Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   102 / 211
(#) tamitsrob válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszönöm a segítséget!

(Kezdetnek jó lesz ez a pic égető mert még nemigen értem a programozás részét gyakorlásra jó lesz

A boltban kapható pickit2 tud alacsony feszültségű pic-et égetni? Vagy az már a pickit3?
(#) bbatka válasza tamitsrob hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Igen a gyári tudja égetni a 3,3V-osakat is. Az más kérdés hogy nekem nem akarja felismerni a dsPIC33fj256gp710 panelem valamilyen okból.
(#) watt válasza tamitsrob hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szerintem az első égetőnek olyannak kell lennie, amiben nincs PIC. Utána jöhet a PK2...
(#) tamitsrob válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

A suliban van vagy húsz darab pickit2 azzal be tudom égetni az égetőmbe a .hex fájlt.

Valaki tud mutatni egy olyan kapcsolást égetőről ami tudja égetni a 3,3V Pic-et?

A mellékelt égető tehát nem tudja?
(#) watt válasza tamitsrob hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Nézz fel az oldalamra...
A mellékelt kapcsolás pedig nem tudja.
(#) mps válasza tamitsrob hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

(#) Hp41C válasza tamitsrob hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szia!

Gyorsabb vagy, mint gondoltam! Már két hét alatt előjött a probléma....
(#) NgLovi hozzászólása Jan 26, 2011 /

Üdv! Nem éppen építés, inkább vásárlás. Van ezekről valami tapasztalatotok? http://cgi.ebay.com/Clone-Microchip-Development-Programmer-Mini-PIC...wt_957

Árban kb ugyan ott vagyok mintha megveszegetem alkatrészenként. Érdemes ilyet vegyek?
(#) hadnagyakos válasza NgLovi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Személy szerint nekem egy bajom volt vele, hogy nem működött. Mivel nem Magyrországról rendletem, így túl sokba került volna visszaküldeni, így muszáj volt megkeresni mi a baja. Végül is kiderült, hogy hibás volt a firmware rajta, egy újrapróbálkozás után már működött. Pár hónap használat után előjött egy újabb hiba, tönkrement a VDD szabályzás.
Odáig jutottam sajnos, hogy nem tudtam már mit kezdeni vele, ezért vettem egy gyárit és azt használom azóta. Ezzel a gyárival nem volt eddig semmi gond.
Mivel széleskörű tapasztalataim nincsenek vele, ezért nem hozok felette ítéletet, csak a tapasztalataimat írtam le. Mégis úgy gondolom, hogy jobban jársz, ha építesz Te egy klónt vagy veszel egy gyárit. Sajnos az én esetemben beigazolódott az "olcsó húsnak híg a leve" szólás.
(#) NgLovi válasza hadnagyakos hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Ez nem hangzik túl jól, de az építéssel felsültem. Nincs elég tudásom és pénzem pestre utazgatni alkatrészekért, vagy kitalálni mi jó helyette. Még esetleg azt le tudod írni, hogy mi volt a márkája annak amit te vettél? Ugyan ez a "Sure electronics" volt?
(#) Hp41C válasza NgLovi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szia!

Annak is van előnye, ha magad építed meg:
- mire beméred, tisztában leszel a hibakereséssel, javításával,
- csak beszerezhető, pótolható alkatrészekből fog állni,
- annyi szolgáltatást építesz ki, amennyit szeretnél,
- ha a lapon minden lehetőségnek van is hely, nem kell egyszerre beültetni (megvenni az alkatrészeket), csak ha igény lesz rá,
- még azokra a módosításokra is gondolhatsz, amik az eredeti verzió felhasználási tapasztalataiból végeztek el (eeprom kapacitás növelése, a MCLR felhúzása a Vdd-re, stb.).
(#) hadnagyakos válasza NgLovi hozzászólására (») Jan 26, 2011 / 3

Szia!

Én az eredeti Microchip gyármányú PICkit2-őt vettem meg.
Elég sok helyen megtalálod, pl.:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) watt válasza NgLovi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az összes alkatrészt egy helyen meg lehet venni. A posta kb. 1200Ft. Nézd meg a frissített alkatrészlistát, láthatod...
(#) shield válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szia!

A Te klónodat építgetem és egy adaptert is hozzá amit emmzolee tervezett. Megkérlek, légy szíves nézd át hogy jó lesz-e! Találtam rajta egy dolgot amit nem értek, de lehet hogy a tudatlanságom miatt van. A Te égetődnél is szükség van a külső alkatrészre, 10k ellenállásra vagy csak a szilva félénél kell?
Segítségedet előre is köszönöm.
(#) watt válasza shield hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

A 10k nem az égető miatt kell, hanem a PIC miatt...
(#) Hp41C válasza shield hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia!

Van benne egy jumper J6, amivel a D5 és R42 beiktatható a programozó csatlakozó Vpp és Vdd kivezetései közé. Ha valakit zavar a D6, helyettesítse rövidzárral. Az R42 értékét úgy kell megállapítani, hogy az esetleg vele párhuzamosan csatlakozó, a programozandó kontroller kártyáján levő ellenállással se terhelje túl a Vpp -t. J6 azért került be a kapcsolásba, mert digitális jelhgenerátor üzemmódban a Vpp / MCLR vonalat nyitott kollektoros kimenetnek is lehet használni.

A gyári pickit -ben ez a kiegészítés nincs meg.

Adapter kártyáról:
Csak akkor éri meg, ha valaki sorozatban programoz dip tokos kontrollereket. Sajnos nincs igazán jó, univerzális adapter, mert a 16F1xxx, 24F, 30F stb sorozat dip példányainak eltérő a lábkiosztása - még a táp és föld lábak kiosztása is...
(#) Hp41C válasza shield hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia!

Ezt az adaptert már kitárgyaltuk, a 16Fxxx, 18F2xxx, 18F4xxx kontrollerekhez jó lesz.
(#) shield válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!

Az adaptert azért kérdeztem hogy nincs-e hiba a panelrajzban. Nem tudom miért megy egy vezető csík az ICSP 6. lábáról az U1 3. lábára.
Sorozatban nem fogok égetni, de jobban szeretem mintha lógó madzagokra forrasztgatnám a tokot. Tévesztés miatt is, meg egyszerüen tetszik a panel és kedvtelésből megcsinálom. Mindig nem lehet a gazdaságosságot nézni.
(#) watt válasza shield hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Az ésszerűséget kell nézni. Ha tanulni akarsz, akkor próbapanelt építs, ne adapterpanelt, mert annak semmi hasznát nem veszed!
(#) Hp41C válasza shield hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!
Idézet:
„Nem tudom miért megy egy vezető csík az ICSP 6. lábáról az U1 3. lábára.”

Végignéztem az adatlapokat, így nincs sok értelme. Az ICSP 6. vezetéke a Low Voltage Programming módban a PGM vezérlőjel. Ennek inkább a dip kapcsolósor közösített oldalához kellene mennie. Egy soros jumperrel minden igény ki tud elégíteni.

A Vpp -n sok lehet a 100nF kondenzátor, helyére inkább 10k -t javaslok. Több kontroller halálát okozhatta a Vpp -n megmaradó töltés. (Nekem még egy sem ment tönkre.)

Sajnos a 10F220, 10F222 típusokhoz nem lesz jó.

A paneleket úgy kellene megtervezni, hogy a kontrollert magán a panelen lehessen felprogramozni az ICSP csatlakozással, így ki sem kellene venni. Az SMD tokozásúaknál ez a módszer jön számításba. (SMD tokokhoz a foglalat nagyon drága.)
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Idézet:
„Nekem még egy sem ment tönkre.”

Csak szerencséd volt. Sokáig én sem hittem volna ezt el, pedig egyszer egy 18F8520 meghalt, PK2-vel programoztam, és nem tudtam miért. Úgy használtam, hogy két panel között ide-oda csatlakoztattam a PK2-t. Égetés után lehúztam, majd mikor újra csatlakoztattam nem ismerte fel a PIC-et. Akkor azt találtam ki, hogy a PK2 Vpp generátora nem szabályzott le rendesen, és ez a túllövés lehetett az ok. Hát nem ez volt, és ezt akkor tudtam meg, mikor a WLPT mini kapcsán sorra jöttek a meghalt PIC-ekről szóló kérdések. Aztán kaptam egy ilyen "rossz" égetőt, és az első Vpp kikapcsolással az évek óta tesztelésre használt 16F628-at tönkretette! A megoldás a 10k volt. Ezért ragaszkodok hozzá, és ezért nem tetszik, ha olyan zöngék is elhangzanak, amik ellentétesek a ténnyel és ezzel kárt okozhatnak azoknál, akik komolyan veszik.
(#) shield válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!

Köszi a tanácsokat. Szólok emmzolee-nak hogy javítsa az adapterét mielött elszállnak a PIC-ek.
A 10F220, 10F222 típusok nem szerepelnek a közel jövőben megépíteni kívánt áramkörök között.

Lehet hogy mégsem építem meg....
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

A hozzászólásnál, amire válaszoltam, feltöltött terven van egy 100nF a Vpp és a GND között. Erre írtam:
Idézet:
„A Vpp -n sok lehet a 100nF kondenzátor, helyére inkább 10k -t javaslok. Több kontroller halálát okozhatta a Vpp -n megmaradó töltés.”

Pontosan azt írtam le, ami az utóbbi időben több kontrollert is tölkretett. Az adapter kártya funkciója miatt alkalmatlan a programok futtatására, ezért azt javasoltam, hogy a Vpp és a GND közé kerüljön 10k, a töltések elvezetésére.

A réges régi programozókon (Onhosoft, stb) a Vdd és a Vpp állapotát LED -ekkel kijelezték, ami egyben a felesleges töltéseket is elvitte a kikapcsolások után. Ilyen programozóval programoztam több éven át számtalan kontrollert.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Félreérthető volt, ezért elnézést kérek, vedd úgy, hogy nem szóltam!

Én egy PK2-vel tettem tönkre a 18F8520-at, mikor lehúztam a csatalkozót. Ezért mindegy ilyen szempontból, hogy milyen az égető, és van-e beépített védelme, mert a lehúzáskor is keletkehet töltés.
(#) nyemi hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok. Elnézést hogy ide írok de úgy érzem PICKIT2-es téma ez is. A helyzet az hogy szükségem lett volna egy USB2-UART TTL átalakítóra. Nézegetve a internetet meg is találtam a megoldást az FT232 integrált áramkört néztem ki magamnak csak sajnos az ára visszariasztott. Ezért "főzünk abból ami van itthon" címszóval elkezdtem az interneten keresgélni hogy a PICKIT2-met hogy tudnám általános USB- UART TTL átalakítóként felhasználni , és ezt találtam.Bővebben: Link
Szerintetek működne ez, vagy próbálta már valaki?
Üdvözlettel nyemi.
(#) watt válasza nyemi hozzászólására (») Jan 30, 2011 / 1

Amit keresel az itt van: Bővebben: Link
(#) shield válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Idézet:
„A Vpp -n sok lehet a 100nF kondenzátor, helyére inkább 10k -t javaslok.”

Bocs az értetlenségemért, a 100n-os kondi helyett 10k ellenállás és nem 10n-os kondi.
(#) watt válasza shield hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A 10k a Vpp és a Vdd közé kell. A kondi el is maradhat, de ha teszel akkor 10n.

Hp41C viszont a 10k-t is a test felé gondolta tenni, ha jól értettem. Védeni véd, de nem tudod kipróbálni a programot, mert mindig resetben tartja a PIC-et.
(#) nyemi válasza watt hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszönöm. Hát igen ez jóval olcsóbb. De közben én se tétlenkedtem. Feltelepítettem a linkben szereplő programot és létrehoztam egy virtuális COM port párt. Az egyikre az Oshon serial port terminált akasztottam a másikra Pickit 2 uart-ként kezelő programot (Pk2usb2uart exe, lásd mappa).
Egy 10Kohmos ellenállással vissza fordítottam TX-RX vonalakat a Pickit 2-ön. És lás csodát eddig minden jól működik. A beírt adatok szépen visszajönnek. Amúgy a szilva klónt használom. Persze még élesbe nem próbáltam de remélem működni fog.Még egyszer köszi a linket de úgy néz ki problémám meg oldva . Üdv nyemi.
(#) szilva válasza nyemi hozzászólására (») Jan 30, 2011 / 1

Nem néztem meg a linkelt oldalon lévő firmware-t, hogy hogy csinálja, de lehet teljesen jó is. A Microchip USB-s példái között van olyan USB/serial átalakító firmware, ami a 18F2550 családra simán lefordítható, azaz a dolog megoldható, szerintem a szerző is abból indult ki. Ha az ár a szempont, akkor viszont 18F14K50-re kellene ezt a firmware-t lefordítani, vagy megvenni MCP2200 néven, amiben gyárilag benne is van egy USB/serial firmware.
Következő: »»   102 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem