Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   51 / 118
(#) vega55 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 31, 2007 /
 
Hasznalj 74ACxxx csaladu IC-ket. Azok 100 MHz folott is uzemelnek...
(#) MaSTeRFoXX válasza vega55 hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Részben azok vannak (memória címző 74ACT163-mak vannak.) Sajna csak ACT és nem AC. De sehol se lehet beszerezni AC típusúakat olyanokból amik kellenek, kerestem egy ideig. de már rég túl vagyok rajta. De a memóra is 15ns-es, tehát 66 mega a vége. De szerintem ez a 40MHz még eléggé jó sebesség, és stabil is mellette. Persze most majd ki kell újra kísérleteznem a pontos időzítéseket, mert 20 mega fölött rosszul írja a memóriát.
Azon gondolkozok hogy úgyis osztani kell a memóriaírás sebességét, és 1MHz lesz az a frekvencia amit osztok, és lehetséges hogy ide elég lesz egy aszinkron 74HC4040-es IC is, ezzel sok NYÁK felületet, meg alkatrész mennyiséget takarítanék meg a 74ACT163-mak helyett. Majd összedugdosom breadboardon és kiderül...

[off] Lehet ogy hülyén fogalmazok már este fáradtam
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Megrajzoltam az új analógrész kapcsolását. Elvileg nincs benne hiba, de még átnézem párszor. A jel útjában lévő műv erősítők típusszáma az nincs eldöntve, vagy MAX477 vagy NE5534, de asszem az utóbbival fogom letesztelni.
Felépítése ugyanaz mint amit régebben kitaláltam, meg amit megépitettem próbára. Ebben relével lehet választani az erősítés mértékét, nem szórakozok multiplexerekkel. Egyoldalas nyákra fog kerülni a zaj és gerjedésveszély miatt. Az erősítést meghatározó ellenállások értéke sincs még meghatározva, az majd kialakul, valószínűleg jön még mindegyikhez valamekkora kompenzáló kondenzátor.
Az áramkörbe a jól bevált AD9059-et használom, és ebben már nincs trigger áramkör, az megy szoftverből

analogsch.pdf
    
(#) Prinner válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Szerintem érdemes lenne minden opa tápfeszültségét megszűrni egy induktivitással, és egy 100n-os kerámiakondival.
Nálam egyszer begerjedtek olyan nagy frekvencián, hogy a szkópon csak egy sávot láttam, még GND állásban is. Valószínűleg a tápfeszültségen keresztül volt valami áthallás a MAX477-ek között, mert hiába tettem a közös tápfeszükre bármilyen kondit, a zavar csak valamivel csillapodott.
Viszont amikor a tápfeszlábuk elé betettem mindegyiknek 2-2 100uH-is induktivitást, 100n-ot és 1u-os low esr elkót, akkor megszűnt a zavar.

Mivel ez egy nagyon jó ák. nem érdemes ezt lespórolni róla.
(#) MaSTeRFoXX válasza Prinner hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Én 100uH-s tekercsnél azt tapasztaltam hogy úgy begerjedt hogy még az induktivitás is sípolt a légszerelt verziónál......
Szóval nem lehet elég okos az ember Az egycsatornás analóg panelom az is csak a tápbemenetnél van 4.7uH-vel szűrve.
Max annyit megtehetek hogy a két oldalt külön megszűröm 4.7uH-val
(#) vega55 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Talan annyi eszrevetelem volna, hogy a szinttolo aramkor becsatolasat attennem a neminvertalo labra 1 M-an keresztul.
Igy teljesulne az 1 MOhm bemeneti impedancia, valamint nem fuggene a szinttolas az erositesvaltastol, mint jelenleg teszi ezt...

Az NE5534 nem lesz tul kis frekvencias ide ??
(#) iamrob válasza vega55 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Úgy viszont a mért áramkör kimeneti impedanciájától és feszültségétől függ az eltolás mértéke, ami végképp kézbentarthatatlan.
Nekem is lenne egy észrevételem, illetve ahogy én csinálnám: Az RL6 relé lábait áttenném az RL5 nem használt lábaira, ugyanígy persze a másik csatornán is...
Így egy relével és egy vezérlőlábbal kevesebb kell.
(#) vega55 válasza iamrob hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Hat..., igen...
A feszultsegtol nem, de az impedanciatol valoban fugg az eltolas merteke.
Ezt 2 modon szokas, illetve lehet megkerulni:

1 Megegy eloerosito, impedanciailleszto fokozat bevezetesevel. Ekkor fix impedanciat lat a masik fokozat, fuggetlenul a merendo kortol...

2 invertalo modban valo hasznalat. Igy csak a szinttolo megy a neminvertalt labra, a jel az invertalora megy(elotetellenallason keresztul termeszetesen). Mivel igy lecsokken a bemeneti impedancia, ezert itt sem lehet megkerulni az impedanciailleszto elofokot.

Az ereteti rajzon azonban van megegy problemas resz. Ha jol latom, az erositest beallito oszto also tagja az 1k-s ellenallas, ami a szinttolo OPA-n keresztul zarodik a testre. Ez igy nem tul korrekt nagyfrekis szempontbol, mert az OPA erre nezve nem 0 Ohm impedanciaju kimenet.
Esetleg megegy ellenallas sorba a jelenlegivel, es a kozos pontjuk kondival a testre..., megoldja ezt a gondot...?!
(#) MaSTeRFoXX válasza vega55 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Igen, egy kondi még tényleg kell oda, egy 10µF-os. 100nF, 100pF az nem jó mert szedi a zavarokat amik a föld felől jöttek, ez volt a tapasztalatom. Mégegy előfokozatot nem rakok bele, mert direkt az a lényeg hogy minél egyszerűbb legyen, mivel már 3 analóg modult elrontottam... . Amióta egyszerűsítve van azóta tökéletesen működik a tesztverzió. Az, hogy függ az erősítéstől az eltolás, az egy kicsit zavaró, de megszokható. Ha már hozzá kell nyúlni a szkóphoz erősítést állítaniakkor már egy tekerés a potin már nem nehéz.
Az NE5534 az tesztelés céljából jó lesz, majd rakok helyette valamilyen komolyabbat. Amúgy elég jól viselkedik nagyobb frekvencián is.


Iamrob: Ezt a relés dolgot még átgondolom
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
"valamint nem fuggene a szinttolas az erositesvaltastol"

Na én ezt a jelenséget az enyémnél nem vettem észre.
(#) MaSTeRFoXX válasza iamrob hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Köszi, ez tényleg egyszerűbb így. Bár a vezérlőláb az már adott, max nem kötöm be, relé is van, de így kevesebb helyen elfér
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Közben keresgélgetek USB ügyben. FT232-helyett lehet kapni a RETben olcsón CP2101-et illetve TUSB3410-et. A CP nagyon tetszik, csak QFN tokozású, ilyet sajna szerintem nem tudok beforrasztani. Ráadásul 5*5mm-az egész....
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
A végén úgy jársz mint én és veszel egy (SMD)forrólégfúvót + SMD pasztát hozzá.
A következő szkópomhoz FT232RL-t vettem. A ChipCAD-nél 1100 Ft/db.

Egyébként végre a digitális panelem rendesen müködik. Még az analóg panelt kell átnéznem , mert valami csúfságot tettem vele, fogalmam nincs mit, de megszünt müködni. Aztán ezt a mini szkópomat befejeztem és belekezdek valami komolyabba.
Lehet hogy esetleg üvegszálas nyákra átépítem az analog panelt, jelenleg bakelit nyákon van. Nem tetszik.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
bbatka: sacc/kb mennyiben volt a hőlégfúvó + forrpaszta páros?
(#) bbatka hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Csatolok egy kis látványt is. Én is szeretek ilyesmit nézegetni, gondolom ti is.
(#) bbatka válasza dpeti hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
A hőlégfúvó húzós 25eFt . A paszta meg 2e Ft szerintem nagyon olcsó volt.
hőlégfúvó

A paszta a 10096-os cikkszámú. Keress rá, mert nem engedte belinkelni.
(#) Dav_id válasza bbatka hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Én házilag csináltam egy "hőlégfúvót", innen vettem az ötletet:
http://www.circuitguy.com/solder.php
http://hans-w.com/surfacem.htm
A levegőpumpát egy rossz vérnyomásmérőből vettem, forrasztópáka meg kb. 1200Ft, így azért kicsit olcsóbban ki lehet jönni.
(#) gtk válasza bbatka hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Nagyon tetszik ,foleg a digi panel !
Befujtad valamivel,vagy alapbol ilyen a szine?
(#) bbatka válasza gtk hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Alapból ilyen zöld. Úgy emlékszem hogy nagyfrekvenciára ajánlott nyák. Most éppen ezt kaptam. Sajnos nem látni be a réz alá mikor megveszem. A bakelitet viszont a szagáról is kiszúrom, most már.
(#) bbatka válasza Dav_id hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Jó ötlet. Ez mostmár nekem semmit nem segít. talán másoknak igen. Rendesen megolvad tőle az ón? Azért kérdem, mert 360C körül olvad meg nekem az SMD paszta. Meg persze légmennyiségben sem tud annyit a barkácsolt. DIP40-es tokot bontottam vele 410C-on.
(#) Dav_id válasza bbatka hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Megolvad. Bár folyamatos használat esetén a levegő túlságosan lehűti a pákát, lehet hogy kevés a 40W-os páka. Tettem a páka belsejébe koax kábel árnyékoló drótot, így kicsit jobban tartja a hőt.
(#) bbatka válasza Dav_id hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Persze hogy kevés. Az enyém 450W-os. Érzésem szerint úgy 200W-tól felfelé kellene próbálkozni. De egyébként nagyon tetszik.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Nézegetem az analógrészedet. Az LF357 nem gerjed? Nekem nem volt vele szerencsém....Neked is ilyen minél egyszerűbb analógrészed van
Szép rendezett a digitális panelod.. Mi az a kis nyák ami bele van dugva a panelba? Memória?

Sajnos akkor marad az FT232 vagy TUSB3410. Egy IC kedvéért nem ruházok be más technológiára
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Az analóg rész valójában gerjedt 2,7Mhz-en, de az LF357 2-es lábát lehúztam GND-re a C9 68pF kondival. Ennek negatív következménye sávszélesség csökkenés lett. Érdekes hogy ezt a kapcsolást előtte már megépítettem egy próbakapcsolásban és tökéletesen müködött. Csak egyszerűen össze voltak az alkatrészek lábai forrasztgatva. De amint nyákra kerültek az alkatrészek begerjedt az egész.
A kimeneten lévő C6 100pF kondit kell kiszednem a kapcsolásból, mert az már átkerült a digitális panelra. Ez a kondi véleményem szerint nagyon fontos, mert megfogja a környezeti elektromos zajokat. A digitális panelem jelenleg egy 4,5V zsebteleppel lett beállítva. Ha kiszedem a kondit akkor nem egy vízszintes vonalat látok, ha viszont visszateszem, akkor szinte tökéletesen egyenes a vonal.
Szóval az analóg panellel nem vagyok megelégedve.
A digitális panelem viszont már végleges. Elégedett vagyok vele. Ez már 2 hónap alatt kb. a 4. panel amit a figyelmetlenségemnek meg a kísérletezéseimnek köszönhetek. A fő hiba az volt hogy a PIC18F452 RA4 lába nyitott kollektoros. Ez az apróság valahogy elkerülte a figyelmemet.

Én meg csodálkoztam hogy miért bizonytalan az adatok átvitele a PC-re. Azt meg már végképp nemértem hogy az 1 évvel ezelött tervezett 0. verziós panellel miért nem jeletkezett ilyen gond. A két kapcsolás úgyanis tökéletesen megegyezett. Szóval RA4-ről áttettem az RE0-ra a RS232 TX lábat.
Az a kis nyák a TLC5510i A/D segédpanelja, mert háromszor kellett kiforrasztanom és már nagyon untam. A pengés módszerrel kb. 5 perc kiforrasztani csak attól féltem hogy letöröm valamelyik lábát.
USB-re én azért választottam az FT232RL-t, mert alig kell hozzá alkatrész. Úgyemlékszem talán még kvarc sem.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
miért van mindkét sram ugyanazokra a vonalakra kötve?
ha jól láttam még a chip select-jük is ugyanaz
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Idézet:
„Ez a kondi véleményem szerint nagyon fontos, mert megfogja a környezeti elektromos zajokat.”

Elvileg igen, de én a fordítottját tapasztaltam Nálam zajos (volt vagy most is az) a GND ezért nálam a GND felől engedte a zajt a bemenetre

Igen az RA4 engem is megszivatott párszor amikor még piceztem.

Én is úgy döntöttem hogy maradok az FT232-nél. Szerintem kell hozzá kvarc, az adatlapjában nagyon úgy néz ki. Egy dolgot nem tudok: Kell-e az FT232-nek az EEPROM? Az adatlapjában rajta van, de láttam neten már FT232-vel épitett készülékeket EEPROM nélkül. Vagy ebben tárolja hogy ő mi is tulajdonképpen?

Most fejeztem be az analógrész nyáktervét. Talán a jövő héten vagy utána meg tudom épiteni. Remélem jó lesz, egyoldalasra terveztem és a két oldal szimmetrikusan helyezkedik el a panelon.
Rakok fel róla 3D képet, szerintem úgy lehet a legjobban átlátni. Sajna a reléket meg az AD konvertert nem tudta ábrázolni...meg 1-2 kondit
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Az FT232-el vigyázz. Én az FT232R(RL)-ről beszélek. Az adatlapja szerint belső órajel generátora van. Nem kell hozzá EEPROM sem. Az adatlap alján ott vannak a példakapcsolások.

Nagyon szép lesz a paneled, de nem lesz könnyű beforrasztani. Sok az apróság. A Conrad-tól vettem egy nagyítós fejpántot hogy lássak rendesen. A következő szkópom SMD-s lesz valószínűleg. Egyedül az aggaszt hogy a hagyományos 1/4w-os ellenállás feszültségtűrése 200V. Akkor mennyi lehet egy ilyen apró SMD ellenállásnak. A bemeneti feszültségosztónál lehet ez a dolog érdekes.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
bemeneti feszültségosztót szerintem tervezd meg "hagyományosan", megnézheted katalógusban az smd ellenállás villamos szilárdságát, de szerintem nem érdemes ilyennel kockáztatni
(#) szabi_o válasza dpeti hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
szerintem vagy-vagy, attól függ milyen tokozásut használ.
(#) dpeti válasza szabi_o hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
igen, de 100-150V-nál nem hiszem hogy nagyobb lesz, inkább olyan 100V körüli
Következő: »»   51 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem