Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1165 / 2208
(#) sturbi válasza istvan3 hozzászólására (») Jan 22, 2011
Látom közben már van válasz a kérdésemre.
4*500 menettel igen jó trafó készíthető két szekunderrel is 500prim./szek/500prim./500prim./szek/500prim formában, ezzel is érdemes lehet kalkulálni.
(#) istvan3 hozzászólása Jan 22, 2011
Feltekerek egy primert és majd utána meglátom, hogy, hogy lenne érdemes. Köszönöm a segítséget.
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Jan 23, 2011
Szép napot, megpróbáltam a triódás kötést, viszont az a baj, hogy ha az EF80 segédrácsát átkötöm az anódra, akkor végülis az áramot a 120k-s ellenálláson keresztül kapja meg, ami azt eredményezi, hogy megint nem Ohm os ellenállás lesz a segédrácson így elmegy a hangja... tehát most hogy átkötöttem, megint kevesebb mint 1W jön ki belőle... Nem torzít ugyan, de félek, hogy ez csak azért van, mert hangja sincs. A kimenőkben a légrést mennyire kell pontosan belőni? Vagy az okozhatja a torzítást? Köszi.
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 23, 2011
Nem azért csökken az EF80 erősítése, mert a segédrács nagy ellenálláson kap áramot, hanem azért mert együtt mozog a segédrácsfesz az anódfesszel. A triódás kötés csökkenti az erősítést, cserébe a kisebb belső ellenállásért. A végcsövet hagyd triódában (értelemszerűen kisebb teljesítményt ad, mint UL-ben, de lényegesen jobb lehet a hangminőség), az EF 80-at kösd vissza valamilyen pentódás módba, hogy nagyobb legyen a fesz. erősítés (fogott (nem mozgó) segédrácsfesz), pl. vissza a tápra, vagy egy 22-Kohm-al a tápra (vagy más, nagyobb értékű ellenállással (szkópon színusszal lehetne a megfelelő értéket kiválasztani), 22 µF-al a testre. A nem megfelelő légrés okozhat torzítást, de 40 mA nyugalmi áramhoz 0,2 mm biztosan elég (sok is). Minden változtatásnál újra kell számolni a disszipációkat a csöveknél, és ha szükséges módosítani kell a nyugalmi áramot a katódellenállás értékének (pentódás kötésnél a segédrács ellenállás értékének (esetleg a katódellenállásnak is) változtatásával. :yes:
Még miuelőtt olvastam a válaszod próbálgattam a légréssel játszadozni, és azt vettem észre, hogy minnél kisebbre rakom annál kisebb a torzítás, most a lehető legkisebb (kb 0,07mm) de jobban nem tudom csökkenteni, és nem is hiszem, hogy ez lenne a megoldás. Tehát azt mondod, hogy az EF80 segédrácsát egy ELKO-val rakjam testre? 22µF körül? és, ha cserélek egy ellenállást, akkor mérjem meg újra a katódáramot a végcsőnél, és esetleg változtassam az adott 40 mA környékére?
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 23, 2011
A PL508 -nak adatlap szerint a megengedett anódisszipációja 12W, a segédrácsé 3W. Triódás kötésben ez összevonható tehát 15 W. Ha a végcső anódja és katódja között pl. 300 V-ot mérsz, és a katódellenálláson 40 mA folyik, akkor a disszipáció a csövön (anód, segédrács együtt) 12W (mert 300V*0,04A=12 VA (W). Ez jó érték ezesetben, mert nem több 15 W-nál, de biztonságos távolságra van attól (13-14 W-ig növelhető a katódellenállás értékének csökkentésével, ezesetben újra ki kell számolni). Ha az anód és katód között 250 V van, akkor nagyobb lehet a nyugalmi áram (kb 55 mA), mert 250V*0,055A=13,75W.
Ha nem triódás kötésben vagy, akkor külön ki kell számolni a segédrácsra is a disszipációt (segédrács és katód közötti feszültséget alapul véve. A segédrácsáramot a vele sorba kötött pl.100 ohmon eső feszültségből tudod számolni. Ezt triódás kötésnél is érdemes ellenőrizni, főleg, ha az anódfesz magasabb, mit ami a segédrácsra ajánlott, vagy meg van engedve.
Az EF 80-on történő változtatások nem befolyásolják a végcső helyzetét, mert kondenzátoros a csatolás. Itt az EF 80 anódján lévő feszültségre koncentrálj elsősorban, féltáp körül legyen a cső anófeszültsége (a 10-22 µF-al hidegített segédrácsellenállás értékét úgy válaszd meg, hogy féltáp körül legyen az anód), ennek katódellenállása is változtatható, hogy ez teljesüljön. Túldisszipálásról a nagyértékű anódellenállás miatt itt nemigen kell tartani.
(#) Csőárus hozzászólása Jan 23, 2011
Sziasztok !

Csövekről lenne szó. Régi csöveknek, lehet valami káros hatása az emberi szervezetre ?
(#) CIROKL válasza Csőárus hozzászólására (») Jan 23, 2011
Igen az hogy neked van nekem nincs ? Az irigység az a legnagyobb káros hatás !
(#) mayky válasza Csőárus hozzászólására (») Jan 23, 2011
Ha elég forró, akkor megégetheti a kezed, vagy ha eltöröd akkor az üveg elvághatja a kezed. Meg hát megenni sem célszerű
(#) (Felhasználó 1947) válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 23, 2011
A rajzon csak a tápfesz megjelenésének késleltetése a
cső feladata,meg persze esik rajta jópár volt.
A 47u után mehetne a fojtó, majd mégegy kondi.
Fojtót gyártathatsz "szakival" is ,biztos van a környéken valami tekercselőüzem, ahol tudnak segiteni.
Az "Ágoston" könyvekben vannak fojtó leirások, számitások, onnan tudsz ötletet szerezni
(#) Bassmester válasza mayky hozzászólására (») Jan 23, 2011
Pontosan így van. Feszültségmentesen, szobahőmérsékleten és külsőleg nincs semmilyen ismert egészség károsító hatása
(#) Csőárus válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2011
Szia CIROKL !

Gyönyörködj a készletemben (nem teljes), ha szükséged lenne valamelyikre akkor meg szólj.
ECC82, PCL86, EZ4, OC3/VR105, PL36, EPL1, AZ1, OTK4, OTK39, ECH3, AZ4, 1T4T, 6AL85, 1L4, ECL82, ECC85, STR85, UAF42, PL500.
2U2C (ez nem rendes U betű van a jobb alsó sarokban egy kis farka, ruszki).
Amiket nem ismertem fel, mert kopott az írás rajta : ???85,?3,Tungsram y5 .

csovek.jpg

(#) gkari válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 23, 2011
Sajnos igenis lehet egészségkárosító: csöves erősítőt tartósan 100dB hangnyomással hallgatni-de ugye áldozatok nélkül veszteség sincs. A 2c2sz-magyarosan- nagyfesz. eir.-ha jól tudom.
Remélem, nem nagyon off!
[OFF]Nem rossz de azt hittem valami cső nagyhatalom vagy!
Mmm egy polcon is ennek a többszöröse van amik vannak már csak a töredéke annak amik voltak , ma már csak azokat tárolgatom amiket használok is valamire :Bővebben: Link
Bővebben: Link[OFF]
(#) marone hozzászólása Jan 23, 2011
Csövi !
Akkor nem kell olyan véresen komolyan venni a trafó szigetelésénél azt hogy soronként kell szigetelni ?
(Már ahogy a hozzászólásokat olvasom.)
Valamelyik év RT újságjaiban (talán 2008) van egy cikksorozat, hogyan készítsünk trafót házilag. Ott azt írták soronként szigeteljük.
Vagy ez valami régi szabvány, amiről kiderült már hogy fölösleges túlbiztosítás ?
Tervezek tekercselést én is, azért kérdezem.
Ill. arra gondoltam, hogy az impregnálást úgy oldom meg, hogy tekercselés közben (soronként) kennék rá valami szmötyit.
Vagy az impregnálni sem muszáj ? Anélkül is működik gond nélkül ?
(#) Csőárus válasza gkari hozzászólására (») Jan 23, 2011
Káros hatáson például a csövek töltésére használt gázok kiszivárgását értem. Esetleg valami másról tud valaki ?
(#) Csőárus válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2011
CIROKL ezek nagyon szép munkák, mindet te csináltad ?
És te melyik vagy a képen ?
Nem semmi műhely.
(#) Bassmester válasza Csőárus hozzászólására (») Jan 23, 2011
Ettől sem kell tartanod, nem ciángázzal vannak töltve a csövek, szimpla vákuum "van bennük".
(#) vikipapa válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 23, 2011
Helló. Köszönöm a tanácsot. Én is hasonlóan akartam megcsinálni. Hát sajnos a környéken egy tekercselő üzem sincs. De már bontottam huzalt, úgyhogy megoldható a dolog. Lenne még egy kérdésem: soronként kell a fojtóba is tenni szigetelést? Ha ezt megtudom akkor neki is állok a tekercselésnek. Előre is köszönöm.
Igen ilyen provokatív dolgokat szoktam unalmamban elkövetni !
Melyik képen ?
De ott van pont egy jobb oldalt dobozt szorongató egyén !

Bővebben: Link
(#) bakos13gab válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 23, 2011
Az enyémbe fleta nem rakott. A fojtóban a két vége közötti feszültségkülönbség áll fenn, soronként szinte azonos a potenciál. Nem hinném, hogy átüt és ha az megtörténik, akkor sem veszed észre. Szóval nem.
(#) (Felhasználó 1947) válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 23, 2011
Már megválaszolták előttem:
nem kell.
Hát, úgynézki én számoltam el valamit de nagyon... már nem gondolkodok a szerelési hibákban hanem újraszámoltam a kimenő vaskeresztmetszetet 4W-ra... az a szörnyű tény ért, hogy ezek a vasak kicsik... nekem elméletben 64Hz es alsóhatár jött ki, de valószínűleg ez gyakorlatban még rosszabb... úgyhogy szerintem új kimenőtrafókra lesz szükségem... 20Hz es alsóhatárfrekvenciával számolva 10cm2... Azért mielőtt teljesen elkezdeném szétkapni a cuccot megmérem, hátha tévedek, és nem is a kimenőkkel van a gáz...
(#) joepapa hozzászólása Jan 23, 2011
Rászántam magam a 6sz19p meghajtását ecc83 srpp ről egy ef86 ra átdrótozni.
Erősíteni kb 2x annyit erősített (pont amennyi kellene a mindig fennálló túlhajtás lehetőségéhez egy sima cd kimenetről)

De sajna fele kakaónál behorpad az ef86 a trióda alatt.
Azaz már 0,4W nál torz jelet kaptam.

EF86 os 350V tápról ment.
150k Ra
470k Rg2 és 1 mikro 300V orosz fémezett papír hidegítette, ha jól emlékszem féltáp alatti fesz állt be.
(honnét vettem? az ef86 datasheet ben van hasonló)
1k Rk 86 mikroval a hátán.
1k gerj gátló a G1 előtt sorosan és 470k levezető a bemeneten.

Az erősítése az amplitúdó megvolt, de hiába 470k volt a 6sz19p rácslevezető is, a rácsba is tuti folyik áram amit nem bírt el az ef86 fokozat.

Ha még lenne egy e88cc félcső katódkövető akkor tuti lenne, de az még 1 foglalat és még egy cső.
Egyenlőre a Behringer SRC2496 kihajtja a csövezett Philips úgyszintén.

Visszakerült az ecc83 srpp 3k3 akkal. Alulkondizva.

Megfüleltük egy szélessávú sonidon is , nekem tetszett, csak kicsit magastalan a titánium dómos triangle után.

Átkábeleztem egy részét szimm mikrofonkábel jel érrel, és a 6sz19p alá kapott ezüsttantált.
Na ettől megjöttek a magasak.
Lusta volt az elkó, és a 150nF os kondi sem segített eleget.

Teljesen át akarom evvel a kábelérrel húzni aztán visszaviszem a sonidohoz, csak addigra nem lesz meg a Philips cd.
(#) vikipapa válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 23, 2011
Helló. Köszönöm a segítséget! Készen is van a fojtó, 20,9Ohm lett, csatoltam róla egy képet. Legelső tekercselésnek szerintem nem is lett rossz. Egy-két dolog még hiányzik róla, de azt a napokban megoldom.
(#) (Felhasználó 1947) válasza vikipapa hozzászólására (») Jan 24, 2011
Jó lett, de ha megengedsz egy észrevételt:
A huzalvégeket vékony szilikon, vagy műanyag csőbe bújtatva kisebb valószinűséggel fognak sérülni.(Ez sajna lemaradt)
Én személy szerint már a csévéből többeres teflon vezetékkel hozok ki 0,5mm-nél vékonyabb huzalokat.
(már a kezdő végnél ráforrasztom a bekötőhuzalra a tekercselőhuzalt, szigetelem, és utána tekerem)
Szerintem a huzalvégeket forraszd fel egy kapocslécre, amit a vasmag furataihoz tudsz rögzíteni.
(#) lazarantal válasza korgs2 hozzászólására (») Jan 24, 2011
Nekem tertához meghajtó spirál kéne.
Üdv Tóni.
(#) bakos13gab hozzászólása Jan 24, 2011
Tovább haladtam a GU50SE-vel. Tegnap 80%-ban átdrótoztam és bár még mindig kicsit kaotikus, kezd elfogadható eredményt produkálni. Üres bemenettel sajnos még gerjed, de ha rá van dugva valami, teljesen csendben van. Tegnap a börzén vettem két orosz 680nF/630V-os kondit (tán olajpapír?). Eredetileg riaa kicsatoláshoz szántam de beraktam ide. A bemenet direktcsatolt lett és kikötöttem a potmétert is.
A sasszi még mindig fa. A következő lépés majd egy alulemez megmunkálása lesz és tulajdonképpen átépítem az egészet.
(#) vikipapa válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 24, 2011
A kivezetésekre zsugorcsövet akarok húzni, csak sajnos nem volt itthon. A felső felfogatáshoz majd megy egy nyáklap, amire majd felforrasztom a huzalok végét, meg teszek rá egy-egy sorkapcsot. Ma nem tudtam elmenni a városba alkatrészért úgyhogy most áll egy kicsit a dolog. Köszönöm a segítséget és a tanácsokat
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Jan 24, 2011
Üdv, hát azt kell mondanom, hogy én ezt már végképp nem értem... szereztem egy frekigenerátort,és megmértem... az eredmények a képeken láthatóak, de most akkor mi is a helyzet tulajdonképpen?? az összes alacsony frekvencia már a kimenők előtt is torz.. mármint a végcső anódját mértem... Akkor most a kapcsolás a rossz nem is a kimenő, mint ahogy én azt gondoltam?? 100Hz-nél már nincs benne a ferdülés a görbébe...
Következő: »»   1165 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem