Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1165 / 3998
(#) kadarist válasza puskas87 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!
Egy általános leírás az alapoktól kezdve: Bővebben: Link. Ebben kitérnek a szinkronizálásra is. Nyomtasd ki és olvasd el.
(#) Abukodonozo válasza storm hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!

Ha nem ragaszkodsz feltétlenül a kéttranzisztoros verzióhoz, akkor mellékeltem egy egyszerűbbet, ezzel könnyebb számolgatni is.

Tehát: a tápfesz 5V, ez egy normál lednél 20 mA kollektoráramot jelent majd. Így R2 értéke R=5-3V/0,02A~100 ohm. Egy 300-as bétájú (átlagos) tranzisztornál 20 mA kollektoráramhoz 0,02/300 azaz 60 mikroampernyi bázisáram szükséges. Az R1 értéke a fentiek, és az Rx értékének függvényében számolható ki. Ha ezt mind tudtad, akkor elnézést a "szómenésért"!

rajz.PNG

(#) puskas87 válasza puporka.fulop hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm szépen mind kettőtöknek a gyors útbaigazitást, máris belekezdek ebbe a kis házifeladatba
(#) storm válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm kimerítő válaszod
(#) jdani hozzászólása Jan 31, 2011 /

Helló. LEDel kapcsolatos kérdésem lenne. Vettem egy LEDet, ami LED SMD 100lm/180mA 120° fehér 2600-3200K. Kipróbáltam, tudom milyen a fényereje. Van egy LED, ami olcsóbb, viszont tudásom szerint erősebb.
LED SMD 5,8cd/60mA 120° fehér 8200-15000K Az előző 100lumen, a második 5800lumen, akkor csak erősebb nem? És mégis olcsóbb?..
(#) kovi96 hozzászólása Jan 31, 2011 /

Amúgy kössz az infókat! Kadarist
(#) mex válasza jdani hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Idézet:
„5800lumen”

Az még egy reflektornak is böcsületére válna.

Mivel helyettesíthetnék egy UAA180 LED meghajtó IC-t?
ELŐRE IS KÖSSZ!
(#) jdani válasza mex hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Akkor most melyik erősebb?
(#) janikukac válasza kovi96 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ha VU metert szeretnél csinálni, akkor a LM3915-öt ajánlom.

Simson fordulatszámmérőhöz kellene.

Húha, akkor viszont nem tudok segíteni...

Azért kössz.
(#) zolika60 válasza kovi96 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szerintem egy másikkal. Trabant Wartburg műszerekből bonthatsz.

sa555 helyett jó az sa555n is?
(#) kadarist válasza kovi96 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Mi az hogy! Ugyanaz van mindkettő tokjában.

A277D-t mivel helyettesítsek? Nem találok sehol.

Figyelj : :google: vagy a Hobbielektronika.hu- keresője is
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Nézd csak : Ide nem kell se UAA180 se A277D Bővebben: Link
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Nekem viszonylag könnyű kérdésem van ! A rajzon : Bővebben: Link hova kell az RCA-t kötni, és hogy? A tápot meg ugye, úgy kell bekötni, hogy a a GND-re a - a + ra + tápfesz megy?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Köszi szépen ! Azt nem értem, hogy ha az RCA-t bekötöm , akkor ugye oda kötöm a hangszórót ( ha majd meg tudom most oldani az átalakítást ) de akkor milyen hangszóró megy amoda a másik oldalra?

Jaj, de lüke vagyok, mostmár értem. Az RCA-ba megy a mixerem AMP-ja. De buta vagyok... Ááááá
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Tuuudom , tuuudom. Ahova az RCA aljzat megy, azt kell a mixerembe kötni, mivel a számítógépből abba megy a jel. ( a sz.gépem a mixerre van kötve ) és ahova a hangszórót jelölted, oda megy a hangszóróm. Értem, köszi!

Hé, most látom a tápomon azt írja, hogy 500 mA és 6VA. Akkor is belemehet ide, ahogy eddig is beszéltük???

Nem működik az erősítőm. Majd még átnézem, de lelkileg 0 vagyok.
(#) Zadam009 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok
Van egy lcd kijelzőm amin nincs CX nevű kontraszt láb, de van Vss (ground for logic), Vdd (power supply for logic) és V0 ami "power supply for LCD" ezt beköthetem kontraszt lábnak?
Előre is köszönöm a választ!
(#) vilmosd válasza Zadam009 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Igen
(#) WaRL0 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok.
Ennél a kapcsolásnál hogyan tudom variálni hogy mennyi feszültséget transformáljon?
Köszönöm
(#) janikukac hozzászólása Feb 1, 2011 /

Szerintetek , hogy lehet azt megoldani, hogy, csinálok egy astabil multivibit, és valahogy állítgatom a villogás gyorsaságát. Vagy egyáltalán, hogy lehet ilyet építeni?
(#) Balaa16 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Például a 2-es és a 7-es lábat összekötő ellenállás helyére egy potenciométert teszel, így ahogy csavarod, úgy változik a sebesség. De így a T1 és a T2 nagysága is fog változni, tehát lehet, hogy gyorsabban villog, de pl. a LED tovább világít, mint nem.
Üdv: Balázs
Következő: »»   1165 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem