Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1164 / 2208
(#) buburobi válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 20, 2011
Ne haragudj, de csatlakoznom kell az előttem szólókhoz. Én is gondoltam arra, hogy simán egyenirányítom a hálózati feszt, de nem mertem, és utánaolvastam. Életveszélyes!!! Kimenőtrafó ügyben is igazuk van. Én már megjártam a kezdő Bal**** útját. próbálgattam én is mindenféle trafót kimenőnek használni. a hálózati az felejtős, halgathatatlan. A tv képkimenő még használható, de a hangkimenő a legjobb. Kicsit többet kéne olvasgatni a csöves témában, amire ez a fórum tökáletes. Én már legalább 10 éve "beleszerettem a csöves hangzásba", de csak néhány hónapja jutottam el addig, hogy összerakjak 1 csöves erősítőt. Az építést megelőzte több hónapnyi gyüjtögetés (rajz, könyv, cső és trafó) és olvasgatás. Nem kell feladni, csak hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy nem olyan egyszerű mint egy IC-s vagy tranzisztoros erősítőt "összedobni". De megéri. Tudok ajánlani még 1 oldalt a tanulgatáshoz: Bővebben: Link Kitartás!!!
(#) buburobi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 20, 2011
Jojos volt a kijavítás, mert nem véletlenül írtam el, hanem a "tudatlanságom" miatt.
(#) vikipapa válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 20, 2011
Csatoltam a táp-tervet. Esetleg nem lehetne csináltatni fojtót? Nincsen tekercselő huzalom, vasmag is rossz állapotban van, de még a környéken nem is lehet kapni egyiket se.
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 20, 2011
Kösd triódába a PL 508-at is, és az EF 80-at is próbaképpen (a második rácsot egy kisértékű ellenállással (100-220 ohm, esetleg egy darab dróttal) összekötöd az anóddal. Ez egyszerűen kivitelezhető, és valószínűleg jelentős hangminőség javulást hoz a mélyeknél is, mivel a cső belső ellenállása jelentősen lecsökken. Ha kicsi lesz az érzékenység, akkor az EF 80-at kösd vissza pentódának.
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Jan 20, 2011
Nemigazán értem, az EF 80-nál most nem a kettes rács van a tápon azzal a kis értékű ellenállással amit ma raktam be a javaslatodra? a PL 508 nak pedig a 60% on, vagy nem az a kettes rács?
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 20, 2011
De igen, a táp helyett kösd az anódra a második rácsot (EF80 anódellenállásának anódlemez felé eső vége), a PL508-nál pedig az UL leágazásról kösd át az anódra, (nem a tápra (az a kimenő másik vége), az UL leágazás üresen marad).
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Jan 20, 2011
ÁÁ így már más, félreértettem az anódot.. azthittem az anód feszre gondolsz... bocsi...
(#) tda7294 válasza buburobi hozzászólására (») Jan 21, 2011
Sziasztok. Hát kicsit elgondolkodtam és lehet hogy igazatok van. Végül is a
Idézet:
„gyakorlat teszi a mestert
És bocsánatot kérek mindenkitől és Cirokl-tól is, hogy olyan konyhanyelven fogalmazok meg dolgokat, de én már csak ilyen vagyok. Megfogadom a tanácsaitokat, fogom követni a fórumot és gyűjtöm a tapasztalatokat. Türelmem az van hozzá, sőt! túlságosan is. remélem azért a jövőbe még számíthatok a segítségetekre. És bocs hogy ezt írom, de még mindig nem értem hogy miért nem jó a sima hálózati fesz. egyenirányítva. ? az életveszélyt leszámítva... És ezt csak tapasztalat gyűjtés szempontjából kérdezem.
(#) klemo86 hozzászólása Jan 21, 2011
Üdv az uraknak!
GU15 PSE-hez valakinek valami szép és jó rajza, esetleg ajánlása (kimenőt illetően is) van? Köszönök előre minden segítséget!
(#) Mate78 válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 21, 2011
szia

Idézet:
„miért nem jó a sima hálózati fesz. egyenirányítva.”

Egyrészt azért sem jó, mert nem vagy galvanikusan elválasztva a hálózattól, ami hálózati trafónál teljesül.
Másrészt a hálózat terhelhetősége is lényeges szerintem, ott nem esik le a feszültség csak úgy, mint egy trafós megoldásnál.Tehát ha elkötsz valamit, akkor igen nagy áramok is kialakulhatnak, hiszen csak egy diódahíd van az áram útjában.

Ezenkívül ha kisebb,vagy nagyobb feszültség kell, akkor különben sem úszod meg a trafót.

üdv
(#) varadi.otto8 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 21, 2011
Ha,egy csőves erősítőt akarsz építeni ,én azt ajánlom ,hogy elöszőr egy kis teljesítésüt próbálj csinálni.Ott szerzel egy kis tapasztalatot,és csak azután gondold át,hogy tudsz-e megbírkózni egy komolyabbal.A kapcsolási razjz után nem nehéz összehozni egy cajgot,de mikor elérkezel a kimenőhöz,akkor jönnek a nehéz pillanatok. úgy,hogy nagyon gondold át ezt az egészet,és nem beszélve a műszerezettségről. Sok sikert. Dundi
(#) Ricsi89 válasza varadi.otto8 hozzászólására (») Jan 21, 2011
Tudtad, hogy egy 4 éves hozzászólásra válaszoltál?
(#) buburobi válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 21, 2011
Örülök, hogy meggondoltad magad.
(#) buburobi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 21, 2011
Majd 4 év mulva... /ezt nem hagyhattam ki/
(#) klemo86 hozzászólása Jan 21, 2011
Szóval senki semmit a GU15-ről Pedig ritka darab, szép direkt fűtéses kis cucc, és olyan jól passzol hozzá az 5C9S egyenirányítani…
(#) tda7294 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 22, 2011
helló! Így már értem. Szóval főtápnak jó! csak nem előnyös. De elvileg kilehet védeni a zárlatokat biztikkel. Meg hát ott van a zöld-sárga esetleg ha fémdoboz van.
(#) CIROKL válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 22, 2011
Idézet:
„főtápnak jó!”

NEM-NEM semminek nem jó !
A hálózati feszültséget nem szabad csöves erősítőben használni , ha meg minden áron azt szeretnéd akkor ez további gondokat fog hozni magával , a bemenetet is galvanikusan le kell választani meg az egész erősítőt akkor olyan zárt ,elszeparált dobozba kell helyezni amibe véletlenül sem lehet csak úgy belepiszkálni .
Ja meg nem csak a bemenettel lenne gond hanem a kimenettel is az esetleges visszacsatolással is lennének gondok , nem hinném hogy azt szeretnéd hogy a hangszóró kimeneten rajta csücsüljön a hálózati fázis !
Nem a zárlat a gond , egyszerűen nem lehet nem szabad , egy csöves erősítőt csak is hálózati , leválasztó trafóról lehet és szabad használni .
Idézet:
„fémdoboz van.”

No gondolj bele ha fém dobozod lenne akkor mi lenne a felállás ?
(#) tda7294 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 22, 2011
huha. Na akkor mindenképp kell tekernem egy trafót annak a pl500-nak. . Az a baj, hogy sokáig tart.... Elég lenne szerintetek egy 100VA-s trafó? És a fűtésnek egy 30VA-s? Amúgy összedobtam azt a pcl86-ot a levegőbe és ott is sima hálózatról adtam neki a kraftot. Én azt tapasztaltam hogy a bemeneti kondi simán leválassza a dc-t. A kimenőnél volt egy kiss brumm féle a hangszórón, de nem 50hz, mert a membrán lassabban mozgott és minimálisat. de lehet hogy nem a megfelelő elrendezés miatt, vagy hogy a fűtő trafó és a kimenő alig 5-6 centire volt egymástól... vagy az rca nem volt leszigetelve ahol elvágtam és csak rákötöttem....nem tudom.
(#) BaBkenőcs hozzászólása Jan 22, 2011
Sziasztok! Van 12db új os-51 csövem. Ebay-on 50-100$ kérnek darabjáért. 10 év mulva drágulni fog? Vagy meg levegősödnek és elromlanak? :wilting:
(#) varttina válasza BaBkenőcs hozzászólására (») Jan 22, 2011
Tíz év alatt a fiókban/dobozban szerintem semmi bajuk nem lesz nekik.
(#) Csőárus válasza varttina hozzászólására (») Jan 22, 2011
Sziasztok !

Lennének ***
Van esetleg ezen az oldalon olyan szekció ahol az eladandó holmikat felrakhatja az ember ?
Köszi !

Van lehetőség, de csak türelemmel párnap fórumozás után, az apróban meghirdeted .
(#) istvan3 hozzászólása Jan 22, 2011
Sziasztok.
Szeretnék segítséget kérni kimenő trafó méretezésében.
6P3S SE-hez kellene . Van egy számításom, ami szerint illesztés 4k: 8 ohm
10 cm2 es vasmagra számoltam.
Primer menetszám: 2000
Szekunder menetszám: 90 menet.
Primer 0.20 mm-es huzalból tekerném. Szerintetek ez így megfelelne? Mert akkor kezdeném a tekercselést.
(#) hgy válasza BaBkenőcs hozzászólására (») Jan 22, 2011
Azt azért nézd meg, hogy mennyiért viszik is el! Kérni bármennyit lehet...
(#) mark.budai válasza istvan3 hozzászólására (») Jan 22, 2011
Az a lényeg, hogy az a kétezer menet (meg a 90 is), egész sorokban legyen. Szóval ne legyen fél sor, meg ilyesmik, csak teljes sorok. De amúgy a 0,2-es huzal elég.
Értem. Hát a menetszámok felől érdeklődnék, hogy megfelelőek lesznek-e.
Osztásnak, ha úgy csinálnám, hogy 4-3 as osztás. Szóval Primer 4x500 menet és secunder pedig vagy 3x30 menet 1mm-es huzalból (ami kitesz 1 sort pontosan) és így sorba kapcsolva; vagy 3x90 menetből legyen párhuzamosan. Ebből melyik lenne jobb?
(#) mark.budai válasza istvan3 hozzászólására (») Jan 22, 2011
Az osztás jó!
Én a szekundereket párhuzamosan kötném inkább..
[OFF]Légyszi szekundernek írd, Magyarországon vagyunk.
(#) istvan3 válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 22, 2011
Rendben.
Köszönöm a segítséget, remélem jó lesz.
(#) sturbi válasza istvan3 hozzászólására (») Jan 22, 2011
Teljesen jó a méretezésed, ezügyben a Márk által javasoltakat feltétlenül tartsd szem előtt a valós kivitelezéskor (végezz erre előzetes számolásokat a huzaljaiddal, hogy tudd, hogyan módosulhatnak a menetszámok és az illesztés.
Milyen osztásokkal, és elkötésekkel tervezed a traficseket ?
(#) klemo86 válasza BaBkenőcs hozzászólására (») Jan 22, 2011
Az Ebay ne legyen mérvadó, a Tungsram csövek hihetetlen áron vannak az itthonihoz Képest! Én nemrég onnan 61-es évjáratú csövet vettem, és tökéletes. 10 év porosodás ezeknek nem kihívás… (Még jó.)
Hát úgy tervezem hogy 500 menet primert akkor 0.2 es huzalból tekerném, lehetőleg 3 sorban.
A szekundert, ha felfér egy sorba 90 menet 0.4esből akkor úgy szeretném, ha pedig nem, akkor 2 sorba tekerném 0.7 körüli huzallal, csak félek, hogy abból nem lenne elég. Vagy pedig gondoltam, még az 1.1 mm-es huzalból 3x30 menetre.
Következő: »»   1164 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem