Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella

Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 25
(#) stampedlipityu válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Ez a pár százalék a befektetett hőmennyiség pár százaléka vagy pl egy 150W-os Peltier modul 150W-jának a pár százaléka?
(#) stampedlipityu hozzászólása Szept 1, 2010 /

Ez a pár százalék a befektetett hőmennyiség pár százaléka vagy pl egy 150W-os Peltier modul 150W-jának a pár százaléka?
(#) phantomka hozzászólása Szept 12, 2010 /

Sziasztok!
Végigrágtam magam a topicon és eszembe jutott néhány kérdés
Egy peltier cella egyik oldalára nagyjából állandó 14-16 fokos vizet keringetnék, 12V-al táplálva, másik felén a cellának mekkora hőt lehetne elérni
Nekem fűtésre kellene a peltier, hűtő oldalra ha minden igaz nagyjából állandó 14-16 fokot tudnék kinyerni kútból, ez mennyire működőképes dolog lenne
Aféle hőszivattyú megvalósításaként, csak a hatásossága érdekelne, megéri-e vagy nem, ha igen akkor egy levegőfűtést, kvázi hőn tartóként lehetne-e használni vagy túl elvetemült ötlet?
(#) Norberto válasza phantomka hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

A Peltier-elemeket alapvetően hűtésre szokták alkalmazni. A meleg oldalukat hűtik, amennyire tudják, és próbálnak minél jobb eredményeket, hatásfokot elérni a hideg oldalon.

Kizárólag fűtésben gondolkodva a legegyszerűbb módszer az ellenálláshuzal, mondjuk valamilyen teljesítményvezérléssel, ha szükséges.
(#) Tomi_Bp válasza NBalage hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Az előzőekben leírtak szerint én átalakítottam a Tesco-s hűtőtáskát. Az átalakítás után én is féltem, hogy az általam beépített 40x40x3,3 mm-es 89W hűtő / 166W tényleges teljesítményű cella teljesítmény növelése miatt a meleg oldali borda leolvasztja a hűtőtáska tetejét, de már biztos vagyok benne, hogy eredetileg ők is ezzel a cellával terveztek, csak költség csökkentés miatt lett egy kisebb 30x30x3,3 mm-es 49W-os.
(#) Tomi_Bp válasza Nonick hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szerintem ezek a hűtőtáskák nem arra lettek tervezve, hogy folyton kinyitogassa az ember. Mikor kirándulni megyek és folyton valaki kinyitja egy szendvicsért, vagy innivalóért, akkor az enyém is úszik, de mikor hosszabb úton csak valamit szállítok benne, akkor szinte semmi kondenzvíz nincs benne.
(#) Tomi_Bp válasza stampedlipityu hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

A befektetett energia pár százaléka, de maximum a névleges teljesítmény. A névleges teljesítményt (kicsit kisarkítva) maximum úgy tudnád elérni, hogy a hideg oldalt folyékony nitrogénnel locsolnád, a másikat pedig a tervezési maximum hőmérsékleten tartanád. Ezek mellett a nyilván fiktív körülmények között a cella élettartama iszonyú kicsi lenne.
(#) Tomi_Bp válasza phantomka hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

A hőszivattyúk szinte kivétel nélkül kompresszoros megoldással vannak megoldva, mint a hűtőszekrény, vagy a légkondi. A Peltier cellának a kompresszoros rendszerhez képest töredéke a hatásfoka, de ha egy nyaraló fagymentesítését akarod ellátni és a kút elég bővizű, akkor bőven elég a 10-12°C körüli vízhőfok, amit radiátorokon keresztül keringetsz. Mi a pontos célod ezzel az elgondolással?
(#) phantomka válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Fűtés rásegítés lenne a cél, vagy akár HMV előállítás, de első körben kipróbálni egyáltalán működik-e a dolog vagy sem
Egy normális rendszerhez sok peltier kellene ezt tiszta sor, de kipróbálás után már lehet valamit kezdeni a dologgal sztem
(#) Nonick válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Nekem nem is az a problémám, hogy sok víz képződik. (elfér benne ) inkább az, hogy a hűtőborda kiképzése miatt nem folyik le róla, így jelentősen lecsökkenti a hűtőborda felületét. Ennek leküzdésére arra gondoltam, hogy meg kellene políroznom a borda felületét, így a vízcseppek lefutnának róla.
Szerinted?
(#) Tomi_Bp válasza phantomka hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Fűteni mindenképp fog, mivel a hatásfoka nem túl jó, így a felvett teljesítmény nagy részét fűtésre fordítja, a kisebbiket pedig arra, hogy a keringetett víz hőjéből elvonjon. Természetesen sem lakás, sem szoba fűtésére nem alkalmas, csak iszonyú nagy méretben és ismét emlékeztetlek, hogy a kompresszoros elvű hőcserélés hatásfoka többszöröse a peltier celláénak, de elvi kísérletezéshez nem rossz.
(#) Tomi_Bp válasza Nonick hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Elhiszem, hogy "zavar", hogy kondenzvizes a hűtő borda, de a nagy energiát nem is a levegő (és egyéb hűtendő dolog) hűtése, hanem a vízpára halmazállapot-változása (folyékonnyá) veszi fel kezdetben. Ha lepolírozod a borda recéit, bemarásait, akkor a borda felülete radikálisan csökken, ezáltal a hűtő teljesítménye is, tehát inkább legyen rajta pár csepp víz, mint hogy csökkenjen a felülete. Amúgy is, a víz jobb hűtő közeg, mint a levegő (Amúgy kíváncsi lennék, hogy a hűtőborda lamellái között hogyan polírozol.)
(#) balazswo hozzászólása Nov 30, 2010 /

Sziasztok!
Kis sorozatban (5db) szeretnék párátlanítót készíteni, amit 60W-os peltier modullal akarok kivitelezni. Ehhez szeretnék egy kis méretű tápot készíteni. Tudnátok ajánlani valamilyen megoldást trafó nélküli táplálásra? Olyan tápegységet szeretnék készíteni hozzá, ami kis méretű és természetesen alacsony költségvetésű.
Köszönöm!
(#) Collector válasza balazswo hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

Kapcsolóüzemű tápegység, vagy akkumulátor.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 7, 2010 /

Sziasztok ! lenne e értelme,és kivitelezhető lenne e stk ic hűtése peltier elem segítségével? Valaki hűtött már íly módon félvezetőket?
(#) kadarist válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia!
Ennek mi értelme lenne? A Peltier-t is hűteni kell, hogy elvégezze a hőelvonást. Gondolj a hűtőszekrényekre.
(#) Nagy Tamás válasza kadarist hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Persze, de nem lenne nagyobb hatású a hűtés?
(#) sportsboypaper hozzászólása Jan 15, 2011 /

Sziasztok,

Borhűtöt szeretnék készíteni bulikra, tehát nem napi felhasználásra szánom.

A doboz maga nem nagy, 37x39x15 cm a beltere.

Arra gondoltam h peltier elemmel hűtöm, mivel nem lesz sokat hasznalva, inkabb a hecc kedveert keszitenem el.

A méretezéssel van gondom. Szerintetek mennyire életszerű a következő?

a peltier elem 40x40 mm-es lenne, és mindkét oldalára ekkora bordat is tennék. ezek elé tennék 1-1 pici ventilatort szinten 40x40-esr, ami elszivna a hutott es futott levegőt.
Az egeszrol mellékeltem egy skiccet, eleg bena, de latszik, hogy egy 40x40 es belso keresztmetszetű, 2 végén nyitott, oldalt a beáramlo levegőnek felsliccelt dobozba tenném. (tölgyfából, ahogy az egész hűtő is abból lesz. a hütütt teret a fütöttöl a peltier elem valasztana el.

Szerintetek ez a méret megfelelő? A hozzaszolasokban sokkal nagyobbakrol beszel mindenki.

Ja a hőfokot meg egy Conrad féle hőfokkapcsolóval oldanam meg, nekem kb 12-18 fok kell majd bent, es ugye 20-35nel nincs melegebb sose, uh nem lesz nagy hőfokkülönbseg. A meleg oldalon szabadon áramlik a levegő nincs bezárva.

MIt gondoltok?

köszi előre is.

peltier.GIF

(#) Collector válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Meleg oldalra jóval nagyobb borda kell, és nagy ventillátor. Igazából egy vékony rézlap sokat javítana, hogy elossza a hőt a borda és a peltier közt.
(#) sportsboypaper válasza Collector hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

köszi szepen, az meg megoldható lesz, arra van hely.

Meg azt szeretnem kerdezni, hogy a táp milyen legyen? nem szeretnék számitogep tapot betenni, jobban tetszene egy Laptop tap formatumu valami, ami lead 12V-ot, de hany Amperes kellene hozza?

a cella maga kb 70W-os, ennek mennyi kell, 6A eleg lenne? ezen felul nincs sok minden, csak a ventik par led es a vezerles.

Nem tudom, mekkora térfogatú anyagot kell lehűteni/hűtve tartani, de 70W az elég sovány ehhez.
6A körüli kell hozzá.

egy kisebb fadoboz lenne, a belso merete kb 40x40x15 cm, par palack bornak,

Szerintem legalább 2 darab 70W-os kéne.

értem. Azt olvastam,. hogy a tipikus autós hűtőládák is ekkorát használnak- Azt gondololod, hogy nem éri el majd el 12-18 fokot, vagy hogy csak tovább tart?

talaltam itthon egy 80x80as, procihoz való bordát, kb 30 mm magas, es van rajta egy ugyanekkora ventilátor is, gondolod, hogy ez eleg lehet a meleg oldalra?

Elég. De a legjobb, ha leteszteled ezeket, elég-e a hőmérséklet, amit csinál x idő alatt.
(#) sportsboypaper válasza Collector hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

köszi szepen, igyekszem akkor összevadaszni a dolgokat
hozza, remelem nem lesz gond
(#) sportsboypaper válasza sportsboypaper hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

SZiasztok.

Hat sikerult haladnom a dologgal, a következőkből tettem össze a cuccot:

40x40es 1W-os VGA hűtőborda+venti,
100x100as CPU hűtőborda + venti
egy 136W-os 40x40es peltier elem.

az egeszhez szereztem egy 4A-es tápot és egy univerzális elektronikus termosztátot.

Eloszor mindenr rákötöttem a 12V-ra és rájöttem, hogy marha hangosak a ventik, igy összeraktam egy LM317-et, így állítható lett a ventik sebessége és kb 5-6 voltnal total zajmentesen futnak.

összeraktam, mukodik, minden remek. 1 percig

azutan a tapom lemegy 4V-ra es csak ennyit ad le. ha lekotom a peltiert, akkor minden rendben.

Gondolom a 136W/12V miatt a 4A keves. Most szereztem egy masik tapot, remelem az viszi, de ha nem, akkor valamit tennem kell.

A következőkön gondolkodom:

1. Nagyobb táp, pl ATX, az tud 14A-t is, kár hogy nagy es ronda. másrészt nem tudom, kell-e ekkora teljesítmény.
2. kisebb peltier elem. Hat kb 50W-os lenne sztem optimalis ami egyreszt ritka, masreszt nem tudom, hogy eleg-e.
3. Valahogy lecsökentem a mostani peltier-elem áramerősségét 4A körülire. Ezt meg lehet oldani viszonylag egyszerűen? Van valami amit egyszerűen csak be kell kötni és 4A-t kapok?

köszi előre is.
(#) poros válasza sportsboypaper hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szia ha jól számolom több mint 11A az áramfelvétele a peltierednek. Ehhez nagyon kevés a 4A tápegység.
A peltier áram felvételét nem lehet lecsökkenteni erre van készítve. Nekem van egy 50W os ha gondolod cserélhetünk mert nekem meg nagyobb kellene.
(#) sportsboypaper válasza poros hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Hat, proba cseresznye benne vagyok. Gondolod h nekem eleg az 50W? itt masok 2x70W-rol beszelnek.

Irj privit, beszereljuk es meglatjuk, mi sul ki belole. Szivesen cserelek veled, ha nekem eleg a szufla.
(#) sportsboypaper hozzászólása Feb 17, 2011 /

Sziasztok!

Nem trafós kerdes, de áramerősség csökkentes erdekelne.

Van egy 4Aes 12V tápom, es egy olyan peltier cellam, ami 11A-t is felvesz. Persze a tap 1 perc alatt biztonsagbol lekapcsolja magat...

A kerdesem, hogy lehet-e valamit bekötni a kettő közé, hogy a Peltier csak 4A-t vegyen fel? Köszi szepen!
Következő: »»   12 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem