Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szeretnék tanulni az AB osztályú erősítőkről. Idővel tervezni, majd építeni is. Elszeretném sajátítani a szükséges alapismereteket, ezért kérnék tőletek segítséget. Képletek, alapfogalmak. Aki ráér, kérem gyűjtse össze az anyagot. Témakörök is elegendőek.
Köszönöm.
Nem hiszem, hogy a technics trükközne, lehet, hogy valahol megszakadt a nulla és ez a búgás oka, valamint ezért is mentek tönkre az eredeti IC-k.
Sokat segítene egy felvétel a hangjáról, de nem mikrofonnal, hanem a kimenetet kellene ráeszkábálni a hangkártya bemenetére egy felvétel erejéig! akkor kiderülne, hogy hol is a baj.
Egy folyamatos búgás van. Ha jól emlékszem, hogy 50Hzes búgásnak mondják. Holnap valahogy csinálok róla egy hangfelvételt.
Szerintem az a hálózati áramfelvétel lesz. Attól függ hova van írva.
A guglival mindent megtalálsz a NET-en. :yes:
Pl. ilyen kis cikkeket.
A rádió hátuljára, ahol az adatok vannak : 220V ~ 50 hZ 15 W ezeket írja!
Aha akkor az a hálózatból felvett teljesítmény. Nincs az több 2-3 wattnál amit szól. Esetleg 5 de azt már kétlem.
Úgy valahogy. vagy a végfoka annyi és a hangszóró valamivel izmosabb.
Akkor, te mit ajánlasz? Mekkora erősítő kéne nekem?
Olyan amit a tápod bír. Azt pedig leírtam már, hogy mekkora. Sajnos ha kicsi a táp akkor nem tudsz nagy teljesítményt kihozni. Esetleg megpróbálhatod a TBA810-est is. Az 7 wattot tud.
Bővebben: Link Ez jó ? Csak , nem tudom, hogy honnan lesz hozzá nyákrajzom....
Tervezni kell hozzá! Elég egyszerű végfok. Van hozzá ezer rajz a neten :google:
Most találtam egy nyákrajzot hozzá. Akkor szerinted a tápommal menne ? A hangszórómmal működne? Egyik sem égne le?
Nem kéne neki. De ne várj csodát tőle. Kezdésnek elég ezt megépítened aztán lehet komolyabbat is.
Én is , így gondolom. Köszi a segítséget, szép napot ! Ja . és az a baj, hogy a kapcs. rajzon 4 OHM-os hangszórót ír, nekem meg 8 van, ugye az nem baj ?
Szia . Akkor elvileg kisebb teljesítményt kapsz kevesebb W.
Egy tranzisztoros végfok produkálhat zárlatos tüneteket akkor ha 2 ellenállás és az egyik tranzisztor nincs benne Mellékelek egy rajzot. Lásd a 14.es panel és a 100ohm os ellenállás a 0.33 ohm os és a BC 547 B tranzisztor nincs bent. Végfok rajza.
Előfordulhat, de miért nincs benn az a sok alkatrész?
Mert eldurrantak az ellenállások na meg a tranzisztor is, de először nem volt semmi csak kiforrasztottam a 0.33 ohm -os ellenállást hogy megmérjem az értékét mert akkor még nem tudtam , megmértem és visszaraktam és azután durrant el ez a 2 ellenállás + a tranyó ,de előtte működött.
Tervezek neki NyÁK-ot. Az a biztos, nem akarok ilyen szép FET-eket elküldeni a sziliciummezőkre.
Szerintetek egy erősítő a +,- között hány volt különbséget tűr meg? Illetve milyen hatásai vannak ennek az erősítőre? Éppen akadt egy trafó a kezem ügyébe, aminek 3 volt eltérés van a két sekunder között, innen merült fel ez a kérdés
Üdvözlet tisztelt kartárs kollégák!
Nem régiben vadásztam le a gugliról egy kicsi kapcsolást, ami sztereó bázistávolság növelésére szolgál. Ismertebb nevén széles sztereó. Azok akik nem ismerik mi féle furma dolog ez, azoknak mondom, hogy ez egy baromi régi trükk, ami arra szolgál, hogy ha nincs mód a hangsugárzókat távol helyezni egymástól, akkor elektronikusan, un. virtuálisan növeli meg a távolságukat, hogy fázis eltolással egymásra keveri a két csatornát. Azonban egy jelölést nem értek. Kérdésem az hogy a VCM jelölést miként kell értelmezni, vagy az jelföld lenne?
Erre gondoltam én is, csak semmi kedvem szétbontani a vasmagot. Egyébként valóban felül van neki a szekundere, csak nincs kedvem kalapálgatni a lemezkéket újra és újra De ha nincs más, akkor majd rászánom magam. Még én tekertem annak idején, de akkor a papának krómozásra nem számított az a 3 volt. Kb 250 watt körül lehet de kicsit túl lehet gerjesztve, mert alapállapotban búg, és melegszik a vasmag... Azt hiszem átmegyek vele trafós topicba.
Még egyszerűbb megoldás bontás nélkül, ha közösíted a két szekundert, és virtuális földdel osztod le. Az az a kondik null pontját nem kötöd be a trafó null pontjára.
Így azzal a pár volttal kevesebb lesz az össz fesz, mintha rá teketnél, de lényegesen kevesebb macera, és szimmetrikus tápot kapsz.
Konkrétan hány volt jön le a trafódról? Már csak azért hogy arányaiban mennyire jelentős az a 3V ? Szerintem rákötheted nyugodtan egy végfokra, mérjél rajta kimeneti DC-t és ha elfogadhatóan kis értéket mérsz, akkor használhatod. Valószínű azonban, hogy kevésbé lesz kivezérelhető, mivel az egyik félhullámban már kisebb kimenő jelnél fog vágni.
Az alább említett "virtuális földet" én inkább nem ajánlanám, mert az csak az üresjárati mérés erejéig volna szimmetrikus. Másfelől ha búgós-melegedős az a trafó, akkor inkább hanyagoljad
Sziasztok!
Szeretnék építeni 2db BD249C tranzisztorból valami erősítőt, mit ajánlotok, ne legyen bonyolult (csak pár alkatrészes) de legyen ereje, wattja. 19V-ról szeretném hajtani, de 12V is megoldható, de ez csak 3 A-en, a 19 az meg 4,7A-el. Van még egy TDA2003 Ic-m, ezt is belelehetne kombinálni. Mit ajánlotok?
Egyenirányítva érte, mert mint régebben említettem a váltómérést megölte a mikrosütő trafó. Az egyik 27v a másik 24. Illetve az első kicsit 27 alatt van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |