Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágnes
 
Témaindító: alex.25, idő: Jan 21, 2007
Lapozás: OK   6 / 19
(#) mex válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Az is csak addig lenne jó, míg energiát nem veszel ki belőle.
(#) Halfbreed hozzászólása Szept 23, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) Oskar hozzászólása Okt 19, 2010 /
 
Szervusztok. Én viszonylag egy egyszerűbb kérdéssel állok elö mint az előttem szólóak. Szükségem lenne egy elektromágnesre (amivel nem autókat akarok emelgetni hanem) e cégi marógépből akarom eltávolítani a nehezen elérhető vasforgácsot. Tehát egy olyan kütyüt szeretnék amit egymagam is elbírok (remélhetőleg egy kézzel) és hálózati táplállásal tudnák működtetni. Az elképzelésem egy 10x10cm-es elektromágnes lenne. Mivelhogy idáig elektromágnessel az ele.mágneses kapcsolón kívül nem volt dolgom így eléggé lalikussan állok a dologhoz. 1 kérdés. a tekercs elhelyezése a vaslapon. 2-a menetszám kiszámítása
Előre is köszönöm.
(#) Halfbreed válasza Oskar hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Szia!

Én spec. (mint abszolút nem hozzáértő) fognék egy olyan 2 centi átmérőjű vasmagot, a vaslap közepéhez rögzíteném, vékony szigetelt vezetékből rátennék vagy 1000 menetet, aztán egyszerű hálózati adapterrel tolnám is rá a 12 V-ot.
(#) kobold válasza Oskar hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Miért kell ehhez elektromágnes? Ha van bontható winchester a polcon, abban legalább 1, jobb esetben 2 db ívelt mágnes is van, kilós tömeget is megtartanak - simán összeszedi a forgácsot.
(#) bgsf válasza kobold hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
A megoldásodban ott a probléma, hogy a marógép asztala vasöntvény.... Azon keresztül záródnak az erővonalak és nem szedi fel az összes forgácsot. Dolgoztam marógépen, de csak kis ecset és autómosó kefe....na meg sűrített levegő.. (de akkor meneküljön mindenki!) Nincs jobb megoldás.... Más lenne a helyzet ha a munkaasztal nem lenne mágnesezhető!
A szomszéd üzemben korszerű CNC gépek vannak, és azokat is sűrített levegővel tisztítják. Látom naponta....
és nagyon nem szeretnék ha egy kicsit is mágneses lenne az aztal, mikor 0,01mm pontossággal kell dolgozni.
(#) bgsf hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Csak még egy gondolat.... A rozsdamentes acél alig, a saválló meg egyáltalán nem mágnesezhető.....
(#) kobold válasza bgsf hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Az elektromágnes erővonalai ugyanúgy záródnak, szerintem, és ha még gyengébb is, még kevesebb forgácsot szed össze.
A mellettünk lévő üzemben közel 100 CNC gép van, egy részüket (a régieket) valóban ecsettel takarítják. Az újakat szinte soha nem kell így piszkálni, a hűtő-kenő folyadék lemos mindent, visszafolyás előtt mágneses leválasztással tisztítják (utána meg szeparátorral).
(#) Oskar hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Ecset nagynyomású levegő-hát igen. jelenleg énis igy dolgozom,de hát ahogy mondtátok "meneküljön mindenki".Majd ha megvagyok a marógéppel akkor kezdhetek neki az egész műhelynek mivelhogy még a plafonon is emulzióval keveredett vasforgács van. Pont ezt szeretném lekerülni, vagy legalább megpróbálni.Bár igaz az nem is jutott az eszembe hogy az elektromágnessel így az asztalt is bemágnesezem. Bár úgy őszintén en az életben nem láttam öntvényt ami mágneses lenne. De Ma kipróbálom hogy a öntvényreszeléket be e tudom mágnesezni. Amúgy köszönőm az ötleteket.
(#) galidor hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Helló!

Én egy 1.5 voltos elemel 1 trafóval szeretnék összerakni egy elektromágnest csak aszt nem tudom hogy csináljak AC-t DC-böl. Csak aszt nem tudom hogy működne egyáltalán. És ha nem hogy javítsam ki? Előre kösz a segítséget
(#) mex válasza galidor hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Ne haragudj, de ennek így semmi értelme az égvilágon.... Hiába kötsz graetz hidat az elem és a trafó közé, nem lesz belőle váltóáram, viszon a trafóra csak pár tized voltnyi feszültség jut, a többi a diódákon esik. Tulajdonképp mit is akarnál készíteni?
(#) gyalaj hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
sziasztok,hol lehet kis mennyiségben(5m)huzalt venni elektromágneshez Debrecen környékén?És mennyibe kerül kb.?
(#) sbsky33 hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Még a topic elején kapott képletekkel ki tudtam számolni, hogy hány menetes, milyen vastag huzalból stb milyen erős elektromágnest tudnék csinálni. AZ egyetlen gondom, hogy a zománchuzalokról nem találok olyan táblázatot amiben benne lenne mennyi ampert bírnak elviselni. Amit most kiszámoltam (ha jól számoltam) egy 30mm hosszú, 8mm átmérőjű vasmagon 1000 menet 0,2-es huzalból 12V DC-re kapcsolva 1,9 kg-ot bír el. Ez úgy reálisnak is tűnik (nekem) Na ige, viszont az is kijött a képletekből hogy 3,4 A folyik át rajta. Hogy ezt bírja-e a 0,2-es huzal
Keresztmetszetet lehet változtatok, mert se a mágnes ereje, a tápfeszültség nagysága nagyon semmi sem biztos Ezért jó lenne egy táblázat, hogy melyik mennyit bír
(#) mex válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Trafónál, ha hosszú élettartamra terveznek max 3A az áramsűrűség négyzetmilliméterenként. Ez csak 92mA jelent a 0.2 átmérőjű huzal esetén.
(#) sbsky33 válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Köszi az infót, így már közelebb tudok kerülni ahhoz amit akarok
Már csak a ur-el (relatív permeabilitással) van gondom. Ugyanis pontos adatokat nem találok pl vas: 400-6000 Jelenlegi számításomban ez 3g-tól 2kg-ig terjedő erő.
A trafóknak a vasmagjai szerintem igen csak azonos tulajdonságokkal bírnak. Pontos adata van valakinek?
Egyik oldalon találtam, hogy a saválló lemez is lehet jó vasmagnak, mert nem mágneseződik fel, de permeabilitást persze ehhez sem találok.
Ahogy most számoltam:
tekercs hossza:170mm
huzal átmérő:2mm
tehát megengedhető áram:9,42A
huzal hossz 87m
huzal ellenállás:0,48ohm
menetszám:1200
tápfesz: 4,5 V
átfolyó áram:9,27A (határon belül van)
ur=6000 (na ezzel van a gond )
F=20,49N =>2kg
(#) mex válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
A saválló lemez nem mágnesezhető, (vagy csak nagyon kismértékben, az összetétel függvényében), tehát eleve nem jó vasmagnak. Legjobb lenne egy lemezelt magú trafóból kimenteni az alapanyagot.
Tulajdonképp mit is készítesz?
(#) sbsky33 válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Természetesen elektromágnest. Nagy elvárásom nincs, elég 1-2kg terhelhetőség (elsőre ) meg persze ne füstöljön el. Trafó lemezt kis utánajárással tudnék szerezni csak azt a fránya ur-t kéne kideríteni hogy mennyi :S
Majdnem elfelejtettem, jól gondolom hogyha a vasmagot méretre fűrészelem azzal nem ártok neki? (mágnesezhetőségre gondolok)
(#) mex válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Nem fűrészelni kell, hanem darabonként lemezollóval méretre vágni. Minden mechanikai behatástól romlanak a mágneses tulajdonságai, főleg az irányított szemcseszerkezetű lemezek érzékenyek rá (hiperszil), de túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a dolognak. Egy sima trafólemezt 1-1.2T értékig szoktak gerjeszteni, egyenáram esetén ez lehet több is, hiszen nem kell átrendeződni a doméneknek.
Hosszas gondolkodás után, nameg a topic címének ismeretében én is rájöttem, hogy valószínűleg elektromágnest szeretnél készíteni, de azt, hogy milyen célra, ha vért izzadok sem tudom kitalálni. De nem is fontos...
(#) sbsky33 válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Darabolást megjegyeztem
Hogy mi lesz belőle, az kiderül amikor kész lesz Vagyis ha sikerül bármi működőképeset alkotni Egyenlőre kísérletezni szeretnék, mit tudok összehozni, azért is gondolkodok kicsiben, hogy minél kevesebb anyagot és pénzt használjak fel/pazaroljak el.
Közben sikerült végre használható dolgot találniMágneses tulajdonságok, mágneses anyagok
A 12. oldalon található grafikonból azt veszem ki, hogy a trafólemez permeabilitása ~6.000-28.000-ig terjed.
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
10 A-t ráengedsz 1200 menetes tekercsre, tonnákat lehet vele emelgetni. Egyenáramú mágnesnél felesleges trafólemezzel szórakozni. Fogsz tetszőleges méretű vasrudat, olyan 3-4 cm átmérőjűt. Szerkesztesz rá tekercstestet és teletekered. Ne túl vastag dróttal, mert nem célszerű sok-sok amperrel dolgozni. A rajz szerint darab laposvasból hajtasz köré egy U-t. Hátulról egy csavarral összefogod. A hatás garantált. Zseblámpaelemmel felemelsz 10 kg-ot jelentéktelen áramerősséggel.

elmag.JPG
    
(#) sbsky33 válasza erbe hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
10A-al tonnákat? :eek2:
Akkor az első oldalon található képletek nem jók?
A képletek:
F=A*(B*B)/(2*u0)
B - indukció (Tesla)
u0 = 1.257*10^-6
A - felület
B=u0*ur*H
H - mágneses térerősség
ur - "mágneses vezetés" - relatív permeabilitás
H=N*I/l
N - tekercs menetszám
I - áramerősség
l - az elektromágnes hossza

Gondolom a laposvas két vége lesz a két pólus...
A vasrúd milyen hosszú legyen? Hány menetet tekerjek rá? A nem túl vastag az milyen, 0,5-ös átmérő? Zseblámpaelem...őőő 1,5V, 2x1,5, 4,5V
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Zseblámpaelemnek a 4,5 V-os laposelemet szokták nevezni. Ha már a korábbi példádban is 4,5 V-ról írtál.
"10A-al tonnákat? Akkor az első oldalon található képletek nem jók?"
Saját adataid:
"tekercs hossza:170mm
huzal átmérő:2mm
tehát megengedhető áram:9,42A
huzal hossz 87m
huzal ellenállás:0,48ohm
menetszám:1200"
Egy dolgot kihagytál. Az "A" felületet. 2-es huzalból 1200 menet 170 mm hosszúságú tekercsen 14 rétegben fér el. Az már legalább 56 mm átmérőnövekedés. Nem tudom, milyen belső átmérővel számoltál, a hosszból visszaszámolva 2,3 cm átlagos menetátmérővel, ami irreális. 170mm hosszhoz és 20 mm belső átmérőhöz ~180 m 2 mm-es huzal tartozik. Elektromágnesnél nem árt, ha minél nagyobb a felület.
2 cm belső átmérőn nem tud tonnát emelni, de ha ugyanezt az 1200 menetet 10 cm átmérőjű vastuskóra tekered, rendesen zárt mágneses körrel, meglesz.
Nem a laposvas 2 vége lesz a 2 pólus. Az csak az egyik, kettéosztva. A másik pólus a vastörzs középen, amire a tekercset tekerted.
Hogy hány menetet tekerj rá, az határozza meg, mekkora tekercstestet készítesz, mennyi fér rá. A huzalvastagságot pedig az, mekkora feszültségről akarod üzemeltetni. A vasrúd hosszát célszerű az átmérőtől nem túl eltérő hosszra választani. Nagyjából 0,5-2 x D. Fontos, hogy a laposvas kengyel keresztmetszete közel azonos legyen a hengerével. Mivel a laposvas 2x van, ezért A=RxRxPi/2. A tekercset közrefogó kengyel két vége a vastuskóval síkban legyen.
Rajz beméretezve:

elmag1.JPG
    
(#) sbsky33 válasza erbe hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Tehát az "A" mint felület nem a vasmagé hanem vasmag plusz a rátekert tekercs? Szal mondjuk vasmag ármérő 10. Rámegy 5 réteg 1es huzal, akkor átmérő=2x5+10=20 és ennek a felülete? Én A-nak a vasmag keresztmetszetét vettem :pirul:
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Ha van zárt vasmag, "A" majdnem teljes mértékben a vasmag felülete. Ha van légrés, minél nagyobb a légrés és minél nagyobb a szemben álló vas, annál jobban terül szét az "A" felület.
"A" felülettel, illetve annak duplájával akkor számolhatsz, ha zárt a mágneses kör, körbezáródnak az erővonalak.
Ha csak egy rúd van a tekercsben, akkor már a levegőben mennek az erővonalak és még a vas permeabilitása is csak egy tényező a sok közül, ami jellemzi az elektromágnes erejét. Ami ez esetben csupán töredéke a rajzon ábrázolt megoldásnak.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
A mellékelt képeken látni lehet, hogyan alakulnak különféle vasmagformák esetén az erővonalak. Látni lehet, hogy kb. mennyi jut oda, ahova szeretnénk.
henger.jpg: Henger alakú tekercs, 1200 menet 1 A. A belsejében a 2000-es permeabilitású vasban 8-10 Gauss indukció.
Emagnet.jpg: Henger alakú tekercs laposvas U kerettel, 1200 menet 1 A. A belsejében a 2000-es permeabilitású vasban 28-30 Gauss indukció.
EImagnet.jpg: Henger alakú tekercs zárt laposvas keretben, 1200 menet 1 A. A belsejében a 2000-es permeabilitású vasban ~250 Gauss indukció.
Az adatok csupán viszonyításra alkalmasak.
(#) sbsky33 válasza erbe hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
A sima henger alakút így számolom: excel
Ha hiba van kérek szólj, hogy mi a gond vele.
A zöld hátteresekben képletek, a kék keretesekben a változók vannak, ezekkel lehet variálni.
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Gondolom, azt figyelembe vetted, hogy ha permeabilitással számolsz, az az érték csak teljesen zárt mágneses körre érvényes. Ha bárhol légrés van, az már beszámítandó. A számításnál "A" felületként a tekercs belsejében haladó vas keresztmetszete, "l" hosszként meg a rajzon ábrázolt közepes erővonalhossz számítandó.
Példák1
4.9.4.2. Légréssel rendelkező mágneses körök
14. oldal: Mágneses körök számítása

elmag2.JPG
    
(#) sbsky33 válasza erbe hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Köszi a leírásokat
Nem gondoltam volna, hogy mindjárt integrál számításba kell beleugrani egy ilyen kis elektromágnes méretezéséhez.
Nekem fontos lenne ez a henger típus, hogy szűkebb helyekre beesett fém tárgyakat( pl csavarokat) ki tudjak szedni anélkül, hogy szét kéne szedni vagy kárt tegyek abban ami beleesett. Persze erre máris jöhet a válasz, hogy sima mágnes is jó lenne, de van hogy fémből van amibe beleesik vagy lefele haladva fémbe ütköznék. Abba hogy engedem le? Egyből rácuppan arra ami nem kéne

em.PNG
    
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Nemrég kaptam ajándékba ilyen csavarmentőt. Mint a rádióantenna, háromtagú kihúzható teleszkópos cső, végén pici erős mágnes. Elég merev, hogy jól lehessen irányítani.
Azt hittem, valami nagyon komoly dologra kell az elektromágnes. Erre a célra itt a vázlat:
A mágneses tér a hajlított vaskengyel végei között alakul ki, nem szóródik annyira, mint a rúdmágnesé.

kiszedő.JPG
    
(#) erbe válasza sbsky33 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Még mielőtt elfelejteném:
Ezért célszerű azzal kezdeni, mire is szeretném felhasználni a szerkezetet.
Ha ez nincs, először magyarázatokkal körbekerüljük a világot, majd megpróbáljuk integráloktól kezdve a kvantumfizikáig minden lehetséges módszerrel elriasztani a gyanútlan delikvenst.
Következő: »»   6 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem