Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Tulajdonképpen nem is butaság. Ha van rá fölös kapacitásod
Én meg majd jól beméretezem...
Közben méregettem, próbálgattam.
Banánhüvely és műszercsatlakozó pont méret. Majd alkotok valami "förmedvényt" maradék 13mm-es müa csőből, kábel árnyékoló réz szalagból, műszer csatlakozóból, RCA aljzatból, szalagparkettából, műgyantából és M3 csavarokból. Gyanítom az eredményt nem fogom publikálni
Ha már így beharangoztad,akkor csak illenék "eldicsekedni" vele...
Azért adok "B" tervként egy lehetőséget a vasárnapi börzének is.
Tolómérőt viszek
Sziasztok! Van egy Pacsirta rádióm amelynek a középhullámú tekercse (86+36 menetszám) igencsak egérrágta állapotban van.. a bekötésben tud valaki segiteni?
Szia A tekercs felső, kevesebb menetü része a modulátor tekecs, ez a trimmer két kivezetéséhez van kötve, a menetirány gyakorlatilag mindegy, de ha preciz akarsz lenni, akkor az alsó kivezetés megy a testre, vagyis a trimmer alsó részére (ez a jobb oldali második érintkező). A nagyobb tekercs az antenna rész, ennek az alsó vége szintén a testre megy, (trimmer alsó rész), a felső vége meg a különálló első leszedőre. A test pontot esetleg ellenőrizd le a gépben, ha véletlenül nem jól emlékeznék. Üdv.
Szia! Hüha akkor itt bajok vannak,mert nincs meg az összes kivezetés.. valószinü beletört..
Hát két tekercsnek 4 vége van ugye.... Óvatosan olvaszd le a kátrányt, meg a méhviaszt, és próbáld megkeresni a végeket, esetleg ha kicsit megmozdítod a tekercset előjön az alja , de ÓVATOSAN ! nehogy szétessen.
Üdv mindenkinek. Ma készen lettem a Philis 62(?) dobozával, sok gondom nem volt vele. Festék már nem volt rajta, csak kicsit le kellett csiszolni, pácolni, meg lakkozni. A hangszóróvászon bútorszövet, vékony arany szálak vannak belevarva, de az nem látszik. Csak a fényképezés miatt raktam össze, mert az elektronikával még vannak gondok. Szól ugyan a középh. de erősen torzít, fullad, a hosszú viszont gerjed mint álat. A röviddel ilyen gond nincs, mert az meg se mukkan. Az oszci ugyan megy, látszólag minden jól van bekötve, de semmi. Bonyolult előkörös kapcsolás, egyásraültetett tekercsekkel, meg millió hernyótrimmerrel, lövésem sincs mit csináljak vele. Sajnos ma igen ramaty idő van, nem tudtam kint fényképezni, ezért csak ilyen műfényes képek vannak.
Még képek
Nincs más hátra mint előre! Mást nem tehetsz mint hátulról előre végig nézed az egyes csövek környezetét. A KF helyén van-e? A gerjedések legfőbb oka lehet. Torzítást okozhatnak a kimenőn lévő visszacsatoló tekercsek felcserélt kivezetői, a kimenő primerjén lévő 5 nF esetleges hiánya, A végcső előfeszültsége. Ha segíthetek akkor priviben kitárgyalhatjuk... Sok türelmet kívánok!
A gond nagyobb. Eredetileg egy olyan kitrafó volt benne a rajz szerint, amin +2 visszacsatoló tekercs volt, egy csomó alkatrésszel, és egy spéci csapolt pot méterrel. Ezeket kicserélték egy korabeli, de normál kirtafóra, illetve pot méterre, úgy hogy az egész negativ visszacsatolás kör, meg az afc fölborult, ujra kell tervezni a rendszert, vagy gyártani a kitrafóra tekercseket. Persze a végcső is öreg, és nem is EBL 1 hanem EBL 4, gondolom annak meg be kell állitani újból a munkapontját. A hosszú hull. gerjedése gondolom a 120 kHz-es Kf- ekkel függ össze, de az legyen most a legkisebb gond. A többivel meg csak ezután tudok foglalkozni. Kösz a segítséget, esetleg igénybe fogom venni, de látatlanba elég nehéz lesz.
Kissé többek azok a menetszámok.
Huh tényleg! A másik oldalán lévő tekercs ami egynek néz ki az a 86+36..
Tisztelt megszállottak. Ma délelőtt megjavitottam a Philips 62 hibáit, leírom mert tanulságos lehet. Szóval nem ment a rövidhullám, pedig csináltam már mindent vele, tekercsek leohmozva, nem szakadtak, kondik egyenként ki-és visszacserélve, cső kicserérve hull. vátló kimérve stb. Az oszcilátora működik, mert szkóppal látszik, hogy rezeg meg hangol, tehát a modulátornál van a baj. Reggel aztán kínomban azt találtam ki, hogy megépitettem az asztalon egy RH modulátor kapcsolást, csak úgy "gubanc"-ba külön tekercsel, forgóval, kondikkal, és bekötöttem a keverő cső rácsára közvetlenül. Persze azonnal beindult, szólt vele. Ezután szépen egyenként visszacseréltem, visszaépitettem mindent az eredeti helyére. Először a forgót, hull.váltó elött, majd a helyén, a kondikat ugyanúgy és persze mindig leellenőriztem hogy még működik-e. Végére maradt a mod. tekecs, amikor azt visszakötöttem, meghalt a gép. Kivettem a tekercset, és bámultam rá, mint vidéki paraszt bácsi, amikor az állatkertbe meglátta a zsiráfot (ilyen állat pedig nincsen!). Mi a túró baja lehet, egy nem szakadt , 10+ 5 menetből álló, vastag, zománc-cerimel szigetelésű vezetékből tekert RH mod. tekercsnek?? Hát kérem a 70 éves tekercs a méhviasz alatt csont zárlatos volt! Vagyis letestelte a keverő cső vezérlőrácsát. 5 perc alatt ujratekertem, és most szól a rövid, érzékeny, hangolható, szóval heuréka!
Most már a rádió többi hibája is meg van javítva, a végcső katódellenállását némi kisérletezés után 300-ról 130 ohm-ra cseréltem, már nem torzit, és az afc körben is két ellenállást kisebbre vettem, úgy hogy most jól szabályoz. Ezek után magától elmúlt a hosszú hullám gerjedése is, pedig ahhoz nem nyúltam. Hát ennyit mára Üdv. Ja és ma sikerült napfényes képet csinálni, itt vannak:
Sziasztok!
Régi 20-25 éves isostat kapcsolót mivel lehet tökéletesen kipucolni? A szkópomban ilyen kapcsolók vannak és mikor kapcsolgatom őket "csíkos" lesz az ernyő.
Sziasztok!
érdeklődőm, hogy közületek valaki javitott már ilyen rádióerősitőt? HiFi-Studio Freiburg telecommander
Hát az első és legegyszerübb megoldás a jóminőségű kontakt spray de nem összefujni mindent, csak a csuszkák mellé befulyni egy keveset. H a ez nem segít akkor ki kell húzni a csuszkákat hátrafelé, és ki kell cserélni az érintkezőket. Nagy meló, de jó pár évre megoldódik a probléma. Üdv.
Gratulálok! Nagyon jól néz ki a Philips!!! Sok sok kellemes órát és persze jó vételt kívánok hozzá! Én sajna eddig "visszafelé" haladok a pacsirtával.. Most azt csinálja hogy bekapcsolás után búgás és a rádió rész sistergése hallatszik... majd fél perc után már csak búg.. a tápelko egyik lábán 240V a másikon 290V-ot mértem egyébként még az eredeti 50+50uf 350V/385V van benne.. 1966. 05. Találtam egy televízióból kimentett 1965-öst.. Igaz hogy korhű,de nem biztos hogy jó.. Szerinted beépithető egy modul tv-ből nyert 100+100uf 350V?? Bár több kivezetése van..
Beépithető, de ha rám hallgatsz a következőt csinálod: Veszel a hir. boltban 2 db 50µF 400V-os nyomtatott áramköri elkót, ez kb negyedakkora mint az eredeti. A régi elkót felperemezed, (óvatosan csípőfogóval) és kidobod a belsejét, majd a maradék alu házba ügyesen berakod, a vezetékek meghosszabitásával, szigetelésével a két újat. A kivezetésekhez az alu szegecseket át kell fúrni 1.5-ös fúróval. Amikor kész, visszaperemezed kis kalapácsütésekkel. Igy lesz egy korszerü új elkód, a régi házában.(kecske is, káposzta is) Az egész kb 300ft meg egy kis barkácsolás. Üdv.
Nem biztos, hogy rossz az elko(formázni azért nem árt), az EL84 anódján 260V-nak kell lennie(a kimenőtr. pr. után!), a 1,5kohm szűrő másik oldalán reális a 240V, vagyis az EZ katódon a 290V is. Korábbi hsz.-ben javasoltam a "Rádió hibakeresés"c.-t, most is melegen ajánlom.
Hali nekem van eredeti csavaros beépitésü ha kell és nem használt hanem ujj Üdv Tamás
Igazad volt.. még nem tudom hogy hol a gond,de nem a tápelko a hibás az már biztos.. Tettem a C78 47n-ra egy 68n-t .. amikor is egy kis pukkanást követően tiszta erős sisterés következett. Kicseréltem bekapcs és semmi,majd megint búgás.. Egy másik bekapcsolásnál rövid szünet után erős sisterég.. mintha érintkezés hibás vagy kh-s-is lenne... de a csúszkák már tiszták. Hangolásra nem reagál.. ECH 81 cserélve.. Előkotrom apámtól a Rádió hibakeresés cimü könyvet..
Egy ilyenem nekem is van nem tudjátok menyit adnának érte és hova lehetne vinni???
Szervusz!
Az ára erőst függ az állapotától.Esetleg bolhapiacra lehetne vinni.Képet tudsz felrakni?(Ha nincs olyan rossz állapotban,lehet.hogy érdekelne! )
Szerintem mindegy, hogy 47, vagy 68nF, de min250V-os legyen(ott az üzemi fesz. 220V!)! A könyv letölthető:innen(elektronika mappából)
Kontakt spray vagy szétszeded és 800-s papirral megcsiszolod.
Kis szünet után folytattam a munkát.
A sávváltó kapcsolósor tisztítása következett, bántotta a szemem, hogy olybá tisztátalan (finoman fogalmazva), illetve nemes egyszerűséggel mocskos mint a bűn. Ezért gondoltam, hátha ki tudom szerelni, bár ez egy elég kockázatos művelet (mi van ha szétugrik millió rugó és az életbe többet nem tudom összerakni?) de aztán erőt vettem magamon és .... leforrasztottam a hálózati kapcsoló kábelét; leforrasztottam egy segédkapcsoló kábelt; oldottam a csavarokat, ami a vázhoz erősíti a kapcsolósort; kitoltam a műanyag vonófejszemeket, amelyek a tolókapcsoló furatába mennek; a szabaddá vált kapcsolósort így ki lehetett emelni. A zsíros, olajos felületre az évtizedek alatt rárakódott por és kosz jótékonyan védelmezte a fémet, de a nitróhígító hatására kénytelen kelletlen volt távozni, melynek során az évtizedes elfoglalt helyet kellett otthagynia szegény mocsoknak. A tisztítómosás ecsettel történt. A száradás után WD40 következett, lassan befedte a felületeket óvatosan ráfolyatva. (a permetezőfejet nagyon érzéssel kell lenyomni, akkor nem spriccel.) Leitattam a felesleget kézszárító papírral, majd az összeszerelés következett, fordított sorrendben. A kezdeti állapot:
Üdv mindenkinek. Mostanában elterjedt a környezetemben, hogy némi megszállotsággal újitok fel öreg rádiókat, ezért egyre-másra kerülnek hozzám készülékek a multból. Ezt a gépet egy régi kedves kollégám cipelte be a hasán egyensúlyozva valahonnan egy vidéki fészerből, hogy "kell-e". Kell persze. Elsőre csak annyit láttam, hogy nagy, hogy öreg, meg hogy rádió.
Történet is járt hozzá, egy vidéli orvosnak készitették a 30-as években egyedileg, a doki évtizedeken keresztül használlta megelégedéssel, majd kikerült a fészerbe. 8 légkörös, kompresszoros kifújás után előjött a szerkezet, 7db. cső, sörösdoboznyi KF-ek, óriási 3-as forgó a ráépitett skálamechanizmussal stb. Kidobozolás után látható lett az alja is, maga a borzalom. Készitői nem ismerték a forrlécet, minden alkatrész a kivezetésén lóg, egymáshoz forrasztva, beleértve a tekercseket is, de bekötö huzalban sem dúskálhattak, mert a legtöbb vezeték, varnis csőbe bujtatott horganyzott vasdrót. A gép tényleg egyedi darab, de valamilyen gyári masina alkatrészeinek felhasználásával rakták össze, most már átnézve a rajzokat, a csőkiosztás alapján úgy gondolom, hogy a Standard Szuper 36 lehetett a kiindulás, kivéve az egyencsövet, meg az ME4 (nem tévedés) varázsszemet. Bujkált bennem a kisördög, hogy bekapcsoljam. Ampermérő eléje, aztán neki a 220-at. Közben azon töprengtem, hogy mi fog történni, kigyullad? felrobban? leugrik az asztalról? vért köp? de semmi. Az áramfelvétel normális, csak hangos búgás. Nosza maradva a készülék "hagyományos" felépítéséhez, én is csak úgy belelógattam két elkót, majd vissza a hálózatba. És láss csodát, a rádió megszólalt, tisztán, torzításmentesen nagy hangerővel, kiváló szelektivitással, szóval "szuperül". Hát persze hármasforgó, hangolt előkör, hatalmas méhsejt tekercselésű, szinte veszteségmentes KF-ek, külön KF cső, külön demodulátor cső, két pentóda a végfokban, igy nem is csoda. Na most itt vagyok a dilemában benne, de nagyon. Mármint hogy mi legyen vele? Ahhoz túl gagyi a felépítése, hogy bármiféle múzeális értéket képviselne, ahhoz meg túl jól szól, hogy csak úgy visszaadjam az enyészetnek. Lehet hogy nekiállok feújitani. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |