Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   897 / 1319
(#) icserny válasza accaboj hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Idézet:
„Hát nem a 150 forintról van szó, csak jó lett volna megtudni hogy melyik sort kéne átírni a programban.”
Ha jól értettelek, akkor a program kódja nincs a kezedben, csak a lefordított HEX állomány. Ezt szükség esetén visszalehet fordítani (reverse engineering) - ha a szerző nem tiltja meg - de nem tudom, hogy kinek éri meg az időt, fáradtságot.

Néhány hónap (vagy év) kitartó tanulással írhatsz magadnak szebbet, jobbat is.
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Megvan az asm is, csak épp valami németre hasonlító (talán holland) nyelvű kommentekkel.
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Idézet:
„A 4MHz-es kvarcot meg elajándékozod valami ismerősnek, aki elektronikával foglalkozik.”
Inkább tegye félre a következő kocsihoz - hátha négyütemű lesz...
(#) Baxi válasza icserny hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Hi, akkor ez volt a gubanc, köszi.
Én 18f2550-el kísérletezgetek.
(#) trudnai válasza accaboj hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Nem biztos, hogy csak egy sort kell atirni -- attol fugg hogy van megirva, mert ez ha jol latom asm-ben van megirva, igy akarmilyen idoziteseket is hasznalhattak. Az idozites pedig fugg az orajeltol ugye. Namost pl C-ben (ha korrektul van megirva a firmware) akkor az idozito rutinok a beallitott orajel fuggvenyeben helyesen, megfelelo idokozt varakoznak. ASM-ben is meg lehet(ne) igy igyrni, de legtobbszor nem korultekintoek es nem igy csinaljak, bele drotozzak az idoziteseket, sokszor tobb helyen is. Ez csak akkor derul ki, ha a kodot analizalja valaki (de ahogy mar elhangzott, ha egy egyszeru 150Ft-os kristaly cserevel ez a problema megoldhato akkor minek is torjuk a fejunket ilyeneken).
(#) vilmosd válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2011 / 1
 
Hali
Esetleg ha vagysz tobb irodalomra, ebben a konyvtarban talalhatsz egy par irodalmat a PIC-ek lelkivilagarol, nyelvjarasokrol, esetleg mintapeldakat is. Van magyar nyelvu is benne.
(#) icserny válasza Baxi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Idézet:
„Én 18f2550-el kísérletezgetek.”
Akkor nagyon ajánlom a honlapomon a PICCOLO projektet (különösen az első öt fejezetet). Abban ugyan PIC18F14K50 és PIC18F4550 szerepel, de az utóbbi szegről-végről a 2550 közeli rokona.
(#) szilva válasza Baxi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Az illegal opcode hibaüzenet előtt nincs egy warning, hogy címkét talált a nem első oszlopban? Én arra gondolok, hogy pl. 18F-re fordítanád a kódot, ott meg nincs RLF, csak RLCF és RLNCF, így az RLF-et címkének tekinti, az opcode meg PORTB lenne akkor a sorban. Olyan opcode meg tényleg nincs. Érdemes értelmezni az üzeneteket, sokmindent elárulnak, ráadásul a sorszám is ott van mellettük, hogy melyik sorra vonatkoznak!
(#) c27 hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Sziasztok.
A watt féle LTP portos v4 picégetőt megépítettem, ami a kapcsolásoknál van. A pichez kívülről csatolni kell egy 10k ellenállást a Vdd és az MCLR láb közé. Ez mikor szükséges vagy ezt be kell építeni mindig a kapcsolásba a 12V és az 5V közé?
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Igen, ezt mindig ajánlott ill. be kell építeni, ha jót akarsz. Ettől a hozzászólástól olvass, megvan mindenre a válasz.
(#) adamhollos hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Mit kell kötni a PIC16f84 osc lábaira? mert odáig rendben van, hogy kvarcot vagy oszcikllátort de milyet? hány herceset meg ienkitt néztem
(#) trudnai válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ez kb olyan kerdes, mintha az kerdezted volna: "Van egy autom. Most merre menjek es mit szallitsak vele?"

Ezeket a dolgokat neked kellene eldontened, hogy mit is szeretnel csinalni a PIC-eddel. Legegyszerubb, ha kinezel egy projectet es megepited, vagy vegig tanulod egy tutorial segitsegevel -- itt mar rengeteg linket kozoltek ahol konyvek es egyeb leirasok is talalhatoak. Ha valamiben elakadsz, akkor pedig ide felteheted a kerdesed konkretumokkal (pl, hogy itt a kapcsolas amit megepitettem, de nem megy ez vagy az vagy miert vilagit sargan a piros ledem. Avagy itt a program amivel probalkoztam, de nem megy ez vagy az vagy gyorsabb vagy lassabb).
(#) adamhollos válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
egy egyszerü villógót szeretnék megépiteni kisérletezés céljából az egyik o/i-t álítanám kimenetre és enyi az egész
csak kisérletként most lesz elöszőr PIC a kezemben

ugy gondoltam veszek egy pic-t egy kvarcot, ledet meg ellenállás van raktáron csak az a gond hogy kvarcot még soha sem használtam

Légyszíves használd a mondateleji SHIFT gombot, s a helyesírásra is figyelj oda jobban. Action2K
(#) watt válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Nézd meg az adatlapban!
(#) trudnai válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
1. Olyan PIC-et vegyel amihez nem kell kulso kavics, es akkor problema kilove (majd megtanulod kesobb, a PIC megismerese epp eleg nagy falat)

2. Olvasgasd Topi cikket, abbol par alapveto dolgot megtanulhatsz...
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Idézet:
„miert vilagit sargan a piros ledem”
:peace: :smoke:
(#) vilmosd válasza adamhollos hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Hali
Ha ajanlhatom, akkor a tegnap belinkelt konyvtarban talasz egy Pic ASM-es konyvet, ami szinte kifestokonyv szeruen vegigvezet a PIC tanulason. Elmagyaraz minden reszletet. Egy 16F887 kell hozza, es valami probapanel. A probapanel doksijat is megtalalod ott. Talasz egy par mintapeldat mint ASM, mint C nyelvjarasban. Letoltod a MCHP oldalarol a MLAB IDE fejleszto kornyezetet, es nekialsz kiprobalni a mintapeldakat. El leszel vele egy darabig, es sokat fogsz tanulni. Termeszetesen a kedeseidre itt mindig kapsz valaszt.
(#) szilva hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Ma a délelőtt nagy részét azzal töltöttem, hogy rájöjjek, miért kapok az MPLAB SIM-ben 4x lassabb Timer2 interruptot, mint amit kellene, és amit a megépített hardver is csinál. 16F887-ről van szó, idézet az adatlapból:

T2CKPS<1:0>: Timer2 Clock Prescale Select bits
00 = Prescaler is 1
01 = Prescaler is 4
1x = Prescaler is 16

A végén már egy csontra lecsupaszított projekttel próbálkoztam, és kiderült, hogy a szimulátor ezt a két bitet hibásan kezeli, a programomban '11' állt a helyükön, és ennek hatására 64-es előosztást alkalmazott. Amint kijavítottam a két bitet '10'-ra, helyreállt a rend, a szimulátorban is olyan sűrűséggel jönnek az interruptok, ahogy az adatlap szerint kell, és ahogy a valóságban is történik.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ugyanezt a hibát már én is észrevettem kb. egy éve, úgy emlékszem, írtam ide is. Gyanús, hogy közös probléma lehet sok kontroller esetén a Timer2-vel, mert én valami más kontrolleren vettem észre, 16F887 még nem is volt a kezemben. Lehet, írni kellene az mplab fejlesztőinek? (mondjuk azt sem értem, hogy miért nem tettek már akkor 1:64 arányú előosztást is a hardverbe, ha már ott van az a szabad kombináció)
(#) tekintetes válasza icserny hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia! Azt én is észrevettem, azt átírtam. Neked az eredetit küldtem, ami a panelhez kapott lemezen volt, de a többi beállítás még egyenlőre számomra ismeretlen, de a cikked nyomán remélem hamarosan átlátom a dolgot. Köszönöm a tippet, tényleg hasznos a tanulásban. (ha a panelem lcd-je is kiír valamit, még az olvasgatás is gyorsabban megy majd ) Minden file-t az eredeti formában tettem fel, hátha rájössz, hogy a mintaprogramok .asm-jei miért nem akarnak működni. Lehet valamit még át kell írni, stb. Ha esetleg valami hibát találtál írd meg légyszi. Mégegyszer köszönöm a segítséged!!!
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ok, de már beszéltünk pár doogról, a kapcsolás kész, a szoftver kell. WPB_F18_F16_v1.19b jó lesz 16f648a hoz? Előtte egy 16f684-et próbánák ki vele ahhoz is jó ugye?
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Miután meglett az ok, kezdett derengeni, hogy talán valamikor olvastam is hasonlót a SIM-mel kapcsolatban, mármint hogy nem helyesen (azaz úgy, ahogy a hardver) értelmezi bizonyos SFR biteket. De nem emlékeztem, hogy konkrétan ugyanez volt a hiba, amit korábban megtaláltál. A PIC egyébként a hardverben most 16F882, de az a 887 kisebb testvére, ebben biztosan nincs köztük különbség, és abban is biztos vagyok, hogy a szimulátor sem tesz különbséget a két típus közt. Ráadásul Te teljesen más típusnál futottál bele.

Ha ez egy ilyen régen felismert bug, és máig nem javították (én ma szedtem le a legfrissebb MPLAB-ot erre a gépre, ahol kiteszteltem), akkor talán tényleg érdemes lenne valahogy értesíteni a Microchipet. Valamikor nagyon régen, még a PICkit2 progival kapcsolatosan adtam fel nekik ticketet, ha még él az accountom, akkor lehet, hogy bejelentem a hibát.
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ez is ismeri, de már van újabb verzió, töltsd le!
(#) Hp41C válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Szimulátor:
- 16F886-on minden TXSTA írásnál inicializálást tételez fel, pedig csak olyan bitet módosítottam, ami aszinkron módban nem használt, a kontroller kifogástalanul működik.

Az adatlapokon is találtam mazsolát:
- 16F886 MSSI I2C master mód nem működik jól, ha a CKP bitet (az adatlap szerint nem használt ebben a módban) 1 -re állítom.

- Az MpLab -ban is vannak megmagyarázhatatlan jelenségek:
- Időnként nem áll meg a beállított törésponton a szimuláció, a töréspont látszik a kérdéses soron, ha törlöm, újra beállítom, akkor megint működik egy darabig...

és hiányosságok:
- Idétlen, hogy a töréspontok listájáról nem lehet a forrás sorra ugrani, ahol a töréspont van.
- A PICKit2 Vpp first programming entry módot miért nem lehet használni az MpLab -ból?
- Miért hagyja bekapcsolva a Vpp-t programozás után? Annyi mindent lehet állítani, ezt nem.
- Miért nem lehet egyszerre programozót és a szimulátort használni? Régebbi verzióban lehetett.
(#) accaboj válasza trudnai hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Na meglátjuk hogy mit fog produkálni 2MHz-es kvarccal, remélem jól fog mérni és hogy nem lesz semmi probléma. Köszi mindenkinek a segítséget.
(#) mezga hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
Sziasztok !

Kezdő PICilő , illetve PICelő vagyok .
Évek óta PLC programokat fejlesztek különféle dolgokra.
Kisebb feladatokra szeretnék PIC eket használni.
Többnyire grafikus felületen programoztam , ilyen egér huzigálós vonallalösszekötős rendszerben.

A C nyelv és társai nekem kínaiul hangzanak.
Viszont találtam egy programot (LDmicro) , amit direkt a hozzám hasonló embereknek fejlesztettek és létrában lehet PIC progit írni.
Ez tulképpen már megy , 1 db LED et már tudok villogtatni !

Van egy velleman égetőm ,ezzel be is tudtam tölteni ezt a remekművet az IC be.

A kérdésem az lenne hozzátok, hogy bizonyos paramétereket és beállításokat bizonyos kódokon keresztül lehet csak aktiválni pl.komparátort.
Az LDmicroban vannak komparátor funkciók ,csak lehet ,hogy előtte át kellene írni néhány dolgot hogy menjenek?
Szóval hogyan lehet ezeket a legegyszerűbben megtenni ? Melyik a legegyszerűbb nyelv kezdőknek?
Túl sokat nem akarok az PIc ek be tenni , csak néhány cmos és analóg dolgot kiváltó funkciót.

előre is köszi:
mezga
(#) vilmosd válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Hali
Vegulis a LDmicro egy grafikus fejleszto kornyezet. Aki PLC-hez szokott annak konnyen a kezere all. Viszont nagyon nagyok a megkotesek. Keves PIC-re hasznalhato, nem tudod kihasznalni a PIC beepitett periferia egysegeket, es meg mindemellett eleg szoszatyar (nagy programot general). Ajanlanam kezdesnek inkabb az ASM tanulmanyozasat. Az MPLAB fejlesztoi kornyezet ingyenes, es tudod szimulalani az ASM, es egyeb tajszolasban megirt programjaidat HW nelkul is. Nem egy ordongosseg, es itt a forumon sok segitokesz emberke talalhato. Kezdesnek ajanlanam beszerezni egy par irodalmat a PIC felepiteserol, programozasarol, mintapeldaket, esetleg egy egyszeru probapanelt. A konyvtarban talasz leirasokat magyar es kulfoldi nyelven, mintapeldakat, demo panel leirasokat. Sokan kezdtek itt az ismerkedest az ASM alapjaival, es mar egyesek aruljak az elso megcsinalt (sok-sok segitseggel) "termeket". Szoval nem egy ordongosseg a PIC programozas. Nyugodtan vagj bele az ASM programozasba. Kesobb 1-2 ev utan johet a C nyelv.
(#) mezga válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Köszi a választ , közben találtam egy másik topicot ahol hasonló kérdést tettek fel .

Ott a Parsic-ot ajánlották , egy kicsit többet tud a LD micronál.

mégegyszer bocsi , h nem olvastam utánna....

mezga
(#) icserny válasza mezga hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Csöbörből vödörbe?
(#) mezga válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Nem egészen.
Dcsabi világította meg a kérdést jól.
Ha 100 egyforma db PIC es áramkör kell ami ki van fejlesztve , akkor érdemes a legkisebb , legolcsóbb megoldást keresni.

De ha 1-2 db cucc kell, amiben van 1 db monostabil , és 1 db komparátor vagy még én sem tudom hogy mi, ezért nem éri meg valakinek fizetni a kisérletezésért.Nincs idő a munka mellett megtanulni még egy újabb nyelvet.Nem beszélve az szállításról 370 forintos benzinnel, vagy a postaköltségről.Ez a munkámhoz kell , nem hobby.
És nem utolsó sorban az ember fejlődik valamit.

mezga
Következő: »»   897 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem