Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Valami tényleg nem stimmel itt. De ha a 30-31 bemenetet rövidre zártad, akkor a referencia 36-35 feszültségétől függetlenül a DVM-nek nullát kellett volna mutatnia. (Kivétel, ha ekkor a 30-31 a GND-hez képest igen magas feszültségen van. De ha nem nulla, akkor nullázni nem lehet, mert az egyik poti, a referencia (ami a meredekséget állítja), a másikat meg hatástalanítottad, hogy rövidre zártad a 30-31 bemenetet. De én azt javaslom, hogy mérj feszültségeket a GND-hez képest, az szerint amit szimuláltam (számítottam). 741-nél. (kb. szobahőmérsékleten.) - 4-es láb -3,5V..-5V - 7-es láb +5V - 2-es láb = 482mV - 3-as láb = 482mV - 6-os láb = 960mV (hőfoktól és diódától függően) Nullázó poti: - Alján, a 741 2-es lábával azonosan 482mV - Tetején 2,74V (ha a poti 22k a felső ellenállás 22k, és az alsó, 4,7k) - Poti közepén, 905mV (kb. ezt kell beállítani, mert az értéke, 741/6 lábán mért 960mV feszültség, mínusz 2,2mV*25fok, vagyis 55mV) 100fokos poti: - Alja 0mV, és persze az 7107/35 lábán is annyi. - Teteje 775mV (persze ha a poti 22k és a felső ellenállás 120k. Ha nem, akkor a feszültségosztó képletéve kiszámolható. (P/(P+R))*5V - Poti közepén és a 36-os lábon a Referencia , 226mV. (ennyit kell kb. beállítani) A legalsó digitre jutó feszültség így Uref*2/2000=226mV*2/2000=0,226mV. Ha a dióda hőegyütthatója -2,2mV/°C, akkor ez kb. 0,1°C-nak fog megfelelni. Ennyit tudok segíteni.. üdv! proli007 - Közepén,
Hali!
Mivel a lakóhelyemen nincs a fentebb említett led kijelző,ezért a boltossal rendeltetem meg a ret.hu oldalról.De megnéznétek-e hogy EZ a kijelző jó-e nekem az ICL7107 IC-hez.Én úgy néztem hogy jó.Sima natúr 4x7 szegmenses (nem multiplexelt) kijelző.A lábkiosztás elvileg megegyezik a fentebb említett (hestorés) kijelzővel? Köszönöm.
Én úgy nézem, hogy nem lesz jó, mert elég kusza bekötése van. 1-es, 2-es digit katódjai össze vannak kötve, anódjaik külön, és a 3-as, 4-es digit katódjai is közösek. Egyébként nem muszáj 4 digites kijelzőt venned, vehetsz 4db 1 digitest is és azt rakod egymás mellé.
Most olvastam el a hozzászólásodat.És időközben megrendeltem.Akkor most mit tehetek vele ha megérkezik?Egyáltalán nem fogom tudni használni?Gondolkodtam én is a 4x1 digites verzióban csak akkor sztem még költségesebb lenne.De most már így lesz költséges.A boltos a ret.hu oldallal van kapcsolatban.Akkor melyiket lehetne beszerezni?Karakter méret 10 mm,karakter szín narancssárga,piros esetleg kék.Kijelzőkkel még soha nem volt dolgom ezért elnézést hogy ennyire láma vagyok ezen a téren.De minden segítségért 1000 hála és köszönet.
Retnél nem találok 4 digitesből olyat, ami neked jó lenne. Amit megrendeltél, azzal semmit nem tudsz csinálni, ide nem tudod felhasználni sehogy. Vegyél 4db 1 digiteset, mást nem tudok mit mondani.
Bocs hogy még mindig zavarok.A ret-en látsz olyan szimpla 1 digitest ami nekem jó (és persze olcsó)?Nézegetem de most már nagyon tanácstalan vagyok.Ahogy nézem nagyon eltérőek a lábkiosztások.
Bővebben: Link
Ez jó helyette. A lábkiosztás meg típusonként eltérő, tehát neked majd az adott kijelzőhöz kell a nyákot elkészítened.
Köszönöm hogy segítettél.Remélem nem nyúlják le előlem azt a 4 darabot az 5-ből .
Helló!
Nah méregettem kicsit az áramkörön, és az lenne a bajom, hogy nekem a 30-31- es lábak (mikor rövidre vannak zárva) és a GND között 2,31V feszültség van! Az UA741 2-3 lábán pedig szintén ennyi, zárlatot nem találtam a panelen és már többször átnéztem. Mi lehet a probléma?
Hello!
Őszintén szólva, nem értem, miért nem mérted meg azokat a feszültségeket, amit leírtam...? - Ha a 30-31 lábat összezártad, akkor azon pont akkora feszültség van, mint a 741 kimenetén. De ezzel sokra nem lehet menni. - A 3. láb egy osztóval leosztott feszültség. Ott akkora feszültségnek kell lenni, amit leírtam. Ha ez nincs meg, akkor valahonnan hiányzik a GND, vagy az osztó értékei nem jók. - Az IC mind két bemenetén és kimenetén is csak akkor lehetne azonos feszültség, ha nincs negatív tápfesze, pontosabban lóg a levegőben. De megmérted? üdv! proli007
Megméregettem én mindent amit írtál, de alapból egyetlen egy érték sem stimmelt. Azt szeretném kérdezni, hogy a 7107 35ös lábát hozzá kell-e kötni a GND-hez? Mert én egy vezetékkel odakötöttem, és akkor már be tudtam állítani a leírt értékeket, de akkor mindig - értékeket írt ki a kijelzőn. -30,-50. És mikor beállítottam például a nulla fokos potinak a közepére 920mV-ot, az általad leirt képlet alapján, akor az egy kis idő mulva, elkezdett csökkenni nem tudom mitől.
Lenne ismét egy pár kérdésem.
4002-es helyett mehet-e 4007-es? 8 volt váltóáram helyett milyen értékű egyenáram mehet? És még egy utolsó kérdés.A 4002 (4007) dióda és a 470 ohm-os ellenállás az anódra kell hogy kerüljön?És mivel hogy 4 darab kijelzőt használok,így 4 db 470 ohm-os ellenállás kell? Köszönöm!
Helló!
Kérdéseidre a válasz: 1. a 1n4002-es dióda helyett nyugodtan használhatsz 1n4007-est. 2. a 8V váltóáramot egyenirányítod, akkor kb 10V lesz belőle, a Graetz után lévő 7805 állítja elő az áramkör számár a stabil 5V-os egyen-tápfeszültséget. ennek az IC-nek a bemenetére legalább 8V kell a biztos működéshez egyenáramban. 3. a két darab sorba kötött dióda megy mind a négy kijelző közösen összekötött anódjára. A 470ohmos ellenállás pedig csak a tizedespont ledjének áramát állítja be, és csak egy darab kell belőle mégpedig annak a kijelzőnek a tizedespontjának katódjára, amelyiket használni szeretnéd. Értelem szerűen jobbról a második kijelző lesz ez.
Összeraktam,de valamiért gubanc van.Amikor megkapja az feszültséget (9 volt egyenáram) akkor bevillan a kijelző (egyenlőre még csak egy a tesztelés miatt) és elsötétül.Utána pedig amikor leveszem az elemet róla akkor megint bevillan amíg a kondi ki nem ürül.Az első pár elem rátételnél folyamatosan pörgött a kijelzőn a számsor.Majd néha mintha kontakt hiba lenne abbahagyta.És utána jött a fentebb említett jelenség (sötét kijelző).Ez mi lehet?Már napok óta erre készülök hogy ezt összerakom és csődöt mondtam.
A csatolt melléklet a kijelzőm leírása.
9V-os elemet felejtsd el, nem erre van kitalálva. Nem tud elég áramot biztosítani ehhez, leesik a feszültség és a stabilizátor nem tud mit kezdeni vele így.
Akkor mégis csak a 9 voltos trafót kell felhasználnom.Pedig el akartam kerülni a 220 használatát.
Ledes cuccoknál csak akkor kerülheted el, ha nem folyamatosan, csak pillanatokra akarod megnézni az értéket. Hosszabb használatra alkalmatlan a 9V-os elemről való táplálás, de még nagyobb teljesítményűvel sem érdemes, mert viszonylag sokat fogyasztanak a led kijelzős cuccok.
Hello!
Elvileg, nem szabadna a GND-vel összekötni, mert az a Digitális GND ahol mindenféle Led-áramok folynak. Pont ezért van kivezetve a tokban az "analóg GND" COM névvel, a 32-es lábon. De azt meg nem illik agyonterhelni, mert egy ellenállással van a tényleges GND-re kötve. Ha terheled, felemelkedik a feszültsége. Mérni a feszültségeket, viszont a COM lábhoz képest kell, mert analóg szempontból az a közös pont. De a Com felé, a 741-áramköre felől, számításaim szerint mintegy 315uA áram folyhat csak. De én ezt az áramkört nem építettem meg, mindössze a számításaim és a katalógusadatok ismeretében mondom amit mondok.. üdv! proli007
Hali mindenkinek
A mellékelt kapcsoláshoz szeretnék egy leírást szerezni. Köszi
Hello!
Olvastuk máshol is, ahova feltetted. De mit értesz leírás alatt? Milyen szinten gondoltad? Mert ha ismered a műveleti erősítők működését, felismered a kivonó-komparátor áramköröket, akkor megérted a rajzot is. Ha meg nem, akkor meg először meg ezekkel ismerkedned. Mert az egészet töviről hegyéig elmagyarázni, kissé hosszadalmas lenne.. Tehát kérdezni mindig valami konkrét dolgot lehet. De ha az a kérdés, mi ez az izé, akkor arra nem igen lesz válasz. Mert egy "cikket" vagy könyvet nem igazán írnak valakinek a két szép szemedért. üdv! proli007
Ismét gondom van.Raktam egy 9 voltos trafót a hőmérőre.De adódott egy kis gond.A kijelző csak 8 mutat.Ez mitől lehet?Gallyra ment a 7107-es IC?Remélem hogy nem,mert nem volt olcsó .
Valakinek valami ötlet?
Szia
Bocs a tág fogalom ért. Megszeretném építeni és bemérési fesztségekre lenne szükségem.
Hello!
Azt igazából akkor fogod megtudni, mikor megépíted. De ennek a hőmérő része közel megegyezik, ezzel a kapcsolással, beállítása is hasonló. Ha vissza olvasol, feltettem már egy kis szimulációt is ezzel az áramkörrel kapcsolatban. Szerintem olvasd el. A táp meg nem nagy dolog, van egy +5V feszültség, és egy 555 ami negatív feszültséget, és egy kis plust készít az OPA-k számára. Ez általában 3..3,5V mínuszt, és többletet jelent az 5V-hoz képest. üdv! proli007
Szia
Igazából a kalibrálás érdekel. Olvastam az ehhez kapcsolódó írásokat és csak hasonlókat találtam (pl. mire hivatkoztál). De nekem erre van szükségem. Kösz a lökést, innen meni fog. Ha elakadok jelentkezek, remélem számíthatok segítségre.
Hello!
Nem is arra gondoltam, hogy azt építsd meg, hanem a kapcsolásodban a mérés és a határérték kapcsolása, meglehetősen független egymástól. Így ha a hasonló mérés elméletét- kritériumait megérted, akkor már sokkal közelebb vagy a megoldáshoz. üdv! proli007
A 7107-es 37-es lába szabadon van hagyva? Nem ér hozzá a mellette lévőhöz? Olyan, mintha menne a tesztelés és ekkor világít az összes szegmens s kijelzőn.
Szabadon hagytam.Nem ér hozzá másik lábhoz.Nem tudom mi lehet.
Tápfeszek rendben vannak? +-5V megvan?
Helló!
Nah most megmértem a COM lábhoz képest a feszültségeket. A 30-31-es láb rövidre zárva, minden IC és a hőmérő dióda is a helyén. A műhelyben 17 fok a hőmérséklet. ICL7107: 30-31-es láb 622mV UA741: 2-es láb 137mV 3-as láb 137mV 6-os láb 618mV 0°C-os poti: Teteje: 2,26V Közepe: 569mV Alja: 137mV 100°C-os poti: Teteje: 428mV Közepe: 424mV Alja: 0mV Minden érték a COM-hoz(32-35-ös láb) képest lett mérve. Az UA741 4-es lábán sima GND-hez képest -3,2V, a 7-es lábán pedig 5,04V. Remélem ez alapján már lehet valamire következtetni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |