Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1148 / 3979
(#) djgombi hozzászólása Jan 23, 2011 /

Hali!
Kompakt fénycső elektronikája jó valamire?
(#) blackdog válasza djhua hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Szia!

Mellékeltem az IC mentes megoldás alap kapcsolását.
SW1 hatására 1 jelenik meg a kijelzőn SW2=2, SW4=4, SW6=6, SW8=8.
Én ebben a formában sosem építettem meg, de így átnézve jónak tűnik.
Másik megoldás az IC-s:
Fogsz egy 4543 IC-t és az igazság táblázata alapján adsz magas vagy alacsony szintet az 2-3-4-5 lábaknak. Pl.: 0001 - 1; 0010 - 2; 0100 - 4 stb.
A lábkiosztásokra figyelj oda!
Mert 2-3-4-5 az C-B-D-A viszont az igazság tábla DCBA formában adja meg a logikai szinteket.

Azért ezt az IC-t mondom mert ennek a 6-os lábon megtudod mondani, hogy közös anódos vagy közös katódos kijelzőt használsz.

Remélem tudtam segíteni! Én sem vagyok jártas páka forgató.

Azt azért elárulhatnád, hogy milyen kapcsolásba kell.

12468.JPG

(#) blackdog válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Mármint elkészíteni helyetted a nyáktervet?
(#) Krisz03 válasza djgombi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Persze, ráköthetsz egy jó csövet.
(#) David.zsombor válasza blackdog hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Neeem.Azt nem tudtam kigobozni a szövegből hogyha nem akarok rá fotoellenállást akkor mi helyett rakjak mit és mit lehet elhagyni és ezt kéne lerajzolni egy kapcsolásban.Ha tudjátok akkor jó lenne eagle .sch-ban

Itt már megkaptad a választ.
R3 R4 kimarad a 4-es láb meg megy a 8-hoz.
(#) bkb hozzászólása Jan 23, 2011 /

Kezdőként szeretném megkérdezni, hogy a tranzisztor bekötésénél ebben a cikkben a Bővebben: Link a második ábra R2-es ellenállása miért van bekötve.
Előre is köszönöm

Jó köszi ezt elnéztem...

Nem használom az Eagle-t. Viszont itt egy lehetséges nyák rajz. Ezt még variálhatod ahogy akarod.
(#) Doncso hozzászólása Jan 23, 2011 /

Sziasztok, ma kaptam egy PS-t a gyereknek, de nincs meg hozzá az AV kábel, na kinéztem netről a pinoutot, Bővebben: Link és a TV-t a 6-os lábra kötöttem, a hang egyértelmű, van kép meg hang, de a kép fekete fehér, és kissé zavaros, mit rontottam el? Ha tudtok segítsetek, a gyerek nagyon játszana.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Hello!
"Elképzelhető az, hogy egy dióda vissza enged pár mV-ot?"
Rossz a kérdés.. Hogyan, mi módon mérted, mekkora feszültség mellett, mekkora terhelésen..
- Mert a dióda közel sem ideális elem, tehát nyitó irányban nem rövidzár, záróirányban meg nem szakadás.
- Záróirányú áram nyilván feszültség és hőfokfüggő, értéke a katalógusban (ha igaz).
- Ha egy digi műszerrel mértél valamekkora zárófeszültség mellett pár mV-ot, akkor ezt a mV egy 10Mohm-os ellenálláson esett. Tehát ha pld. 5mV-ot mértél, akkor a dióda záróirányú árama 500pA volt..
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Igen digit. műszerrel mértem és 50-80 mV között mértem.
De közben rájöttem, hogy máshol van a hiba. Arra, hogy hol még nem tudom csak azt, hogy nem a diódák a ludasak.
(#) bkb válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Köszönöm a választ, még tanulok

Köszi.a layout nekem is jobban bejön de az eagle vel jó kapcsolást csinálni
(#) spepe válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Nem mind1 sajnos, hogy PAL vagy NTSC a konzol. Vagy ez vagy próbáld meg RCA-ra kötni.

[off]
Kinek mi. Én nagyon utáltam ezért választottam az sPlan+SprintLayout párost.
(#) M.Béla válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Köszönöm,ezek tényleg jók lesznek,már csak egy kapcsolást kell találnom valamelyikkel.
(#) djhua válasza blackdog hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Koszonom szepen . Nagyon sokat segitettel , nekem ez az akutoltombe kell egy 2N3055 el van , es egy fokozat kapcsolo segitsegevel valtoztatom az aramot , es azt akartam h mikor valtoztatom a kijelzo dolga csak annyi hogy irja ki hogy mennyinel van .. pl. 0.2 . Nem akartam kijelzos amper merot bele rakni mert nincs ertelme tul egyszeru ahoz a kapcsolas hogy egy amper merot epitsek , s atgondoltam es rakok egy analog amper merot is .

Nekem ez a kapcsolas csak arra szukseges hogy lassam hogy melyik fokozatra van kapcsolva . Koszonom megegyszer , es meg egy kerdes : Letezik olyan fokozatkapcsolo hogy dupla legyen ... mert nm akarom hogy az akku toltomrol tapoljam a kijelzot , hanem ha valtok akkor egyszerre valtsa a kijelzot es az ellenalasokat is .
(#) vilmosd válasza M.Béla hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Hali
Attol fugg, milyen szintu kapcsolast akarsz. Egyszeru analog, esetleg cel IC-vel(7106, 7107), vagy PIC-es.

Ilyen kapcsolóra gondolsz? Nem igazán értem a kérdést.

Egyszerű analóg tökéletes lenne,a lényeg hogy pontos legyen (lehetőségekhez képest) eddig nem sok minden találtam, ilyen szenzorral és ere a hőmérsékletre semmit.

Ez az koszonom . De ezt Bővebben: Link hol kell taplalni ? : hol a + es a - ? mennyirol kene taplalni ? Akarmien dioda jo ?
(#) vilmosd válasza M.Béla hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Akkor meg esetleg a kijelzesrol mit gondolsz? Mivel akarod a kijelzest?

Azért nem tettem bele tápot egyebet mert nem tudtam, hogy mire kell és azt hittem ez már menni fog.
Szóval, ha közös katódos kijelzőt használt akkor a kapcsolókra megy a + a kijelző katódja meg GND-re.
Tápfesz rád van bízva. +5 +9 +12V. A lényeg, hogy az ellenállásokat méretezd a tápfeszhez.

A kapcsolóról annyi, hogy két áramkörös kapcsolót keress.

Koszonom szepen a segitseged , es a ram szant idod Sokat segitetel .

Kijelzés nem fontos,úgy gondoltam hogy miután megépítem majd egy hőmérős DVM-el bekalibrálom és ráírom a potira az értékeket.
De ha nem túl komplikált akkor persze jobb lenne a kijelző.

A fiokomban kaptam 1N4007 diodakat ? az jo a kapcsolasba ?
(#) granpa hozzászólása Jan 23, 2011 /

Szervusztok Hozzáértők!
Lehet, hogy nem idevág a téma, de nem tudom hol kérdezzem meg. A minap láttam; valakinek ajánlotta valaki, az Alldatasheet, Specsheet részét, keresni valamit. Nem tudom hogyan kell (rá)benne keresni.
A problémám pl. olyan gyártó, ami a főtáblán nem szerepel (etc, untitled) gyártmányait nem találom, pedig véletlenszerűen elő-előkerül, tehát valahol megvan. Ilyenek pl. NDK, Lengyel, Csehszlovák, Szovjet, vagy időközben nevet váltott (felvásárolt) gyártók.
Aki tud, segítsen (priviben akár, hogy ne itt foglaljam a helyet).
Köszönöm: Kálmán

Jónak jó csak *** nagy. Nincs 1n4148 vagy hasonló?
(#) blackdog válasza granpa hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Nem igazán értem a problémát, de a google-be bepötyögd a keresett alkatrész típusát 95%, hogy találsz róla adatlapot. Én az utóbbi időben sok CEMI cuccot kerestem. Az orosz kicsit nehezebb ügy, de azt is megtalálni.
Orosz cuccokhoz
Orosz betűkhöz
Kivátó típus keresése
Következő: »»   1148 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem