Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1156 / 3979
(#) spepe hozzászólása Jan 27, 2011 /

Kitaláltam most valamit amit meg szeretnék csinálni.

Van egy ilyen óra: Bővebben: Link

Én szeretnék egy ilyet házilag csinálni, meg is néztem, egy 11 oszlopos, 15 soros óra kijönne kb. 110 SMD LED-ből ami olyan 1500-1600 Ft körül van.

Csak most azt nem tudom, hogy hogyan lenne előnyösebb ezeket elrendezni? Csináltam egy kapcsolási rajzot Eagle-ben de utána jöttem rá, hogy nem tudom csak 2 oldalas nyákkal megcsinálni sajnos szerintem.

Vagy nem tudom, hogy van-e egyéb ötletetek?
(#) Mybuster hozzászólása Jan 27, 2011 /

Hello mindenkinek!

Szeretnék egy olyan led kockát ami a színét változtatja érintésre megoldható ez persze RGB szinekbe gondolkodok ! Valami egyszerű kapcsolás kéne köszönöm!

Bővebben: Link
(#) Mybuster válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Van egy ilyen 3 állású kapcsolóm arra gondoltam hogy ezzel lehetne változtatni a kocka színét PL: 1. kék 2.zöld 3.piros szín lenne . Azt nemtudom hogy lehetne megoldani hogy mikor felvillan a led egy idő után kialszik mondjuk esetleg egy kondi segítésgével működne
(#) blackdog válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Ott a link is hozzá. Bővebben: Link

Amúgy cseles mert nem is érintésre kapcsol.
(#) Mybuster válasza blackdog hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Oké köszi de hogy tudnám megoldani hogy három színt keverjen?
(#) spepe válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

PIC-ben vagy AVR-ben mennyire vagy jártas?
(#) Mybuster válasza spepe hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hát sajna nem nagyon ! talán az lm324 el led áttünés meg lehet oldani nem van is egy olyan topic!
(#) janikukac hozzászólása Jan 27, 2011 /

SÜRGŐS ! Szerintetek hol lehet venni gyorsmarót? Az elektronikai üzletbe ahova megyek nagyon drága. Szerintetek Tescoban, vagy ilyen üzletekben van-e ? Esetleg Praktiker, Obi... ? !

És ha olyat csinálnék hogy 9v-elemről menne a fesz. párhuzamosan van kötve rá egy led+ellenálás és még erre 2200 µF kondi úgy már jó lenne nem? mindez egy pillanatkapcsolóval..
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Maratót csak elektronikai üzletben esetleg vegyszereket árusító üzletben kapsz. Lehet, hogy drágának tűnik, de vigasztaljon az, hogy az oldat többször is felhasználható.
(#) djgombi válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Kész lettem úgyhogy még egyszer megköszönöm a segítségedet!
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Na, jó. Kössz az infót !

ÉS nekem mit tudtuk mondani!

Hogy csináljam meg hogy a pillanatra bekapcsolt led szépen elaludjon? kondival?

Lehet, hogy én vagyok nehéz felfogású, de nem értem pontosan a problémád. Rajzot tudsz készíteni az elképzelésedről?
A led lábai között kapcsolgatva tudod váltani a szineket vagy, ha automatikusan szeretnéd akkor 555 és 4017 párossal is megoldhatod.
2200 µF hamar kisül. 9V elemről hány ledet szeretnél üzemeltetni és mennyi ideig?

Aszt szeretném megoldani mint amit küldtél linket hogy a led mikor pillanatra bekapcsol "míg a talajon van a kocka "
egy idő után elaludjon egyszerű kapcsolás kell
( konkrétan 2db kék ledröl lenne szó)

Azon a kapcsoláson van 3db led 1 kapcsoló és két elem.
Az addig világít míg a kapcsoló nyomva van. Az magától nem kapcsol le.
Az egyszerűség attól is függ, hogy mennyi ideig szeretnéd, hogy világítson a led. Rövid időhöz elegendő a kondi. Persze annak fel is kell töltődnie.

OKÉ értem mennyi idő míg feltőltődik egy 2200 µF kondi és egyáltalán létezik olyan hogy túltöltöm?

Töltési idő függ többek között a kapacitástól és a rákapcsolt feszültségtől.
Persze, hogy túltöltheted. 16V kondit megküldesz 24 V-al.
Arra számíts, hogy kicsit más lesz a formája töltés után és csak egyszer tölthető túl.

Idézet:
„On the bottom is small momentary switch that will turn the LED's on and off. The switch is strong enough to hold the cube. But when the box is pressed down, the switch isn't strong enough to click back because of the weight.
So pressing the box will turn the light on, and pulling the box up will turn it off again.”

A lényeg, hogy a csávó a kocka súlyával és a kapcsoló erejével játszik.

De ha megadott egy 25 V határértékű 2200 µF kondi és mondjuk 9 v megy akkor is egy idő után túltőltődne?
(#) blackdog válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 27, 2011 / 1

Akkor Nobel díjat kapsz, ha az sikerül.
Vagy hamis érték van ráírva. Erre volt már példa.

Kössz!

Megtaláltam a kulcsszót: "A kondenzátor esetén a maximálisan rákapcsolható feszültséget adják meg, amit átütés nélkül elvisel "

Akkor elvileg nem tudnám túltölteni!

Amíg betartod a feszültség értékeket és nem ilyen kondival van dolgod: Bővebben: Link :eek2:

Te jóó ég megkora átverés
Én ilyet fogok használni Bővebben: Link

Ha a kondi kisülésével szeretnél késleltetni akkor javaslom, hogy próba panelen kísérletezd ki a neked megfelelő kapacitást.
Lehet, hogy ki is lehetne számolni a kisülési időt, de én is kezdő vagyok így nem tudom.
Javaslom, hogy nagy kapacitás esetén használj több kis kapacitású kondit párhuzamosan kötve.
Pl.: 1db 10000 µF kondi már nem is olyan kicsi.

Ja értem hogy több pici mondjuk 220 µF kondival párhuzamosan kötve nagyon legyen a kisülési idő!

Így is felfoghatod.
De pontosabb megfogalmazás, hogy összegződik a kapacitás. Én csak a fizikai méretek miatt javasoltam a több kicsit, de lehet benne egy nagy is. Ez attól függ milyen fizikai méretű alkatrészed van és mennyi helyed jobbra-balra és/vagy fel.
(#) kadarist válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

A LED sarkain csak pár volt van, úgyhogy egy 6,3V-os max. feszültségű kondenzátor is jó lenne oda. Nehogy már egy böhöm nagy elkót építs egy LED mellé.
(#) morzsa15 hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok!
Az alábihoz kellene nyák terv+beültetési elöre is köszönöm szépen
Következő: »»   1156 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem