Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Üdv, beállítottam a katódellenállással a nyugalmi áramot, az egyik csőnél pont 40mA lett a másiknál pedig 44,5mA, 330+470Ohm sorbakötve, mindkét csőnél. Viszont sajnálatosan semmi nem változot.. a búgás még mindig nagyon nagy, a csatolókondi nem vezet át. Azt hogy érted, hogy nincs rácslevezetője az 508-nak? Köszi.
Szerintem simán vedd ki a meghajtócsövet és úgy kapcsold be! Akkor kiderül, hogy honnan jön a búgás! Ha megmarad akkor tápból, esetleg az 508 szerelési hibájából jön a búgás, ha csendben lesz akkor előfok hibád van!
A csillagpontos "föld" szerelés szabályait betartottad rendesen?
Arra gondoltam, hogy R14 510 K-s ellenállás alja esetleg nincsen testen, de már biztos átnézted. A brumm valószínűleg valamilyen szerelési (testelés, földhurok, fűtés közepelés vagy testelés hiánya stb.) lehet. Azért forraszd ki a csatolókondi egyik felét, és nézd meg úgy is a nyugalmi áramot (nem változhat), valamint, hogy mekkora brumm marad EF 80 nélkül.
A csillagpontos "föld" szerelési szabályait igazából nem nagyon ismerem... simán megterveztem a nyákot ahogy gondoltam, az egyik oldalt aztán tükröztem és ottvolt a másik oldal... nem hinném, hogy megfelel a csillagpontos rendszernek, de az előcsöves dolgot kipróbálom.
Húha, kivettem az EF80 akat, és szinte teljesen megszűnt a brumm. Még így is hallható, zavaró, de ezt azért már lehetne még finomítgani... és a bal oldal még mindig hangosabb. Nem tudom eldönteni, hogy rossz e a test vonal vagy nem-e, emellett, hogy mennyire befolyásolja a kapcsolást, hogy bizonyos ellenállások több darabból vannak összerakva, úgyhogy itt a kapcsolás, remélem van layoutod, ha nincs akkor írj és felrakom máshogy, ha meg tudom oldani. Kösz mindent.
Beszámoztam, előerősítő nélkül kevés lesz.
Oké. megpróbálom köszi. Mi lenne ha adnák neki egy tba810-est? potméterrel szabályozva. Vagy elég lenne neki valami műveleti? Lehet romlana a hangminőség?
Üdv! Szerintem vannak neked előerősítőnek alkalmas csöveid... Ne eröltesd az IC-t. Írj 1 listát, hogy milyen csöveid vannak. (Egy haverom apja azt mondta nekem, hogy: "Minden cső alkalmas erősítő készítésre aminek van rácsa"...)
Helló. Holnap felmegyek a padlásra és előkotrom a csöveket. van5-6 db. Az a baj hogy véletlen hipós vízzel pucoltam le a csöveket és 1-2 csőnél lekopott a felirat. Megköszönném ha tudnál segíteni. Az lenne jó ha valaki tudná fejből a csöveket hogy milyenek voltak az Orion 70-be ("tungsram"). Akkor talán kilehetne totózni. Lehet lekapom őket.
Akkor ha én nem 1,41-el, hanem 1,3-al számolok, akkor már nem kell figyelembe venni a +- 5%-ot (rézveszteség) a szekunder ill. a primer oldalon ?
Ez az arányszám, akkor azért ennyi mert már benne van az összes veszteség ?
Igen, a kimenőre gondoltam.
Van mondjuk egy GU 50-esem, 320 V anódfesszel, és ki akarom számolni a voltonkénti menetszámot a kimenőtrafó primer oldalán. Hány volttal kell egyáltalán számolni ?
Nem (csak) voltról szól a dolog. Mielőtt belemennék elméletekbe, GU50 320 V-al K.b 5W-ot tud. Milyen Vas?
Teljesítmény, vagy minőség? Előfesz vagy katód ellenállás? STB. Privátban tudok segíteni.
Kösz !
Egy ilyen van tervben, egyelőre. SE, 1-2 Watt elég, szobába lesz. SRPP + egy fél cső + Gu 50 Szóval öt csőből állna. Azért kérdeztem, hogy a kimenőre mennyi menet menjen. Kb 7 cm a vaskeresztmetszet, nem hiperszil. Gondoltam hátha erre is van valami bevált szám, hogy ne kellje az embernek nagyon számolgatnia.
Kösz !
Most akkor itt hány szekunder tekercs van a kimenőn ? 4 X 68 ? Vagy van amelyik párhuzamosan van kötve ? Úgy értem, ha csak én simán fel akarok tekerni egy szekundert, akkor ez hány menetnek felelne meg ?
Írd le ami még olvasható, és az is sokat segítene, ha tennél fel képeket. Nekem sajna csak az orion 60 rajza van meg.
Na üdv mindenkinek. Lefotóztam a csöveket kivéve a PCL86-ost, mert az a levegőbe össze van forrasztva.
A lényeg hogy két csőről teljesen lemarta a hipós víz a feliratot. Megnéztem a TV panelján a foglalatokon lévő feliratokat és kieséses alapon lehet választani a pch200 és pcf802 között. Az egyiknek van lyjan kimagasló "U alakú zászlója fémből". A másiknak nincs. Na ha ezekből össze lehetne ütni valami frankót akkor az jó lenne. Ja és persze a 8. csövem a pcl86-os is van csak a képen nincs. Úgyis jó ha valaki kombinálva tervez ebből valamit, megépítem és kipróbálom.
Sziasztok!
Szert tettem pár SM65 vasra, szeretnék valami kis teljesítményű Hifi cuccot összelapátolni vele. A lehetőségek, amik megfordultak a fejemben: Egy csöves SE, ECL82/PCL82/ECL86/PCL86/PCL85/PCL84, vagy EL84 SE, elé pedig ECC81/82/83/85/88 előfok. Valaki meg tudnátok velem osztani a tapasztalataitokat, hogy melyik kombinációval milyen eredményt lehet elérni, szubjektíven kinek melyik tetszik a legjobban, ha esetleg többet is hallott már. Az ECL és PCL szériák között a fűtőfeszeket leszámítva van valami hallható különbség? Esetleg valaki nem tudja honnan szerezhetnék az SM65-ökhöz szorítóbilincseket? Azokat valamiért nem mellékeltek az eredeti dobozos trafószetthez
Honnan szerezted, és mennyiért az SM-eket?
Szia
Tapasztalatból az ECL/PCL-re szavaznék.Picivel szebb hangja van valamiért szerintem mint az EL84-nek hasonló beállításban.Teljesítményben is kb. ugyanott vannak, pár tized Watt van az EL javára.A többi csővel nincs tapasztalatom.ECL86 és PCL86 tudomásom szerint csak fűtésében különbözik, hangra én nem tapasztaltam különbséget.
Sziasztok!
Vettem 10db 6P9-et, újszerűek, ránézésre használatlanok, viszont 10-ből 6 zörög Szerintetek mi zörög bennük? A fűtőszálak épek, csőmérőm nincs, max. valami kapcsolásban tudnám tesztelni őket... Ezek ráadásul acélcsövek, nem lehet belelátni... Ez nem volt jó bolt...
Kár előre aggódni, drótozz össze egy ilyen egyszerű erősítőt vele, aztán izgasd egy darabig őket zenével, közben kiderül, ha komoly gond van. Előfordul, hogy némeky csövekben zörög ez meg az.
Üdv!
Amin az 5-öst látod az valószínűleg tényleg pcl85. Amin van az "U" alakú lemez, az valószinűleg PCF802. A vásik pedig pch200 lessz. 2 oldal ahol utána tudsz nézni az ilyesminek:Bővebben: Link Bővebben: Link
Köszi!
Üdv, megkérdeztem egy ismerősöm a nyákról, és aztmondta valóban, hogy a meghajtásnál nem igazán jó a test. Nemtudom olvastad-e az előzőmet, de írtam, hogy EF 80 nélkül szinte megszűnik a brumm... azért érdekel, hogy te mit mondasz a nyákról úgyhogy akkor csatoltam nem .lay formátumba. Köszi.
A nyák szerintem elfogadhatóan van megtervezve földelésileg. Bemeneten jó lett volna a 100 K-s rácslevezető is , ha olyanod volt. EF80 segégrácsán az 510 K nem hiszem, hogy jó, annak helyére tegyél 470 ohm-1K között valamilyen ellenállást. A többi helyen a sorosan rakott 39 K-kat nem kellett volna betervezni, fölösleges kunkorokat (zavarforrást) csináltál, jó lett volna a 470 K is. A fűtések egyik felét testre kötötted ugye ? (a tápegység rajznak megfelelően van a táp ?)
Mi volt a kifogásod az eredeti 6N8S meghajtással?
A hiperszileket nem boltban vettem, hozzám kerültek
Persze ezek megtekeretlen trafószettek, viszont valószínűleg valaki kiszedhette a szorítóbilincseket, úgyhogy kicsit meg vagyok lőve hogy azokat honnan szerezzek be.
Hiltiszalag (csodafegyver a hiányzó dolgok pótlásásra)?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |