épp belefért az időbe gyorsan hazavittem. Egyenlőre elteszem száradni, aztán majd ha jobb idők lesznek megjavítgatnám, vagy hamarabb ha nem bírok magammal. Nem ártana mert van egy tesla de az már annyira agyon lett használva, hogy több sebből is vérzik. Van egy rakás szalag ideje lenne leportalanítani őket. Remélem majd sikerül javítani
(#) Malfox hozzászólása Jan 12, 2011 /

Felújításnál hasznos lehet.

Köszönjük, értékes dokumentumok. A linkek helyett feltöltöttem mellékletként, így biztosabban megmarad az utókornak. Action2K
(#) habilami hozzászólása Jan 13, 2011 /

Ha kell valakinek felújításhoz alkatrész '40-es évekből származó Siemens rádióba szóljon, mert egy 442 V típusú roncs került hozzám (üveg, gombok, csövek, hátlap hiányzik)!
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 14, 2011 /

Üdvözletem!
Ma megérkezett a cső a Néprádiómhoz.(Köszönet érte Janó bácsinak)Bedugtam,vártam,semmi csak brumm.Ráütöttem a tetejére(kontakt) majd tisztán bejött a Kossuth.Eszméletlen.50 év után is tökéletesen működik! Mostmár csak a káva(+kontaktjavítás) van hátra.
Máté.
(#) newman92 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Hát igen! Régen még tudták mit jelent építeni...
(#) ticseboy hozzászólása Jan 14, 2011 /

Üdv. mindenkinek. Két hét mulva lesz csak skálaüvegem a 331-hez de addig összeraktam mert foglalja a kevés helyemet. Eddig ilyen volt és ilyen lett.
(#) ticseboy hozzászólása Jan 14, 2011 /

Ja, és a hátlapot is sikerült megmenteni.
(#) hatvanasjocó válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

A lakás dísze lett.
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Szép lett. Mi baja a skálaüvegnek? Nem látok rajta semmi hibát. A skálahúr rugója viszont kár, hogy rozsdás, ha szabad kötözködnöm.
(#) Action2K válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Azt direkt hagyta úgy, kíváncsi volt, hogy észre veszed-e.
Csak ámulok és irigykedem!
(#) ticseboy válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szabad persze. Folyamatban van a keresése de még nem találtam akkorát itthon, ugyhogy fel kell keresnem egy rugógyárat.
A skálaüveg nagyon mocskos állapotban volt, én meg túl agressziven kezdtem el letörölni, és hát ...
Ez úton hivnám fel a figyelmet mindenkinek, hogy ezeknek a tipusoknak (Orion) nehogy nekiálljatok törölgetni az üveg belső oldalát mert lekopik!!!
De ha már késő, van egy uriember Györben aki szitanyomással ujjakat készit.
Köszönöm a számot hatvanasjocónak.
(#) oregtamas0202 válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Üdv ! Küldök én vagy két rugót. Ha jól emlékszem akkor nem túl erőss. De könnyen megoldhatő a javítása. Rozsdátlanítod , majd felmelegíted és olajba hűtőd vissza. A seregbe ezt hivták barnításnak. Fegyver lekopott alkatrészeit javítottuk igy.
Öreg T.
(#) moltam hozzászólása Jan 15, 2011 /

Kellene a rádiómhoz: EBF80, két skálaizzó, intarzialapok a doboz javításához, hangszóróselyem. Az EBF oké, írta oregtamas0202, hogy van neki eladó. A többit honnan tudom beszerezni?
(#) ticseboy válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Akkor nem is keresek tovább, hanem jön az "edzés" olajba. Köszönöm a tippet.
(#) hatvanasjocó válasza moltam hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Adj egy méretet és színes képet a megcsiszolt felületről( színmintának) és tudok segíteni intarzia lappal.
(#) hatvanasjocó válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Csizmadia Zsolt a Jan. 23-i Puskás börzén 100%, hogy ott lesz
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 15, 2011 /

Üdvözletem!
Kerítettem egy másik rádiót is,alkatrésznek.Ebben jó a kapcsolós poti,viszont ca.530kOhm-ot mértem.A mostanira is rámértem,750kOhm.Mármost,betehetem-e a 750-es helyére az 530-ast?Nem okoz ez gondot?
Köszönettel:Máté.
[OFF]Már szárad a lakk a káván. A kontakthiba is megszűnt.
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Kapcsolási rajz szerint 1 Mohm-nak kéne lennie, kiforrasztva nézd meg nem átvezetős-e a felső pontra menő 10 nF-os papírkondenzátor? Ha az jó akkor lehet, hogy már cserélt poti. Egyébként azzal is működik.
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szinte biztos vagyok benne,hogy az 530kOhm-os cserélt.Amin 750kOhm-ot mértem,az eredetinek tűnik.Akkor mehet a csere?
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Igen.
(#) Gafly válasza moltam hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Skálaizzó az olyan szempontból problémás, hogy szerettem volna venni a börzén, de egyszerűen nem volt. Mármint a klasszius 6.3V 0.3A-es hosszú búrájú.
Ugyanakkor például 6.5V/0.35A 100 Ft/db a HAM-bazárban is és másutt is kapható. Ha nem tévedek E10 foglalalosra kell keresni...
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 15, 2011 /

No,kicseréltem a potit.Megnéztem,ez pontosan 0,5MOhm-os REMIX huzalpoti.Bekapcsoltam,működik.Kissé mintha halkabb lenne.Ez lehet a poti hibája?Azért kérdezem,mert a doboz felújítás alatt áll és a hangszóróselyem le van ragasztva.Ha mégis a potméter hibája lenne,lehet tenni ez ellen valamit?
Köszönettel:Máté.
(#) Janó bácsi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

A hiradástechnikai szaküzletekben, de autósboltban is kapható néha 6V-os autó müszerizzó, illetve autórádió skála-müszerfal izzó 120-200 mA-es huzalkivezetéses. De találkoztam vele karácsonyfa izzó füzér pótizzójaként is 10-es csomagolásban. Ezeket szoktam beforrasztani a skálaizzó régi kitisztított foglalatába. Ha nagyon precíz akarok lenni, akkor egy kis eprorapiddal be is ragasztom. Szóval ma-már skálaizzót is javítani, építeni kell. Üdv:
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

A néprádióba 0.5-1.5 m. ohm -ig bármilyen pot métert berakhatsz, nem lesz különbség a hangjában, ha csak nincs egyébb baja. Huzalpotméter ilyen nagy ellenállással nem készül, hiszen abba huzal (drót) van tekercselve, és azon csúszik a leszedő. Ezt a fajta pot métert legfeljebb pár ezer ohm nagyságban, értékben lehet elkészíteni, legyártani. Pláne nincs kapcsolós kivitelben. Szóval valószinüleg elnéztél valamit. Üdv.
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Köszönöm!
Majd holnap ki lesz próbálva leragasztás nélkül is.Egyetlen alkatrész van a poti közvetlen közelében,egy 10nF-os kondi.Ez is lehet a hiba forrása?
Máté.
Következő: »»   135 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem