Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Proximity kártyaolvasó rendszer
Témaindító: Net_Boy_debr, idő: Jan 25, 2011
Témakörök:
Tisztelt Fórumozók!
Proximity kártyaolvasó rendszerrel kapcsolatban szeretnék feltenni egy pár kérdést. Kérem aki tud, segítsen nekem ebben a témában! Programozó vagyok (főleg Delphi és C#-ban programozok) és egy meglévő vállalatirányítási rendszerbe kellene beintegrálnom három proximity kártyaolvasó/író eszközt. Az egyiken a kártyák hozzáadása és törlése történne, a másik kettőn pedig az azonosítás. Utána olvastam a témában és pár kérdés felmerült bennem kezdve a csatlakoztatástól az elvig: 1.) Ezeket az eszközöket ált. RS485-ös porton keresztül lehet csatlakoztatni, majd egy RS485/USB átalakítóval számítógéphez lehet kötni. Ez a 485-ös csatlakozás párhuzamosan is történhet? Feltettem egy képet az elképzelésről. Ez helyes szerintetek? 2.) A másik kérdésem, hogy szoftveresen hogy tudom megkülönböztetni az olvasókat? Hogy tudom eldönteni, hogy a vonalon milyen olvasók vannak? Esetleg van valami kódolási rendszere ezen eszközöknek? Nekem az lenne a legfontosabb, hogy a beolvasott kódokat eltároljam egy adatbázisban a számítógépen. Kérem aki tud segítsen tanácsával! Előre is köszönöm!
Szia!
Az RS485 felületre valóban lehet több készüléket is csatlakoztatni. A helyes műközéshez az RS485 volnalat az RS485-USB konverternél és a vezetéken legmesszebb levő készüléknél hullámimpedaniának megfelelően le kell zárni. RS485 appnote A készülékek milyen protokollal kezelhetők? Van valami típusszám, leírás róluk?
Szia!
A legtöbb kártyaolvasó a Wiegand protokollal kommunikál. Hallottál már róla?
Kb. 10 éve építettem ilyen rendszert. 6 db olvasó volt, azok rs-232-n csatlakoztak.
Egy vonalon egy olvasó volt. Sajna nem én programoztam, de naponta találkozok a sráccal, aki a szoftvert csinálta. Én csak a hardverben voltam érdekelt! Ha gondolod, írj!
Mivel a 485-ön több eszköz van párhuzamosan, ezek mindig slave (azaz szolga) módon kommunikálnak. Ez azt jelenti, hogy a rendszerben lévő master szólítja meg egyenként őket - az egyedi címük szerint - és erre a kérdésre válaszolnak.(Az átvitel half-duplex) A címet legtöbb esetben dip-kapcsolókkal lehet beállítani valahol a panelen. (előfordul szoftverből beállítható egyedi cím is, ilyenkor egyenként el kell ezt végezni a PC-n keresztül) Egy rendszeren belül két eszköz nem kaphat azonos címet.
Valahogy így: PC-ről 1-es címen megszólítasz egy eszközt, (TX) vételre állsz, lekapod a vonalról az adatsort... 2-es cím.. stb Ezt folyamatosan kell pörgetni.
Szia
Lehet, hogy jobban jársz, ha egy meglevő "gyári" rendszert próbálsz beintegrálni a sajátodba. Tudok olyan eszközről, ami lan-on működik és egy adatbázisba írja a kártyaolvasásokat. Üdv.
Szia!
Gyári rendszert szeretnék beintegrálni persze. Nem egyedileg akarom megépíteni az olvasót. Amit te említesz, az melyik rendszer? Tudsz linket küldeni? Bármilyen megoldás érdekelne!
Szia
Természetesen nem arra gondoltam, hogy neked kellene megépíteni a kártyaolvasót. A gyárit itt a számítógép illesztésére és a szoftverre értettem. Szerintem lényegesen egyszerűbb egy adatbázis rekordjait kezelni, mint írni egy teljesen új programot. (portkezelés, az érkező adatok feldogozása stb. stb.) Van itt például ez:Bővebben: Link Én ebből már felraktam párat és szerintem nagyon jó. Ismerem a konkurens termékeket is, úgy gondolom sok dologban jobb és még olcsóbb is. Van néhány dolog ami hiányzik belőle, de állítólag folyamatosan fejlesztik. Nem tudom egészen pontosan mire akarod használni a rendszeredben a proxy olvasókat. Ajtónyitás, mozgások regisztrálása, munkaidő nyilvántartás....) Ezeket pl ez a cucc tudja. (a link a legelső találat amit a termékre a google dobott, nem reklámnak szántam)
Szia!
Köszönöm a linket. Nekem csak munkaidő nyilvántartásra kell az olvasó 2 db, illetve 1 db, amivel fel lehet venni a kártyákat. A Kryptex olvasót régebben is néztem, a külseje nagyon megfogott, de sajnos ehhez meg kell vásárolni a vezérlőt is. Ez még nem is lenne gond, kifizetnénk, csak az a baj, hogy meglévő vállalatirányítási rendszerbe kellene integrálnom a programot. Tehát oda kellene befutnia a kártyaszámoknak. Szerintem a vezérlőhöz én nem tudok csatlakozni közvetlenül, mivel a gyártó ezeket levédi. Vagy rosszul tudom? Egyelőre csak rögzítésre használnánk, később nem elképzelhetetlen, hogy ajtónyitásra is fel lenne használva. Azért nem keresünk meg szakértő céget, mert a vállalatirányítási rendszert én írtam, ezért külső cég amúgy sem tudna hozzáférni, vagyis a szoftver oldalát nekem kellene megírni mindenféleképpen. A termék ajánlással semmi gond, megértjük, hiszen konkrét termékekről beszélünk.
Szia
Arra gondoltam, hogy ugyanazt a *.db file-t olvasnád amit a kriptex ír az adataival. Sőt, a kriptex készíthet munkaidőnyilvántartást ami exportálható xls-be. Üdv. Egyébként a feladat szép komplex, lehet rajta agyalni rendesen
Igen, hát gondolkodtam ezen is amit te mondtál. Csak a gond az, hogy ez a program Win-es, az én szerverem pedig Linux-os. Vagyis ha ebből a programból ki akarom nyerni az adatbázis fájlt, akkor kell egy Windows-os gép is, folyamatos 24 órás használatra, a másik pedig, hogy így az átvitel nagyon lassú. Ezért én mégsem választanám ezt a megoldást.
Amúgy mi lenne ha inkább a Wiegand protokollt használnám fel? Ez szerintetek mennyire bonyolult?
Szia
Szerintem eléggé bonyolult lenne megoldani. Nem véletlen, hogy a gyári megoldások sem közvetlenül az olvasót illesztik a számítógéphez. Az általam ismert beléptető/munkaidőnyilvántartó rendszerek mindegyike tartalmaz vezérlőpanelt ami az olvasókat közvetlenül kezeli. Ennek fő oka, hogy a rendszer képes legyen működni offline módban is. A kommunikációs vonal és a pc általában megbízhatatlan, viszont ezeknek a rendszereknek mindig működni kell. Ha mindenképpen közvetlenül a pc-re akarod illeszteni az olvasókat akkor itt van EZ RS485-usb átalakító pár ezer HUF és C#-ban az USB kezelése egyszerű, vannak rá előregyártott megoldások a base class library-ban. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |