Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
gondoltam ara hogy leszedem a tekercset és ujratekercselem ha megmongyátok miböl hány menet kell a vasmag közepét most nemtudom a külseje 12cm:4,5cm vastag igy sem lesz belöle megfelelö trafo?
Az a baj, hogy a tekercsek terhelhetősége az egy dolog, másik meg az hogy a vasmag mekkora teljesítményre képes. Ugye logikusan valószínűnek tűnik, hogy ha egy diónyi vasmagra tekersz egy brutál primert meg szekundert 50Hz-en nem fogsz tudni levenni róla 2-3000W-ot.
Az baj, hogy ugye van sok táblázat arra, hogy hálózati trafót hoyg kell méretezni, de hegesztőtrafóhoz nincs. Gyanítom, hogy hegesztőtrafónál nem azonos a maximálisan lehetséges áram/vezető keresztmetszet, ezért melegednek brutálul, meg az áramkorlátozást is úgy oldják meg sokszor, hogy a tekercsen mozgatható a vasmag, és az előbb említett dolgok alapján ha kevesebb van a vasmagból a tekercs körül, akkor kissebb áramot tud leadni. Meg azt se értem, hogy egy 120-140A-es hegesztőtrafóba van akkora vasmag, mint egy átlag 400VA-es hálózati trafóba. Mert egy 2-3000W-os vasmag az sztem ott körül lehet mint egy jó ATX-es gépház. Szóval én várok valami hozzáértő tapasztalt embert, aki szán rá pár percet hogy felvilágosítson, mert ugyan sokat olvastam fórumon, de ilyen irányokba nem találtam semmilyen információt.
Vélhetőleg azért 30-40Kg egy hegesztő transzformátor mert kilóra adják
Idézet: „Meg azt se értem, hogy egy 120-140A-es hegesztőtrafóba van akkora vasmag, mint egy átlag 400VA-es hálózati trafóba.” Na az ilyen trafók nem jók semmire.
Pedig én hegesztettem vele nagyon sokat, és egész jó.
(akinek minőség kell nem biztos hogy ívvel fog hegeszteni, a másik meg hogy azért van különbség a nem tudsz hegeszteni-tudsz de nemtökéletesen-tudsz gyári minőségben fokozatok közt, az elsőhöz 0ft-ba kerül a felszerelés, a harmadik 300000fölött mi a második kategóriát szeretnénk itt megcélozni minél olcsóbban)
hali .mekora vasmag kell egy jo trafo elkészitésére ? vasas gyárban dolgozok de csak 4mm lv-vel dolgozunk az nem lene jo vasmagot késziteni?
Idézet: „vasas gyárban dolgozok de csak 4mm lv-vel dolgozunk az nem lene jo vasmagot késziteni?” Nem. A legvastagabb, ha jól emlékszem, 0,7 mm, azon kívül bilifüle vas sem az igazi. Csak majdnem... A vastagság nagyon fontos, túl nagy vastagság esetén örvény áramok keletkeznek a vasban, ami marhára melegíti, erre menne el a teljesítmény. (a lemezek el vannak egymástól szigetelve a trafóban). A lemez vastagsága frekvencia függő, minél nagyobb a freki annál vékonyabb lemez kell, és a 0,7 az 50 Hz-hez van megszabva
Idézet: „Már régóta filóztam azon, hogy építeni kellene egy hegesztőtrafót mikrohullámú sütő trafóból mivel abból viszonylag könnyen és olcsón be lehetne szerezni 2-3-4db-ot, és egy ilyen trafó nagyjából 2000V-ot csinál,” Na ne! Az csak mikrohullám frekvencián ad le akkora teljesítményt! A váltakozó áram sajátossága, hogy a teljesítménye frekvencia függő is, de ennek hatása kb. hangfrekveciáknál kezd számottevő lenni. Ennek magyarázata elég bonyolult, de kb. gondolj arra, hogy a gyorsuló dolog impulzus momentuma jóval nagyobb, mint az egyenletesen haladóé, a szinuszosan váltakozó mező meg folyamatosan "gyorsul"
Két trafóból simán lehet heggesztőt tekerni.Egyébként meg a trafó nem ad le mikrohullámot az 50 herc.
"Két trafóból simán lehet heggesztőt tekerni"
Ez akár igaz is lehet. Csak nem 50Hz frekvenciával kell táplálni.
Nemeggyet csináltam.Mivelkéne táplálni?
Hmm, a mikrohullám nem olyan 2,4MHz? Wiki szerint 300MHz-től felfele olyan 300GZh-ig. A mikrohullámú sütők trafója nem porvas vasmagos, hanem sima lemezes, nem 50Hz-en megy? Még a porvas vasmagok egy kapcsolóüzemű tápegységben is 60KHz környékén mennek. antekirt te az eredeti szekundert levágtad, és a helyére szép lassan a vasmag szétszedése nélkül befűzted az új szekundert? Mekkora elektródát tudtál lehegeszteni az így készített trafóval? Látom te sorbakötötted a primereket. Az nem gáz amiatt hogy csak 110V környyékén kapnak, és így is csak ugyanakkora áramerősség mehet át rajta, szal a felére határolod a primer által felvehető maximális teljesítményt?
Ne haragudj, de az én fogalomkörömben a hegesztés nem egyenlő a szikracsiholással. A tesco-ban meg az obi-ban vagy a praktikerben is hegesztőtrafóként kínálják a 6-8kg-os 50Hz hálózati frekvenciájú áramról üzemelő csodákat, de a benne rejtőzködő trafó a méretei alapján inkább talán akkutöltőnek felelne meg. Erre az ilyen készüléket vásároló iparos rá is jön,miután az első hegesztés alkalmával az elektróda felénél lekapcsol a beépített túlmelegedés védelem. A mikrosütő trafó abban az esetben lenne alkalmas hegesztőtrafó céljára, ha a trafóra jutó frekvencia értéke lehetővé tenné azt,hogy az adott vasmag keresztmetszet mellett a kivehető teljesítmény minimum 3kW legyen. Ez 25V ívfeszültség mellett kb. 120A íváramot jelent,ami szerintem hobbi szinten elvárható. Ehhez a teljesítményhez szerintem kb. 400Hz kellene, bár nem számoltam ki pontosan. 50Hz-en jó közelítéssel a vasmagteljesítmény a vasmag keresztmetszetének a négyzetével egyenlő. Ezt egy kicsit lehet fokozni,de semmiesetre sem akkorára,hogy a korábban leírt elvárásnak megfeleljen. Pont emiatt alakult ki az inverteres technológia,hogy a minimális súly mellett a kivehető teljesítmény megfeleljen a technológiai elvárásoknak.
A priméreket párhuzamosan a szekundereket sorban.Kétésfeles pálcával vigan hegeszt.Hatos rézdrót van feltekerve szekundernak 2X6 méter.40volt körül.
A mikrosütők 2,4-2,7GHz körüli frekvencián mennek. 60kHz környékén ferritet használnak trafóként, mert a porvas nagyon hamar telítődne,emiatt alacsony gerjesztéssel mehetne csak. Porvasat inkább hálózati szűrőkben szoktak alkalmazni a kapcsolóüzemű tápokból a hálózat felé menő zavarok kiszűrésére.
Van egy 140 amperos hetrám de nembirtam felvinni a panelház tetőterébe azért csináltam eszt mert elfér egy cipősdobozba.Én nembecsülném alá a teljesitményét .Komplett antenna álvány csináltunk vele vastag csövekből heggeszt ugy mint bármejik.
Tudom hogy vannak csodák. Csak én nem hiszek bennük.
Az a fekete drót akarna lenni a szekunder tekercselés? Ha az, akkor nem tudom hogy hegeszthet ez, mert az nem vastagabb 2,5-ös drótnál. No meg a zöld-sárga vezeték és a kék-barna vezeték összefogva akar lenni a munkakábel? Egy ilyen mikrótrafóból rövid ideig ki lehet esetleg szedni 1kW körüli teljesítményt, viszont erősen hűteni kell, mert túl van gerjesztve alapból nem is kicsit. Hasonló a felépítése az olcsó gagyi hegesztőknek is, csak ott egy icipicit vastagabb szekunder tekercselés van, no meg egy picit nagyobb trafó.
Azt azért áruljátok már el hogy miköze van a trafónak a nagy frekvenciához?A trafó primer 230volt 50hz a szekunder 2100volt 50 hz.Az hogy a magnetron előállit 2450mhz-t az a trafón nemváltoztat az marad 50hz.
Félre érted a hozzászólások lényegét szerintem .
Hatos réz Vagy kétésfeles vas mi olvad hamarabb?
huzamosabb hegesztésnél kell hűteni 1-2 pálcánál még nem.EZ nem ipari hanem barkács gép.Ha egész nap kéne hegeszteni rátennék még két trafót.
Ja, cimbora ez ez öngól volt A mikrohullámú sütő trafó 50HZ-es (most néztem meg biztosra, de a méretből már valózsínű volt, egy magasfrekis trafó 10-ed ekkora méretű is lead ekkora teljesítményt)
Ajánlom figyelmetekbe a következőt a viták elkerülése végett: >>>ITT<<< És szem előtt kell tartani azt, hogy valóban lehet hegeszteni ilyen trafóval. Én végig olvastam azt a témát de arra jutottam, hogy inkább költök rá és készítek egy invertert ami 130A-t tud folyamatosan. Itt a HE-n van is egy kapcsolás teljes leírással.
Itt 8 mikrotrafót használnak a célra: >>>ITT<<<
Kisvideót lehet ide feltölteni?
Üresjáratban semennyire .145 watt az üresjárata.Hegesztéskor 2-3 kétésfeles pálca leolvasztása után érződik hogy melegszik a vasmag de a tekercsek egyeltalán nem.De akkor is csak annyira hogy a kezem álja talán 60 fok.Majd ha a házában lesz kap ventit meg munkakábelt talán egyenirányitót is.De minek nevezzem el szikracsiholónak?
Ez a varrattól függ! Ha hegesztésnek lehet nevezni amit csinál akkor nevezheted hegesztőnek, ha csak taknyol akkor csillagszórónak amitől a szem begyullad Bár a videón jónak tűnik a varrata...
Azért amit linkeltem 8 trafós változat már lehet jó is akár.
Szép varratot csinál eszt már mondtam csak nemvolt nálam pajzs plusz kezemben a kamera. Négyes laposvas valami trabant dinamó tartó van a képen és képes szétvágni is.
Idézet: „Azzal a 8 trafóssal a Margithidat megjavítom” Igen olvastam de azt is írták, hogy azért kell két primert sorba kötni mert akkor kisebb az áramfelvétele. Szerk.: Van egy mikró trafóm azért is ki fogom próbálni. Hány menet kell rá és milyen vastag huzalból? |
Bejelentkezés
Hirdetés |