Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 52
(#) Gafly válasza tilalanti hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Én így szoktam csinálni. Pontosabban a FI relét a test gombbal, utána a konnektorokat pedig egyenként próbalámpával...
(#) Alkatel válasza erniefromh hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Nem jól tudod. A 30 mA-es akkor jó, ha 20-27,6 mA-es tartományban kell lekapcsolnia. Végellenőr voltam a gyárjában. Mindegyik FI relét 68-92%-áram tűréshatárom belül ellenőriztük. Ami nem fért bele ebbe a rátába az rossz és ment vissza a gyártó sorra. A legtöbb baj abból adódott, hogy betanított munkások szerelik össze és nem tudják, hogy mit miért kell csinálni. Rossz csavarral ugyan úgy összerakják, mintha jó lenne. Sajnos.
(#) teren56 válasza tilalanti hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Szia!
Egy fontos dolgot azért tartsál szem előtt.Azt azért feltétlenül mérd meg,hogy mennyi áram folyik a próba lámpádon.Nehogy esetleg félre vezessen.Azt hiszed hogy rossz az áramvédő kapcsoló,közben a próbalámpával kevés hibaáramot produkáltál és ezért nem oldott le az ÁVK.
(#) csikosgabi hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok. Most tervezek építeni egy 3 fázisú elosztódobozt hangosítás/színpadtechnika betáplálására és védelmére. 3*32A-es rendszer lesz. Szeretnék beletenni egy FI-RELÉT is. Ebben kérném a segítségeteket, hogy hogyan határozzam meg az értékét. Hány mA-es legyen?
Előre is köszönöm.
(#) Feri válasza csikosgabi hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Minimum 3DB Fi relé beépítését javaslom.
1; hangosítás
2;Szimpadvilágítás 1kör
3;Szimpadvilágítás 2kör

Azért két kör minimum, mert ha az egyik leold akkor sem lesz teljes sötétség a szimpadon.

Az értékek 3f 25A/30mA.

Sol sikert.
(#) csikosgabi válasza Feri hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ. Egyetlen kérdésem lenne...Mi lenne a 3f paraméter?
Köszi előre is.
(#) mugab válasza csikosgabi hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Az a három fázisú fi relét jelenti. És akkor a terheléselosztás is megvan...
(#) csikosgabi válasza mugab hozzászólására (») Feb 9, 2011 / 1
 
Értem. ÉS 32A-es változat nem létezik? A 25A-es elég ide?
(#) kopazs4 hozzászólása Márc 23, 2011 /
 
szevasztok
van egy honda agregátorom amihez szeretnék egy fi relét kötni de valamiért rögtön leveri mikor beindítom mi lehet az oka és van e megoldás minden megoldás érdekel
(#) Gafly válasza kopazs4 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Nézd át a huzalozást, szerintem biztosan el van kötve...
(#) soma01 hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Nálunk valami csapkodja a Fi-relét de a baj az, hogy szabálytalan időközönként. Mert ha pl 1 dolog lenne, az ok, ki lehet totózni. De ha egy konnektor a hibás akkor soha nem jövök rá, a házat meg nem kellene szét verni. A mosúgép gyanús mert azzal le tudom veretni ha akarom, de akkor is lement már, ha a mosógép ki volt húzva! Szóval valami még van és a mosógép szerintem csak hozzá tesz. Állandó szivárgást feltételezek. A kérdés, hogy ezt lehet e mérni, hogy a 30mA most hol jár? 10? 15-nél? Vagy az is jó lenne ha valamivel le tudnám terhelni a fázis és a 0 közt. De olyan dologgal, amiről tudnám, hogy mennyit terhel be. Tehát nem egy vezeték, hogy tutira levigye! Csak egy olyan, ami valamennyi mA szivárgást rátesz. Ilyen eszközt lehet építeni, amin állítható pl. 0-500mA-ig a terhelés? Vagy lehet egyáltalán mérni pontosan ezt? A multiméter tud milliamper pontossággal mérni ha amúgy folyik vagy 20 amper? Mert ugye a különbség a lényeg milliamperben.
(#) karaszbandi válasza soma01 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
A szigetelésvizsgáló csodákra képes ilyen esetekben.
(#) soma01 hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
Egy kicsit tudnál többet írni erről?
(#) Gafly válasza soma01 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Na a mosógépet nézd (vagy nézesd) meg. Amikor nekem elkezdte leverni a firelét akkor annak oka volt (eddig még mindig meglett hogy miért ment le és mindig jó oka volt rá...). Az esetemben a mosógép egyik szimmeringje folyósodott meg, és a viz a lúgszivattyúra csöpögött. Ha előbb megkeresem és szétszedem, akkor nem égett volna le (és jópár ezressel kevesebbe került volna a javitás).
Szigetelés mérő házilagos használatban viszonylag ritka. De ha van egy multimétered akkor azzal is tudsz valamit kezdeni. Például lekapcsolod az összes kismegszakitót és méregetsz ellenállást a vedőföld felé...
De lehet szigetelésmérő "szerűséget" is késziteni, bár azt a hálózati feszültség miatt első körben nem javaslom.
(#) soma01 hozzászólása Máj 25, 2011 /
 
Lehet kapni lakatfogóhoz kiegészítő képen ilyesmit. (Bővebben: Link) Fogóval együtt 8e ft. Ez nem profi, mert az több 100e ft, de szerintem egy családi házra elég. De mit kellene mérni? Mi a jó ill. rossz érték?
(#) pucuka válasza soma01 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Hogy mi a jó érték, mi a rossz, arra nézve van előírás (amit én nem ismerek), a villanyszerelős topikban a szakikat megkérdezheted.
De. Ha a FI reléd lekapcsolgat, az kb 30 mA áramhiányosságot jelent, ami valahová (a hibahelyen) elfolyik. Ebből következik, hogy R = 230 V / 30 mA = kb 8 kohm biztosan nem jó. Ha végigméred a szóbajöhető földelt csatlakozójú háztartási gépeket a bármelyik vezető ( N, és 0) és a védőföld, vagy fém burkolat között, és 10 kohm -nál kisebb értéket mérsz, az biztos hibás.
A lakás hálózatát is megmérheted, ha esetleg a házhálózatban lehet a hibahely, de előbb a nullbontót bontani kell.
(#) kispalsz hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Hello!
Már a villanyszerelés fórumban is kérdezősködtem a kapcsolásról amit meg szeretnék valósítani, ott meg is kaptam a választ a kapcsolásra, most a benne szereplő életvédelmi relével kapcsoatban kérdeznék:

A kapcsolás:
Kerti szivattyú, és ugyanarról a hálózatról való fűnyíró, lombszívő biztonságos működtetéséhez kéne a fi relé.
Bemeneti hálózati szakasz nagyrészt ismeretlen, 230V az a biztos, és hogy alu vezetékek.
Ez után kötnék be egy fi relét (innentől már tömör réz vezetékek lennének. A fi relé után egy 16A-es biztosíték. Olyan ami a fázist és a nullát is bontja. A biztosíték után lenne egy elágazás egy relé és egy kapcsoló felé. A relét egy öntözőautomata 24 V-os váltóárama huzogatná. A kapcsolót meg manuálisan én. A reléből és a kapcsolóból kimenő vezetékek újra egyesítve lennének és az menne tovább egy konnektorba és utána tovább ( a konnektornál megint elosztva) a szivattyúba. A szivattyú normál 1 fázisú, olyan 800-W-ot. A konnektorban használt eszközök: fűnyíró 1000W, lombszívó 2 KW.
A célom, hogy biztos legyen a hálózat, a szivattyú esetleges meghibásodásakor se legyen gond az árammal. Ne rázzon meg . ( A villanyóra felöli részen a fi relék később lesznek felszerelve, itt most a cél csak a fenti lokális védelem). Ezért én 10mA-es fi relére gondoltam. Lehet vele gond? Ez ugye a 10mA-nél nagyobb áramszivárgásnál is levág, tehát ha pl 30mA vagy még ennél nagyobb is lenne a szivárgás?
Hol lehe ilyen 10mA-est venni egyébként BP.-en?
Köszi

Még egy: Egyébként a fi-relé akkor is megvédene, ha véletlenül elvágnám a fűnyíróval a hosszabbító vezetékét? Vagy az ellen nincs védelem...
(#) karaszbandi válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Figyelj, hülyeség ellen nincs védelem. Egyébként teljesen felesleges 10mA-est hajtanod háromszoros áron. Nagyon elég a 30-as is, ha rendesen meg van csinálva. A szivattyú, ha messze van a villanytól, akkor ott érdemes egy szondát telepíteni, hogy rögzítve legyen a potenciál. A nulla és a védő mindenképp a FI előtt legyen közösítve, utána már nem szabad. Ha rendesen ki van építve mind a 3 ér, akkor nem lehet gond.
(#) kispalsz hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Oké, köszi. Csak valahol úgy olvastam, hogy vizes helyeken, ( fürdőszoba,kerti műhely, medence) 10mA-est kell alkalmazni.
A szivattyú a relétől kb 4 méterre lenne. ( Mondjuk ami a relé előtt van hálózat az hosszabb sokkal, kb 25-30-m-es szakasz). Egyébként mint írtam tervben van a teljes hálózaton is kialakítani, beiktatni a fi reléket ( több villanyóra is van). Ezt már szakképzett villanyszerelő csinálja majd. A szivattyús részt én szeretném. Egyébként 4 éve hiba nélkül megy a szivattyú, de jobb félni és védekezni bármi ellen...ezért akarom lokálisan is kezelni azt a részt külön. Márkák között itt van különbség, vagy kellően szigorú a rájuk vonatkozó szabványok? Ha nem, akkor milyen márkát érdemes ezekből venni?
(#) elektrorudi válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Az biztos, hogyha kisebb leoldó áramú (10mA) a Fi relé, akkor nagyobb a biztonság. Csak az a baj, hogy a nedves helyeken nagyobb a szivárgó áram is! Tehát lehetséges, hogy "minden ok nélkül" le fog oldani a Fi relé. Lehet próbálkozni, hogy egy ilyen Fi relére maximum 1-2 fogyasztót kötni. De, ha nem lesz jó, akkor tudod hol a hiba...
(#) kispalsz válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Márkával kapcsolatban kell valamire figyelni? Azért látni elég nagy szórást itt is a gyártók között.
(#) elektrorudi válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Épp most értem haza egy továbbképzésről, ahol Novothny Ferenc Phd tartott egész napos előadást a sok mindenről, többek között az életvédelmi relékről és az őket érintő szabványváltozásokról is. Szeretem a stílusát, szívesen hallgatom... Kifejtette a véleményét (melyet állítólag sok kísérlet támaszt alá), hogy teljesen mindegy, hogy 30 vagy 100mA-es relét használ valaki (a 10mA-t meg sem említette), eredmény ugyan az: Jól meg b...a az illetőt az áram, de TÚLÉLI (általában). A magyarázat, a 0,2sec-en belüli leoldás.
Kérdésedre válaszolva:
A "márkák" között nincs kimutatható különbség. Azért ez egy olyan készülék, aminek a minőségére minden gyártó nagyon odafigyel.
Ha tehetem, Schneider-t tervezek be. De biztos, hogy a Legrand vagy a Schrack sem marad el mögötte. Azért, ha összehasonlítod az árakat, akkor jól elkülönülnek bizonyos gyártók. ... és ez egy olyan szegmense a piacnak, ahol az ár-érték nagyjából egyensúlyban van.
Amit nem használnék, az pl. az SBS. Indokot ne kérdezz! Sznob vagyok.
(#) marksman hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Sziasztok !
A Fi -relé előtt kell szétválasztani a PEN vezetőt és N -t bekötni , a PE-t földelni vagy a PEN vezetőt kell átvezetni és utána szétválasztani ?

(3 f rendszer , TN-C )
(#) maTaKee válasza marksman hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Helló!
A FI-relé előtt szét kell választani a PEN-t, és csak az N-t kell átvezetni rajta (a fázisokon kívül), a PE-t nem!
(#) karaszbandi válasza marksman hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Előbb utóbb valakit megráz a villany.
(#) marksman válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
(#) marksman válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Kösz :worship:
(#) marksman válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
így kell?

így.jpg
    
(#) marksman hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
?! :integet2:
(#) Atis57 válasza marksman hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Szia!
Kb igy ..... jobblenne rögtön a PE sinre csatlakozni a fogy.mérőból ,onnan vissza a Nullát a FI relébe.
Következő: »»   7 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem