Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1185 / 3999
(#) David.zsombor válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szerintem a nem működik és nem is értem miért kéne működnie...
(#) Balaa16 válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 10, 2011 1 /

Üdv!
Egy soros ellenállással megoldható a dolog. Én úgy számoltam, hogy 1,2Ohm. De nagy teljesítményű ellenállást tegyél be, mert különben elfüstöl.(mármint az ellenállás )
Üdv: Balázs
(#) kadarist válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia!
Ha ez a FET-es motorhajtáshoz kell, akkor ragaszkodod kellene a 12V-hoz a FET-ek miatt. De kipróbálhatnád 6V-ról is a H-hidat, nem fog felrobbanni semmi sem, csak lehet, hogy kicsit melegednének a FET-ek.
(#) fulee9999 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Igen, ahhoz lesz, de először kell a stabil 6V. Először legyen meg a 6V aztán majd szívok napokat a fetekkel mielőtt kidobnám azokat is a kukába
(#) fulee9999 válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

1.2 Ohmos ellenállás?

A) Létezik ilyen?
B) Ellenállással nem csak az áramerősséget lehet csökkenteni?
(#) Balaa16 válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

A)Pont ilyen nincsen, de szerintem 1Ohm-osról is vígan megy.
B) az ellenálláson esik feszültség, ezért lehet pl. LED-et is 12V-ról hajtani egy 1kOhmos ellenállással.
Üdv!
(#) kovi96 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Csá
Azt szeretném megkérdezni , hogy a pákán a pákahegytartó csavar (gondolom a hőtől) kékes elszineződése normális?A pákahegytartó pedig barnás árnyalatú lett , az baj?
(#) qvasz2 válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Nem igazán baj, viszont ez van, ha akarjuk ha nem. A folyamatos hőterhelés okozza.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Légyszíves magyarázd el , mi bajod lett velem. Én nem ilyennek ismertelek meg. Eddig mindig segítettél meg kedves voltál , mostanába meg piszkálsz .
(#) kovi96 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Az baj ha pákatartó helyett vascsőben van? Ma vettem , tartó persze elfogyott , 5000ft meg nem adok érte.
(#) qvasz2 válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Ha neked jó úgy, nekünk is jó lesz.
(#) janikukac hozzászólása Feb 10, 2011 /

Nekem az a kérdésem, hogy mit csináljak most? Köbzoli tegnap elkészített egy gyors rajzot nekem, és én meg is valósítottam, csak most az baj, hogy ha az IC-t be akarom rakni, akkor nem jó helyre megy. A rajzon a fehérre karikázott helyre menne az IC 1. lába, de ha fólia felől rakom be, akkor a sárga karikával bejelölt helyre megy. Most akkor mi tévő legyek?
(#) sprofan válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

De miért a fólia felől akarod betenni, ha egyszer a másik oldalra való?
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Elcseszted a NYÁKot! Vagy nem tükrözted, amikor kellett volna, vagy tükrözted, pedig nem kellett volna.
A NYÁK-tervezőben felülről látod a nyákodat ! Ha ezt rajzoltad rá, úgy ahogy látod, akkor az a baj!
(#) janikukac válasza sprofan hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Úgy értve fólia felől, hogy a lábai vége a réznél vannak.

Hát akkor bizony rossz a nyák, ebben az esetben még menthető ha a fólia oldalra beforrasztasz egy precíziós IC tokot, és abba teszed az IC-t. Tehát az IC ugyan úgy van mint itt a képen, egy oldalon vannak a vezetősávok és az IC is.
(#) janikukac válasza sprofan hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

És ha alul forrasztom be?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Csak az IC-t kell a rézhez rögtön oda forrasztani. Na nembaj, megoldom .

Mi az hogy alul? Ha megfordítom akkor a teteje az alja lesz és fordítva Van az alkatrész oldal ahol csak az alkatrészek vannak, és van a vezető oldal, ahol csak a vezetősávok vannak 1 oldalas nyák esetén. Neked ha még akarod használni ezt a nyákot, most ugyan arra az oldalra kell beforrasztanod az IC-t ahol a vezetősávok is vannak. Persze ha van rajta több IC akkor azokat is erre az oldalra kell.
(#) tomat5 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szia

Sajnos egyszer én is elkövettem ezt a hibát. Most páran biztosan megköveznének de azért leírom mit csináltam: Óvatosan áthajtottam az ic lábait a tok ellenkező oldalára. Óvatosan kell csinálni mert könnyen letörik. (Csak azért csináltam meg, mert egy olyan áramkörben volt, amiben volt még másik 5 ic ami helyesen jól volt. A tervezés közben ezt az egyet valahogy tükröztem és nem vettem észre. Nem akartam újragyártani a bonyolult nyákot)

Üdv
(#) sprofan válasza tomat5 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Én inkább nem ajánlanám a hajtogatás, nem csodálkoznék ha pár láb áldozatul esne neki Sokkal ésszerűbb megoldás a másik oldalra forrasztás.
(#) janikukac válasza tomat5 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Egyszerűbben fogom, de azért köszi az ötletet !

Nem működik a VU meterem. Áááááááá. Lehet hogy már eddig is rossz volt az IC-m ? !...
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Tudom az anód - katód led bekötést. na , de azért még át fogom nézni...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Amúgy először mikor az elosztóba bedugtam 10 perce, akkor kikapcsolt a sz. gép. Valószínűleg az miatt, hogy véletlen zárlatra raktam a tápot.
(#) kadarist válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Van olyan hogy feszültségosztó. Olvasgass a témában. Megéri.
(#) Inter-face válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Hmm ez nem jó hír.
Az elvi lehetőségek ismeretében mekkorára zsugorítható le szerinted ez a "vezérlő" centiben ha a legprofibb megoldásról van szó programozás ügyileg?
Én azt gondoltam egy chipbe ez beírható, valami szöveges kóddal pár bitbe.
Jó tudom naiv vagyok.

A poloska jelét kis AM / FM rádióval bírom venni?

2 új kérdés: Szerintetek melyik a legolcsóbb pákaszabályzó, és tapasztalatból, kb mennyi A-os egy 9/12 V elem?
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Poloska szagjelét az orroddal.
Ha az adó frekvenciája beleesik a vevőd frekvencia tartományába ÉS modulációs módja megegyezik vele ÉS a vevőnél keltett térerő elegendő.
Következő: »»   1185 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem