Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   42 / 82
(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Zene füleimnek! Csak így tovább!
(#) c27 hozzászólása Jan 27, 2011 /

Azt az ellenőrzést megcsináltam amit mondtál, hogy a földre kötöttem a bemenetet és akkor nullázza a kimenetet így jó, de ez garancia? Esetleg milyen kárt tud tenni a gépben azon kívül, hogy a nyomtatóport tönkremegy? (Mert azért egy alaplapcsere nem tenne boldoggá.)
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Igen, ez azt jelenti, hogy minden rendben. A nyomtatóport elvileg zárlatvédett, nem olyan könnyű tönkretenni, ahhoz elég nagy butaságot kéne csinálni(pl. 12V-ot rákapcsolni). Szóval nem lesz gond, ha észnél vagy!
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Jó, de hogy legyek észnél vagy rádugom a csatlakozót vagy nem aztán már úgy is gyorsan történnek a dolgok ha gáz van. (Meglátom hátha ki tudom próbáltatni vmi gagyi gépen.) Elviekben még ha 12V-ot is kapna max a nyomtatóport hal meg nem? (Szóval ha kipróbáltatom akkor a próbagép működni fog utánna is csak nem lesz nyomtatóport?)
(#) potyo válasza c27 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Ha nincs szerencséd, akkor azért mást is ki lehet nyírni. Ráadod a cuccra tápfeszültséget nyomtatóport nélkül és megnézed, hogy a nyomtatóport kivezetéseire nem jut-e 12V. Ha nem, akkor már nem lehet nagy probléma.
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hogy érted azt, hogy hogy legyél észnél? Van műszered, kiméred, hogy rendben van-e minden ennél többet nem tehetsz. Aztán mit csinálsz, ha az a másik gép kipurcan? Keresel mégegyet?
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

És ha menet közbe száll el, akkor nincs szerencsém? Azért enyire nem szoktam pesszimista lenni, de csak féltem a gépem. A nyomtatóportra most nem megy semmi fesz így eddig jó. Még annyit kell csinálnom, h a pichez csináljak egy égető foglalatot.
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Inkább egy próbapanelt készíts, amin van ICSP csatlakozó is, akkor mindjárt próbákat is tehetsz egy LED-el mondjuk. Külön foglalatnak a világon semmi értelme nincs, ha tanulni akar az ember... (Vagy bérbe akarsz sorozat programozni?)

A parázást pedig tedd félre és józan döntést próbálj hozni, hogy amit rácsatlakoztatsz a portra, az tönkreteheti-e vagy sem. Ezt neked meg kell hoznod, mert egyik gépet sem érdemes tönkretenni vak próbálkozásokkal! Ha erre még nem állsz készen, akkor halaszd el addig, amíg úgy érzed biztos vagy a dolgodban! A kezdő kérdéseket érdemes az erre nyitott kiemelt topicban feltenned, nem szégyen, ha most tanulod meg az ohm és a csomópontok törvényét, az inkább, ha meg se próbálod!
(#) PIC18F hozzászólása Jan 28, 2011 /

Egy RESET kapcsolót szeretnék a PIC18F1320-as MCLR lábához rakni.

Az egyik rajzon (általános/tipikus kiépítés) 470 Ohm-ot látok, a korábbi PIC18F4320-as rajzomon meg 1K-t, amelyen keresztül egy kapcsoló közbeiktatásával a láb a földre van kötve.

Kérdés: 470 Ohm vagy 1K? Van ennek jelentősége?
(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

470 ohm. De égetés közben ne nyomkodd a gombot.
(#) PIC18F hozzászólása Jan 28, 2011 /

Házi riasztót építek.
A lényeges egységek: 230 V AC - Tápegység (10 VDC, 5 vDC) - PIC18F1320. - RA2 lábon zümmögő, - R4 lábon relé, ....stb.

Egy rejtélyre kérnék magyarázatot ill. javítási javaslatot.

Jelenség: A 230 V-ról lekapcsolva egyet zümmög a zümmögő.

RA2 (OUTPUT) -> 240 Ohm -> Zümmögő -> Föld.

Érzésem szerint valahová egy nagy kondit kéne rakni, hogy a kikapcsoláskor keletkező "kóbor" áramot felfogja, DE HOVA?
(#) zenetom válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ez már nem idevaló téma, a baj valószínűleg azért van, mert "brummfeszültség" keletkezik amikor leválasztod a hálózatról. Egy zavarszűrő (tekercs-kondi, lehet ilyet kapni is, esetleg ferritgyűrű) kéne a 220V-os körbe.
(#) PIC18F válasza zenetom hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Van itt ilyen Topic?
(#) watt válasza PIC18F hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Igen van riasztós topic. Használd a keresőt!
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Helló.
Mértem a nyomtatóport csatlakozót és 1.6V és 5V mérhető egyes tüskék között, de 12V nincs. Az 5V az normális?
(#) _JANI_ válasza c27 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

A hardver ismerete nélkül elég nehéz...
Egy link jó lenne a kérdéses programozóra.
(#) c27 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

A watt féle mini ltp-s v4. Bővebben: Link
(#) _JANI_ válasza c27 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm.
Ha az R6 nincs beépítve, akkor 12V nem kerülhet a nyomtatóportra. Igy a méréseid alapján az áramkör csatlakoztatható. De ha biztosra akarsz menni, akkor a D0, D1 pontokat vezérelve a teljes tesztet is elvégezheted, manuálisan ( gép nélkül ) vezérelve a 74LS07-est.

Én mindenképp beépítenék egy BAT46-ot az R6-tal sorosan. S így akár állandó részévé is válhatna az égetőnek a diódával kiegészített R6-os ellenállás. A dióda katódja az MCLR fele áll. Az 5V Vcc-t a MCLR fele átereszti de a Vpp-( +12V )-nél lezár és a +12V nem juthat a +5V os tápfeszültségre. Lehet túlzott óvatosságnak tűnik de jobb félni mint ... :vomit:

UI: Ugyanaz a védelem érhető el, ha az 5V-os tápfeszültség és a GND közé egy 5.1V - 5.6V-os zénerdióda lenne kötve.
(#) c27 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

De az R6-ot be kell építeni. Akkor ez hogy van illetve azt mondta watt is hogy az R6 nem az égető része hanem a pichez kell kötni, DE ha a pichez kötöm akkor is már benne van az áramkörben az mindegy hogy még az égetőhöz közel építem be vagy csak a pic lábához, attól még ugyan oda kerül ugyan úgy párhuzamosan a Vdd és a Vpp közé akár a két kapcsoló közé is betehetném. A dióda beépítése lehet akkor megoldaná ezt a gondomat ugye? (Valószínűleg akkor beépítek egy diódát.)
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

A dióda beépítése védtelenné teszi az MCLR lábat. Ezzel az égetővel ha helyesen építetted meg, nem lehet Vpp-t kapcsolni addig, amíg a Vdd nincs rákapcsolva! Ha meg rá van, akkor nem alakulhat ki 5V-nál több a Vdd-n.
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Kicsit elvesztem abban, hogy 10k-t ha beépítem a vdd és vpp közé akkor vagy kerül a nyomtatóportra 12V nem? Én még a régi dupla kapcsolós változatot csináltam (olvastam h már újabban nem szükséges) így először az 5V aztán a 12V kerül rá az áramkörre, de ha a 10k ott van akkor a 12V is ott van a nyomtatóporton. Azt meg nem értem, hogy a 10k miért nem az égető része mivel ha a vpp és vdd közé beteszem akkor az már az égető része. (Azt mondtad h ha 12V megy a nyomtatóportra akkor az bizony tönkremegy meg még más is.)
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Még is hogyan kerülne 12V a nyomtatóportra a 10k-s ellenállástól? Ki mondott ilyet? Ha az SW1 duppla, akkor nem lehet a Vpp-t rákapcsolni külön. De ha rá is kapcoslnád, 10k+1k-n keresztül nem valószínű, hogy a portban kárt tenne, miután valószínű van beépített védő diódája. Ha nagyon félted a portot, tegyél egy 5V1-es zenert a Vdd-re, az nem engedi feljebb a feszültséget.
A 10k-ról meg már kismilliószor leírtam, hogy az a PIC-hez tartozik, szinte kötelező jelleggel, olvass vissza az okokkért!
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

De azt nem tudom felfogni hogy mi az hogy a pichez tartozik? A pic védelme miatt van benne nem közvetlenül az égető része(olvastam), de attól még mégis az égető része lesz ha a picet nem akarom kinyírni, tehát akkor is be kell építeni az égetőbe csak a pic miatt nem? (Nekem az nem tetszik, hogy a pichez tartozik, mert akkor elvileg égetés után el kéne távolítani, de a 10K mindig kell nem értem miért nem lehet mondani, hogy az égető része.
Akkor a gnd és a vdd közé tegyek egy 5V zénert amúgy a vpp-t külön nem is tudnám már rákapcsolni, mert van külön vpp kapcsoló is. Na jó kösz, meglátom ezt a zéner dolgot még a csatlakozókat kell megcsinálnom amik a picre mennek tördelhető ic foglalatból.
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Ismétlem, a PIC áramkörének része a 10k, nem az égetőé. Akkor sem, ha hat rá.

Az MCLR lábat a PIC áramkörében mindenképpen fel kell húzni Vdd-re a következő okok miatt.
(Ez a láb nincs védve belső diódával a Vdd felé, ezért védtelen és sérülékeny.).

1. A program nem indul el, vagy bizonytalanul indul-újraindul, ha nincs az MCLR láb felhúzva a Vdd-re.
2. A lebegő MCLR lábon töltés halmozódhat fel égetés közben a Vpp kapcsoló kikapcsolásakor, vagy amikor az ICSP csatlakozót lehúzod. Esetleg hozzáérsz feltöltve a Vpp vonalhoz kézzel. Ez tönkreteszi a PIC-et.
3. Az MCLR funkció, egyes PIC-ek esetében kikapcsolható, ekkor a láb csak bemenet lehet. Bemenetet nem szabad lebegni hagyni egy CMOS áramkörben, mert számos zavart okoz, illetve lásd a 2. pontot.
4. Ha az égetőben is és a PIC-en is lenne 10k, akkor az 5k eredő ellenálláson folyó áram a 78L05 regulátort tönkreteheti, ezért a 10k csak a PIC-en kell legyen.

Ha a PIC egy adapterben van, amin nincs táp IC, illetve olyan égetőt használnál, ami tudja a Vpp firts módot, és használni is akarnád ezt, akkor az adapteren az MCLR lábat a 10k-val nem Vdd-re, hanem Vss-re kell húzni, mert ha nincs merre elfolyjon az áram, akkor a Vdd is megemelkedhet 5V fölé. Erre külön oda kell figyelni.
Megemlítem, hogy az adapterben nem indítható el a program, miután a PIC állandó resetben lesz a lehúzás miatt.

Egy céláramkörben viszont Vdd-re lehet húzni az MCLR-t, mert az 5V-os regulátor korlátozza a feszültséget. Ha nagyon paranoiások vagyunk, be lehet építeni korlátozó zenert, mint említettem, de inkább azt a megoldást válasszuk, hogy megértjük a működést és mindig a megfelelő áramköri megoldást választjuk, hogy a PIC ne menjen tönkre! Univerzális megoldás nincsen, csak az értő olvasás, gondolkodás, döntés. Kérlek, addig ne kérdezz újabb sületlenségeket, amíg nem értettél meg mindent, amit itt leírtam(újra és újra! )!

Sajnos ez az én hibám, de nem értettem meg mindent.
A 3. pontig minden tiszta.
"Ha az égetőben is és a PIC-en is lenne 10k, akkor az 5k eredő ellenálláson folyó áram a 78L05 regulátort tönkreteheti, ezért a 10k csak a PIC-en kell legyen." Ezt már nem értem a picen miért kéne lenni 10K-nak? Most ezzel arra gondolsz hogy a picet beépítve programoznám fel? (Ha igen akkor most ez számomra lényegtelen, mert picet sztem csak magába fogok programozni csupaszon nem magában egy áramkörben vagy nyákon. Ha nem akkor meg nem értem 10K hogy nő rá egy picre.) Szóval elvileg ha beépítem a programozóba akkor csak arra kell figyelnem hogy már ne legyen újabb 10K a Vpp és Vdd között?

"Ha a PIC egy adapterben van ..." Innentől zavaros a dolog milyen adapterben vagy mi? Maradjuk már annál, hogy van egy pic semmihez nincs kötve és semmi sincs rákötve és van maga a programozó. A kapcsolásoknál amit írtál cikket ott van egy kép magáról a kapcsolásról 2db kapcsolóval és a késöbbi javításokkal (10k 150ohm) na most ha én azt pontosan megépítem és a 10K-t magába a programozóba teszem és a Vpp és Vdd közé kötöm fixen és mindig úgy lesz (zéner nélkül) akkor ha egy picet magába rácsatlakoztatok a programozóra mindig magában! akkor most úgy jó lesz? (Lehet az én felfogásommal van a baj, de kicsit túlbonyolítjuk a dolgot.) Vagy ha már 2 kapcsolós az átamkör akkor a gnd-re kössem a 10K? Ez nem világos a kapcsolásoknál 2 kapcsoló van a rajzol a 10K meg a Vdd és Vpp között.

Az adapter egy olyan nyák amin egy, vagy több foglalat van, nincs rajta regulátor a Vdd-nek, hanem az égetőtől kapja a tápot a programozás alatt. Itt a 10k a Vpp és a Vss között kell legyen.

Ez a módszer sorozatprogramozásra és utánépítésre esetleg jó, áramkör+program fejlesztésre nem(ha nem hiszed, majd rájössz menet közben a miértre.)

Az adapter helyett feljesztésre a próbanyák javasolt, ami annyiban tér el, hogy van saját tápellátása a Vdd-re, és a 10k a Vdd-Vpp között kell legyen. A tápot az égetőről is kaphatja az égetés alatt, de saját tápról is üzemeltethető.

A 10k-t egyik esetben sem kell eltávolítani sem az égetés előtt sem után.

Tehát ha jól értem a 10K az mindig kell a pichez a kész beépített áramkörbe is? Ha ezt jól gondolom akkor ha én mindig olyan picekkel dolgoznék amiknek már megvan a kész nyákja csak fel kell programozni akkor célszerű ha az égető tartalmazza a 10K nem? (Pl: utánépítéseknél.)
Ez az adapter dolog azt jelentené, hogy az égető és a pic közös tápról megy mármint az 5V az közös a 12V meg a picre megy ekkor a 10K a Vpp és a Vss között legyen.
Tehát Bővebben: Link ha ezt nézzük itt közös a Vdd akkor a 10K itt a Vdd és Vss közé kell én pontosan így dugasztápról oldottam meg az egészet. Így az Icsp portba beépítem a 10K és elvileg minden jó ugye? (Beépített picet meg nem fogok mostanában égetni így sztem kezdetnek jó így is ugye?)

Idézet:
„Ha a PIC egy adapterben van, amin nincs táp IC, illetve olyan égetőt használnál, ami tudja a Vpp firts módot, és használni is akarnád ezt, akkor az adapteren az MCLR lábat a 10k-val nem Vdd-re, hanem Vss-re kell húzni, mert ha nincs merre elfolyjon az áram, akkor a Vdd is megemelkedhet 5V fölé. Erre külön oda kell figyelni.”

Ne az égetőre tedd a 10k-t, ott nem jó. Az adapterre tedd a megfelelő módon!
Ja és olvasd el az oldalamon az ICSP -ről írtakat!

Biztos bennem van a hiba de most mi az hogy a pic adapterben van? Semmiben nincs a pic az icsp nálam maga az adapter ha neked az adapter azt jelenti amibe a pic lábak mennek. Én az icsp-t eleve úgy alakiítottam ki hogy nem tüskesor hanem tördelhető ic foglalat így egyből mehet a pic lábakra nem tudom mi szerepe van hogy most csinálok egy ilyen icsp-t és akkor még külön rácsatlakozok és még utánna kötöm rá a picet. Visszajövök egy 1 óra múlva képekkel és megmutatom, ha nem tudtam normálisan leírni.
De az sem világos hogy most a 10K-t miért nem mindegy hova teszem. Miért nem jó az ICSP-nél ugyan úgy a Vss és Vpp között lenne csak 5 cm-re távolabb van a pichez nem értem a lényegét ugyan ahhoz a 2 vezetékhez kerül csak 5 cm-rel közelebb vagy távolabb.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Jó annyit hozáfűznék még hogy ha most tegyük fel sorozatgyártást csinálnék akkor elvileg nincs értelme az ICSP-nek és akkor jó ha oda simán beteszem a 10K-t a Vpp és Vss közé?
Következő: »»   42 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem