Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Építettem egy videóból származó trafóval tápegységet egy ATX táp dobozába. Kérdésem lenne, hogy a fémdobozt kell e földelnem, ha a trafó fémházával érintkezik?(ahhoz van csavarozva) A 220as részek egyébként jól el vannak szigetelve a doboz oldalától. Mind a fázis, mind a 0hoz képest 0V mérhető a dobozon. Előre is köszi
Nem kettős szigetelésű, tehát IGEN (földelned kell)
mindenképpen le kell mert ha vmi baj van ne téged üssön meg az áram!
esetleg még a trafó vasmagjára is rákötheted de ha jól érintkezik a házzan akkor el is hagyhatod! üdv!
A trafó SOSEM érintkezik jól a házzal!!
Össze kell azt kötni vele. Kicsivel több munka,de sokkal több-szabvány is-biztonság. És itt nincs fölösleges aggodalmaskodás;a három élet az a "gameboy"-on létezik...
amúgy nem sok idő bekötni a csavar alá 1 sarut.......
ha a trafóhoz hozzáforrasztok egy vezetéket, a másik felét a doboz aljához forrasztom, és oda a földet akkor tuti hogy jól érintkezik Bár szerintem ígyis jó, , mert két 4es csavarral csavaroztam hozzá a "fülénél" , de ha ez szabvány akkor legyen szabvány :yes: köszönöm a tanácsokat!
sziasztok ezek szerint én rosszul tettem hogy a trafót szigetelő lapra építettem(csavaroztam)és csak a házat kötettem a földelésre?kössem össze a vasmagot a házzal?
Kettős szigetelést csináltál (már ha annak lehet nevezni). Ha a vasmag nincs leföldelve az se nagy baj ha nem matatsz a bobozban áram alatt. Külömbe meg úgysem ráz a vasmag mert és is fogdostam már úgy trafót hogy 230 volt benne és nem lett semmi bajom. Kösd össze a vasmagot a földel és kész.
Ha pl. gumi szigetelőre tetted a trafót akkor ne vedd le róla csak kösd össze a bobozzal. Ha nagyteljesítményű a trafó akkor zörögni fog a doboz.
köszönöm be is kötöm...mégegy kérdés :a trafó álltal átalakított áramot külső készülék/ek-ben hasznosítom pl.forrasztóállomás ezen készülékek földelését hogyan oldjam meg?A trafóházhoz köthetem vagy inkább külön földeljem le ?
A szekundert fölösleges földre kötni véleményem szerint. Amúgy énis forrasztópákához hazsnáltam egy ideig ezt a tápot, most a csöves erősítőm fűtését hivatott szolgálni
Ha 12 voltos a kimenő fesz akkor szerintem felesleges leföldelni a forrasztóállomást. 12 voltól nem lesz sok bajod.
24V-OS de nem ettől félek...az esetlegesen keletkező sztatikus áramot szeretném elvezetni.úgy tudom egyes IC-k ezt nem tolerálják túlságosan...
Láttál már forr.pákát? (amit annak is lehet nevezni?) min-24V. :yes: De nem azért kell foldelni. Statikus töltődések, stb. miatt inkább. Kényesebb készülékeknél, még saját magadat is le kell földelni.
A "normálisabb" forr.álomások, mindíg földeltek. Idézet: Testzárlatról hallottál? „fogdostam már úgy trafót hogy 230 volt benne és nem lett semmi bajom”
Sziasztok!
Van egy fém dobozom, amibe építkezek, de nem szeretném leföldelni a fémdobozt. Tudom, hogy kettős szigetelésűnek kell lennie mindennek odabenn, amin 230 volt van. Egy kis kapcsoló, egy biztosítéktartó és egy paneltrafó, amin nagy fesz lesz. A biztosítéknál és kapcsolónál meg tudom valósítani a kettős szigetelést zsugorcsővel. De mit csináljak a paneltrafóval? Ott hogy valósítható meg a kettős szigetelés? Aránylag nagyobb trafótról van szó.
És miért nem szeretnéd földelni? Úgyis konnektorba dugod, abban meg ott van...
Vastagabb kábel(3 eres) és nagy csatlakozó.
csak ennyi miatt nem szeretném
Hány százalékos esélye van annak hogy egy trafó testzárlatos? A tekercs jól el van szigetelve a vasmagtól, ha mégis testzárlat van akkor az hanyag tervezésre utal. A gyárban amikor elkészítik a trafót akkor ellenőrizni szokták, nem?
szerintem is legfontosabb a biztonság ebben a szakmában,akár hivatásos akár hobbiszinten űzi az ember !ezért kérdeztem rá én is a földelésre ...inkább 1-2000 Ft+ vagy néhány perc töblett munka de az élet a legfontossab.tudom sokan ugy vannak vele hogy ez már közhely de...
Szevasztok!
Lenne egy hozzáértőknek egyszerű kérdésem: Egy Minipc tápja..ugye fém házas,a bementnél a földelés rá van kötve a dobozra. (sárga-zöld kábel) Namost én ezt átépítem máshova,egy általam készített fa dobozba. Ilyenkor mit kell tennem a földeléssel? Be kell kötnöm valahova? Vagy elhagyható?Mert ugye a doboz fa...előre is köszönöm a segítséget Üdv Kicsa
Sziasztok!
Meg regebben megepitettem ezt: http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html A kerdesem az, hogy a 230V/2x24V -os toroid trafo szekunder oldalat foldelnem kell-e, vagy sem? Erintesvedelmi szempontbol. Tehat hogyan szabvanyos. Az, hogy mennyire lesz zajosabb vagy kevesbe zajosabb ha foldelem az is erdekel, de az erintesvedelem eletbevago
Amit ide szúrtál, az nekem egy tápegységet hoz fel.
Ha erről van szó valóban, akkor nincs semmi különösebb gond. Amikor földelést említesz, akkor vélhetően az érintésvédelmi vezetőre gondolsz (zöld-sárga), ami már vagy húsz éve nem védőföld hanem nulla vezető, amit itt ott azért le is földelnek. Kizárólag a szerkezet fémházát kell leföldelni semmi mást. És ha a szerelés nem oldja meg automatikusan, akkor belül, a trafó vasmagját is oda kell kötni a fémházhoz (toroidnál persze nem) Erősítőknél, főleg több csatorna esetében már sokkal izgalmasabb a kérdés, de a házat ott is földelni kell. Persze ekkor még csak "félbiztonság" van, hiszen ez arra jó, ha a trafó primerje valahogy kikerül a házra, akkor a védővezetőn keresztül leveri az automatát, és nem rajtad záródik az áram. De mi van ha a szekunderre üt át a hálózati feszültség, ekkor a tápegység kimenetén is megjelenhet a veszélyesen nagy potenciál a házhoz, vagy a gázcsőhöz, vagy bármihez képest. Ez ellen nem lehet földelgetéssel védekezni. Mást találtak ki ide. A biztonsági trafót. Ez attól biztonsági (ma már kizórólag ilyen van), hogy olyan megbízhatóan szigetelik a primer és szekunder tekercseket egymástól (pl oszott cséve), hogy a tekercs szénné égése esetén sem tud átütni a másik oldalra. (profi szerkezetekben, árnyékló sort hajtanak a primer és szekunder közé, amit illik földelni, de ennek sokkal inkább a zavarszűrés az oka mint a biztonság Egy másik téma a kettős szigetelésű kialakítás, amit szigorúan tilos "földelgetni", de ott más egyéb előírások vannak e helyett. Alkotó
Úgy van ahogy Alkotó írja. Ha a mellékelt jelet megtalálod a trafódon, akkor az biztonsági trafó.
> Amit ide szúrtál, az nekem egy tápegységet hoz fel.
Igen egy 24VAC-bol 0-30VDC-t atalakito labor tapegyseg linkjet adtam. Ez elott van egy 230/2x24VAC toroid trafo. A kerdesem arra vonatkozott, hogy a - labortapegyseg fem hazat foldelni kell-e [igen] - a labortapegyseg kimenetet foldelni kell-e [nem] - a trafot akkor kellene foldelni, ha nem lenne kettos szigetelesu (fem hazas), de ez toroid trafo, igy ezt nem kell. Akkor gondolom jol ertelmeztem a valaszodat. Koszonom!
Igen, jól értelmezed.
Azt nem akarod nekem elhinni, hogy ez nem földelés, ha nem érintésvédelmi vezető, de a lényeg, hogy a "konektor" zöld-sárga vezetékére gondolsz. A kimenetet, érintésvédelmi szempontból valóban nem kell "földelni", viszont vannak olyan érzékeny elektronikák, ahol azok megóvása érdekében muszáj kialakítani egy azonos potenciált, illetve egy sztatitkus töltéstől mentes, valamint feltöltődés ellen védett környezetet. Ilyenkor nemcsak a tápegység kimenetét, de még a pákát, sőt magát az embert is érdemes összedrótozni, kialakítva ezzel az azonos potenciált. Alkotó
Egy dolgot kellene tisztába tenni a földeléses vita kapcsán:
- Mit akarsz földelni, érintésvédelmi védővezetővel csatlakoztatni. A szabvány világosan rendelkezik hogy mikor kell, és mikor tilos. A védelmi jelleg kialakításánál a transzformátor fémszerkezetének védelmét gyártmányként alakítják ki. Ha nincs rajta "földelőcsavar", akkor amiatt nincs, hogy ne tudd mégis rákötni... Biztonsági transzformátor (vill.). Olyan -törpefeszültséget előállító v. védőelválasztás céljára készített szigetelőtranszformátor, amelynek primer és szekunder tekercsei közti szigetelés a -megerősített szigeteléssel egyenértékű, és az MSZ 9229 termékszabvány szerinti idejű és áramerősségű zárlat, ill., túlterhelés nem okoz benne hibát. Helyhez kötött ~t I. vagy II. -érintésvédelmi osztályú kivitelben kell készíteni és -érintésvédelméről külön kell gondoskodni. Hordozható ~ t feltétlenül II. érintésvédelmi osztályú kivitelben kell készíteni. A ~ t mint érintésvédelmet megvalósító készüléket, az -Érintésvédelmi Szabályzat előírásai szerint az MSZ 4851/5-ben meghatározott módon kell vizsgálni, ill. ellenőrizni. Érintésvédelmi célú leválasztást csak leválasztó transzformátorral lehet létesíteni. Amennyiben az adattáblán nem azonosítható a megfelelő jelleg, úgy az ilyen célra alkalmatlan. (akkor is ha a haverod azt mondta hogy őt se rázta meg) A transzformátorok érintésvédelmének fokozása tokba zárással érhető el. Ja, mégegy. A villamos berendezéseid biztonságáért büntetőjogi felelősséggel tartozol. Ez vonatkozik a lakó- és egyéb ingatlanokra a hol a tulajdonos vagy üzembenntartó az egyszemélyi felelős. (pl. te kötözgetsz egy jó kis kapcsolást, valakit emiatt áramütés ér, apád megy a börtönbe. Ha már itt tartunk. A jelenleg érvényes szabvány előarása szerint max 3 évente érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot kell végezni, vagy ritkábban ha a felülvizsgáló aláírja neked hogy így is érvényes.(de szerintem olyan nemigen van). És ha nincs érvényes jegyzőkönyved, akkor az csak akkor ciki mikor kérik. (pl a biztosító, ha lakástüzed villamos eredetű, meg ilyenek) Amúgy az érintésvédelem hatásosságának növelésére melegen ajánlom az áram-védőkapcsolót. (de ne feledd, önálló érintésvédelmi módként nem használható, csak kiegészítésként)
Sziasztok!
Tehát én az a fajta ember vagyok aki szereti ha egy home made cucca megfelelően működik és egyben biztonságos is.A bizonságost mindig egy köteg szigetelő szalaggal oldottam meg akár 230-ról akár 12 voltról volt szó.DE,most hogy véletlenül erre a topikra tévedtem és elolvastam a kommenteket......hát kicsit be..artam,hogy egész végig mondjuk úgy életveszélyben voltam.Hála istennek a szabadidőm hiánya miatt csupán 4 fémházba épült és 230-as dolgot építettem.És egyiket sem földeltem le.Nos majdnem az összesbe vagy paneltrafó vagy toroid van.A kérdésem az lenne,hogy a fémházat simán kössem rá a zöld-sárga vezetékre?Először,másodszor:a toroidot és a paneltrafót hogy földeljem(már ha kell)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |