Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A következőt szeretném kérdezni. VF6 erősítőt akarok építeni, 40v-ról hajtani. 24v-os Zener diódát raknék bele, de a visszacsatóló ellenállást nem tudom, hogy kell kiszámolni? Tudnátok segíteni? A visszacsatoló ellenállással párhuzamos kondin is kell változtatni?
Sziasztok!
Van valakinek ehhez a kapcsoláshoz nyák terve?
Szia!
A rajzod nagyon kicsi, de ha jól láttam akkor a rövidzárvédelemben van a 2 tranyó, tehát jó helyette más bc tranzisztor is. A végtranyó darlington párost csak 10mA árammal hajtja az előző fokozat, azt kell "elszippantania a rövidzárvédelemkor a tranyónak. (tényleg csak saccoltam a tranyók számát a homályos rajzról) üdv.:Foxi
Sziasztok. Van itt nekem ez a végfok kapcsolás. A kérdésem az lenne,hogy ez kvázi komplementer kapcsolás lenne?
Orister = szegény ember Obeliskje ?
Öreg rókák, akik még értitek ezeket a régi kapcsolástechnikákat! Van ugye az orister, ami a kvázikomplementer végét és a nem áramgenerátoros meghajtásától eltekintve lényegében ugyanaz mint az obelisk, avagy hta30. Ide is tettem a két rajzot, az obelisket lecsupaszítva a minimumra, az oristert átrajzolva átláthatóbbra. A kérdésem az lenne, hogy az oristerben mi a csudának van az a potival szabályozható visszacsatolás még pluszba ? Sok hasonló erősítőben nincs ilyen, ahogyan az obeliskben sincs.
Igen, az - bár 4 pár végtranyóval ilyet nem sűrűn látni.
Köszi. Állítólag ez egy 300w-os végfok lenne. Van nekem itthon 16db BUX22 tranyóm,szted azzal működne ez a kapcsolás?
Szerintem semmi akadálya. Brutál tranyó...
Igen,azok. Bár nemigazán audio,hanem kapcsoló tranzisztor.
Hali!
Szeretnék építeni egy tda2030-as erősítőt.Ehez kérnék egy egyszerű kapcsolási rajzot,nyáktervet és beültetési rajzot. Köszi előre is.
Nyert! Nem jók. A kapcsoló tranyók nyitási karakterisztikája más, gondolj csak utána, mire is lettek kifejlesztve.
Ha BC 547-557 párra cserélem őket akkor is ugyan úgy fog működni? Annak 5V volt a EB fesz. ennél meg 6V.
Köszi a segítséget. Azthiszem akkor ezek a tranzisztorok mennek a piacra
Kapcsolóüzemű táphoz, vagy terheléskapcsolások kimeneteként használhatók.
Valaki más esetleg?
Szeretném össze tenni, de nem akarom elszúrni ezzel a védelmet.
Milyen a tápegységed felépítése ehhez a végfokhoz?
Trafó teljesítmény, pufferek, feszültségek, stb. Mértél már frekiátvitelt, teljesítményt rajta? Nálam most a tervben 4x150VA-es toroid négy hídegyenrángató, és 4x22 000µF/80Vos kondi van.
Köszi !
Akkor 547 megy bele, és a BE fesz külömbség sem baj?
A következőt szeretném kérdezni. VF6 erősítőt akarok építeni, 40v-ról hajtani. 24v-os Zener diódát raknék bele, de a visszacsatóló ellenállást nem tudom, hogy kell kiszámolni? Tudnátok segíteni? A visszacsatoló ellenállással párhuzamos kondin is kell változtatni?
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni egy Aura Evolution va-100 erősítő javításához. Nem értek hozzá sokat, de érdekel a téma és most időm is van rá. Hibásan kaptam, kiküldte a táp-feszt a hangfalkimenetre, kicseréltem a fetteket (2sj162-2sk1058), összeraktam, bekapcsoltam, eddig jó. Ahogy a hangerőt elkezdtem fölfelé tekerni két hangszóróból sistergés jött és az R39 ellenállás elkezdett füstölni. Mi lehet a hiba ? (A képen a nyák bal fölső sarkában van az R39, rajzot a netten nem találtam) A segítséget előre is köszönöm.
Gondolom a FET surce ellenállásáról van szó, ami azért füstül, mert túl nagy áram halad keresztül rajta. Ez adódhat a tranzisztorok hibájából, (meghajtók is kimentek) vagy NF.gerjedésből. Egyen feszt mértél a kimeneten? Van szkópod megnézni a kimenetet? A bizialjzatokba ajánlott bekötni izzókat, és áramfelvételt mérni a tápágakban, (ami vélhetően most túl magas lesz) a drága Hit.FET-ek állagmegőrzése céljából. Ez egy elég drága Bowers erölködő.
Szinte semmilyen információt nem tudok adni. Nekem nincs "beüzemelve" ez az erősítő. A fotón látható panelt raktam össze, és abból is csak egyet -de a párjához is megvan minden-.
Ezért nincs saját tápegysége. Először labortápról próbáltam, +-50V-ról, majd egy kis meghallgatásra felvittem a műhelyből, és bekötöttem a QUAD-om tápegységére (+-56V, 400W-os toroid, összesen 4x10000µF/63V-os elkó.) Ezzel nagyon jól szólt. Nem mértem rajta semmit.
Köszi az infót!
Brumm, zaj, vagy hasonló hallatszik a hangsugárzóból? (Mondjuk nem szabadna 116dB-es jel-zaj viszonynál, még 1cm-ről sem.)
Köszönöm a választ !
Csak egy multiméterem és pákám van. Villanyszerelésben (ez a munkám) othon vagyok, , de ez más, érdekel de szinte 0-ról kezdem (több mint 40 évesen), ezért ha kérhetem úgy mond el mint apa a hülye gyerekének A felét azért megértettem.
Ja, a kimeneten fetcsere elött egyenáram volt 42-43v.
Fetcsere után levett hangerővel ez megszünt, hangerő ráadásánál füst.
Szóval, az erölködőnek valószínű hogy túl magas áramfelvétele. Ennek oka hogy a végerősítő elemek (2SK-2SJ) nyitva vannak. Ez pedig lehet az őket meghajtó tranzisztorok hibája, vagy nagyfrekvenciás gerjedés, vagy egyéb alkatelem, k. hiba. A védő biztosítékok helyére sorba izzót kellene bekötni a próbák idejére, mert ezek korlátozzák a felvett áramot a táp felől. Ha világítanak akkor ez utal a magas áramfelvételre rögtön.
Multival mindössze egyenfeszültséget tudsz mérni a kimeneten. Ha ezt mérsz, akkor nyitva van a valamelyik FET. Attól függően, hogy + ill.- feszültséget mérsz, megállapítható hogy melyik. Ha A 2SK akkor pozitívat, ha a 2SJ akkor a negatívat. ha a Gate (Panelen G jel)lábat kiforrasztod és úgy is átvezet a FET. akkor kuka sajna. Ha nem, akkor az előtte lévő meghajtó tranyót kell kiforrasztani, és bevizsgálni. Egyébként ez ajánlott minden végelem csere esetén. hfe teszt ha van a multidon azzal vizsgálódhatsz e-téren. A szkóppal a nagyfrekis gerjedést tehetnéd láthatóvá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |