Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   55 / 248
(#) BarnaPili válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ez a gép nem kifejezetten nekünk készült.Ha megnézed,nem sok időalapja van,ráadásul az sem kalibrált,továbbá a függőleges erősítést/érzékenységet/ sem lehet ,csak potival állítani.Ez nem olyan szkóp,amit mi elektrósok használni tudnánk.Nem sok értelme van megvenned.Most átnéztem a Vaterát,de ebben az árban nem nagyon van olyan amit szívesen ajánlanék neked.De ezt,amit belinketéll,ne vedd meg.
István
(#) doomkiller válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Köszi! Akkor gyűjtök valami komolyabbra.
(#) Ballage válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Szerintem nem kell sokat spórolni, ilyen árban vannak használhatóbb darabok is. Volt nemrég egy TV Miniscope a Vaterán, de úgy látszik azóta elvitték.
(#) Mazsika válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Én ezt ajánlom neked:
http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/egyeb/gould_os300...2.html

vagy ezt:
http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/egyeb/hameg_303_5...1.html

Azt a csöveset én sem ajánlom.
Bár erre a másik topic a megfelelő, az oszcilloszkóp vásárlásos.
(#) meszi válasza doomkiller hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Benézhetsz a hobbielektronika apróhirdetések közé is.
Van 4db szkóp, ár érték arányban jobbak mint a Vaterásak. A Vaterán úgy látom nagyrészt Urbán úr(szolarino) található.
(#) Ballage hozzászólása Jan 8, 2011 /

Szeretném megosztani az örömöm: ma a börzén sikerült szerezni zénert az EMG-1569-esembe a balesetben elhalálozottak helyett, így a délután tudtam folytatni a hibakeresést, aminek meg is lett az eredménye: találtam még két kilazult forrszemet a nyákokon. Megpucolva és rendesen beforrasztva most stabilan működik a gép, legalábbis a mechanikai behatásokra már érzéketlen. Korábban az Y végerősítő egyik tranyóját is újra be kellett forrasztani, mert mindhárom (!) lába kilazult.

Most már csak annyi baja van, hogy a szinkron egy icipicit bizonytalan, mintha a referenciaszint véletlenszerűen mászkálna, meg van benne pár poti, amit cserélni kell (a kipucoláson és a kalibráláson kívül). De hát kell valami elfoglaltság a következő hétvégékre is.
(#) blackdog válasza Ballage hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Én is szeretnék túl lenni a DT-516A-n és használni, ha kell. Te is láttad, hogy milyen
[off] egy szellőztetés elállítja...
(#) Ballage válasza blackdog hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Értem én a célzást! Ha van időm, szívesen segtek.
(#) walter válasza blackdog hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Nem tudom jelenleg mire jutottál.
Bele olvastam a hsz-ekbe, két elgondolásom lenne.
A differenciál erősítők kollektorait a bemenet felől a jel irányába haladva össze zárnám fokozatonként, amelyik összezárása után nem mászkál a vonal hő hatására,ott keresgetnék.
A másik, nem gerjed a fetek-nél a bemenetnél,ha van másik masinád nézz rá gate és a drain -re nincs-e valami oszcilláció? A szűrő kondenzátorok jók-e? Nem csak az elkók, cserélted az elkókat nincs-e esetleg fordítva valamelyik a c116, 117,118,121.... ezt a kört nézném át.
Írtad ha állítani akarod a szintet 0,36V-ra nem lehet ezért gondolok szűrés hiányra,gerjedésre.
(#) blackdog válasza walter hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Most olvasom a hozzászólásod.
Az elkók nincsenek fordítva és ennél a fokozatnál a kerámia és papír kondikat is kicseréltem. Csak a csillám kondik maradtak meg.
Azóta annyira jutottam vele, hogy sikerült stabilra állítani 5mV és 5V között. 2mV nál kicsit felugrik a volnal.
Ha kikapcsolom aszkópot másnap be akkor először ugrál, ha kapcsolgatom, de 15-20 perc elteltével stabil lesz.
Arra még nem jöttem rá, hogy CH1-en 0,36V helyett miért van 1,6V a FET-nél és CH2-n meg 0,48V.

Ami jobban zavar, hogy ALT és CHOP módban ellentétes irányban eltéríti egymást a két csatorna valamit a CH2-t nem lehet beállítani, hogy pontosan mérjen. Van benn 10% többlet.
(#) walter válasza blackdog hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

A bemeneteket egyformára kellene állítani,hogy egyforma legyen a két csatorna erősítése.
Nézted nincs gerjedés?

Milyen gerjedésre gondolsz pontosan?
A CH1 azután lett 1,6V a 0,36V helyett miután kicseréltem az ellenállásokat. Korábban 5%-os ellenállások voltak én 1%-osra cseréltem.

Azt nézném meg,amit 3-mal feljebb írtam.
Arra gondolok,hogy valamilyen nagyfrekvenciás hidegítés nem jó és emiatt van gerjedés nézd meg a FET-ek drain-jén nincs-e oszcilláció!
A kerámia kondenzátor erősen hőfok függő.
(#) walter válasza walter hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

T101-102 ,201-202 fetek-re gondolok.

Többször néztem. Az a gondol, hogy abban a körben mindent újra cseréltem. FET, ellenállás, kondik, stb.. és nem javul.
(#) BarnaPili válasza blackdog hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Korábban írtad,hogy használsz valamiféle forrasztó olajat. Azt lemostad róla?
István

Akkor nem gerjed? oszcilloszkóppal nézted?
c125,126-ot is cserélted, és jók a cserélt kondenzátorok, az ellenállásokat gondolom megmérted nincs-e felcserélve.
(#) walter válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Az olaj is lehet gond,soha nem használnék,később oxidálhatja a fémeket a maradvány,ez kontakt hibát okozhat.

Holnap készülök ismét foglalkozni a szkóppal. Ma már nincs időm rá, de megnézem amit írtatok. Amúgy lemostam forrasztás után.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Elöntött a fekete méreg. Reggel amit tudtam stabilan beállítottam. Délután nézem megint olyan sz@. mint volt.
Most 1000+1 darabban fekszik a csatorna panel. Még rá nem léptem.
Lehet, hogy adok neki egy utolsó esélyt. Kicserélem a maradék kerámia kondit. Ill cserélném, de nem értem, hogy miért vannak mindenhol 250V pF kapacitású kondik. Van nekem sok pF kapacitású kondim, de 50V és nem igen találok nagyobbat. Az isostat kapcsolókra meg a szemetek ráragasztották a gombokat, hogy ne tudd szétszedni és kipucolni. Egyet sikeresen el is törtem. Szerencsére pont 1 van itthon.
A tárcsákat is szétszedtem és utána jöttem rá, hogy tengely nélkül hamar elpörögnek. Talán kitudom mérni, hogy a csatronánként 4db megfelelően kerüljön a helyére.
Viszont nem tudom, hogy mivel mossam le. Most, hogy totál szétburítottam látom, hogy milyen mocskos az eldugott helyeken. Tiszta szesz jó munkát végez? Vagy van jobb megoldás is?
(#) walter válasza blackdog hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szerintem a kontakt sray lenne jó.Tisztít, szigetel az oxidáció ellen is jó.
Az 50V-os szerintem az erősítő részhez jó, 2X15V- az üzemije.
Előbb megmértem volna,ahogy írtam.
(#) blackdog válasza walter hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Mérem én mérem. Műszerrel is próbálom beállítani, de szivat. Én már csak haldokló kerámiákra tudok gondolni és nagy adag kontakt és átvezetési hibára.

Csak azért nem értem a kondikat mert úgy kezdi a bemenet, hogy 1 pF/250V kerámia. A leírás szerint persze 400V a max. bemeneti fesz.
Bár, ha belegondolok, hogy 10:1 mérőfejen keresztül akkor elvileg csak max. 40V lehet a bemeneten. Vagy tévedek?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Azért is gondolok kerámia hibára mert szerintem a korábbi tulajdonos megküldte mind a két csatornát nem oda való feszültséggel.
Ismereteim szerint ezt rövid ideig az ellenállások elviselik. Az elko és kerámia viszont már károsodhat mérhető és külsérelmi nyom nélkül. Ugyan így a kicsi 'általános' diódák.
Ha tranzisztor is sérült volna akkor szerintem sokkal durvább lenne a hiba.
Az alap betápok jók. +/-15V +/- 5V.
Viszont a tápoldal kondikat nem cseréltem. Nem hinném, hogy ez a gond.
(#) gkari válasza blackdog hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A néhány pF.-os kondik -szerintem jók, esetleg ha koszosak, akkor lehet bibi.Azért több100V-osak, mert ilyen kicsi kapacitásokat csak aránylag vastag dielektrikummal lehet gyártani! Amennyiben pl. 300V-al lett "megküldve", akkor sok más is pusztult volna.
(#) blackdog válasza gkari hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Ma az általánosan kapható kerámiák 50V. Nekem is ezek vannak itthon.
Mivel érdemes elöl-hátul lemosni, hogy biztosan ne maradjon rajta zsír, olaj, por ami bezavarhat?
(#) gkari válasza blackdog hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Széntetrakrlorid(gőze veszélyes), vagy etilalkohol-denszesz (pálinka formájában belsőleg veszélyes). A dielektrikum újabban már lehet vékonyabb is, de az 50V-os is jó kell legyen.
(#) blackdog válasza gkari hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Már bekerültek az 50V kondik az egyik felébe.
Holnap veszek denaturált szeszt és nekiállok mosogatni.
A Jaxely (jó írtam?) tárcsákkal van gondom és az isostat kapcsolókkal. A tárcsák érintkezői feketések. A kapcsolókat meg nem tudom szétszedni mert rá van ragasztva a gomb. Ezekhez van ötleted?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Mellékeltem látható, hogy milyen a tárcsa érintkező felülete. Jobban járok valami finom csiszolóval?

DSCF4173.JPG

(#) dB_Thunder válasza blackdog hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Én nem csiszolnám !
Normális esetben ezüstözött a felülete, ha az megsérül...
Ha a kontakt spré nem elég akkor csere !
(#) blackdog válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Megpróbáltam óvatosan vizes papírral mamit nem vizeztem hanem nyák tisztítóba áztattam.

DSCF4175.JPG

Következő: »»   55 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem