Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ez nagyon jó! Biztosan csinálok egy ilyet, legfeljebb nem lesz benne kontroller. Nem lesz gond többé a dobozgyártás, meg a kis tartófülek rögzítése, meg ilyesmik...
És az autókondik kibírják a rövidzárat? Ahogy elnéztem ezt a rajzot, a kialakuló áramot semmi nem korlátozza. Működik ez aluminiumra is? Pl.: egy lemezre egy másik kicsi lemezt fel lehet ezzel hegeszteni? Esetleg, még az lenne jó, ha egy aluminium bordára fel lehetne vele hegeszteni egy vastagabb rézhuzalt?
Hát az impulzusszélesség ideje(meredekség) és a hozzávezetések ellenállása. Ez minden,ami korlátozza az áramot. Az eredeti leírás szerint a kondenzátor töltési és kisülési ideje is szabályozva van,de a kialakuló maximális áram kb. 300-400A lehet, mert két db párhuzamosan kötött 215A-es FET kapcsolja a munkaáramot . A kapcsolási frekvencia 250Hz max. Azt nem tudom hogy az eredeti készülékben milyen kondit használtak-még nem néztem utána, de a leírásban,ami 917493 sz. hsz.-ben van, abban megvan az anyagjegyzék gyártóstól-árakkal kiegészítve. Ha az ember nagyobbat akarna építeni, akkor csak a kondibank kapacitása és a beépített FET-ek száma határozná meg a teljesítményt. Tehát vastagabb rézhuzal és alu összehegesztéséhez szerintem a 3000-4000A kellhet. Mivel nem magas a kapcsolási frekvencia, szerintem nem jelenthet nehézséget a nagyobb teljesítmény sem.
Sziasztok!
Végignéztem a videót... csak pislogtam mint pocok a lisztben. Utána keresve akad kettő oldal... Az egyiken Bővebben: Link házi építésű van AVR-rel forráskóddal meg mindennel. A másikon Bővebben: Link2 Már a továbbfejlesztett dsPIC megoldás amit a videón is láttunk, Az Úr ül a proci kódján és a forráskódon is, nem hiszem, hogy kiadja. Pedig tetszik a 4x20 soros egérmozija. Kénytelen voltam felvenni a projekt várólistára, annyira tetszik.
Hm... hát ez nem tűnik nagyon bonyolultnak. Tehát, akkor össze lehet olvasztani a rezet, meg az aluminiumot is?
"Tehát, akkor össze lehet olvasztani a rezet, meg az aluminiumot is?"
Minden további nélkül. Hiszen ha a két fém közé nem kerül elektrolitként viselkedő folyadék,akkor a korróziót okozó oxidáció sem indul meg. Erőátviteli rendszerek esetében sem ritka,hogy felgőzölik az alu sínre a rezet, hogy az összekötés ne korrodálódjon.
Utóbbi időben foglalkoztam AVR-ekkel. Egy ilyen inverteres hegesztőnél szerintem elég az ATiny2313 -as. Neki van 4 PWM kimenete, egyfázisú motor teljesítmény szabályzására használ.(.-ják, .-ható) Van itthon egy bontott gép, nem tudom miféle, de nem akarom eldobni a ferriteket belőle Szal agyalok egy ilyenen én is. Azt nem értem hogy miért őriznék a forráskódot .... Némi számolás útján olyan jel jön ki amilyet szeretnél... Nem kondenzátor meg nem ellenállással állítod be azt hogy kb 35-40 kHz legyen a frekvencia, hanem pontosan... Ha csak szolgáltatnia kell a frekvenciát a 2313-as ok. de ha mérni kellene pl, feszültség, hőmérséklet, akkor lehet hogy kettőt tennék belőle... Jó dolog a mikrovezérlő, csak valaki alakítsa át a kapcsolási rajzot.
A KÉK tökéletes, nem is kell jobb, de ha már valaki felhozta... "A Timer segítségével eddig a minták alatt egyszerű 50% kitöltésű négyszögjelet állítottunk elő. De szükségünk lehet olyan jelre, mely rövid ideig magas, sokáig alacsony. /akár fordítva is../Ezt átlagolás után a magas jel arányos feszültségszintként mérhetjük (például alkalmas egy LED fényerejének változtatására, LCD háttérvilágítás és kontraszt beállításra is)." PWM rész...
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Szeretnék egy hegesztőt építeni. A Maci nevű gépnek megtaláltam a rajzát, de nem tudom rajta sok dolognak a nevét, hogy mi micsoda, és milyen értékű! Behelyettesítené nekem valaki? Segítségeteket előre is köszönöm!
Heló
Nem tudom, milyen rajzot találtál, de itt minden rajta van. Ha kell valami irj
Mindegy, hogy milyen a tv alkatrész? Mármint milyen tv -ből szedem ki?
Milyen tévéből akarsz milyen alkatrészt kiszedni?Valamit nem jól olvastál a topik címében,ez inverter hegesztő építés.Ha a rajzon szereplő alkatrészeket sem ismered fel,hát abból sem lesz semmi.Az az aszt akarom mondani hogy így senkinek sem lehet segíteni.
Szerintem a sorkimenő magjára gondol, amit általában régi fekete-fehér tv-ben van, de nem lehetetlen, hogy régebbi színes tv-ben is találsz(én ott találtam).
Elnézést kérek uraim.rosszul tettem fel a kérdést,valóban a sorkimenő magra gondoltam .van egy orion és egy videoton tv, fadobozosok,az egyik az színes az biztos.melyik melyik azt nem tudom megmondani, mert apósnál vannak eltéve jó rég .előkel guberálni először .ezekben szerintem találok. melyik lenne alkalmasabb ezt szeretem volna megtudni.nem szedném szét mind kettőt ha nem muszáj.
Ha fojtónak akarod,egy tévé elég.Ha trafónak akkor hat tévé kell,hat pár U vas.
Ja,Ja,én is már az ötödik Tv-nél tartok,úgy hogy már van fél talicska kondenzátorom ,legalább annyi ellenállásom,meg egyéb ketyere ,de azért gyűlik a ferrit is lassan.
Sziasztok!
Végleg elkészültem a Maci dobozolásával, működik minden szépen hegeszt. Böngészgettem a fórumon és találtam az egyik építőtől egy kérdést az U57-es magokból építhető főtrafóval kapcsolatban, menetszámokkal, légréssel!!, stb. kapcsolatban. Ekkor kaptam az agyamhoz, én nem raktam légrést az általam épített főtrafóba. Igaz a tervben az E maghoz szerepelt légrés. Visszakeresgéltem a hozzászólásokban, amikor Erdgab összehasonlította a 4 és 6 pár magos főtrafókat, ott olvastam hogy 0,1 mm légrést épített be. Én 6 pár magból építettem a főtrafót de nem került bele légrés, ez mit befolyásol a működésben? Használat közben nem tűnt fel semmi rendellenes. A fényképen nyíllal megjelöltem a helyet a magok illesztésénél, gondolom ide kellene becsúsztatni valami vékony papírt a rés eléréséhez. Vagy még a mag közepébe a H forma közé is kellene? Előre is köszönöm a építő mesterek segítségét!
Szia.Itt a fórumon én próbáltam először ezt az U vasas trafót,de én sem raktam bele légrést,és én sem tapasztaltam akkor semmi problémát a gép működésében.Nyugodtan használd így ahogy van.
Kösz szépen a reagálást, ha nálad is bevált a konstrukció akkor így hagyom a trafót.
Gratula!
Ebbe a kapcsolásba egyáltalán nem kell légrés, csak feleslegesen növeli a trafó mágnesezőáramát, az meg növeli a veszteségeket.
Lehet, hogy hülyeséget írok, de én is ki próbáltam légrés nélkül E-E magot, de nálam, bár én sem tapasztaltam működési rendellenességet viszont zavarta a TV vételt.
Lehet, hogy ez csak nálam volt tapasztalható, de gondoltam azért ezt meg írom!
Ha fordítva lenne, az érthetőbb lenne, bár nagyon kicsi az ilyen irányú hatása. Inkább az lehetett, hogy másmilyen frekvencián zavart a gép.
Sziasztok! Korábban olvastam olyanról hogy a főtrafó összefogó pálcák nem lehetnek vasból. Az lenne a kérdésem, hogy csak sárga réz pálca használható, vagy használható rozsdamentes, vagy saválló pálca is? Tehát a lényeg az hogy ne fogja a mágnes? Előre is köszönöm!
Igen előfordulhatott az is, hogy a trafó volt rosszul illesztve és amikor betettem a rést akkor vissza került a helyére és attól gyógyult meg!
Az a lényeg, hogy nem lehetnek ferro mágneses anyagból, mert akkor azon is záródnak az indukcióvonalak. Ezen a frekvencián a sima vas anyagban túlságosan nagy vasveszteség keletkezik, ezért alkalmaznak ferritet (porkohászat útján előállított magokat). Szerintem bármely anyag jó oda, amit nem fog a mágnes (és tudsz rá menetet vágni). Ki kell próbálni, ha valamelyik anyag nagyon melegszik benne, akkor az nem jó.
Köszönöm a válaszodat! Nekem még kell egy pár hét mire eljutok oda hogy építsek.. Egyenlőre fojtó, főtrafó készítés no meg a panelek készítése van most
Sziasztok! Ebben a hozzászólásomban mutattam meg a szerzett vasakat. Írtam is hogy van egy pár féle-fajta benne. Most végeztem egy kis mérést az LC3 műszerrel. Készítettem egy tekercset 22,7mm-es csévére. 22menetes lett. A huzal vastagsága 1,356mm. A következők a mért adatok.
1: ismeretlen típus- 1,230mH 2: ismeretlen típus- 452uH 3: M2TN- 787,8uH 4: U57/80 M2T- 714,7uH 5: ismeretlen típus- 965.3uH 6: U57/M2TN-H- 650,4uH 7: U57/81 M2T- 692,3uH 8: U57/77 M2T- 840,6uH 9: M2TN-O- 455,1uH 10: U57/M2TN-H- 828,5uH Mint látható, az értékek eléggé eltérnek. Nem tudom hogy ez mekkora gond. Kérdés: Attól összerakhatom a trafót hogy ennyire másak az értékek? Vagy ezekkel a magokkal a terv dugába dőlt? Megjegyzés: Azt vettem észre hogy az sem mindegy hogy mekkora erővel nyomom össze a magokat, ugyanis kézzel szorítottam össze a mérés alatt őket, légrés nélkül. Próbáltam azonos erővel nyomni a magokat. Előre is köszönöm a választ!
Szia!
Szerintem dugába nem fog dőlni a trafóépítésed, én is mindenféle bontott U magokat használtam. Én őszintén szólva nem is igazán figyeltem mi volt ráírva. Én az összefogatásra közönséges menetszálat használtam, amikor építettem én is feltettem ezt a kérdést, ha visszakeresel a 103-104 oldalon dara, mpisti , katt elég sok mindent leírt ezzel kapcsolatban. Egy biztos az nem hátrány ha réz pálcákat használsz.
Szia4 Köszönöm a választ! Már kezdtem megijedni! Átnéztem 90-110. oldalig a fórumot.. Nem talátlam a Hsz-edet, vagy azért mert gyorsba néztem meg. De a lényeg az hogy vas nem lehet ott..
Bocsi, ha 50-re állítod a hozzászólások számát egy lapra akkor találod ott ahol írtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |