Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Igen, az órajel és a hardver maradt ugyanaz. Megszakítást nem használtam.
Közben megoldódott, leírom hátha másnak hasznára válik: A gond az volt, hogy nem állítottam kimenetnek az SCK-t Valamint a flashbe író résznél ha a page-erase és buffer->page-without-erase funkciókat külön használtam nem működött, ha ezek helyett csak buffer->page-with-erase parancsot használtam, akkor ment.
Segítségre lenne szükségem. Adott egy program C nyelven amit szeretnék lefordítani. A program egy kijelzőre jelenít meg szöveget. Ezt szeretném magyarul kiíratni. El is kezdtem az unsigned char... "az itteni szöveget" lefordítani, olyan módon hogy a karakterek száma ne legyen több az eredetinél. Eddig jutottam vele. A továbbiakat úgy képzeltem, hogy letöltöm az SDCC program fordítót, ami assembly-be konvertálja. Ez után pedig GPUTILS fordítóval HEX-re. Jó lesz ez így??? Ezek ingyenes programok. Minden segítséget előre is köszönök.
Az SDCC fordító a honlapjuk tanúsága szerint nem alkalmas AVR-re való fordításra. Neked tehát egy AVR C fordító kell, persze amennyiben az a mikrokontrollered.
Jómagam a WINAVR + AvrStudio4 kombinációt javaslom.
Köszi.
Szia !
Nem tudom, hogy megoldottad -e a problémádat. Az oldal azt írja: a szoftvert megtalálod az AvrStudió STK500 mappájában, ezt kell a prociba töltened. Gondolom valamilyen alternatív módon. Legkönnyebben a Ponyprog nevű szörnnyel, a device file résznél nem a .hex választod, hanem lenyitod a lehetőségeket és a * válaszd. Akkor kiválaszthatóvá válik a stk500.ebn file, feltöltöd a procira, és utána a configbiteknél az SUT 0 - 1 és a CKSEL 0 - 3 ig ne legyen pipa, CKOPT -ban se. ezt is beírod a prociba. Ekkor megszünik minden kapcsolatod a procival, hacsak nem tettél rá kristályt. Programozóba áthelyezve működnie kell.
Én nem vagyok egészen biztos abban, hogy a PonyProggal fel tudsz tölteni .ebn fileokat. Elméletileg egy bootloadert kell feltölteni az AVR-re, majd az AvrStudión keresztül rátölteni ezt az ebn-es filet.
Azért van ez a bootloaderes módszer, mert az ebn file nem a hagyományos .hex módon tárolja a programot, hanem csak az Atmel által ismert módszerrel. Ezért is kell a boatloader, ami által ezek az .ebn fileok feltölthetők.
sziasztok,
segítséget kérnék egy ATtiny13v mk programozásához, mivel totál kezdő vagyok, elsőre kérdésem milyen technikai eszköztár kell ahhoz h ezt programozni tudjam. ha túl bonyolult tudtok e olyan embert aki tud ilyenben segíteni nekem? köszönöm! imnhtpsmnkare@yahoo.com
Könnyen lehet, hogy igazad van. Én próbaképp megnéztem a ponyproggal, az .ebn filet megnyitotta és elégé hexa kinézete volt. Ezért bátorkodtam ajánlani. Bármilyen más szerkesztő, nem hozta be ezt a képet.
Szia!
Köszönöm a tippet. Sajnos kételyeim vannak a ponyproggal való felprogramozással kapcsolatban. Egyrészt ahogy megfigyeltem, elég sokan kizárták már magukat a prociból ezzel a programmal. Másrészt, amíg az ebn fájl feltöltésére kerestem megoldást, nem találkoztam sehol a ponyproggal, mint lehetőséggel. Elvileg az ebn fájlt csak az AVRstudióba beépített AVRprog támogatja. Én ezt a programot meg sem tudom már nyitni, mivel nincs ehhez való programozóm. Amit nem értek (ez valószínűleg hiányos tudásból származik), hogy elvileg STK500 kompatibilis programozót igényel. Nekem van egy AVR Doperem, ami legjobb tudomásom szerint ezzel kompatibilis. Akkor mégis miért nem hajlandó megnyitni az AVR prog? Illetve mégis milyen programozó az, amivel lehet használni az AVRprog-ot?! Gondoltam megépítek egy HVPP-re képes programozót, mert van egy procim, amiből rejtélyes módon kizártam magam. Nem külső órajel, mert a program fut, nem reset láb letiltása, mert az működik, és az SPI programozást meg nem tilthattam le... De programozni nem tudom. Pedig csak egyszer lett beégetve a mega48... Erre nem tudom megépíteni ezt a programozót. Most belekezdek egy fuse-doktorba...
A kételyeidet megértem, abban a programban megkeverték a fusebit részt rendesen. Pedig ügyes program lenne. A Tyúk és a tojás problémáját hivatott megoldani. Sajnos én sem vagyok még elég penge a dologban, ott szokták eltolni a ponyproggal, hogy többnyire a fusebittel kezdik, azok elpiszkálása után megszakadhat a kapcsolat a procival külső osc konfig esetén. Mert egyszerű soros, drótozott programozóba minek a kristály ugye Szerintem az AVRStúdióban lévő avrprog az együtt futhat, nem különálló, önáló program.
De lehet , hogy tévedek, mert ebben nem mélyedtem el. Ha van AVR-Doper-ed, akkor sok problémád nem lehet annak vinnie kellene ilyen helyzetet. A mega48 rész az rejtély számomra.
Köszi simpi, ez már nekem is megvan! Ebbe kellene valahogy beletuszkolni az ebn fájlt, hogy hex legyen belőle... Ha esetleg van próbálkozó szellemű fórumozó, mellékelem az ebn fájlt.
Ha ezzel az ebn konvertálós dologgal nem jön össze a móka, akkor hagyom a fenébe. 2 hetet vártam az alkatrészekre a programozóhoz, és nem tudom beizzítani. Gyorsan összedobom a fuse doktort, mert már látni akarnám a hőmérőmet. Vagyis most is láthatnám, csak egy korábbi programot írtam át cimbinek, neki meg más volt a panelterve. Meg nekem is más. Így most épp hülyeséget mutat.
A hexet könnyen megcsináltam, köszönet Simpinek! Mellékelem. Remélem sikerül feltenni rá.
Ja, az én avrstúdiós stk500.ebn konvertáltam, a tied is onnan származik? Megnéztem egyforma. A ponyprogban megnyitva az eredeti .ebn-t és a konvertált .hex-et van eltérés... hmmm.
A ponyproggal azert zarjak ki magukat sokat, mert "ezt akartad hat nesze" tipusu szoftver, azaz nem kerdez ra semmire, nincs benne tehetseg potlas, ugyhogy ha hulyeseget csinalsz, hagyni fogja.
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek, midjárt ki is próbálom. Csupán azt mondjátok el nekem, hogyan használtátok a programot?! Mert én nem jöttem rá...
És működik a programozó... :yes: Legalább is a sima ISP mód működik. A HVPP-t majd ebéd után tesztelem, de gondolom az is megy akkor... Köszönöm a segítséget még egyszer! Mindjárt kerítek egy modit nektek!
Értem...
Nekem is egy mappában volt a két fájl, de nem tudtam mit kezdeni vele. Próbáltam az ebn-t megnyitni a programmal, a programba belehúzni az ebn-t, de semmi. Pedig ami "kódot" most beszúrtál, azt a formát megtaláltam egy másik fórumon, de nem tudtam mit kezdeni vele. Köszönöm sokadjára...
Ha legközelebb ilyen parancsot látsz, akkor futtasd le parancssorban. Start menü--> Futtatás-->cmd--> Enter
Persze ez Xp alatt van.
Megnéztem és egy AVR-Doper féle STK500-assal lehet programozni. Kapcsolás itt . Illetve egy fokkal egyszerűbb lehet esetleg egy STK200-assal kompatibilis programozóval, ami rendszerint a számítógép párhuzamos portjáról működik.
Sziasztok!
AVR Stdio 4.16 és 4.18 között milyen érdemi különbség van?
Sziasztok AVR studioban hogyan lehet egy tetszőleges portnak szimbolikusan nevet adni (pl. PORTA,0 helyett LED1)?
Egyszerűen. A program elején definiálod a nevét és kész.
Köszi! Végeredményben új dolog nincs benne, csak a bug-otlanosítás.
Sikerült végre az SPI-t üzembe helyezni két uC között. Salve Select-et hogyan kell használni? Tudom hogy nekem kell machinálni vele, de hogyan?
Üdv!
Több processzoros rendszert szeretnék fejleszteni, ami uarton kommunikálna. Minimum 3 proci lenne. Egyszer láttam egy eszközt amiben 4 proci is ment. Fel voltak láncolva az uartok(zárt körbe). 1 db Atmega128 és 3 db Atmega 8. A küldött adatok tartalmazták hogy melyik egységnek szól, mi a parancs... A gond,h ez basicben volt megírva és sehol nem találok hasonlót C-ben. A hardveres része az most nem gond, csak szoftverben nem tudom,h hogy kell konfigurálni. Előre is köszönöm a segítséget! Márió
Üdv Mindenkinek!
A véleményeteket szeretném kérni, hogy szerintetek miként lehetne megoldani azt, hogy a beépített Counterrel vagy esetleg valami más módon mérni tudjam egy ciklus lefutási idejét (egy végtelen while ciklusról lenne szó). Szeretném minden ciklus lefutása után kiírni a ciklus egyszeri futási idejét. Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv: André
Üdv!
A ciklus legelején indíts el egy timert és a ciklus legvégén meg "írasd" ki, így persze nem lesz 100%-osan pontos eredményed, mert a két műveletnek is van futási ideje, de ha nem kell nagyon pontosan szerintem így működne. Üdv, Fizzy
Üdv!
Köszönöm a választ, kipróbálom majd Viszont most a következő problémába ütköztem: egy stoppert készítettem, counter+compare match interrupt-tal, és a programomban nem találom, hogy mi nem tetszik az AVR Studionak, mert ugyan lefordítja, de a következő hibaüzenetek társaságában: Build started 29.1.2011 at 11:24:21 avr-gcc -mmcu=atmega88 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT Stopper.o -MF dep/Stopper.o.d -c ../Stopper.c avr-gcc -mmcu=atmega88 -Wl,-Map=Stopper.map Stopper.o -o Stopper.elf avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature Stopper.elf Stopper.hex avr-objcopy -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom="alloc,load" --change-section-lma .eeprom=0 --no-change-warnings -O ihex Stopper.elf Stopper.eep || exit 0 avr-objdump -h -S Stopper.elf > Stopper.lss AVR Memory Usage ---------------- Device: atmega88 Program: 966 bytes (11.8% Full) (.text + .data + .bootloader) Data: 11 bytes (1.1% Full) (.data + .bss + .noinit) Build failed with 5 errors and 0 warnings... Fel is engedi tölteni, működik is, mégis zavar ez az 5 észlelt hiba. Esetleg valamelyikőtök tudja mi lehet a probléma? Mellékelem a fájlt is, hátha az segít.
Nekem több hibát észlelt, de csak mert nincs meg a header fájlom. Egyik warning viszont amiatt volt mert nem volt ez:
Én eddig úgy tudtam, hogy error esetén nem engedni megcsinálni a .hex-et, csak warning-nál. A másik, hogy én sima overflow-os funkcióban mérném az időt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |