Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Chip
Sziasztok!
Látom nagy gond a propeller IC felhasználása! Nekem meg nem adatott meg, hogy legyen időm vele foglalkozni. Két ötlet (van rá kereslet): - Intelligens épület vezérlő és periféria modulok - Retro PC emulátor Utóbbit ha butaságnak gondoljátok keressetek rá a sinclair és a zxmatrix szavakra. Éppen most lett kész egy magyar periféria, ami USB, vagy CF kártya segítségével egy mozdulattal elérhetővé tesz 20.000 felhasználói programot, amit annak idején darabonként 5 perc volt magnóról betöltögetni... A RETRO PC emulátornak igazán akkor volna érdekes a feeleingje, ha menne PC billentyűzetről és pld. PS konzolról is LCD monitoron. Persze több feladatot is tudnék, de ahhoz elhivatott fejlesztő kell...
Sziasztok!
Olvastam a fórumot , és sok érdekes hozzászólást láttam de egyik sem meritette ki a témát rendesen szerintem. Az SD kártya modult le lehet tölteni hozzá,frankó Wav Playert lehet belőlle csinálni. A szkóp project is létező dolog (Rakok majd fel progikat ide rendessen). Teszteltem belőlle a Hydra verziót is,mert megvan. Szerintem kevés olyan jól használható proci létezik mint a Propeller. Lehet programozni Spin-ben ASM-ben és van hozzá C fordító program is.Az alkalmazhatóság tárháza végtelen. Remélem azért kerülnek majd ide használható projectek is (Igyekszem majd feltenni 1-2 verziót én is) Addig is sziasztok.
Addig is egy kis Hydra maszolázni való
Csak nem tudtam aludni Feldobtam még ide az USB programozó rajzát is.
Hogy mit készítettem vele?
Multifunkciós időzítő, RS232-adapter, VGA-monitor teszter. Most készül vele egy I2C vezérlés a "standard" karakteres LCD-kijelzőkhöz (nem kell 6 vezeték, hanem elég kettő). Ezzel még most kínlódom....
Ja igen, ami még kimaradt: Egy rövidhullámú szintézer-vezérlő LED-kijelzővel (erről valamikor egy filmet is tettem fel a YouTube-ra)
Na, elkészült az i2c-buszos LCD-vezérlő.
Most már csak az a bajom, hogy 4 biten használom az LCD-t, és a "gyári" i2c library (spin-ben) irtózatosan lassú. A 4x20 karakteres kijelzőt kb 1 mp alatt frissíti. Most pedig jó lenne mindezt áttenni assemblerbe is....
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Szinuszjelet szeretnék megjeleníteni vga-n a chip szinusztáblájából. Csak nem tudom hogy érem el a szinusztáblát. És nem tudom hogy szükségem van-e a graphics.spin-re vagy elég a vga 512x384_bitmap.spin beépített program? Valamint ha meg tudnátok mondani hogyan tudom elérni a szinusztáblát azt is nagyon megköszönném. Szóval egy kis segítség az elinduláshoz az jó lenne. Előre is kösz
Hali!
A propeller chip-el én is szeretnék majd megismerkedni, mert tervben van egy hexapod építése. Természetesen ez nem most lesz, hiszen először egy AVR segítségével szeretnék elkezdeni robotikázni. Elolvasgattam a Propeller chip adatlapját, és nagyon megtetszett amiatt, hogy nem kell szenvedni a periféria-kezeléssel. Ez magyarul annyit tesz, hogy a doksi nem 3-400 oldal, hanem csak 40 . Nekem nagyon sokat segített az angol dokumentáció megértésénél: Köves Húgó: Parallax Propeller chip ismertetése nevű dokumentáció. Az egészen véletlenül akadtam rá, a google-ba magyarul gépeltem be a dokumentáció szót. Felrakom ide is, hátha ezzel segítek nektek is, főleg, aki még csak alapszinten ismeri az angol nyelvet. Ezzel most nem leszoktatni akarlak titeket a szótárazásról és a nyeltanulásról, hiszen véleményem szerint aki csak a magyar propeller doksit olvassa el, az nem sokra megy vele, kell hozzá az angol is. Ez csak egy kis kiegészítés, ami könnyít a megértésben. Egésséggel lapozgassátok mindkettőt!
Sziasztok!
Ismét ugyanzzal a problémával kapcsolatban érdeklődöm: Nem nyert senkinél a retro PC emulátor projekt? Gondolom nem véletlen hogy a Parallax is ad gamer kitet - szoftverekkel együtt (bár ez nekem drágának tűnik): Bővebben: Link Én is tagja vagyok a sinclair.hu levelezőinek és emlékszem, hogy mennyi műszaki "baja" volt a szeretett "PC"-knek - merthogy a dobozukon bizony ez a felirat szerepelt "Personal Computer". Azonban a rájuk írt programok tényleg jók - és sok van belőlük. Nekem is fityeg egy 48k-s gép az asztalom alatt. Amiért nem szeretem elővenni: 1.) csak magnóról, vagy maximum MP3-as CD-ről tudok programot betölteni rá (dög lassú) 2.) nagyon rossz a billentyűzete 3.) TV-n szinte élvezhetetlen a számos TV szabvány változásnak köszönhetően. Ráadásul javítani szinte lehetetlen lesz, mert pld. epromot már nem is fognak gyártani. Propellerrel egyszerű lenne a billentyűzet (PC bill.joystick, egér stb) kezelés, a VGA megjelenítés és az adathordozók kezelése, + a meglévő retro perifériáké. Egy több propeller chipet, vagy propeller+PIC-eket tartalmazó retro gépen több rendszer is futtatható lenne (cserélhető oprendszer), így ugyanazzal a hardverrel több hardver is helyettesíthető lenne. A műanyagmunkákat és a dobozolást be tudom vállalni (többre sajnos nem lesz időm) - ha van aki betársulna a projektbe - Karácsonyig akár el is készülhetne a prototipus... Tudom, hogy a mobiltelefonok is beszálltak ebbe a körbe - de árban még mindig magasak és macerásan kicsik minden feladathoz. A sinclair spectrumot azért tartanám ideálisnak, mert pld. van nyílt forráskódú emulátora is (C-s Linuxra) és már több platformra is leforgatták, valamint nagyon jól van dokumentálva - még a hibajavítások is. A sincaires levelezőlista tagjai is sokat tettek a publikálásért. Elnézést a hossú hozzászólásért, de ez szívügyem.
Üdv! Nekem porosodik egy propeller a fiókomban, video overlay kijelzőt akartam belőle csinálni egy meg nem valósult projekthez. A retro számítógépek és a régi rendszerek emulációi, MAME érdekelnek engem is, de a tudásom valószínű kevés lenne egy ilyen fejlesztéshez, annál is inkább, hogy én commodore-os voltam . A szegény 64-est már egy joystickbe is beleintegrálták, szerintem a spectrum még ennél is egyszerűbb lehet. Nem tudom a propeller milyen hatékony lenne a Z80 emulálásában, az tény, hogy a párhuzamos működéssel egyszerűsíti a perifériák kezelését. Nem igazán "pörög" ez a propeller topic pedig annak idején nagy jövőt jósoltak ennek a chipnek, mi lehet ennek az oka
Szia Sooty!
A hardvert össze tudnád hozni (Propeller, táp, csatlakozók, körítés)? Ez a doboz geometriája és kubatúrája miatt érdekes. Úgy tudom a billentyűzet kezelése, monitor kezelése meg van írva előre a propellerhez (PC bill, VGA). A ZX Spectrumban ezeket a ROM-ban tárolt több kis programblokk végzi. Külön rutin a billentűzetkezelést, külön a megjelenítést stb. Gyakorlatilag ezeket a blokkokat kell máshová irányítani. Ehhez inkább némi önbizalom és kitartás kell. No és időzítés, de 3-4MHZ órajelű gép emulációjáról beszélünk... Én is be tudok segíteni a szoftveres részbe és a sinclairesek is. Én anno besegítettem a ZX Spectrum Videoton TVC -re átírt spectloader létrehozásában. Gyakorlatilag ott is egy az egyben át lett emelve a Z80 assembly kód (sajnos ezt még be kellett pötyögni), majd a portok át lettek írva a helyi körülményekre már a TVC-n. Ha a loader működik - működni fog a többi rész is. Azaz ha ezt meg tudjuk oldani, menni fog a többi is. Nekem személy szerint inkább olyan problémák okoztak elméletben gondot, hogy a spectrumon 1 billentyűn 8 funkció volt. Ezt PC billentyűzeten nem lehet produkálni, mert nincs rajta a ZX rászitázott felirata. Ezt például egy színes érintőképernyős PCbillentyűzettel gondoltam a későbbiekben szépíteni... természetesen ha esnek az árak - márpedig esnek folyamatosan. Azaz a mechanikához hozzá tudnék tervezni egy ilyen - könnyedén rápattintható érintőképernyős billentyűzetet -addig jó a PC-s 105 gombos is . Persze megoldás lehet az újabb BASIC-ek, vagy rutinok használata (esetleg opcióként), ahol már megfelel a kopogós beírás is... A C64 pedig lehetne a következő probléma...
Bocs, ilyet jellegű feladatot még nem csináltam. A propeller chip tényleg mindent lekezel, néhány ellenállás kell csak pl. egy kompozit videokimenet elkészítéséhez. Eddig a demo programokat próbáltam ki, azok szépen mennek. Ugy emlékszem a prop chip úgy működik, hogy amikor bekapcsol egy külső eepromból betölti a programot, amelyet azután a megfelelő számú COG bevonásával futtat. Nekem már az alap emulációval gondom van, hiszen ,ha jól tudom a Z80 regiszterei, utasításai egészen mások mint a propelleré, ehhez jön még a hardveres multitask működése, amelyet a prop chipnél újdonságként vezettek be. A TVC és a spektrum szerintem eléggé rokon gépek voltak, ugyanazzal a procival. Itt olyan társra lesz szükséged, aki a propellerben assembly szinten is igencsak jártas. Mechanikailag bele lehet tenni egy prop Ic-t egy spectrum dobozába, de szerintem a proci emulációja lenne előszörre a legfontosabb. Van készen prop->Z80 emulátor? vagy propellerhez van olyan c fordító, amelyel az általad említett spectrum emulátort (vagy részeit) propelleren lehet futtatni? ( Ha jól emlékszem a spectrumon a billentyűk a cursor típusától függően váltották a funkciókat, nem volt 8 féle shift gomb)
Ugy tűnik Z80 proci emulátor az létezik:ZiCOG
Ugy tűnik Spectrum emulátor is létezik:propeller Spectrum emu video Baggers Spectrum Emulátora Ezt mind végig kéne mazsolázni, utána lehetne rálisan gondolkodni a megvalósításról... Szóval ha megvannak a szoftverek csak össze kellene rakni mechanikusan a hardvert, persze az se lenne piskóta.
Az utolsó link helyesen: Baggers Spectrum emulátora
Szia Sooty!
Ez nagyságrendekkel bonyolultabb, mint amire én gondoltam
Sziasztok!
Hosszú idő után végre ismét tudok foglalkozni a propeller chippel. Esetleg valaki tudja hogy hogy tudok hozzá kötni egyéb IC ket? Tehát pl. shiftregisztert vagy D latch-et? Az a gondom hogy kevés a lába a feladatra amit kitaláltam.... Köszönöm! Ardwaark
Elkezdtem a procival egy Nixie csöves órát épiteni.. Egyelőre nyáktervezés alatt van....
Szia!
SPI, I2C portbővítő, egyszerű shift regiszter, kimenet tárolóval rendelkező shift regiszter (74HC595), ... Nixie csövekhez HV5522, HV5530, HV5622, HV5630 - 32 bites, nagyfeszültségű open drain kimenetű shift regiszter ...
Szia!
Én pic kontrollerrel már próbáltam. Miért ne menne Propeller chippel? A nagyfeszültségű oldalon az ellenállások legalább 1W -osak legyenek a feszültség terhelés miatt, és a nyomtatás is legyen szellős (2 db egymástól 1 raszterre levó forrpont között ne menjen át jelvezeték, de lehet még szellősebb is)... Az lenne a legjobb, ha az alacsony feszültségű és az anódfeszültségű rész között egy földvezeték menne el, a vezérlés ilyen 1W -os ellenállásokkal menne át a földvezeték fölött.
Amit a nagyfeszültségű részről irtál az világos. Egyetértek. Nálam is elkülönül a NYÁK két fele nagyfesz. ill. digitális oldalra. Már mindjárt kész lesz a NYÁKterv.
A kérdés azonban az, hogy a 74HCxxx chip ráköthető-e DIREKT-azaz szintillesztés nélkül? A PIC ha jól tudom 5V-os mig a Propeller 3.3V. Azaz azért mert PICel ment valami, nem biztos hogy Propellerrel is fog.... Valaki másnak van ezzel tapasztalata? Ami a nagyfesz. illesztőt illeti majd feltenném ide az elvi kapcsolást és nagyon megköszönném ha mások is elmondanák a véleményüket. Saját tervezésü és mréssel is ellenőriztem...
Itt beszélgetnek a shift regiszter illesztéséről. Bővebben: Link ahogy néztem inkább a 74HCTxx verziót ajánlják, mert az 2V-tól már logikai magas szintet észlel. ( Szintillesztésnek 5V-ról üzemelő eszköznél 2k-4.7k ohmos soros ellenállást ír a prop bemenetein) Nekem is van egy prop chipem, a tapasztalat annyi volt vele, hogy a demo board-al kísérletezgettem.
Szia!
A 74HC595 is járatható 3.3V-ról, akkor nincs is probláma. Adatlapja szerint 2 .. 6 V között üzemeltethető.
Hello!
Adwaark feltette a topik elején az általa készített programozó NYÁK-rajzait. Kérdésem az, hogy az EPS formátumot milyen program hozza létre? Honnan szerezhető meg az a progi? Vagy megtanné valaki hogy kiexportálja pdf-be? Köszi.:B.M.
Megpróbáltam átkonvertálni: online converter
Azt hiszem ezek az encapsulated postscript fileok Adobe Illustrator programmal készültek. (Két perc googlizás lett volna, ha el nem nézem a fájlokat )
Sootynak igaza van. Valóban az Adobe Illustrator hozza létre az EPS formátumot. Én még DOSos Tango-val csináltam a NYÁK tervet és EPSben mentettem onnan. Kozmetikázás céljából ezután az Illustratorral igazitottam tovább. Most már egyébként Eaglet használok.
A programozó egyébkén jó és megbizható. Én ezt használom régóta. Például a jelenleg épités alatt levő Propeller chipes Nixie órámhoz is. Erről majd teszek fel képeket és persze kapcsolási és NYÁK rajzokat is. Üdv! Ardwaark
Arra kíváncsi leszek én is, mert a nixie a szívemcsücske...
Készül a Propeller Nixie óra!
A fényképek: 0361:A propeller modul tesztje 0373:A nagyfesz. illesztő nyákja vasalásos módszerrel készitve 0377:a kész modul a tesztkábellel és a Nixie csővel 0381:Éles teszt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |